Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALT YAPI ATIK SU AKTARIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALT YAPI ATIK SU AKTARIMI"— Sunum transkripti:

1 ALT YAPI ATIK SU AKTARIMI
Mustafa KIRMIZI Y Sorumlu: Prof. Dr. Halil ÖNDER

2 İçindekiler Proje amaçlarını kapsayan bilgilendirme.
Baca nasıl belirlendiği hakkında bilgi. Eğimin nasıl belirlendiği ve dikkat edilmesi gereken noktalar. Çalışmalarda zemini nasıl inceleriz? Malzemeyi nasıl temin ederiz? Kanal çalışmalarında nelere dikkat ederiz? Akar kotu nedir? Kontrolü nasıl yapılır? Düzenlemelerin önemi nedir?

3 Amaç Hanelerde oluşan atık suların arıtma tesisine iletilmesi, dönüştürülmesi ve kullanılması. Projenin en düşük maliyette gerçekleştirilmesi. Şartnamelere uygun imalat için denetim. İş güvenliğini en üst düzeyde tutmak. Toplumun atık su uzaklaştırma işlemini tamamlayarak, hizmet gerçekleştirmek.

4 İş…

5 Baca Yerlerinin Belirlenmesi
Kot değerlerini incelemek gerçekleştirilen ilk adımdır. Bulunan kot değerlerine uygun baca yerleri belirlenir. Oluşacak bütün güzergahta belirli akar kotu bulunmalıdır. Bacalar her haneyi kapsayacak şekilde yerleştirilmelidir. İki baca arası doğrusal hat olacağından, yerler buna göre belirlenmelidir. Bacaların oluşabilecek sorunlara çözüm olabileceğini unutmamak gerekir.

6 Örnek Baca Yerleri

7 Eğim Belirlenmesi İki baca arasındaki kot farkının, iki baca arasındaki yatay uzaklığına oranı bize eğimi vermektedir. Şartnamelerde eğim için çeşitli mutlak değerler bulunmaktadır. Bunlara uymak gerekir. Eğim, suyun akması için çok önem arz etmektedir. Eğimler hattın iki veya daha fazla sayıya ayrılmasına sebep olabilir. Proje kapsamındaki en düşük kot değeri, arıtma tesisinin bulunduğu noktadır.

8 Örnek Eğim Hesabı 𝐸ğ𝑖𝑚= 𝐾𝑜𝑡𝐴 −𝐾𝑜𝑡𝐵 𝑥

9 Zemin İncelenmesi Buradaki amaç zemin inceleme raporu çıkartmak değil, oluşabilecek problemlere önceden çözüm alabilmektir. Çalışmalar başlanmadan önce inceleme yapılarak iş süresi kısaltılabilir. Zemin cinsi her ne olursa olsun iksa mutlaka kullanılmalıdır. Bazen zemin cinsi şev oluşturmayı zorunlu kılabilir. Zemin inceleme maliyeti düşürür.

10 Malzeme Temini Kullanılacak C parçası, muflu veya mufsuz künk, çember, baca malzemeleri bulunduğunuz ilin Su Kanalizasyon İdaresi tarafından üretilir. İlk aşama yetkilendirme ve malzeme alabilme iznidir. Malzeme planlı şekilde temin edilmeli ve alınmadan önce fax çekilmelidir (önceden bildirilmelidir.) Malzemenin ineceği güzergah önceden belirlenmelidir. Hız bakımından oldukça fayda sağlamaktadır.

11 Kanal Çalışmaları En az 1 JCB operatörü, 3 kanal işçisi ve 1 topoğraf olmak üzere 5 kişi bulunmalıdır. İksa ve baret zorunluluğu bulunmaktadır. İş güvenliği çok önemlidir. Fesih nedeni olabilir. Nivo ile milimetrik ölçümler yapıldığı için topoğrafın kalifiye olması gerekmektedir. Aksi halde büyük zararlar çıkabilir. Döşeme işleminin ardından hemen kot kontrolü yapılmalıdır.

12 Akar Kot Kontrolü İki künk gövde arasındaki kot farkı «akar» olarak isimlendirilir. Döşenecek sonraki künk, önceki künke göre daha yüksek kot değerinde bulunmalıdır. Projedeki kot farkına bakılarak, uygun yerleştirilip yerleştirilmediği kontrol edilir. Projeye uygun değilse düzenlemeler yapılır. Projeye uygunsa diğer işleme geçilir. Akar kot değerine uyulmadığı zaman proje görevini yerine getiremeyecektir.

13 Düzenlemeler Doğal afetler, kanalda oluşabilecek çöküntüler, topoğraf nivo değeri hataları vb. gibi nedenlerle düzenlemeler gerekebilir. Düzenleme yapılmadan hakediş alınamaz. İmalat aşamasında dikkatli olunamaz veya hatalar meydana gelirse projenin görevini yerine getirememesi sebebiyle büyük zararlar meydana gelebilir. Düzenlemeler ne kadar erken fark edilirse projenin tamamlanma süresi kısalır.

14 Sonuç Proje görevini yerine getiriyor mu?
İhtiyacı tamamen karşılıyor mu? Baca yerleri daha iyi belirlenebilir miydi? Bir sonraki projede problemleri ön görebilir miyiz? Kalifiye işçinin proje tamamlanma süresine etkisi yeterince kullanılabildi mi? İstebilen kar elde edildi mi? “Her zaman daha iyiye nasıl gidebilirim?” sorusunun önemi.

15 Sorularınız… Dinlediğiniz için teşekkür ederim. Varsa sorularınızı alabilirim.


"ALT YAPI ATIK SU AKTARIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları