Toplumsal Cinsiyet ve Emek

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Toplumsal Cinsiyet Etki Değerlendirmesi
Advertisements

Krizin Türkiye’de İşgücü Piyasalarına Etkisi
İŞ DEĞERLEME İş Değerleme: Bir iş yerinde mevcut işler arasındaki değer farklılıklarını ortaya çıkaran bir karşılaştırma yöntemidir. Böylece işlerin önem.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
KADIN İSTİHDAMINA YÖNELİK AB POLİTİKALARI
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
GÜNÜMÜZ TÜRKİYE’SİNDE KADIN İSTİHDAMININ DURUMU VE BAZI ÖNERİLER
TOPLUMSAL CİNSİYET VE GİRİŞİM
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Esnek Çalışma ve Kadın İşgücü
Üniversite Sanayi İşbirliğinde İskandinav Modeli
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
Prof. Dr. Seyfettin Gürsel
“ AKT İ F YA Ş LANMA VE KU Ş AKLARARASI DAYANI Ş MA” Prof. Dr. Emine ÖZMETE AVRUPA B İ RL İĞİ BAKANLI Ğ I KASIM, 2012 Gaziantep.
İŞLETME YÖNETİMİ.
Kadın Erkek Eşitliği ve Toplumsal Cinsiyet Psikolog Yasemin Taşkın
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
Türkiye İşgücü Piyasası Genel eğilimler, kriz etkileri, teşvik politikaları Prof. Dr. Seyfettin Gürsel Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve.
İzmir İktisat Kongresi 30 Ekim – 1 Kasım Ekonomik büyüme tek başına kadınları da kapsayıcı kalkınma için yeterli değil Örnek: Türkiye Ekonomik.
Türkiye’de Kayıt Dışılık
30 Nisan 2014 İSTANBUL SANAYİ ODASI 12. SANAYİ KONGRESİ 15 MAYıS 2014.
Toplumsal Cinsiyet: GÜNDEM
1 Van Kadın Derneği 2008 Yılı Verileri. sınıflandırma Yüzyüze ve/veya telefonla 805 başvuru 1262 neden 350 Türkiyeli Kadın 525 nedenle 455 Sığınmacı ve.
İHTİYAÇLAR VE MESLEK Kazanım: Ekonomik ve toplumsal ihtiyaçların meslek seçimine etkilerini açıklar. 11. Sınıf 93 nolu kazanım etkinliği.
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
Hacettepe Üniversitesi
NÜFUS VE İŞGÜCÜ PİYASALARI
DEĞİŞEN AİLE Kazanım: Aile yaşamında değişen kadın erkek rollerini fark eder. 12. Sınıf 61 nolu kazanım etkinliği.
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
Sendikaların İşlevleri
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
TÜRKİYE’DE DUAL İSTİHDAM YAPISI
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
KONU:ÜCRET HAZIRLAYANLAR: MEHMET BURAK KARAKUŞ SELİM UĞRAŞ.
ÜCRETLİ KADIN EMEĞİ İLE İLGİLİ KURAMLAR
Dünya kadın emeği ile güzelleşir…
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ
Fatma Güven Lisaniler Toplumsal Cinsiyet ve Emek.
K ADıN VE Ç ALıŞMA. K ADıNıN STATÜSÜ Ücretli Evde çalışan Görünmez emek Ücretsiz aile işçisi İşveren.
Ü CRETSIZ AILE IŞÇISI Aile fertlerinden bir ya da bir kaçının sahip olduğu işletmelerde herhangi bir ücret almaksızın çalışan aile fertleridir. Bu kişiler.
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
Toplumsal Cinsiyet ve Emek
Kamu Okulları ve Özel Okullar:
KIRSAL KALKINMADA CİNSİYET DENGELİ KALKINMA YAKLAŞIMLARI
Sendikaların İşlevleri
EĞİTİMİN MALİYETİ VE FİNANSMANI
ÜCRET SİSTEMLERİ VE SOSYAL YARDIMLAR
Aile Katılımı Nedir? Çocuğun gelişimi hakkında anne babaları bilgilendirme. Anne babalara duygusal destek sağlama. Çocuklarına öğretmenlik ve rehberlik.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Orta öğretimdeki ders ve bölüm seçmeler aracılığıyla kızların dil ve sosyal, erkeklerin fen ve teknik bilimlerde yoğunlaşması, kadınların yüksek eğitimde.
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin, kadın erkek kimliklerinin kuruluşunda ciddi bir etmen de okuldaki iş bölümü ve hiyerarşidir. Kadın öğretim.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
Kadın Girişimciler.
TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ. TOPLUMSAL CİNSİYET-1 Toplumsal cinsiyet, bireyin belirli bir cinsten olduğuna ilişkin bilgiye, bu bilgi dahilinde olmak üzere.
CEDAW Her iki cinsten birinin aşağılığı veya üstünlüğü fikrine veya kadın ile erkeğin kalıplaşmış rollerine dayalı ön yargıların, geleneksel ve diğer.
DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SOS407 – Kadın Çalışmaları
Sunum transkripti:

Toplumsal Cinsiyet ve Emek Fatma Güven Lisaniler

Erkek olduğum için. mutluyum......... Kadın olduğum için mutluyum

Çalışma-Emek Çalışma: ev dışında, para karşılığı yapılan faaliyetler. Emek: Mal veya hizmet üretimi sırasında ortaya konan insan kaynağıdır. Üretimi gerçekleştirenlerin fiziksel ve düşünsel katkılarıdır.

