AKSARAY İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ “EN İYİ KANTİN” PROJESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Advertisements

Sağlık ve Hijyen.
? HİJYEN ve SANİTASYON NEDİR ? NİÇİN ÖNEMLİDİR ?.
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
Gıdalarımızı saklama kuralları
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
Arifiye Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü
PATLAYICI ORTAM BULUNAN TESİSLERDE PROJELENDİRME ve RUHSAT İŞLEMLERİ
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
KİŞİSEL HİJYEN.
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
SAĞLIĞIMIZI KORUYABİLİRİZ
Doktor ve Hemşire Odaları Temizliği
“BESLENME DOSTU OKULLAR” PROJESİ
Temel Eğitim Genel Müdürlüğü
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
HERŞEYİN BAŞI TEMİZLİK HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK
Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ KATI ATIK YÖNETİMİ -ÇEVRE ve GERİ KAZANIM
AKSARAY İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
BESLENME REHBERİ 2.
AYKUT YİĞİT ORTA OKULU BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Bu Slayt Bodrum esnaf ve sanatkarlarını bilgilendirmek amacıyla Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Mesleki Eğitim Merkezinde Hazırlanmıştır.
“TEMİZ İNSAN TEMİZ TOPLUM ”
OKUL SÜTÜ PROGRAMI 1.
BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
“BEYAZ BAYRAK” KASTAMONU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 03/08/2015.
KEÇİÖREN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
1. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında eğitim
PROSEDÜRLER PROSEDÜRLER Acil durum prosedür Yangın prosedür
ÇEVREMİZDEKİ RESMİ KURUMLAR
Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,
Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
ANAOKULLARINDA BESLENME VE HİJYEN İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
TBS’DE HİJYEN.
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
Personel Hijyeni İş Hijyeni
KORUNMA POLİTİKALARI. KORUNMA POLİTİKALARI Korunma politikalarının amacı işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek ve çalışanların.
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
BESLENME ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN SAĞLIKLI BESİNLER KAHVALTILIKLAR Peynir- Zeytin- Haşlanmış Yumurta Reçel-Bal-Domates Salatalık-Tost-Simit-Poğaça.
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
OKULLARDA SAĞLIĞIN KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ben Temizim Okulum Temiz Projesi
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
YILDIRIM BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ. ÇÖP ve ÇEVRE İnsanlar her gün, boşalan, kırılan, eskiyen, bozulan veya artık istenmeyen her şeyi çöpe atar.
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Hizmetlerinin Yürütülmesinde Dikkat Edilecek Konular HakKındaki Tarih ve sayılı yazıda yer alan açıklAmaların.
HİJYEN EĞİTİMİ 2013 YILI TEMMUZ AYINDA ÇIKAN HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA EĞİTİMLER VERİLMEKTEDİR.
Sunum transkripti:

AKSARAY İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ “EN İYİ KANTİN” PROJESİ

OKUL KANTİNLERİ VE BESLENME OKUL KANTİNLERİ VE BESLENME Çocuklar okul günlerinde günün bir öğününü okul kantinlerinden karşılamaktadır. Çocuğun okul hayatına başlaması ile birlikte çocuklarda gıda seçiminde ailenin etkisi azalırken çevrenin etkisi önem kazanmaya başlamaktadır. Arkadaşlık ve akran davranışları önemli çevresel etkenlerle şekillenmektedir:

Çocukların harçlıklarını harcamaları sürecinde medya, reklamlar ve arkadaş çevresi etkili olmaktadır. Çocukların, alışverişinde sağlıklı ve doğru besinleri tercih etmelerinde beslenme bilincine sahip olmaları çok önem taşımaktadır. Çocukların okulda verimli olabilmeleri için iyi sağlık koşulları içinde olmaları gerekmektedir. Dengeli ve yeterli beslenme bunun ilk koşuludur.

