Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Afrika I. Ticaret Müşavirleri Konferansı 25-30 Nisan 2011 28 Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü
Advertisements

Üretici firma sayısı 30 Sektörde istihdam edilen kişi sayısı yılı üretim miktarı Ton İhracatın üretime oranı %45-50 Üretim kapasitesi.
2011 MİLANO ULUSLAR ARASI MOBİLYA FUAR RAPORU 2011 Salone Internazionale del Mobile.
KAHRAMANMARAŞ METAL MUTFAK EŞYASI SEKTÖR STRATEJİSİ 27 Eylül 2012 KMTSO.
LİBYA T.C. TRABLUS Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı…
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
Güney Afrika Cumhuriyeti
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Amerika I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
İleri Düzey Eğitim Başbakanlık Çalışma Grubu Mart-2010.
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
Türkiye’nin Ekonomik Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler
İkili ve Bölgesel İlişkiler Şube Müdürlüğünün Çalışmaları
REW İSTANBUL Uluslararası 7. Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Fuarı 8-11 Haziran 2011 Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi İSTANBUL.
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
%50 Yurtdışı Google Adwords Reklamlarında %50 Tanıtım Desteği Yurtdışı Tanıtım Desteği.
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
UZUNKÖPRÜ - HASKOVA TARIMSAL SANAYİ GELİŞTİRME PROJESİ DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ PROJE BAŞ KOORDİNATÖRÜ BEYKENT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ.
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Bosna Hersek’te Yatırım Fırsatı TERPENTİN BOYA FABRİKASI
BÖLGESEL KALKINMANIN ÜÇ TEMEL SÜTUNU Three Pillars of Regional Development.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
TOBB İŞGELİŞTİRME VE YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Ortadoğu ve Körfez Ülkeleri I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011.
YURT DIŞI BİRİM, MARKA VE TANITIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (Tebliğ No: 2010/6)
MEDİKAL SEKTÖRÜ ÜRETİM YAPMAK İÇİN NE BEKLİYOR?
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
Çelik Kapı Pazar Araştırması
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar I. Ticaret Müşavirleri Konferansı 28 Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
KIRGISİZTAN EKONOMİSİNİN SOSYO EKONOMİK YAPISI VE KALKINMA POTANSİYELİ
 Proje ve Kümelenmeyi esas alan, İşbirliği Kuruluşlarını ön plana çıkararak bürokrasiyi azaltan Yeni Nesil Destek Modelimizin, kurulacak ticaret merkezleri.
DIŞ TİCARET’İN TANIMI DIŞ Ticaret Nedir ?
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Uzakdoğu Pasifik I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan Nisan.
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları AVRUPA I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
10. Yılında Bologna Süreci Uygulamaları 15 Haziran 2011 Galatasaray Üniversitesi.
Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika’ya Açılan Kapısı» THE GATEWAY TO AFRICA.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
TİKA: Türkiye’nin Küresel Dış Politika Enstrümanı
Firma Adı: Kişi Adı: İSTANBUL SANAYİ ODASI.
YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK VE TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
En Çok Müslümanın Yaşadığı 10 Ülke
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
ÇERKEZKÖY TİCARET VE SANAYİ ODASI AFRİKA İŞ GEZİSİ ARALIK 2015 ÇERKEZKÖY TİCARET VE SANAYİ ODASI AFRİKA İŞ GEZİSİ ARALIK 2015.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ. MÜDÜRLÜĞÜMÜZ FAALİYETLERİ  Danışmanlık Niteliğindeki Hizmetler  Operasyonel Hizmetler  Maddi Destekler  Yurt Dışı.
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
Serbest Ticaret Anlaşmaları ve TTIP
Teknik Müşavirlik Sektörünün Desteklenmesi 2014/10 sayılı Karar Kapsamlı müteahhitlik projelerinin yurtdışında üstlenilmesi; projelerin teknik şartnamesinin.
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
DIŞ TİCARET’TE LOJİSTİK RİSK VE FIRSATLAR. Türkiye ve Rusya Arasındaki Dış Ticaret Hedefi –2015 Yılsonuna kadar 100 Milyar Dolar. –Bu amacın gerçekleştirilmesi.
EKONOMİ BAKANLIĞI LATİN AMERİKA’YA İHRACAT FIRSATLARI GENEL BAKIŞ 7 Haziran 2016, İzmir Esin GÜLLÜLER ŞEN İhracatı Geliştirme Uzmanı İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
KONYA 8 Eylül 2016 SONUÇ RAPORU. TİMAKADEMİ 2023 HEDEF PAZARLAR Seminer dizisinin üçüncüsü 8 Eylül 2016 tarihinde Konya’da gerçekleşmiştir. Seminerin.
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
Teknopark İstanbul Teknopark İstanbul, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nın ana ortaklığında, yerli ve yabancı girişimcilerin.
Küresel Rekabetin Merkezindeki Afrika Ufuk TEPEBAŞ
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
ULUSAL VE ULUSLARARASI UN SANAYİSİNİN DURUMU
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Ortadoğu ve Körfez Ülkeleri I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011.
Azgelişmiş Ülkelerin Profili
Yetişmesi için büyük kaynak gerektiren vasıflı insan gücünün, ilgisizlik ve imkânsızlıklar nedeniyle daha gelişmiş bir ülkeye göç etmesine beyin göçü.
SÖKE TARIM ve ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ SWOT ANALİZİ(GZFT).
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Devlet Yardımları Şube Müdürlüğü 2019.
Sunum transkripti:

Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Afrika I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi

 Bölgenin potansiyeli en yüksek pazarı Libya’dır. İkinci önemli pazar olarak G. Afrika Cum. görülmektedir.  Türkiye Bölgede Kenya, Tunus, Cezayir ve Fas’ta çelik ayrıca Libya’da çelik ile demir ve demir dışı metaller alanında güçlü konumdadır.  Müteahhitlik yatırımları açısından Libya, Cezayir ve Kenya Türkiye için potansiyel vadetmektedir. Fırsatlar 2011 Nisan 2

 Bölgede siyasi ve ekonomik risk faktörü yüksek ülkeler sırasıyla Fas, Mısır ve Tunus’tur. Siyasi ve ekonomik riski en düşük ülkeler Gana, Etiyopya ve Senegal’dir. (Tunus ve Fas Ticaret Müşavirlerinin görüşü: Mevcut durumda Tunus için risk faktörü azdır, Fas için risk yoktur)  Bölgenin lojistik imkanların en iyi durumda olduğu ülkeler sırasıyla G. Afrika ve Mısır’dır. Bu alanda en kötü durumdaki ülkeler Etiyopya, Gana ve Nijerya’dır.  Yetişmiş insan gücü G. Afrika Cum. ve Tunus’ta en iyi durumdayken, Gana ve Etiyopya’da en zayıf durumdadır (TİM temsilcisi görüşü: Afrika içinde Gana üniversite öğrenci ve akademisyen açısından güçlü konumda).  Türkiye’nin tanıtımı ve imajı Tunus ve Sudan’da en iyi durumdayken, Tanzanya ve Senegal’de en zayıf durumdadır(Genel olarak Afrika’da Türkiye’nin imajı ortalamanın üstündedir). Sorunlar-I 2011 Nisan 3

 Türk iş dünyası en çok Mısır, Libya ve Cezayir’e nüfuz etmişken, en az ilişkide bulunulan ülkeler Gana, Senegal ve Tanzanya’dır.  İş kurma, yabancı yatırımlar, vergiler vs. açısından bürokratik işlemlerin en kolay olduğu ülkeler Kenya, Tanzanya ve Libya iken bürokrasinin en fazla olduğu ülkeler Senegal, Gana ve Nijerya’dır (Senegal Ticaret Müşaviri görüşü : 24 saatte iş kurma uygulaması söz konusu) (Afrika Türkiye açısından önemini korumakta).  En önemli pazara giriş engelleri Libya’da idari engeller, Tunus ve Cezayir’de gümrük ve eş etkili vergiler olarak görülmektedir (Tunus Ticaret Müşaviri Görüşü: STA nedeniyle gümrük vergileri tedrici olarak azaltılmaktadır). Sorunlar-II 2011 Nisan 4

 En doğru pazara giriş aracı Mısır’da ve Nijerya’da yerli ortak edinme, birçok ülkede ise fuarlara katılım olarak değerlendirilmektedir.  Türkiye için pazarda büyüme potansiyeli ve işbirliği imkanı Etiyopya, G. Afrika ve Libya’da demir ve demir dışı metaller, G. Afrika, Kenya ve Senegal’de makine ve aksamları, Nijerya ve Libya’da çimento olarak görülmektedir. (Libya’da karışıklıklar öncesi duruma göre bir değerlendirme yapılmıştır)  Hammadde ve girdi tedariki konusunda Tunus ve Fas için fosfat, diğer ülkeler için çeşitli madenler alanında yatırım yapma imkanları değerlendirilebilir. Öneriler 2011 Nisan 5

Ticaret Müşavirlerinden Beklentiler 2011 Nisan Yılı İhracat Hedefleri (milyon dolar) Etiyopya 350 G. Afrika Cum. 450 Kenya 120 Nijerya 1,0 milyar Senegal 90 Sudan 250 Libya 1,5-2,2 milyar Tunus 720 Cezayir 2,15 milyar Mısır 2,3 milyar Fas 850

 Sömürgeciliğin izleri hala geçerlidir.  Bölgede Çin etkisi çok yoğundur.  Türkiye’nin imajı ortalamanın üzerindedir.  Afrika Türkiye açısından önemini korumaktadır.  Afrika’da fiziki varlığımız yetersizdir. (özellikle Sahra-altı Afrika’da)  Yeterli uçuş mevcut değildir.  Bölgesel entegrasyonlar dikkate alınmalıdır.  Vize sorunu devam ediyor, karşılıklı kapılarda vize uygulaması geçici bir çözüm olarak düşünülmelidir.  Afrika Kalkınma Bankası üyeliği gündeme gelmelidir. Sonuç ve Öneriler 2011 Nisan 7

 Yurtdışı görev ve yetki dağılımı iyi analiz edilmeli, yeniden yapılandırılmalıdır.  Müşavirliklerin görev tanımı yapılmalıdır.  Kurum içi ve dışı koordinasyon sağlanmalıdır. (İhracatçı Birlikleri ve Ticaret Odaları)  İş konseyleri ile daha koordineli çalışılmalıdır.  Ticaret Müşavirlerine insiyatif bırakılmalıdır.  Müşavirlikler uzman kadrolarla desteklenmelidir.  Ticaret Müşavirlerinin firmalara tanıtımı yetersizdir.  TİM ve İhracatçı Birlikleri dergilerinde Ticaret Müşavirlerinin görüşlerine (sorulara) yer verilmelidir.  Türkiye’ye dost zengin işadamları grubu yaratılmalıdır. Sonuç ve Öneriler 2011 Nisan 8

Teşekkür Ederiz… Afrika Çalışma Grubu 2011 Nisan 9