Kadın Emeği:ev-içi/karşılıksız emek Kadınların esas olarak evi çekip çevirmek, ev hizmetlerini yapmak çocuk bakmak, ailenin düzenini sağlamak gibi ev içi-aile merkezli işler yapmaları gerektiğine ilişkin kuvvetli bir ‘aile ideolojisi’ vardı/r. Bu ideolojiye göre, ev içinde kadınların yaptıkları işler ‘çalışma’ değil, sorumluluk duygusuyla ve sevgiyle gönüllü olarak yapılan, adeta kadın olmanın bir parçası olarak görülen işlerdi/r.

Toplumsal Cinsiyet rollerinin yapılandırıldığı ana gruplar ÜREME ÖZEL ALAN EV ÜRETİM KAMUSAL ALAN ÇALIŞMA ALANI

ÜRETİM/ÜREME Üretim Emek gücünü kullanma– çalışma Üreme İmalat Tarım Balıkçılık Ormancılık Ödenekli iş Üreme Emek gücünün yeniden üretimi—yeme, uyuma, eğlenme, insan ırkının yeniden üretimi Çocuk bakımı Alışveriş Ev işleri Ödeneksiz iş

ÜRETİM VE ÜREMENİN BİRBİRİNDEN AYRILIŞI Sanayileşme öncesi toplumlar Üreme ve üretim birbiri içine geçmiş faliyetlerdi Aynı sosyal birim (komün) tarafından hayata geçirilmekteydiler Sanayi toplumları ve kapitalism Sanayileşme üretimi evin dışına taşıdı Üretim ve üreme ayrı sosyal birimler tarafından hayata geçirilmeye başlandı Üretim—işyeri, iş ilişkileri Üreme- ev, aile

Üretimin aile/evden daha da uzaklaşması Sanayileşme öncesi toplumda aile, toplumu yeniden üreten sosyal birim olmanın yanı sıra Elbise Yemek Işık Eğlence Mobilya gibi ailenin temel ihtiyaçlarının da üretildiği yerdi. Sanayi toplumunda ise aile, toplumu yeniden üreten sosyal birim olmaya devam etmiştir ancak Elbise Yemek Işık Eğlence Mobilya gibi ev dışında üretilen malların tüketildiği yerlere dönümüştür.

KAMUSAL ALAN/ÖZEL ALAN Ortak yaşam Profesyonel İş ilişkileri Devlet Özel Bireysel Kişi Aile

EV/İŞ YERİ Ev İş Yaşam Beslenme Şefkat Anlayış/sevecenlik Kazanç Rekabet Güç Girişkenlik

Sonuç Aile/ev –iş/işyeri farklı fonksiyonlar yüklenmiş birimler haline dönüştü ve ayrıştırıldılar. KADININ ve ERKEĞİN NEREYE DÜŞTÜĞÜNÜ TAHMİN EDİN!!

KADININ ve ERKEĞİN NEREYE DÜŞTÜĞÜNÜ TAHMİN EDİN!! ERKEK

Ev dışında çalışan ve para kazanan erkeğin karşısında karşılıksız kadın emeği, her iki cinsin de konumlarını belirledi. Erkeğin üstünlüğünü sağlamlaştıran tarihsel bir gelişim gösterdi. Sanayileşmeyle ev (içeri) ile işin yapıldığı yer (dışarı) keskin çizgilerle birbirinden ayrılmış, ev dışında para getiren bir işte çalışmak daha önemli olmuş ve ‘çalışma’ denince de esas olarak bu tür faaliyet akla geliyor.

EŞİTSİZLİĞİN NEDENLERİ ÖNYARGILAR: Basmakalıplar/önyargılar/ geleneksel kadın erkek rolleri/toplumsal cinsiyet rollerinin kısıtlayıcılığı İŞTEKİ STATÜ FARKI KAZANÇ FARKI: Mesleki ayrışmanın ve ayrımcılığın neden olduğu toplam kazanç farkı ŞARTLARDA EŞİTSİZLİK: Ev içi ve dışı ödeneksiz işlerin eşitsiz dağılımı, önyargılar, genellemeler FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ: İş bulmamama, tercih edilmeme, dikey ve yatay mesleki ayrışma

EŞİTSİZLİĞİN SONUÇLARI Kadınların beşeri sermaye yatırımlarının göreceli düşüklüğü Kadın emeği arzının belli mesleklerde yogunlaşması ‘Kadın işlerinin’ ücretlerinin düşmesi İşsizlik oranının artması ve iş bulma süresinin uzaması İş bulma ümidinin yitirilmesi EMEK PİYASASININ DIŞINDA KALINMASI KAMUSAL ALANIN DIŞINDA KALMASI, ÖZEL ALANA HAPSEDİLMESİ

EKONOMİK YAŞAMDA KADIN İşgücüne hangi oranda katılıyor? 2008 yılında kadınların istihdam oranları İsveç’te % 73, Fransa’da %61; İspanya’da % 51; Meksika’da % 42’dir. Türkiye’de % 24 KKTC’de %33’tür Hangi sektörlerde çalışıyor? Sektörel ayrışma Kadınlar- tekstil, tarım, sağlık, eğitim Erkeler- inşaat, sanayi, madencilik Hangi meslekleri icra ediyor? Mesleki ayrışma. Kadın ve erkek işleri Hangi statüde çalışıyor? Ücretsiz aile işçisi, Ücretli, kendi işinin sahibi, yönetici İş bulma olanağı nedir? İşsizlik oranı

KKTC 2011 Kadin Erkek Kadin/erkek orani İşgücüne Katılım 38.7 61.3 0.54 benzer işe eşit ücret   0.94 tahmini ortalama kazanç (US$) 612.15 634.93 0.96 Yasa yapıcı, yönetici olarak çalışan 4.5 5.05 0.25 profosyonel ve teknik mesleklerde çalışan oranı 8 4 0.56 Puan 0.651 Sıralama  80

NASIL AŞILIR? Toplumsal cinsiyet farkındalığını artırarak Geleneksel kadın erkek rollerini dönüştürerek Kadın ve erkeklerle ilgili basmakalıpları kırarak

TOPLUMSAL CİNSİYET (FARKINDALIĞI) BAKIŞ AÇISI NE ÖNERİR? ALANLARIN TOPLUMSAL CİNSİYET TEMELİNDE AYRIŞTIRILMASINI REDDEDER. ALANLAR ARASINDAKİ HİYERARŞİK SIRALAMAYA KARŞI ÇIKAR. GELENEKSEL ROLLERİN DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİ ŞART KOŞAR. VE BUNLARIN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ TANIMININ/ ARAYIŞININ TEMELİNİ OLUŞTURDUĞUNU SAVUNUR.

Ne yapılmalı/Nasıl Yapılmalı? Fırsat eşitliğinin sağlanmalı Şartlarda eşitlik sağlanmalı Kadın erkek (toplumsal cinsiyet rollerinin) dönüştürülmeli Basmakalıplar kırılmalı

FIRSATLARDA EŞİTLİK Eğitimde fırsat eşitliği İş bulmada fırsat eşitliği Mesleki ilerlemede fırsat eşitliği Kaynaklara ulaşımda fırsat eşitliği

ŞARTLARDA EŞİTLİK Farklılıklar gözetilerek Adıl bir seçim için Hepiniz aynı teste tabi tutulacaksınız. Şu ağaca tırmanacaksınız Farklılıklar gözetilerek kadın ve erkek için aynı koşulların sağlanması Erkegin Kadının

SONUÇLARDA EŞİTLİK Kısa vadede: Fırsatlar ve şartlardaki eşitsizliklerin toplumsal eşitliklere dönüştürülmeli Şirkete hoşgeldiniz Toplumsal cinsiyet eşitliği

Orta Vadede Ne ve nasıl yapılmalı?/2 Kadına karşı ayrımcılığın önlenmesi için gerekli yasal alt yapı ve kurumlar oluşturulmalı (anayasa değişikliği, eşitlik mekanizmaları ve kurumları, çalışma, aile, sosyal sigortalar yasası değişiklikleri) Eşitlik mekanizmaları, Eşitlik Ombudsmanı

Ne ve nasıl yapılmalı?/3 Toplumsal cinsiyet farkındalık eğitimi Uzun vadede Toplumsal cinsiyet rolleri (geleneksel kadın-erkek rolleri) dönüştürülmeli, basmakalıplar kırılmalı Toplumsal cinsiyet farkındalık eğitimi Toplumsal cinsiyet odaklı politikalar Toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten eğitim proğram ve kurumları Biyolojik cinsiyetle doğarsınız. Toplumsal cinsiyet ise size dayatılandır. Hayır, Mel’in sekreteri değil. Mel benim

TA Kİ.......... HAYAT NASIL?..... ...TIPKI SENİNKİ GİBİ !........ ......................SONUÇLARDA EŞİTLİK.................................

YA DA TA Kİ.................. Şirkete Hoşgeldiniz!...... Eşit