Bu çağda iyi beslenen çocuk, hastalıklara karşı direnç kazanır, hızla güçlenir, zihin gelişimini normal ve sağlıklı bir biçimde tamamlar, sosyal uyumu ve eğitimini de başarıyla gerçekleştirir. Çocuğun kişiliği okulöncesi dönemde şekillenmeye başlamakta ilköğretim ve ardından lise çağında da büyük oranda tamamlanmaktadır. Yetişkinlik çağındaki davranışları üzerinde etkili olacak alışkanlıkların kazanılması da özellikle bu yıllarda olmaktadır.

Çocuğun erken yaşlarda kazandığı yemek yeme alışkanlığı, hayatının daha sonraki dönemlerini etkileyerek ileride ortaya çıkabilecek beslenme sorunlarını önlemede temel çözüm yolunu oluşturduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Okullarda verilecek her türlü hizmetin niteliğini arttırmak, çocuğun gelişimine doğrudan etki eden unsurlardan birisidir. Bu çerçevede çocuğun bedensel sağlığının gelişiminde sağlıklı beslenme büyük önem arz etmektedir. Okullarda çocukların beslenmeleri konusunda sunulan hizmetlerden birisi de okul kantinleridir. Okul kantinlerinin kullanımı, hizmetlerin kalitesinin arttırılması ve kantinde satılan yiyecek ve içeceklerin çocukların gelişimine etkisi ile sağlığa uygunluğu yönünde bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Okul Kantinlerinde Görülen Yetersizlikler Kantinlerin iyileştirilmesi gerekiyor!

İlimizdeki okul kantinlerinde görülen eksiklikler:

İyi Bir Kantinde Bulunması Gereken Özellikler: 1. Hijyen-Sağlık, 2. Güvenlik, 3. Fiziki Koşullar, 4. Denetim.

1. Hijyen-Sağlık 1.1. Gıda Hijyeni ve Sağlık: 1.1.1.Gıda ile temas eden tezgah vb gereçlerin temizliğinde uygun dezenfektanlı maddelerin kullanılması, 1.1.2.Satışa sunulan tüm gıda maddelerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından üretim ve ithalat izninin alınmış olması, 1.1.3.Gıdaların ambalajsız ve açıkta satışının yapılmaması; satış ve servis sırasında uygun gıda ambalajlarının kullanılması,

1.1.4.Son kullanım tarihi geçmiş, bayat gıda maddelerinin tüketime sunulmaması; kirlenmiş, kokuşmuş kısaca nitelikleri bozulmuş ürünlerin bulundurulmaması, 1.1.5. Obeziteye neden olan yiyecek ve içeceklerin (kola, fast food vs.) satışının engellenmesi, 1.1.6. Çiğ et ve et ürünlerinin satışının durdurulması,

1.1.7.Süt, ayran,yoğurt, meyve tüketiminin teşvik edilmesi, bulundurulması (Tane hesabı satılacak meyve türleri uygundur. Muz, elma,ayva, armut, mandalina, incir, kivi ... ), Ayrıca mevsime göre meyve tabağı satışının yapılması,

1.1.8. Doğal meyve suyu tüketiminin teşvik edilmesi, üretiminin ve satışının el değmeden makinelerle taze olarak yapılması, kantinlerde meyve standı bölümlerinin oluşturulması,

1.1.9. Dengeli beslenme ile ilgili bilgilendirici resim, broşür, afiş vb.nin kantin pano ve duvarlarında bulundurulması, 1.2. Personel ve Araç - Gereç Hijyeni: 1.2.1. İş kıyafetlerinin bulunması; temiz ve yedekli olması, 1.2. 2 . Personelin tüm hizmet aşamalarında eldiven, maske ve bone kullanması,

1.2.3. Çalışanların tırnaklarının kısa kesilmiş ve temiz olması, sakalsız olması, ellerde açıkta yara e kesik bulunmaması, eğer var ise su geçirmez bandaj ile iyice kapatılmış olması, 1.2.4. Bulaşıkların mutlaka bulaşık makinesinde yıkanması, kullanılan araç-gerecin temizliğinin sıkça ve hassasiyetle yapılması, 1.2.5. Servise sunulan gıdaların tüketimi için tek kullanımlık araç gereçlerin (bardak, çatal vs. ) kullanılması,

