Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi/BKAY

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Devlet Hibe ve Teşvikleri Enerji Sektörü
Advertisements

Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Türkiye’de Yürütülen Kamu Kesimi Reformlarının Güçlükleri ve Vadettikleri Andrew N. Vorkink Ülke Direktörü 10 Ocak, 2005.
Meriç Belediyeler Birliği
1. DEVRE DEĞERLENDİRMESİ
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesi Yerel Kalkınma Stratejisi Hazırlanma Süreci Serdarlı, 01 Nisan 2011.
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
MARKA YÖNETİMİ HAFTA IV. Türkiye’nin Marka Değerleri 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme çerçevesinde evrensel değerlere.
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TÜRK ODA/BORSA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ IV. Dönem Odalar için Eğitim Semineri Ş. Sibel AYGÜN.
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
EGEV EGE EKONOMİYİ GELİŞTİRME VAKFI. EGEV’e Üye  Afyon  Aydın  Balıkesir  Çanakkale  Denizli  İzmir  Kütahya  Manisa  Muğla  Uşak  Valilikler.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
ALTYAPI UYGULAMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI FUAT KOÇAL MÜDÜR
BELEDİYE BİRLİKLERİNDE EĞİTİM ÇALIŞMALARI
SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
TOBB İŞGELİŞTİRME VE YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ
TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU
Bölgesel Gelişme Politika ve Uygulamaları
ORGAN BAĞIŞI ile İlgili Duyarlılığın Arttırılması
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
EU EU (PROGRAMLAR-BÖLGESEL TARİFLER) FEDERAL HÜKÜMET (FEDERAL TANIMLAR-BÖLGESEL TANIMLAR) EYALET HÜKÜMETİ EYALET EKONOMİ BAKANLIĞI-KALKINMA ŞİRKETLERİ.
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
Türkiye’de Yerel ve Bölgesel Kalkınma Kuruluşları
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
Yerel Aktörler; Bütünleşme ve Ayrışma A.Faruk GÖKSU ULI-GYODER ISOCARP KONGRESİ BÜTÜNLEŞME.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Kastamonu-Çankırı-Sinop Meslek Yüksekokulları İşbirliği Toplantısı 15 Eylül Kastamonu Doç. Dr. Rıza Gürbüz Çankırı MYO Müdürü.
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ Ş. Sibel AYGÜN TOBB Akreditasyon Kurul Sekreteri 19 Ekim 2007 Ankara.
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
TÜRKİYE’DE ULAŞIM:.
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
İMC MÜHENDİSLİK PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
Kalkınma Bakanlığı, 2011’de kurulan ilk olarak 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’nde yer almış bakanlıktır. Önceki hükümette bulunan DevletPlanma Teşkilatı’nın.
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
(with Istanbul, Ankara, and Izmir divided for electoral purposes)
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
FUAR PAZARLAMA & TANITIM SÜREÇLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER
KKTC TURİZM VE ÇEVRE BAKANLIĞI TURİZM YATIRIM POLİTİKALARI Doç. Dr
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
HALK OYUNLARI.
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ (KÜSİ)
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Türkei mit Koch International
Sunum transkripti:

Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi/BKAY Çalışma Grubu Önerisi -8 Aralık 2011 İzmir Kalkınma Ajansı-Kalkınma Kurulu Toplantısı -20 Nisan 2012 Çalışma Grubu Toplantısı

Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi/BKAY Çalışma Grubu Önerisi -8 Aralık 2011 İzmir Kalkınma Ajansı-Kalkınma Kurulu Toplantısı -20 Nisan 2012 Çalışma Grubu Toplantısı

Kıyı Kalkınma Ajansları

Kıyıdaki İller

Kıyıdaki Kalkınma Ajansları işbirliği İzmir Kalkınma Ajansı (İzmir) İstanbul Kalkınma Ajansı (İstanbul) Trakya Kalkınma Ajansı (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) Güney Marmara Kalkınma Ajansı (Çanakkale, Balıkesir) Güney Ege Kalkınma Ajansı (Aydın, Denizli, Muğla) Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı (Bursa, Bilecik, Eskişehir) Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova) Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (Antalya, Isparta, Burdur) Çukurova Kalkınma Ajansı (Adana, Mersin) Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (Zonguldak, Karabük, Bartın) Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (Kastamonu, Çankırı, Sinop) Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (Samsun, Tokat, Çorum, Amasya) Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane)

