Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUK ONKOLOJİ HEMŞİRESİNİN ROLLERİ VE HEMŞİRELİK STANDARTLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUK ONKOLOJİ HEMŞİRESİNİN ROLLERİ VE HEMŞİRELİK STANDARTLARI."— Sunum transkripti:

1 ÇOCUK ONKOLOJİ HEMŞİRESİNİN ROLLERİ VE HEMŞİRELİK STANDARTLARI

2 Kanser hastasına yeterli ve nitelikli bakımın verilebilmesi;
multidisipliner tedavi yaklaşımları, sağlık bakım ekibinin tüm üyeleri arasında etkili iletişim ve işbirliği kurulması ile mümkün hale gelir.

3 kavramı, kanser vakalarının çoğalması ve bu
kanser hemşireliği kavramı, kanser vakalarının çoğalması ve bu hastalara bakım veren hemşirelere duyulan gereksinimin artması ile yerini «uzman onkoloji hemşiresi» kavramına bırakmıştır.

4 Onkoloji hemşireleri;
Sağlığın sürdürülmesi, geliştirilmesi ve korunması, tanı, tedavi, rehabilitasyon ve palpasyon aşamalarında çok yönlü bakım hizmeti sunar.

5 Sorumlulukları; Hastalığın kendisine ve tedaviye bağlı sorunları önlemeye ve yönetmeye çalışır, Kanser bakımında hemşirelik uygulamalarını değerlendirir ve çalışmalar yapar Kanserin belirtileri, yan etkileri, baş etme yöntemleri ile ilgili araştırmalar planlar ve yürütür ideal palyatif bakım yöntemleri geliştirir, en son teknolojileri kullanır

6 Kanserle yaşamanın psiko-sosyal yönünü görür
Kanserle yaşama uyum sağlamada hasta ve aileye yardım eder, isteklerini, taleplerini, duygularını açığa çıkartmaları için hastalarını cesaretlendirir • kanser genetik danışmanlığı yapar, ,

7 Onkoloji hemşireliği uygulamalarının gelişimine yönelik liderlik yapar
Diğer sağlık çalışanları ile bilgi ve deneyim paylaşımında bulunur, eğitim gereksinimi olanlara eğitim verir.

8 Onkoloji Hemşiresinin Rolleri
JCI, ANA ve ONS onkoloji hemşiresinin rol ve sorumluluklarını tanımlarken; Hastalığın tanı, evre, bölgesini iyi bilerek kanserden korunma ve tanılama aşamasından, rehabilitasyon ve sürekli bakım / yaşam sonu bakım aşamasına kadar hastalığın tüm süreçlerinde diğer sağlık personeliyle multidisipliner yaklaşım içinde çalışması gerektiğini vurgulamıştır.

9 1. Bakım Verici Onkoloji hemşiresinin temel işlevi bakımdır. Bu işlevini yerine getirirken birey merkezli çalışır. Kanserli bireyler ve aileleri için var olan kanıtlar ve uygulama sonuçları doğrultusunda; kanıta dayalı, güncel ve teori temelli bakım sunar.

10 SEMPTOM YÖNETİMİNDE HEMŞİRELİK BAKIMININ PLANLANMASI
ÇOCUK ONKOLOJİSİNDE SEMPTOM BELİRLEME VE SEMPTOM YÖNETİMİNDE HEMŞİRELİK BAKIMININ PLANLANMASI

11 ÇOCUK ONKOLOJİSİNDE SEMPTOM BELİRLEME
Lenfomalar, yani lenf bezi kanserleri için; Daha çok boyun, koltuk altı ya da kasıklarda lenf bezi büyümesi.Bazen buna eşlik eden ateş, halsizlik - Hastaların akciğer boşluğu içindeki lenf bezleri etkilendiğinde, hastada nefes darlığı da bunun göstergesi olabilir. Çocukluk çağının diğer tümörleri ise genellikle yerleştikleri bölgeye göre bulgu verir .

12 Bu açıdan dikkat edilmesi gereken bazı bulgular ve işaret edebileceği çocukluk çağı kanserleri;
Göz bebeklerinde beyaz renkli parlama, retinoblastoma denen göz tümörü bulgusu olabilir. Özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda görülen bu tümörün ilk bulgusu şaşılık da olabilir. Böyle bir durum fark edildiğinde göz doktoruna başvurulmalıdır. Küçük bebeklerde karın içinde özellikle banyo yaparken ele gelen sertlik, bir kitlenin habercisi olabilir. Bu çoğunlukla böbrek tümörünün ya da böbrek üstü bezi tümörünün işaretidir.

13 Kollarda, bacakta ya da gövdenin herhangi bir yerinde şişlik oluştuğunda bunun kas ya da kemik tümörünün habercisi olacağı unutulmamalıdır. Çoğu zaman çocukların düşmesi sonucu oluştuğu zannedilen kol ve bacaktaki şişliklerin iyileşmesi gecikiyor ise mutlaka bir doktora başvurularak ilgili bölgenin filmleri çekilmelidir. Beyin tümörleri ise çoğu zaman baş ağrısı, özellikle sabahları fışkırır tarzda kusma, karın ağrısı, vücudun bir tarafında kuvvet kaybı ya da havale geçirme bulguları ile ortaya çıkabilir. Bu bulguları kendi çocuklarında gören ailelerin hızla bir çocuk doktoruna başvurması, çocuklarına erken tanı konarak tedavi edilmelerini ve yaşam şanslarını arttırmasını sağlar .

14 SEMPTOM YÖNETİMİNDE HEMŞİRELİK BAKIMININ PLANLANMASI
a) Kanserli birey ve ailesinin yaşam kalitesini geliştirmek için semptom yönetimi ve destek bakımı sağlar. b) Kanser tanısı almış birey ve ailesini sistematik olarak değerlendirir, sağlık sorunlarını ve önceliklerini belirler.

15 g) Antineoplastik ilaç uygulanan hastaların vücut sıvıları ve atıklarına maruz kalınabilecek her türlü işlemde koruyucu önlemleri alır ve alınmasını sağlar. ğ) Hazırlanan ilacın adını, dozunu, hazırlanma saatini yazarak ilacın üzerine etiketler.


"ÇOCUK ONKOLOJİ HEMŞİRESİNİN ROLLERİ VE HEMŞİRELİK STANDARTLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları