MESLEK YAŞAMI VE ETİK Kazanım: İş ve meslek yaşamında etik değerlerin önemini fark eder. 12. Sınıf 110 nolu kazanım etkinliği.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Presentation title Novo Nordisk Way.
Advertisements

Zinde İSG Etiği DRUZ.
Geçmişten günümüze “BİRLİK GRUBU”. Cemiyetten Birlik Grubu’na Ülkemizde bilimsel diş hekimliğinin, ilk fakültemizin kuruluşuyla (1908) başlamasından kısa.
Kamu Yönetimi Etiği Personel Genel Müdürlüğü Ahmet DÜZGÜN
Bankacılık Etik İlkeleri
Etik ve Meslek Etikleri
MEDYA Medyayı Tanımak - Medya ve Meslek Ahlak İlkeleri -
HAKKIMIZDA: 2004 yılında Tıp Doktorları tarafından kurulan abc İlkyardım Eğitim Merkezi; Türkiye'nin Sağlık Bakanlığı onaylı ilk özel İlkyardım Eğitim.
REHBERLİK Yıldız KOCADAĞ.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Nedir (KSS)
Kurumlar toplumu önemser
1 Etik Değerler ve İş Ahlakı Bülent Şenver
KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ İÇİNDEKİLER MİSYONUMUZ 2 VİZYONUMUZ 2 TEMEL DEĞERLERİMİZ 2  Dürüstlük 2  Tarafsızlık,
Uluslararası İş Etiği.
DUYGULARIN YÖNETİMİ.
ŞEKER PİLİÇ.
İŞYERİNDE ETİK (AHLAK)
YRD.DOÇ.DR. CİHAD DEMİRLİ
Rehberliğin Amacı ve Eğitimdeki Yeri
ÇIKIŞ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET HEDEFLERİ.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
KALİTE YÖNETİMİ (EĞİTİMDE).
Tartışma Hastane (sağlık kurumları) yönetimi niçin ayrı bir yönetim disiplini olarak gelişmiştir ?
KURUMSAL İTİBAR YÖNETİMİ ve SOSYAL SORUMLULUK
Hekim Hekim İlişkisi Sağlığın Temel İnsan hakları Evrensel Bildirgesi’nde bir hak olduğunu vurgulayarak sözlerime başlamak istiyorum. Her meslek grubu.
REHBERLİK.
KİŞİLER ARASI İLETİŞİM -2-
Eczacıbaşı Holding Kurumsal İletişim Direktörü
YÖNETİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR
ETİK KOMİSYONLARI/ ETİK KÜLTÜRÜ
UZAKTAN EĞİTİMDE AKADEMİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK
Eğitimde Rehberlik 2008 – 2009 yaz okulu.
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
KÜLTÜREL BİRİKİM Kazanım: Kültürel birikimin kişiliğine ve kariyerine katkılarını belirtir. 12. Sınıf 27 nolu kazanım etkinliği.
Bülent Ecevit Üniversitesi
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
KARPA & VENA ORTAK GIRIŞIMI
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık. Rehberlik kavramından ne anlıyorsunuz?
Eğitim hakkı, ayrım gözetilmeksizin herkesin sahip olması gereken, vazgeçilemez ve devredilemez bir haktır. Eğitim hakkı, başta çocuklar olmak üzere herkesin,
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
LOBI HOME GAYRIMENKUL BIREYSEL VE KURUMSAL DANı Ş MANLıK HIZMETLERI.
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
İŞ AHLAKI VE SOSYAL SORUMLULUK
Toplam Kalite Yönetimi
Kişisel Rehberlik.
Gülara Tırpançeker Bilişim Etiği Profesyonel Etik.
İŞ VE İŞLETME AHLAKI.
1 Kurumsallaşma Ve Mesleki Saygınlık İlişkisi Erol Demirel SMMM 2 Haziran 2016/Ankara.
Faaliyet gösterdiğimiz hizmet sektöründe en büyük eksikliğin kalifiye iş gücü olduğundan yola çıkarak; ‘Aslolan insana verilen değerdir’ anlayışıyla kaliteli,
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
1963 yılında, Manisa’da İsmail Keskinoğlu’nun girişimleriyle kurulmuştur. Tavukçuluk ve yumurta üretimi ile faaliyetlerine başlayan şirket daha sonra.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
ZEYNEP TOPRAK. KAYNAKLARIN ETKİLİ KULLANIMI Kurumsal ve kamusal kaynakların etkili kullanımı öğretmenlerden beklenen önemli bir etik davranıştır. Kaynakların.
Bankacılıkta ETİK 2017 R. Hakan ÖZYILDIZ
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
İŞLETMENİN TARİHÇESİ, AMAÇLARI , SOSYAL SORUMLULUK VE ETİK
Sürdürülebilir Uyum Rana İzci Marmara Üniversitesi, AB Enstitüsü
Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk Anlayışı
Bankacılıkta ETİK 2018 R. Hakan ÖZYILDIZ
Eczacıbaşı Holding Kurumsal İletişim Direktörü
KURUM KÜLTÜRÜ VE İKLİMİ
Etik.
HUKUK BAŞLANGICI 3.
Sunum transkripti:

MESLEK YAŞAMI VE ETİK Kazanım: İş ve meslek yaşamında etik değerlerin önemini fark eder. 12. Sınıf 110 nolu kazanım etkinliği

Kavramı Size Ne Anlatıyor? “Etik Değerler’’ Kavramı Size Ne Anlatıyor?

“Etik değerler, kanunların ötesinde toplumsal norm ve beklentilere uyumlu davranmak için gerekli yaklaşımları ifade eder. Tüm dünyada Etik kurallara uygun iş yapan şirketlerin risk yönetimi, yönetim kalitesi, ürün ve hizmet kalitesi, finansal yapı açısından başarılı oldukları görülmektedir”.

İş dünyasındaki etik değerlerin neler olabilir?

AHİLİK TEŞKİLATINI DUYDUNUZ MU? Geçmişten bugüne kalite ve müşteri anlayışını temel almış Ahilik teşkilatının altın kuralları:  Hizmette ayrım yapmamak  Hizmetindekileri korumak ve gözetmek  Başkasının malına hıyanet etmemek  Ahdinde, sözünde vefalı olmak  İşinde ve hayatında doğru ve güvenilir olmak

Etik değerler; toplumsal beklentilerin farklı olduğu ülkelerde farklı olarak algılanabilir ancak, bu konuda yapılan çalışmalar küresel boyutta da bazı etik değerlerin olduğunu göstermiştir: Kurumsal Sosyal Sorumluluk: İş yaşamının daha iyi bir toplum ve daha iyi bir çevre için gönüllü olarak katkıda bulunmasıdır. Çevreyi Koruma Sorumluluğu: İş yaşamında tüm çalışanların hem kendi çalışmalarında, hem de iş ortaklarının çalışmalarında çevreye zarar vermemeye azami dikkat göstermeleri olarak kabul ediliyor. Ayıplı veya Yanıltıcı Ürün, Hizmet veya Davranışlar: Bilerek müşterilerine zarar verecek ve/veya onları yanıltacak ürün veya hizmet sunarlarsa, etik kuralları çiğnemiş olurlar.

Mesleki etik ne zaman gereklidir? Yaptıklarımız başkasını etkiliyorsa, sorumluluk ve hesap verme söz konusudur ve etik ilkelere gereksinim vardır. Kime karşı sorumluyuz?  Kendimize,  Yakınlarımıza,  Meslektaşlarımıza,  İşverenlere,  Yönetenlere ve yönetilenlere,  Müşteri/Kullanıcı/Tüketicilere,  Mesleğe,  Topluma,  Kültüre,  Çevreye

Her mesleğin etik kuralları olduğu unutulmamalıdır. Örneğin: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerinin etik kurallara uygun davranmayı sağlamak için edindiği Temel İlkeler ve Etik Standartları örnek olarak verebiliriz.

PDR elemanlarının benimsemeleri gereken başlıca temel ilkeler:  Yeterlik  Dürüstlük  Duyarlı ve saygılı olma  Bireysel ve kültürel farklılıklara saygılı olma  Sosyal sorumluluk  Mesleki ve bilimsel sorumluluk PDR Etik Standartlar:  Yetkinlik sınırları  Uzmanlıkta sürekli gelişme  Bireysel farklılıklar, Başkalarına saygı,  Gizli bilgi  Profesyonel kimlik  Ücret

UNUTULMAMALI! İş dünyasında olduğu gibi meslek yaşamında da etik değerler vardır ve bu değerler her meslek için geçerlidir.