Mantıksal Çerçeve 1992 BM Çevre ve Kalkınma Konferansı ve bu konferans belgelerinde, Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi yaklaşımı kıyı alanlarının korunması ve sürdürülebilir gelişmesinin sağlanmasına yönelik bir araç olarak benimsenmiştir. Bu kabul, kıyı odaklı çalışmalar için bir dönüm noktası olmuştur. BKAY nin ana ilkelerinin ve bu ilkelerin gerektirdiği yönetim modelinin belirlendiği, “münhasır ekonomik bölgeler de dahil olmak üzere kıyı alanlarının bütünleşik yönetimi ve sürdürülebilir gelişimi” başlığı altındaki düzenleme, kıyı devletlerini kendi ulusal yetki alanlarına giren kıyı ve deniz kaynaklarının bütünleşik yönetimi ve sürdürülebilir gelişimini sağlamakla görevlendirmektedir.

Ülkeler; Kıyı alanlarına ilişkin olarak tüm sektörleri kapsayan bütünleşik bir politika ve karar alma süreci oluşturmayı, kullanım kararlarının etkilerine ilişkin koruyucu ve ihtiyati önlemler almayı, kaynak ve çevre muhasebesi gibi yöntemleri kullanmayı, ilgili tüm tarafların bilgiye erişimi ile planlama ve karar alma süreçlerine katılımının sağlanacağı koşulları yerine getirmeyi, taahhüt etmektedir.

Yerel ve ulusal düzeylerde, kıyı ve deniz kaynaklarının bütünleşik yönetimi ve sürdürülebilir gelişiminin sağlanmasına yönelik çalışmalar Eşgüdüm Mekanizmaları Arazi ve su kullanım planları ile yerleşim politikalarının, sürdürülebilir bütünleşik kıyı ve deniz yönetimi plan ve programlarının, kritik alanları belirleyen kıyı profillerinin ve acil durum planlarının hazırlanması ve uygulanması ile çevresel etki değerlendirilmesinin yapılması ve sonuçlarının izlenmesi,

Eşgüdüm mekanizmaları -Yerleşim alanlarında çevrenin korunması için gerekli arıtma ve altyapı tesislerinin yapılması ve iyileştirilmesi, çevre sorunu oluşturan etkenlerin periyodik olarak izlenmesi, tahrip olmuş doğa alanlarının iyileştirilmesi,

Eşgüdüm Mekanizmaları -Sürdürülebilir gelişmeye yönelik kıyı alanlarını etkileyen sektörlere ilişkin (turizm,balıkçılık,sanayi,tarım,kentleşme vb.) programların bütünleştirilmesi, -İnsan kaynaklarının geliştirilmesi, eğitim, bilinçlendirme ve bilgilendirme programlarının hazırlanması, çevre dostu teknolojilerin kullanımının teşviki ve çevre kalite ölçütlerinin geliştirilerek uygulanması Konularındadır.

Kıyı Bölgelerinin ve Kıyı Denizlerinin Korunması, Sürekli ve Dengeli Yönetimi ve Geliştirilmesi için Bütünleşik Plan ve Politikaları Oluşturulmasına” ilişkin bir program alanı açılmıştır. -Kıyı bölgelerinin sürekli ve dengeli gelişme ilkesi çerçevesinde yönetimi konusunda en uygun yapı araştırılacak ve ortaya konacak bir model geliştirilmesi ve uygulanması için çaba gösterilmelidir-yönetişim

Etkili siyasalar -Belediyelerin, kentsel kıyı bölgelerinin yanı sıra, belediye sınırları içindeki limanlar, terminaller, marinalar, balıkçı barınaklarında çevre kaynakları kullanımı ve kirlenme konusunda denetim yapmaları sağlanacaktır.

Etkili siyasalar -Bütün kamu kurum ve kuruluşlarının kendi faaliyet alanları içine giren faaliyetler çevre koruma ve kullanma dengesi içinde yürütülecektir.

UÇEP’in belirlediği proje konularından biri Türkiye’de bütünleşik kıyı alanları yönetimi konusunda en kapsamlı program Ulusal Çevre Eylem Planı’nda (UÇEP) yer almıştır. UÇEP'de Çevre Yönetimi için Sektörel Eylem Seçenekleri bölümünde “Denizlerin, Kıyı Alanlarının ve Diğer Duyarlı Ortamların Yönetimine Yönelik Eylemler” politikalar, örgütlenme, yasal düzenlemeler, ekonomik ve mali tedbirler, eğitim-öğretim, katılım, teknikler ve Ar-Ge eylem alanlarında, 43 eylem sıralanmıştır. UÇEP’in belirlediği proje konularından biri “Kıyı Alanları Yönetiminin Geliştirilmesi” dir.

BÜTÜNLEŞİK KIYI ALANLARI YÖNETİMİ Genellikle, Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Avrupa Birliği gibi uluslararası örgütlerden alınan yardımla başlayan bu yeni kıyı yönetimi programlarının yönetim planlarının felsefesi; kamu, özel ve sivil ortaklı “çok aktörlü” yönetim yapısına dayalıdır.

İzmir Körfezi Kıyı Alanı Yönetim Programı 1989-1993 Valilik/İzmir BŞB/İlçe Belediyeleri -Bütünleşik kıyı alanları yönetiminin uygulanması ve İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin giderilmesi

İZMİR İÇİN STRATEJİK VE YÜKSELEN SEKTÖRLER RAPORU-2009 Turizm sektörü bunun en önemli örneğidir. İzmir sahip olduğu rüzgar potansiyeli, jeotermal kaynaklar, kıyı uzunluğu, tarihi ve kültürel miras sayesinde; kıyı, tarih, kültür ve inanç, sağlık, spor, doğa, fuar ve kongre turizmi açısından önemli olanaklara sahip illerimizden biridir. İzmir sahip olduğu kıyı uzunluğu ve kıyıda bulunan yerleşim sayısı açısından deniz ve kıyı taşımacılığı açısından potansiyel arz etmektedir. İzmir’in konumu, limanlarının demiryolu, karayolu gibi ulaşım ağlarına bağlantıları, ulaştırma ve ilgili faaliyetleri öne çıkarmaktadır. Son yıllarda il çapında liman işletimi ve ilgili faaliyetler, gemi ve tekne yapımı stratejik sektörler olarak değerlendirilmektedir. Özellikle sportif amaçlı tekne yapımının (Tablo 18) ihracatının son yıllarda İzmir’de her anlamda arttığı görülmektedir.S.214-215.

İzmir Kalkınma Ajansı-ilgi grupları BÜTÜNLEŞİK KIYI YÖNETİMİ MODEL ÇALIŞMALARINA ODAKLI KIYI BAĞLANTILI BÖLGESEL GELİŞME KONULARINA ODAKLI –GRUP ÇALIŞMA DİNAMİKLERİ İLE GELİŞTİRİLECEK HEDEFLERE ERİŞMEYE YÖNELİK ÇALIŞMA TALEBİMİZ BULUNMAKTADIR Bütünleşik Sınır Çalışmaları (AB rapor)

ÇALIŞMA GRUBUNUN YAYGIN ETKİSİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YEREL_ULUSAL _ULUSLARARASI ÖLÇEKLERDE YEREL BÖLGESEL KURUMSAL-SORUMLULUKLARIN SAHİPLENİLMESİ LİDER ROLÜ _ YOL GÖSTERME PAYLAŞIM _ SORGULAMA/SAHİPLENMEYİ GELİŞTİRME YEREL VE ULUSAL ÖLÇEKTE GELİŞME PRATİKLERİ YARATMA VE STRATEJİK PLANLAMALARA KATKI ULUSLAR ARASI STRATEJİK PLANLAMALARA KATKI

ilginiz için teşekkür ederiz