MADEN YATAKLARI DEĞERLENDİRME PROJE: KANADA’DA PREKAMBRİYEN KALKANLARINDA SÜLFİD YATAKLARI MERVE ÇAKMAK 08811204 1- Bölgenin bütünün incelenmesi (LİTERATÜR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Proje Dersi Konu Seçme Geçici Plan.
Advertisements

RECEP DEMİRCİ JEOLOJİ YÜK. MÜH.
UYGULAMALI JEOKİMYA BÖLÜM 10 UYGULAMALI JEOKİMYA GİRİŞ
İNŞAAT ÇEVRE MADENCİLİK MÜHENDİSLİK VE MÜŞAVİRLİK SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMADA MESLEK GRUPLARI
MADEN YATAKLARI DEĞERLENDİRME
İzotoplar   İZOTOP JEOKİMYASI, “JEOKRONOLOJİK” VE “JEOKİMYASAL” OLMAK ÜZERE İKİ ANA UYGULAMA ALANINA SAHİPTİR. “JEOKRONOJİK” OLARAK KAYAÇ VE MİNERAL YAŞLARININ.
“” Ni-Şaponit- Montmorillonit PİMELİT “”Ni-KloritSUHARTİT “”4-30Ni-KrizotilGARNİERİT “”64-7NiSMİLLERİT Bozunma(Fe-Ni-Co)S 2 BRAVOİT “” (Ni-Co)As 3 –
 WOLFRAMİT İÇİNDE AYRICA SN-CA-AS- Bİ-SB-MO-S-PB-ZN VE U BULUNABİLİR.  HER ELEMENTİN TENÖRÜ % 0,25 İLE 2 ARASINDA DEĞİŞEBİLİR.  EN DÜŞÜK İŞLETME.
REKLAM KAMPANYALARI VE UYGULAMALARI
KARTOGRAFİK TASARIM ÜRETİM
Risk Yönetimi Toplantımıza
ALT YAPI ATIK SU AKTARIMI
MERVE ÇAKMAK MADEN YATAKLARI DEĞERLENDİRME PROJE:
KURŞUN-ÇİNKO.
Kayaç Oluşturan Bileşenler
MADEN YATAKLARI DEĞERLENDİRME PROJE: BATI ABD’DE URANYUM YATAKLARININ ARANMASI I. SAFHA:Bölgeyle İlgili Tanıma 1- Bölgenin bütünün incelenmesi (LİTERATÜR.
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
YAPI ÜRETİM SÜRECİNDE ZEMİN UYGULAMALARI SUNUMU
Entalpi - Entropi - Serbest Enerji
Madencilik Otomasyon ve Tasarım Yazılımı (MOTAY)
MADEN YATAKLARI DEĞERLENDİRME BATI ABD’DE KÖMÜR YATAKLARININ ARANMASI
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY MTS 3022 TÜNEL AÇMA
SULANAN ALANLARIN DRENAJI
ANTİMON TARİHCESİ · ANTİMON ÇOK ESKİDEN BERİ KULLANILAN BİR METALDİR.
ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROSKOPİSİ
DRENAJ ETÜTLERİ Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
MADEN YATAKLARI DEĞERLENDİRME
TEST HAZIRLAMA SÜRECİ.
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
ÜRETİM YÖNTEMİ SEÇİMİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
MADENCİLİĞE GİRİŞ.
RİSKLERİN TESPİT EDİLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
KONU 9 PETROL JEOLOJİSİNDE KULLANILAN HARİTA ve KESİTLER
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY
DRENAJ ETÜTLERİ Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
ANALİTİK BÜTÇE MODÜLÜNDEN İHALE ONAY BELGESİ ve İHALE YÖNETİMİ İBRAHİM ARAÇ DÖNER SERMAYE.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
Kimya performans ödevi
İşletmeyi neden kurarız ?
ANA KAYAÇ: GRANİT-GRANİTOİDİK KYÇ. YARARLI ELEMENTLER: %1’E KADAR RE, SN, W, AU, V ZARARLI ELEMENTLER: CU %3’Ü GEÇMEMELİ İŞLETME TENÖRÜ: %1-0,4 ARASI.
