Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü"— Sunum transkripti:

1 Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Dersin Adı: Sosyal Hizmet Tarihi Sorumlu Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Veli DUYAN Konu:Sosyal hizmetin etik standarları

2 Değer: Hizmet Etik İlke: Sosyal hizmet uzmanlarının birincil amacı muhtaç insanlara yardım etmek ve sosyal sorunlarla uğraşmaktır. Sosyal hizmet uzmanlarının başkalarına hizmet etmesi, mesleğin tüm çalışmalarını karakterize eden bir değerdir. Başkalarına hizmet etmek, sosyal hizmet uzmanlarının kendi çıkarlarının önünde gelir ve bunu yapmak sosyal hizmet uzmanlarının tamamı için bir zorunluluktur. Sosyal hizmet uzmanlarının zamanını gönüllülük işleri için ayırması ve herhangi bir kazanç beklentisi olmaksızın enerjisini harcaması da bu değerle tutarlıdır (Boyle, Hull, Mather, Smith ve Farley 2006).

3 Değer: Sosyal Adalet Etik İlke: Sosyal hizmet uzmanları sosyal adaletsizlikle mücadele eder. Toplumda örselenebilir grupların ve nüfusun varlığı, sosyal hizmet uzmanlarının ekonomik ve sosyal adaleti gerçekleştirme çalışmalarında yer almasını gerektirir. Sosyal hizmet uzmanları sosyal adaleti gerçekleştirmek için farklılığın önemini bilir. Kaynakların adil dağıtılmaması, yoksulluk ve ayrımcılık sosyal hizmet uzmanlarının karşılaştıkları sosyal hastalıklardan bazılarıdır (Boyle, Hull, Mather, Smith ve Farley 2006).

4 Değer: Bireyin Onuru ve Değeri.
Etik İlke: Sosyal hizmet uzmanları bireyin onuru ve değerine saygı gösterir. Sosyal hizmet mesleği tarafından kabul edilen ve çok desteklenen temel değerlerden biri insanın özgünlüğü, haysiyeti ve onuruna saygı değeridir. Bu değerin uygulanmasında iki önemli nokta vardır. Bunlardan birincisi sosyal hizmet uzmanlarının diğerlerine verdikleri mesajlarda göstereceği duyarlılık, ikincisi ise bireyselleştirme süreci ile sınıflandırma işlemi arasındaki ilişkidir (Kut 1988).

5 Değer: İnsan İlişkilerinin Önemi
Etik İlke: Sosyal hizmet uzmanları insan ilişkilerinin öneminin farkındadır. İnsanlar arasındaki ilişkiler sosyal hizmet uzmanları için birçok nedene bağlı olarak önemlidir. İlk olarak insanlar, bu ilişkilerden yaşamda başarılı olabilmek için gereksinim duydukları destekleri ve güçleri alabilir. İkinci olarak, sosyal hizmet uygulaması müracaatçı ve sosyal hizmet uzmanı arasındaki yardım ilişkisi temeline dayalı olarak gerçekleştirilir. Uygulamanın bir özelliği de, sosyal hizmet uzmanlarının, insan ilişkilerini desteklemek ve güçlendirmek suretiyle, insanların iyilik durumunu geliştirmek için çalışmasıdır (Boyle, Hull, Mather, Smith ve Farley 2006).

6 Değer: Dürüstlük ve Güvenilirlik
Etik İlke: Sosyal hizmet uzmanları güvenilir bir tarzda davranmalıdır. Bilindiği üzere, bir yardım ilişkisi, müracaatçı sosyal hizmet uzmanının kendisine karşı dürüst olacağı ve kişisel mahremiyet haklarına saygı duyacağına ilişkin güven duymadıkça gelişemez. Bununla birlikte, sosyal hizmet uzmanları, yakın ilişki içerisinde oldukları herhangi bir insani hizmet kurumunun müracaatçılara ve bilgilerine uygun ve profesyonel bir şekilde davranması sağlamak zorundadır (Sheafor ve Horejsi 2003).

7 Değer: Yetkinlik Etik İlke: Sosyal hizmet uzmanları yetkin olduğu alanlarda uygulama yapmalı ve mesleki uzmanlığını geliştirmek ve güçlendirmek için çalışmalıdır. Sosyal hizmetin, uygulamalarında yetkinliğe değer vermesi şaşırtıcı değildir. Bununla birlikte, sosyal hizmet uzmanlarının azami düzeyde bilgi, beceri ve değere sahip olması gerekir. Ayrıca, sosyal hizmet uzmanlarının bilgi, beceri ve değerlerini koruma ve geliştirme sorumluluğu bulunmaktadır. Mümkün olduğu ölçüde, sosyal hizmet uzmanlarının sosyal hizmet mesleğinin bilgi temelini daha ileriye götürmek için, bilgeliğini kullanması gereklidir. Meslektaşlarının uygulamalarını değerlendirmek, konferanslara, çalıştaylara katılmak ve yayın yapmak sosyal hizmet uzmanlarının yetkinliğine katkı verecek etkinliklerden bazılarıdır (Boyle, Hull, Mather, Smith ve Farley 2006).


"Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları