DETERJANLAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAZIR AMBALAJLI MAMULLER
Advertisements

ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI SU GÜVENLİĞİ ŞUBESİ
TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
TIBBİ CİHAZLAR UYARI SİSTEMİ
YAT MEVZUATI GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
TAPDK VE TÜTÜN KONTROLÜ
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
Denetim Planının Hazırlanması
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
1 TEDARİKÇİLER İÇİN AB REACH TÜZÜĞÜ BİLGİLENDİRMESİ Mart 2008.
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
BÜLENT DURLANIK BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI
2011 YILI BAŞLICA ÇALIŞMALAR Sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması Ve Uygulanmasına Dair Kanun” ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliği.
2013 YILI BESİLİK ERKEK SIĞIR DESTEKLEMESİ Ali ŞAHİN Veteriner Teknikeri-Tarım Danışmanı.
İL TÜTÜN KONTROL KURULLARI VE SORUMLULUKLARI
TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA GÜVENLİĞİ DAİRESİ
ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
ESKİŞEHİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
YÖNETMELİK 25 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
DIŞ TİCARET VERİ SİSTEMİ
Bilindiği üzere Ülkemizden Rusya Federasyonu’na bitkisel gıda ürünleri ihracatımız tarihinde yürürlüğe giren Mutabakat Zaptı ile
Ürün Güvenliği Sistemi ve İthalat Denetimleri
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
İHRACI YASAK OLANLAR 8-İhracı yasak doğal çiçek soğanları 10-Sığla
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
1 ÇEVRESEL İZİN GENEL BAKIŞ VE TEMEL AŞAMALAR No. 3.
Dış Ticaret Mevzuatı 2 İthalat Şekil ve Esasları Dr. Dilek Seymen
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
AB mevzuatına uyum için deterjanlar ile ilgili Tüzüğün bazı maddeleri değiştirilmiş, tarih ve sayılı Resmi Gazete’de “Gıda Maddelerinin.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN, MÜSTAHZARLARIN, EŞYALARIN ÜRETİMİNE, PİYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN KISITLAMALAR HAKKINDA YÖNETMELİK Müfide DEMİRURAL.
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
Piyasa Gözetimi ve Denetiminde Karşılaşılan Sorunlar ve Öneriler Tıb. Tek. Münir Devriş TAMKOÇ Kasım 2014 Piyasa Gözetimi ve Denetiminde Temel Yaklaşım.
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SANAYİ ŞUBESİ EKO TASARIM VE ENERJİ ETİKETLEMESİ.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
METAL YÜZEYLERİN BOYANDIĞI TESİSLER VE SKHKKY ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
1. 2 HAZTEK ÜYELİKLERİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ (GENİŞLETİLMESİ) ENVANTER ÇALIŞMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ SEKTÖRÜN SORUMLUKLARI 2007 YILI FUAR,SEMİNER,KONGRE.
DETERJAN NEDİR Petro-Kimya ürünlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma gibi işlemlerde kullanılan, toz, sıvı ya da krem şeklinde olabilen kimyasal maddelere.
ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI Uzm. Bio. Şenol YILMAZ
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
PGD; Yapı malzemelerinin piyasaya arzı, dağıtımı veya piyasada iken Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine veya Yönetmelikte atıfta bulunulan teknik şartnamelere.
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlık Bürosu Müdürlüğü’nün başlıca görevleri arasında; Yönetim Kurulu ve Meclis toplantılarının gündemlerini.
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
2016 YILI OKUL SÜTÜ PROGRAMI
ERZURUM ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ YAPI MALZEMELERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
Muayene Gözetim Merkez Başkanlığı İthalat Denetimleri ve
TAREKS VE TSE UYGULAMALARINDA GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ YÖNÜNDEN BAKIŞ AÇISI
EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) 21/03/2013 H. Sibel KAPLAN Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı.
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Sunum transkripti:

DETERJANLAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Eskişehir Sağlık Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü 27/01/2010-Eskişehir

Deterjanlarla ilgili Bakanlığımız Uygulamaları AB mevzuatına uyum çalışmaları çerçevesinde bazı direktiflerin mevzuatımıza aktarılması amacıyla Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluk alanına giren DETERJANLAR’ın üretim/ithalat izinleri ile ilgili “Gıda Maddelerinin ve Umumi Sağlığı İlgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzük”te (13.11.2004 tarih ve 25642 sayılı Resmi Gazete ) değişiklik yapılmıştır. Buna bağlı olarak hazırlanan 5 adet tebliğ 12.09.2005 tarih ve 25934 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

BU TEBLİĞLER 1. “Deterjanlarda Bulunan Anyonik, Noniyonik, Amfolitik, Katyonik Yüzey Aktif Maddelerin Biyolojik Parçalanabilirlik Oranı ve Anyonik ile Noniyonik Yüzey Aktif Maddelerin Biyolojik Parçalanabilirlik Oranı Test Metodları Tebliği” (tebliğ no:2005/1) Bu Tebliğin amacı ve kapsamı; Deterjanlarda bulunan anyonik, noniyonik, katyonik ve amfolitik aktif maddelerin biyolojik parçalanabilirlik oranları ile anyonik ve noniyonik yüzey aktif maddelerin biyolojik parçalanabilirlik oranının test metodlarını belirlemek. 2. “Çamaşır Suyu ve Mekanik Temizleme Tozu Etiketlenmesine Dair Tebliğ” (tebliğ no:2005/2) Bu Tebliğin amacı ve kapsamı; Çamaşır suyu ve mekanik temizleme tozunun etiketlerinde yer alması gereken hususları belirlemek.  

BU TEBLİĞLER 3. “Deterjanların Nitelikleri ile Ambalaj ve Etiketlerine Dair Tebliğ” (tebliğ no:2005/3) Bu Tebliğin Amacı ve kapsamı; Deterjanların nitelikleri ile ambalaj ve etiketlerinde bulunması gereken hususları belirlemek. 4.“Deterjanların Bildirim Esaslarının Belirlenmesine Dair Tebliğ” (tebliğ no:2005/4) Bu Tebliğin Amacı ve kapsamı; Deterjan üreticilerinin Sağlık Bakanlığına yapacakları bildirimin usûl ve esaslarını belirlemek. 5. “Deterjan, Mekanik Temizleme Tozu, Çamaşır Sularından Numune Alınırken Uyulacak Kurallar İle Numune Alma İşlemlerine İlişkin Hususların Belirlenmesine Dair Tebliğ” (tebliğ no:2005/5) Bu Tebliğin Amacı ve kapsamı; Deterjan, mekanik temizleme tozu ve çamaşır sularından numune alınırken uyulacak kurallar ile numune alma işlemlerine ilişkin hususları belirlemek.

DETERJAN TANIMI Deterjanların Nitelikleri İle Ambalaj ve Etiketlerine Dair Tebliğ (Tebliğ No: TSHGM 2005/3) Madde 3- c) Deterjan: İçerisinde yüzey aktif maddeler, yoğunlaştırıcılar, dolgu malzemeleri ve diğer yardımcı maddeler bulunan sıvı, toz, krem, bar, granül, tablet ve benzeri şekillerde olan; evlerde, işyerlerinde ve sanayide kullanılan genel temizlik, çamaşır ve bulaşık yıkama ve sair temizleme işlerinde kullanılan preparatlar ile çamaşırların ıslatılmasında, durulanmasında yada beyazlatılmasında kullanılan yardımcı yıkama preparatları ve çamaşır yumuşatıcılarını ifade eder.

Deterjanların Nitelikleri İle Ambalaj ve Etiketlerine Dair Tebliğ (Tebliğ No: TSHGM 2005/3) Ambalajlama Madde 9- Ambalajlar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 10/4/2002 tarihli ve 24722 sayılı Resmî Gazetede yayımlanana 80/232/AT Hazır Ambalajlı Belirli Ürünler İçin Müsaade Edilen Nominal Kapasite ve Dolum Miktarı Serilerine Dair Yönetmelik ile 76/211/AT Hazır Ambalajlı Mamullerin Ağırlık ve Hacim Esaslarına Göre Net Miktar Tespitine Dair Yönetmeliğe ve Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 30/7/2004 tarihli ve 25538 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak 1/1/2005 tarihinde yürürlüğe konulan Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine uygun olmak zorundadır.

Deterjanların Nitelikleri İle Ambalaj ve Etiketlerine Dair Tebliğ (Tebliğ No: TSHGM 2005/3) Denetim Madde 10- Deterjanların piyasa gözetim ve denetimi, bu Tebliğ hükümleri ile Gıda Maddelerinin ve Umumi Sağlığı İlgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzük, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve 17/1/2002 tarihli ve 24643 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre Bakanlık tarafından yapılır.

    GIDA MADDELERİNİN VE UMUMİ SAĞLIĞI İLGİLENDİREN EŞYA VE LEVAZIMIN HUSUSİ VASIFLARINI GÖSTEREN TÜZÜK Madde 658 - (Değişik madde: 13/10/1980 - 8/1770 K.;Değişik madde: 28/10/2004-2004/8061 S.Tüz/3.mad) *1*  Çamaşır suları ana solüsyonları , deterjanlar ve mekanik temizleme tozları aşağıda yazılı hallerde taklit veya tağşiş edilmiş sayılırlar:      a) Bileşimleri ve vasıfları 651 inci maddeye uymayan çamaşır suları ana solüsyonları, pH derecesi dışında 655 inci maddeye uymayan mekanik temizleme tozları ile görünüşleri, fiziksel özellikleri, aktif maddenin biyolojik parçalanabilirlik oranı ve fosfat oranı dışında taşıdıkları kimyasal özellikler bakımından Sağlık Bakanlığınca yürürlüğe konulan tebliğlere uymayan deterjanlar,

    b) Açık olarak satılan deterjanlar, çamaşır suları ana solüsyonları ve mekanik temizleme tozları,     c) Ambalajları üzerinde yer alması gereken etiket yazıları Sağlık Bakanlığınca yürürlüğe konulan tebliğe uymayan çamaşır suları ana solüsyonları, deterjanlar, mekanik temizleme tozları,     d) 655 inci maddenin (a) fıkrasının son paragrafı gereği Sağlık Bakanlığına bildirimi yapılmadan piyasaya sunulan deterjanlar

Bu nedenle; “Gıda Maddelerinin ve Umumi Sağlığı İlgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzük’te Değişiklik Yapılmasına Dair Tüzük”ün 3. Maddesine göre, (13.11.2004 tarih ve 25642 sayılı R.G.) Piyasada açık olarak satılan deterjanlar ve temizlik ürünleri taklit ve tağşiş edilmiş sayıldığından satışı yasaktır.  

Deterjanların Nitelikleri İle Ambalaj ve Etiketlerine Dair Tebliğ (Tebliğ No: TSHGM 2005/3 Cezaî müeyyide Madde 11- Bu Tebliğ hükümlerine aykırı davranan veya faaliyet gösterenler hakkında, Gıda Maddelerinin ve Umumi Sağlığı İlgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzük, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ile fiilin niteliğine göre diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

BİLDİRİM SİSTEMİ Sözkonusu Tebliğlerle üretim ve ithalat izin prosedürü sona ermiş olup, “bildirim” sistemine geçilmiştir. 2005/4 tebliği gereğince deterjan üreticisi ya da ithalatçısı firmalar Bakanlığımıza veya bağlı bulundukları İl Müdürlüklerine Bildirim Formu ile başvururlar. En kısa sürede bildirim kayıt yazıları ilgili firmaya gönderilir. Ayrıca yapılan tüm bildirimler Bakanlığımız web sayfasında yayınlanmaktadır.

“Tuz Ruhu, Kireç Çözücü ve Lavabo Açıcı” adlı ÜRÜNLERE AİT UYGULAMA ESASLARI Bu ürünler tehlikeli maddeler listesinde yer almaktadır. Tuz Ruhu, Kireç Çözücü ve Lavabo Açıcı ürünler bildirim sistemine tabi olmadığı için Üretim İzni Prosedürü Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. İthalata ilişkin de Bakanlığımızca kontrol belgesi düzenlenmektedir.

Ve SONUÇ OLARAK;   Hem piyasaya sunulan ürünlerin fiili olarak denetimi hem de kullanılmasıyla ilgili denetimler;İl Sağlık Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürlükleri vasıtasıyla artarak devam etmektedir.Ve bu denetimi yapacak personelimize gerekli eğitimler verilmiştir. Ayrıca “Deterjanlar Yönetmeliği” uyum çalışmaları da tamamlanmış olup ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınmasına başlanılmıştır.   Bu yönetmelik 2005/1, 2005/3 ve 2005/4 sayılı tebliğleri içermektedir.

TEŞEKKÜRLER