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLETMESİ ANABİLİM DALI
1.  Hukuk Veri Girişi Hukuk Veri Giriş Hataları Öneriler SUNUMUN İÇERİĞİ.
İbrahim ÇOBANOĞLU, Şaziye BOZDAĞ, Halil KUMSAR, Didem ÇOBANOĞLU
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi
DERS-3 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER FLUORİT
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
KİMYASAL REAKSİYONLAR ve HESAPLAMALAR (STOKİYOMETRİ)
BÖLÜM 3 SU ALMA YAPILARI. BÖLÜM 3 SU ALMA YAPILARI.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ
MANTIKSAL ÇERÇEVE MATRİSİNİN HAZIRLANMASI
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
KAYAÇLAR-MİNERALLER-MADENLER
TEMPLATE DESIGN © Karıncaların Ağır metal Kirliğinin Gösterilmesinde Kullanılması Utku Güner, Yılmaz Çamltepe, Kadri Kıran,
ÇÖZENÇÖZÜNENÖRNEK Katı Alaşım SıvıJelatin GazDonmuş kayalar Sıvı KatıŞekerli su SıvıKolonya GazKöpük Gaz KatıDuman SıvıSis GazHava.
KAYNAK/REZERV HESAPLAMARIYLA İLGİLİ MEVCUT DURUM
UYGULAMALI JEOKİMYA.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN MALZEME BİLİMİ
Maden Yatakları 2 Prof.Dr. Miraç AKÇAY Ders notları ve
METRAJ.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
İLK MÜRACAAT VE ARAMA DÖNEMİ MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KUANTUM SAYILARI Atomların içindeki elektronların dalga karakterinin matematik incelenmesinden her elektronun kuvantum sayıları denen dört sayıyla temsil.
JEM 310 PETROLOJİ.
ICP (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA) İNDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA YÖNTEMİ
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
9. “Alternatif Değerli Metal Kaynağı Olarak Elektronik Atıklar”
JEM 310 PETROLOJİ.
Sunum transkripti:

MADEN YATAKLARI DEĞERLENDİRME PROJE: KANADA’DA PREKAMBRİYEN KALKANLARINDA SÜLFİD YATAKLARI MERVE ÇAKMAK Bölgenin bütünün incelenmesi (LİTERATÜR TARAMASI): Uyarı: Modelin belirlenmesine yardımcı olur. Cevherin metresini belirtmeye, oluşacak cevherin hangi miktarlarda ve seviyelerde olduğunun belirtilmesine yardımcı i.Kalkan nedir? ii.Prekambriyen Kalkanları’nın dünyadaki özellikleri iii.Kanada’daki Prekambriyen kalkanı yeri,metresi, dağılımı iv.Masif sülfid yatakları oluşum prosesleri, mineralleri, temel bilglerinin bilinmesi v.Arazinin yeri 2- Bölge adına jeolojik çalışma yapılır. Ön Uydu çalışmaları: Uydu görüntüsü retrifikasyonu Tüm haritaların retrifikasyonu Bölge koordinatlarının girilmesi Fay ve filtrelerin uygulanması Jeoloji sayısallaştırılarak uyduya girilir. I. SAFHA:Bölgeyle İlgili Tanıma Paleojeolojik,paleocoğrafik çalışmalar yapılır. Literatür taraması sonunda çalışılan bölge ile diğer bölgelerin karşılaştırılması ve pozitif negatif özelliklerin bulunması, Uyarı: Eldeki veriler ile teori uyuşmak zorundadır. Literatürdeki ayrılıklar ve uyuşmazlıkların belirlenmesi II.SAFHA: Arama Safhası Numune alınacak yerler Cevherin kümülatif artış değerlerine göre birikim yerlerinde daha fazla olduğu bilinmektedir. DEVAM Çalışmayı Bitir Sonraki Safhaya Geçiş Sonuç: Alan daraltm a 1 Önemi: cevherleşmenin belliolduğu alantespit edilir. Tüm alan dışında aranılan spesifik bölgeninyeri tespit edilebilir. Varsa fotojeoloji çalışmaları, ayrıca uydu çalışmaları yapılır Bölge adına yapılmış eski çalışmalar taranır. b- Gravimetrik ölçüm yapılır. (ortamdaki boşluklar bulunur) a- Dere-sediment değerlerinden yararlanılır. 1- Jip Jeolojisi 2- Numune alarak alan daraltma NEDEN: Araziye gitmeden çalışılacak alan daralıyor. Kaya tiptektonik, cevher yayılımı, cevheri kolay bulduracak unsurlar belirlenir. Arazi süresi kabataslak belirlenir, uydu görüntülerive diğer çalışmalar ile belirlenen unsurlar kontrol edilir. Kırık sistemleri önemlidir, fay kırıklarına yerleşmiş cevherler belirlenir. Gerekirse kısa mesafeli tanıma sondajı yapılır (maliyet düşünülmelidir.) Eğer değiyor ise Uydu çalışmasına geçilir. Eğer değmiyor ise çalışma bırakılır. Aranılan yer maden üstüne düşmüyorsa aranılmaz.

III. SAFHA: Daraltılan Alan Bölgesinde Detay Jeoloji Araştırmaları 1- Detay jeolojik harita yapılması 2- Mostra yerlerinin belirlenmesi 3- Yapısal, jeolojik unusurların ve zonlanmaların yerleştirilmesi Tüm bunlar uydu verileri ile kontrollü yapılmalıdır. 4- Örnek alınması: jeokimyasal, petrografik, parlatma, sıvı kapanım, izotop çalışmaları için alınmaktadır. Jeokimyasal Araştırmalar için: Mineral alımı jeokimyasal değerleri tek başına belirleyemez. Analiz için Referans olarak Acme Laboratuvarları gösterilebilir. 4A paketinde ana elementler ICP-ES ile iz ve nadir toprak elementleri ise (4B paketi) ICP-MS ile yapılmaktadır. 4A Grubu: SiO2, Al2O3, Fe2O3, CaO, Na2O, MgO, K2O, TiO2, MnO, P2O5,Cr2O3, LOI, C, S 4B Grubu: Au, Ag, As, Ba, Be, Bi, Cd, Co, Cs, Cu, Ga, Hf, Hg, Mo, Nb, Ni, Pb, Rb,Sb, Sc, Se, Sn, Sr, Ta,Th, Tl, U, V,W,U, Zn, Zr, La, Ce, Pr, Nd, Sm, U, Gd, Tb, Dy, Ho, Er, Tm, Yb, Lu SONUÇ Olumsuz Olumlu VAZGEÇBİR SONRAKİ SAFHA IV. SAFHA: Bölgenin 3 boyutlu modellenmesi 1. Sondaj yerleri belirlenir, sondaj kayıtları tutulur, loglar hazırlanır. Sondaj kayıtları için iki aşamaya çok dikkat edilmeli: a- Usulb- Boşluk Eğer karot sandığı doldurulurken boşluk bırakılırsa, galeri yanlış metreden açılır ve cevhere ulaşılırken hatalar oluşabilir. Sondaj logu hazırlanması esnasında detay çalışmalara devam edilir. 2. Açılacak galerinin tahkimat sistemleri belirlenir. 3. Su- drenaj denemeli yapılır. 4. Madeni çalıştırmak için belli husular belirlenmeli: Bölge tenör olarak uygun mu? Bölge rezerv olarak uygun mu? Bölge jeolojik olarak uygun mu? Bölge topografik olarak uygun mu? Bölge coğrafi konum açısından uygun mu? İşçi teminindeki güçlükler nelerdir? İklim faktörü Kimyasal impuriteler açısından bir fark var mı? Cevherdeki arz-talep nedir? Cevheri (siyasi olarak) satabiliyor musun? Yön- eylem araştırması MERVE ÇAKMAK EKONOMİK / EKONOMİK DEĞİL VAZGEÇ Çalışmaya başla! DEVAM 7.İşletme sınırı (cut of grade) belirlenir. 6.Cevher hazırlama ve maliyet testleri yapılır. 5.Rezerv hesapları yapılır. Bu işlem maden bitene kadar yapılır. Çünkü maliyet aylık değişir. Cevher terkedilinceye dek maliyet devam eder. V. SAFHA:Rapor Sunum Safhası Tüm kalan detay ve eksikler belirlenir (madenin sürekliliği için tamamlanması gereken detaylar). Pasa yeri, cevher stoku, nakliye, galeri metreleri vb. Çalışmayı bitir!