BİRE-BİR UYGULAMA PROGRAMLARI (TUTORIALS)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
İŞBİRLİKÇİ ÖĞRENME.
DERSİN AMACI: - Çeşitli öğretim teknolojilerinin özellikleri, öğretim süreçlerindeki yeri ve kullanımı, öğretim teknolojileri yoluyla kendi branşınızla.
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
MODÜLER BİR ÖĞRETİM YAZILIMI DENEMESİ VE UYGULAMA SONUÇLARI Okut.Halit KARALAR (Muğla Üniv. Enf. Bölümü) Dr. Yaşar SARI (Muğla Üniv. Enf. Bölümü)
Tam Öğrenme Modeli (Mastery Learning)
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Duran Uygur
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
AKILLI TAHTA Orhan YORULMAZ Semih ŞENGİDER Nazar SALPİYEV Berk HERAL
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
EĞİTSEL YAZILIMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SEÇİMİ
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Zihinsel Engellilerde Disiplin Alanlarının Öğretimi
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
Atatürk Üniversitesi KKEF BÖTE-2
GÖRSEL MATERYAL TASARIMI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE PROJE HAZIRLAMA SÜRECİ
Bilgisayar Destekli Öğretim Yazılımları
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci 4.Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 1.Temel Kavramlar
ALIŞTIRMA-UYGULAMA YAZILIMLARI
ALIŞTIRMA UYGULAMA PROGRAMLARI Bilgisayar Destekli Öğretim
İLKÖĞRETİMDE TEKNOLOJİNİN KULLANILMASI VE UYGULANMASI
ÖĞRETİCİ PROGRAMLAR.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri®, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
Derya Duygu KARSLI
EGIT 450 Öğrenci Merkezli Eğitim
KAYNAŞTIRMA öğrencileri Ölçme ve Değerlendirme Esasları
Öğretim Durumlarını Planlama
1 eğitimde yeni yaklaşımlar İbrahim KALYONCU Zehra Kitapçıoğlu İlköğretim Okulu Ocak 2007 Tonya Halk Eğitim Merkezi “ y e n i d e r s p r o g r a.
Öğretimde Teknoloji Kullanımı Bilgisayar ve İnternet
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Öğretimde Teknoloji Kullanımı
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
PEDAGOJİK ALAN BİLGİSİ
UYGULAMALARI EĞİTİMDE BİLGİSAYAR.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
-İLETİŞİM- SUNUSU.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Trabzon Bölge 9. Sınıf Anketleri
BEDEN EĞİTİMİNDE İŞBİRLİĞİNE DAYALI(EŞLİ) ÖĞRENME YÖNTEMİ
Öğrenme Öğretme Süreci
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
EĞİTİM / ÖĞRETİM DURUMLARI (ÖĞRETME)
Programlı Öğretim Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Öğretim Modelleri Anlamlı (Okulda) Öğrenme, Tam Öğrenme, Çoklu Zeka, Yapılandırmacılık, Dr. Kerim Karabacak.
BASAMAKLI ÖĞRETİM MODELİ
MODELLER.
BASAMAKLI ÖĞRETİM PLANI
1 ÖĞRETİCİ PROGRAMLAR. 2 Öğretim Aşamaları Bilginin Sunulması Öğrencinin Yönlendirilmesi Uygulama Değerlendirme Öğretici Programlar.
1 BDE Türleri Dr. Hüseyin Arak. 2 Öğretici Programlar/Bire-bir Uygulama Alıştırma Uygulama Programları Benzeşim (Simülasyon) Programları Eğitsel/Öğretici.
Programlı Öğretim.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM
Ders 5 Kavram öğretiminde öğretim yöntemleri
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
Öğretimin Planlanması
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
EĞİTİMDE BİLGİSAYAR KULLANIMI
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
Sunum transkripti:

BİRE-BİR UYGULAMA PROGRAMLARI (TUTORIALS) 1-Duygu ÖZCAN 2-Elif ACAR 3-İbrahim EROL 4-Ömer KARAKUŞ 5-İsa BİNGÖL 6-Cengiz YILMAZ 7-Erhan AKGÜL 8-Ahmet Ali GÖK 9-Soner GÜNDÜZ

Tutorial Nedir? Tutorial’in Türkçede Karşılıkları : Birebir Eğitim Programları Öğretim Programları Özel Öğretici Programlar Özel Ders Yazılımları

Tutorial Nedir? Bilgisayarın öğretmenin rolünü üstlendiği bilgisayara dayalı öğretim modeline denir. Bire-bir eğitim programları, öğretilecek içeriği neredeyse gerçek bir öğretmen gibi öğrenciye sunmak için kullanılırlar.

Tutorial Nedir? Bilindiği üzere en ideal öğrenme, bir öğretmenin bir öğrenci ile çalışmasıyla gerçekleşendir. Mevcut durumda böyle bir eğitim sistemini gerçekleştirmek imkansız görülmektedir. Ancak bilgisayarın okullarda kullanılması bire bir öğretimi belli bir ölçüde sağlamaktadır. İşte bu noktada birebir uygulama yazılımları(tutorial) devreye girmektedir.

Bire-Bir Uygulama Programlarının Özellikleri 1-Bilginin kalıcılığını sağlar. 2-Çoklu ortam araçlarını (video, animasyon, simülasyon, resim ve eğitsel oyunlar vb.) kullanır. 3-Öğrenciye sorular sorar. 4-Gerekli yerlerde geri dönütler vererek yüksek seviyede etkileşimi sağlar. 5-Süreç sonunda öğrenciyi çeşitli test yöntemler ile test eder.

Bire-Bir Uygulama Programlarının İşlevleri Bu yazılımlar aşağıdaki nedenlerden dolayı kullanılırlar: Öğrenci gerekli ön bilgiye ihtiyaç duyduğunda hatırlatmak amacıyla. Öğrencinin daha fazla öğrenmek istediği durumlarda ortamı zenginleştirmek amacıyla. Sözel ve kavramsal öğrenme için iyi bir tercih.

Bire-Bir Uygulama Programlarının İşlevleri İçeriğin tüm öğrencilere tanıtılması (ve bu arada, öğretmenin diğer eğitsel etkinliklerle ilgilenmesinde kolaylık sağlaması) amacıyla kullanılabilir. Bireysel ve 2-3 kişilik gruplar tarafından etkin bir biçimde kullanılabilir. Öğrencinin anlamadığı yerleri sınıf dışında öğrenmesini ve tekrar tekrar çalışmasını sağlar.

Bire-Bir Uygulama Programlarını Değerlendirme Ölçütleri Öğrencinin dikkatini ve ilgisini çekmelidir. Öğrenim hedeflerini belirtmelidir. Öğrencilerin konuyu öğrenebilmeleri için gerekli olan bilgi ve becerileri hatırlamalarını sağlamalıdır. Ders konusunu bilgisayarın çoklu ortam (grafik, ses... vb.) özelliklerini kullanarak sunmalıdır.

Bire-Bir Uygulama Programlarını Değerlendirme Ölçütleri Öğrencilerin öğrendiklerini pekiştirebilmeleri için örnek sorular sormalı ve çözümleri göstermelidir. Zamanında ve yararlı geri bildirimler sağlayarak öğrencilerin doğru bir şekilde öğrenmelerini sağlamalıdır. Ders sonunda öğrencilerin ne kadar öğrendiklerini ölçmek için ders sonu testi uygulanmalıdır.

Bire-Bir Uygulama Programlarını Değerlendirme Ölçütleri

Bire-Bir Uygulama Programlarının Sağladığı Kolaylıklar Bire bir öğretim programları sayesinde öğrenci kendi hızına göre çalışır. Öğrenen istediği kadar tekrar yapma imkanına sahiptir. Öğretim zamanını kısaltmakta ya da bu zaman içinde daha fazla uygulama yapmayı mümkün kılmaktadır. Herhangi bir nedenden dolayı dersi kaçırmış olan öğrenci kaçırdığı derse ait yazılımı çalışarak bir sonraki derse hazır duruma gelir.

Öğretici Programların Genel Yapısı

Öğretici Programların Genel Yapısı Programa Giriş 1-)Hedeflerin Sunulması: Yazılımın giriş kısmında öğrencilere bu eğitsel programın ne gibi kazanımlarının olacağı bildirilmelidir.

Öğretici Programların Genel Yapısı 2-) Ön Bilginin Hatırlatılması: İnsanlar ancak yeni öğrendikleri bilgilerle eski bildikleri arasında ilişki kurabilirlerse öğrenirler. Programın ön bilgiyi detaylı sunması gerekmez. Ancak hatırlatma amacıyla genel bir bakış açısı verebilir.

Öğretici Programların Genel Yapısı Örnek (Okuma Yazma Öğreniyorum-Edusoft) yazılımda; sıfırı "0" öğretmek için geçmiş bilgilerden yararlanılmıştır. Bu bağlamda; -Tabakta bir kurabiye vardır. -Ayşe kurabiyeyi yerse... -tabakta hiç kurabiye kalmaz. -...sıfır kurabiye kalır. Şeklinde bir ön bilgi hatırlatılması yapılabilir.

Öğretici Programların Genel Yapısı 3-)Ön Test: Öğretici programdan önce kullanılmak üzere ayrı bir programda Öğretmene kullanma veya kullanmama opsiyonu tanıyarak program içerisinde Öğrenciye testi yanıtlama veya atlama opsiyonu tanıyarak program içerisinde kullanılabilir.