2. Güvenlik 2.1. Kantinlerde hizmet sunumunu yapmak üzere çalıştırılan kişilerin işe başlamadan önce ilgili cumhuriyet Savcılıklarından alınan arşiv kaydının istenmesi, 2.2. Kantin çalışanlarının sağlık kontrollerinin belli aralıklarla yapılması, portör muayenelerinin güncellenmesi , 2.3. İş güvenliğinin sağlanması ( İlk yardım dolabı ve yangın tüpünün bulunması, tüp gaz, su ve elektrik vb. nin emniyetinin alınmış olması )

3. Fiziki Koşullar 3.1. Zemin, tavan ve duvarların temiz ve bakımlı olması, 3.2. Zeminde kirli suların, yiyecek kırıntılarının kolay tahliyesini sağlayan gider bulunması, 3.3. Havalandırma ve baca düzeninin her türlü kokuyu önleyecek düzeyde olması, 3.4. Ortamın aydınlanması ve ısınmanın yeterli ve sağlıklı olması, 3.5. Gıdaların hazırlandığı tezgahların mermer, paslanmaz çelik vb. malzemeden yapılmış olması,

3.6. Tost makinesi, bıçak, spatula gibi araçların ve gıdalar ile temas eden malzemelerin paslanmaz çelikten yapılmış olması ve düzenli olarak bakımı ve temizliğinin yapılması, 3.7. El ve bulaşık yıkama lavabolarının ayrı ayrı bulunması, soğuk ve sıcak su tesisatının bulundurulması,bu yerlerde kullanılmak üzere sıvı sabun ve kağıt havlu bulundurulması, 3.8. Personelin iş kıyafetlerini giyip çıkartabilecekleri odaların bulunması,

3.9.Tuvaletlerin kantinlerdeki gıda üretim, satış ve tüketim yapılan yerlerden uygun uzaklıkta olması 3.10. Çöp ve her türlü atıkların konulacağı yeterli sayıda ve büyüklükte ağzı kapalı, paslanmaz metal veya plastik malzemeden yapılmış, kolay yıkanabilir çöp kovası olması ve çöp kovasının içerisinde çöp torbası bulunması, 3.11. Haşere ve kemirgenlere karşı ilgili mevzuata uygun tedbirlerin alınması,

3.12. Temizlik amaçlı kullanılan bezlerin dezenfek- siyonunun sağlanması, mümkünse tek kullanımlık bezlerin kullanılması, 3.13. Yeni açılacak okullarda okulun kapasitesine göre kantin yapılması, inşaat projesinde özellikle kantin için bir yer belirlenmesi ve bir standardının olması

3.14. Anasınıfı, alt sınıflar ve engelli öğrenciler için gerekli tedbirlerin alınması,

3.15. Açık ve kapalı oturma alanlarının oluşturulması, oturma alanlarına gölgeli ağaç dikilmesi,

4. Denetim 4.1. Denetimlere bir standart getirilmesi, 4.2. Kantinlerin işletmeciliğine ilişkin belgelerin kiralanması ve vekalet uygulamasının önüne geçilmesi; ihale üzerine bırakılmış kişilerin bizzat kendileri tarafından işletmeleri yönünde tedbirlerin alınması, 4.3. Kantinlerde personel olarak çalışacak kişilerin işe başlamadan önce beslenme, hijyen, gıda sağlığı, ilk yardım ve öğrenciye davranış hususlarında temel eğitime alınması ve bu eğitimi almayan personelin çalıştırılmaması,

4.4. Okul kantinlerinin, denetimle ilgili kurulan ekipler (İl Sağlık Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, varsa Kantinciler Odası) marifetiyle usulüne uygun ve eksiksiz olarak denetlenmesi, 4.5. Okul denetimlerinin sıklıkla ve ciddiyetle yapılması,

4.6. Fiyat listesinin bulundurulması, Hazırlayanlar Ramazan Yılmaz Yusuf TÜRKOĞLU İl Milli Eğitim Şube Müdürü Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Selim Sinan GÜDENDEDE İsmail ESER Mehmetçik İlköğretim Okulu Müdürü Emlak Kredi İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni