Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyonda Disiplinler Arası Yaklaşım

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU.
Advertisements

Hemşirelik Eğitiminin
Türkiyenin bakim modellerine gereksinimi var mi ? Güncel Durum
Meriç Belediyeler Birliği
Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği
ÜLKEMİZDE BAKIM MODELLERİNE OLAN GEREKSİNİM
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Nüfusun Yaşlanması Çalışma Grubu
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
Prof. Dr. A. Ayşe Karaduman 08. Nisan Kazan - Ankara
Kurulu ş Misyon Vizyon Amaçlar ve Hedefler E ğ itim-ö ğ retim alt yapısı Fakülte Bina Proje Süreci Akademik Kadro Da ğ ılımı Eylem Planı Stratejik Plan.
SİNOP İLİ 65 YAŞ VE ÜSTÜ BİREYLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
AHEK KURULTAYININ ARDINDAN (9 haziran 2008). TTB-AHEK (Asistan Hekimler Eşgüdüm Kurulu) tarafından 09/06/2008 tarihinde AÜTF (Ankara Üniversitesi Tıp.
ÖZEL DAL HEMŞİRELİK SÜRECİ; 5 YILLIK FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
GERİATRİK HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE AKUPUNKTURUN YERİ
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
HEMŞİRELİK VE EBELİK KONSEYİ (HEK)
Elektrik Elektronik Teknoloji Platformu Oluşturma Çalıştayı Sinan Tandoğan TÜBİTAK-TEYDEB 23 Şubat 2007, TÜSSİDE.
2. Sağlık hizmetleri.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
Üniversite Eğitimi ve Sürdürülebilir İktisadi Kalkınma Olgusu
DEÜ İZİSYÖM İzmir İli Stratejik Planlama Yönetişim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Geri Kazanılmış Atık Suların Kullanımı ve İzmir’de Uygun Stratejiler.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
YAŞLILARDA EYLEM KISITLILIĞINA BİRİNCİ BASAMAKTA YAKLAŞIM
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Panel II-Yaşlı Kanserleri
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
ERGENLİK: FIRTINALI DÖNEM AMA KİMİN İÇİN? Dr. Gülden AYKANAT İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gençlik Danışmanlık ve Sağlık Hizmet Merkezi.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
YAŞLI TURİZMİ Dr. Ümit Ateşkan.
İHTİYAÇLAR VE MESLEK Kazanım: Ekonomik ve toplumsal ihtiyaçların meslek seçimine etkilerini açıklar. 11. Sınıf 93 nolu kazanım etkinliği.
Bilgi Topluluğu Tanıtımı:
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR PROJESİ
Öğrencilerin Üniversite Sağlık Merkezleri Aracılığıyla Cinsel Sağlık/Üreme Sağlığı Konularında Bilgilendirilmesi Projesi Dokuz Eylül Üniversitesi Deneyimi.
YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI ve ERKEN TANI UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
Dr. Aylin Sena BELİNER1, Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu2
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
Ulusal Yaşlılık Enstitüsü IV. Çalıştay
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ: NEDEN VE NASIL? Çankaya Belediyesi Örneği
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
Hacettepe Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Sorunlarını Araştırma Topluluğu Merve SOYSAL HÜTF D5 Öğrencisi.
Yüksek kalite standartlarında tanı ve tedavi hizmeti sunmak
SAĞLIK VE HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı 16 Mart 2006 “İstanbul Tıp Fakültesi’nde Eğitim Merkezi’nden Anabilim Dalına”
GERİATRİ.
HEMŞİRENİN EĞİTİMCİ ROLÜ
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
HEMŞİRELİK NEDİR??? DOÇ. DR. SEVİM ÇELİK.
AFETLERDE TRİAJ HEMŞİRELİĞİ
HEMŞİRELİK SÜRECİ DOÇ. DR. SEVİM ÇELİK.
GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ
ÇOCUK ONKOLOJİ HEMŞİRESİNİN ROLLERİ VE HEMŞİRELİK STANDARTLARI.
Dr. Aysel BADIR ERİŞKİN SAĞLIĞI II
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
GÜMÜŞHANE HAYME ANA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
olmadığında uygun koşullar sağlanarak
ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİNİN ÖZENDİRİLMESİ için STRATEJİLER
10. hafta: Özel gereksinimli bireylerin korunması, ihmal ve istismar
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
TÜRK HEMŞİRELER DERNEĞİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU Hemşire Kimdir?  Hemşire melektir.  Hemşire çiçektir.  Şevkattir.  İğne yapan kişidir.  Klinikte iş yapmayan.
Sunum transkripti:

Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyonda Disiplinler Arası Yaklaşım Prof. Dr. Nuran Akdemir I. Uluslar Arası Katılımlı Yaşlı Bakım Modelleri ve Rehabilitasyon Turizmi Kongresi ve III.Geriatrik Fizyoterapi Kongresi 21 Kasım 2012, İzmir

Dünya genelinde; Doğurganlık hızının azalması ve Öncelikle çocuk nüfusta, ardından da genç ve orta yaşlı nüfustaki azalma ile Yaşlı nüfus artmaktadır.

Yaşlanma ayrıcalıksız her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan evrensel bir süreç olarak tanımlanmaktadır.

Yaşlanma fizyolojik bir süreç olmasına karşın patolojik değişiklikler ve eşlik eden kronik progresif hastalıklara bağlı gelişen fonksiyon kayıpları günlük yaşantıda bağımlılığa, bakım ve destek gereksinime yol açar. Yaşam Süresinin Uzaması Aile-Sosyal İlişki Değişimi Sedanter Yaşam Yoğun Stres Kronik Hastalık ve Bağımlılık = Geriatrik Bakım ve Rehabilitasyon

Geriatrik Bakım ve Rehabilitasyon Fizyolojik olarak yaşlılığa bağlı ortaya çıkan sorunların çözümlenmesi Hastalık ve sakatlığın en aza indirilmesi Yaşlıların günlük yaşamlarında fiziksel, psikososyal ve ekonomik olarak bağımsız olmalarını sağlama olarak tanımlanmaktadır. AMAÇ: Fonksiyonel bağımsızlığı geri kazanmasını ve günlük yaşam aktivitelerini kendi görebilme yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Geriatrik bakım ve rehabilitasyonda yaşlı bireyin potansiyelini en üst düzeyde kullanması ve yaşamını bağımsız sürdürebilmesi için sağlık ekibi üyeleri ile birlikte çalışmak gerekir.

Geriatrik Bakım ve Rehabilitasyon Geriatrik bakım ve rehabilitasyonda yaşlı bireyin potansiyelini en üst düzeyde kullanması ve yaşamını bağımsız sürdürebilmesi için sağlık ekibi üyeleri ile birlikte çalışmak gerekir.

Sağlık Ekibi Multidisipliner ekip İnterdisipliner ekip Transdisipliner ekip

Ekip Çalışması Çalışmada multidisipliner geriatri ünitesi ile multidisipliner uygulama yapılmış ve yaşlıların fonksiyonel düzeylerinde iyileşme saptanmıştır.

Ekip Çalışması Çalışmada evde yaşlı bireylere multidisipliner uygulama yapılmış, rutin verilen bakım ile karşılaştırılmış. 3 ay sonunda yaşlıların fonksiyonel düzeylerinde iyileşme, 6 ay sonunda iyilik halinde iyileşme saptanmıştır.

Geriatri Ekibi Geriatrist ya da İç Hastalıkları uzmanı Hemşire Fizyoterapist Sosyal hizmet uzmanı Beslenme uzmanı Aile ve tüketici bilimleri uzmanı Psikolog Gerektiğinde diğer bilim dallarından hekimler ……………….

Hemşirenin Rolü Sistemik değerlendirme yapmak Bakım hedefleri belirlemek Hemşirelik tanısı koymak Hemşirelik uygulamaları yapmak Uygulama süresince ve sonrasında yaşlı bireyi değerlendirerek gereksinimler doğrultusunda yeniden düzenlemeler yapmak

Hemşirenin Amacı Yaşlı bireyin mevcut kapasitesini en iyi düzeyde kullanmasını sağlamak olmalıdır. Hedefi Yaşlı bireyin yaşam kalitesini artırmak Fonksiyonel durumunu geliştirmek İyilik halini geliştirmek olmalıdır.

Disiplinler Arası Yaklaşımın Bir Örneği Olarak Yaşlılık Platformu Yaşlı grubun sorunlarını ve sesini topluma duyurmak, Yaşlılarımızın hak ettikleri yaşam standartlarına ulaşmalarını sağlamak için gerekli çalışmaları yapmak, Yaşlılık konusunda etkin ve yetkin ortak ses olmak amacıyla kurulmuştur. 16 Ocak 2008 tarihinden bu yana 37 kurum, kuruluş ve 40 il temsilcisi ile çalışmalarını yürütmektedir.

III. Dönem Yönetim Grubu Üyeleri 2012-2014 Prof. Dr. Nuran Akdemir Platform Koordinatörü Recep Orhan Yönetim Grubu Üye Prof. Dr. Nuray Kırdı Yönetim Grubu Üye Gülgen Dural Yönetim Grubu Üye Prof. Dr. Aylin Görgün Baran Yönetim Grubu Üye Doç. Dr. Oya Hazer Yönetim Grubu Üye Dr. Burcu Balam Doğu Yönetim Grubu Üye Dr. İmatullah Akyar Yönetim Grubu Üye Dr. Çiğdem Ayhan Yönetim Grubu Üye

Platform Etkinlikleri Dün, Bugün ve Yarın Yaşlılık Yaşlanan Türkiye’de İleriye Yönelik Hedefler Sivil Toplum Yaşlılık Platformunda Buluşuyor Aktif Yaşlanma ve Nesiller Arası Dayanışma

Platform Etkinlikleri Yaşlılık alanına ilişkin sorunlara yönelik çözüm önerileri ve eylem planı stratejisinin belirlenmesi amacıyla “Türkiye’de Yaşlıların Hukuki Durumu, Uygulanan Politikalar ve Yaşlılara Götürülen Hizmetler”, “Yaşlılıkta Sağlık” ve “Yaşlıların Yaşam Ortamları” konularında19 Mart 2010, 16-17 Haziran 2010 tarihlerinde iki çalıştay düzenlemiştir.

…TEŞEKKÜRLER…