Öğretici Programların Genel Yapısı Bilginin Sunulması 1-) Bilgiyi Derleme Türleri: Sözel Bilgi: Geçişken: A’dan sonra B’yi yapın Nedensel: A B’ye neden olur. Kategorik: A B’nin bir parçasıdır. Örneksel: A B’ye bir örnektir. Özellik: A B’nin bir özelliğidir. Karşılaştırmalı: A ile B arasındaki benzerlik ve farklılıklar

Öğretici Programların Genel Yapısı Kavramlar: Önce kavrama ait özellikler sunulur. Sonra kavrama benzerlik gösteren yada parçası olduğu diğer kavramlar örnek olarak verilir. Daha sonra kavrama benzerlik gösteren ama örnek olmayan kavramlar sunulur. Öğrenci kavramı ayırt etme düzeyine geldiğinde yeni kavramlar ile ilişkilendirilir.

Öğretici Programların Genel Yapısı Kurallar ve İlkeler: Kural-Örnek: - Önce kural veya ilke direkt olarak verilir, sonra örnek uygulama gösterilir. Örnek-Kural: - Önce örnek uygulamalar verilerek öğrencinin kuralı veya ilkeyi kendi keşfetmesi sağlanır.

Öğretici Programların Genel Yapısı Beceriler: Genellikle adım-adım açıklamalar ile verilir. Çünkü pek çok beceri alt boyutlarında daha basit becerileri kapsar. Bu nedenle önce basit beceriler anlatılır, daha sonra da karmaşık beceriler anlatılır, gösterilir ve uygulatılır. Bilginin Akışı: Hangi bilginin hangi sırada sunulacağına karar verilmesi sonucu bilgi akışı oluşur. Öğretici programlar genel olarak 3 türlü yapılandırılabilir; 1-Doğrusal Yapı 2-Dallanan Yapı 3-Düzeyi Öğrenci Başarısına Göre Ayarlanan Yapı

Öğretici Programların Türleri

Öğretici Programların Türleri

Öğretici Programların Türleri

Öğretici Programların Genel Yapısı Soru ve Cevap Soru Türleri:

Öğretici Programların Genel Yapısı Değerlendirme Dönüt vermek amacı ile öğrencinin verdiği yanıtın değerlendirilmesi, programdaki sonraki adımlara karar verilmesi ve öğrenci performans kayıtlarının tutulması sürecidir. Geri Bildirim Geri bildirim, programın öğrencinin yanıtına verdiği tepkidir. Hatırlatma aşamasında verilmiş olan bilgi tekrar sunulabilir. Verilmiş olan bilgiye ait özet bilgi sunulabilir.

Öğretici Programların Genel Yapısı Programdan Çıkış Öğrenci programı tamamladığında özet bilgi ve performansına ait rapor sunulabilir.

Bire-Bir Uygulama Programı Hazırlarken Dikkat Etmemiz Gereken Hususlar Programın içeriği eğitim programına uygun olmalıdır. Programlarda kullanılacak olan öğrencilerin sınıf ve yetenek düzeyleri belirtilmelidir. Kazandırılacak olan davranışlar programda belirtilmiş olmalıdır. Program ile öğrencilerde geliştirilecek olan davranışın tam olarak ve istenilen düzeyde kazandırılması için gerekli olan ipuçları ve pekiştireçler programda yer almalıdır.

Bire-Bir Uygulama Programı Hazırlarken Dikkat Etmemiz Gereken Hususlar Program, açık, net ve anlaşılır bir dille yazılmalıdır. Programdaki sorular öğrencinin kazandırılmak istenen davranışları ne ölçüde kazandığını belirtmeye yönelik olmalıdır. Böylece program öğrenme eksiği olan öğrencilerin eksiklerinin nereden kaynaklandığını belirleyebilir. Program hazırlanırken sürecin ayrıntıları, makine tarafından yürütülecek biçimde açık ve kesin olmalıdır.

Bire-Bir Uygulama Programı Hazırlarken Dikkat Etmemiz Gereken Hususlar Programda öğrencinin cevabının doğru ya da yanlış olması ile ilgili dönüt üzerinde durulmalıdır. Program öğrenciye dikkatli hizmet etmeli fakat baskı yapılmamalıdır. Programın esaslarını beceriler ve davranışlar oluşturmalıdır.

Bire-Bir Uygulama Programı Hazırlarken Dikkat Etmemiz Gereken Hususlar Programda öğrenme kadar tüm operasyonu geliştirmek için öğretmen ve yöneticilere dönüt sağlanmalıdır. Araç-gereç uzmanı, konu alanı uzmanı, program geliştirme uzmanı, bilgisayar programcısı bir ekip olarak çalışmalıdır.

SON… BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ…