Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR."— Sunum transkripti:

1 EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR

2 Emziklilik Döneminde Beslenme Anne sütü doğumdan sonra insan vücudunun büyüme ve gelişmesi için ihtiyaç duyulan tüm enerji ve besin öğelerini yeterli, dengeli ve sağlıklı miktarlarda içeren en güvenilir besindir. Yeterli ve dengeli beslenen, ihtiyacı olan tüm enerji, karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineralleri tüketen emzikli bir anne günde yaklaşık 700 - 850 ml kadar süt üretir.

3 Emziklilikte beslenmenin amacı Hamilelik dönemindeki beslenme bebegin saglıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için ne derece önemli ise, emziklilik dönemindeki beslenme de o derece önemlidir. Bir bebeğin büyüme ve gelişme döneminde alması gereken en önemli besin anne sütüdür ve annenin yeterli miktarda ve nitelikte süt üretebilmek için beslenme tarzına dikkat etmesi gerekir.Emziklilikte salgılanan süt, annenin aldıgı besinlerin bir ürünüdür. Süt için gerekli olan besinler, annenin kendi gereksinimine ek sayılmalıdır.

4 Emziklilikte artan besin ihtiyacının karşılanması Emziklilikte artan enerji ve besin öğelerine ihtiyacın karşılanması için, besin gruplarından yeterli ve dengeli olarak alınmalıdır. Normal zamanlarda besin gruplarından günlük alınması gereken porsiyon miktarlarına emziklilik sebebiyle şunlar eklenmelidir:

5 Süt ve türevleri grubu 1 porsiyon. Et, yumurta,, kuru baklagil grubu : 7-1 porsiyon. Sebze ve meyve grubu : 2 porsiyon. Tahıl ve türevleri grubu : 1 -2 porsiyon. Emziklilikte diyete eklenen tahıl ve türevleri grubundaki besinlerin miktarı enerji ihtiyacına göre artırılır ya da azaltılır.Diyetin toplam enerji değeri, normal vücut ağırlığını koruyacak şekilde düzenlenir. Emzikli kadınların günlük diyetinde; süt grubundan 2 porsiyon; et grubundan 2-3 porsiyon; sebze ve meyve grubundan 5-6 porsiyon bulundurmak zorunludur. Sütle su kaybı olduğundan, artan su ihtiyacının süt, ayran, taze meyve suları ve öteki sulu besinlerle karşılanması daha yararlıdır.

6 Normal düzenli emziren bir anne günde 400 - 1000 cc süt vermektedir. Başta annenin beslenme durumu olmak üzere birçok faktör anne sütünün miktar ve kalitesini etkileyebilmektedir. Bunlar: - Stres - Yorgunluk - Annenin hastalanması - Seyrek, düzensiz, göğüsleri tam boşaltmadan emzirme - Doğum kontrol hapları süt miktarını hafif azaltabilir - Annenin doğumdan sonraki dönemde sigara kullanması Annenin süt miktarını etkileyen faktörler

7 Anne Sütüne Geçen Maddeler İlaçlar Kafein Alkol Nikotin Ağır Metaller Çevresel Kirlilik

8 Emziren Annenin Beslenme İlkeleri Anneler; kendi beslenmenize hamilelik döneminden başlayarak özen gösteriniz. Emziren anneler dengeli ve yeterli besleniniz, rejim yapmayınız. Günde ortalama 3-4 litre sulu gıdalar tüketiniz. (Su, süt, meyve suyu, çorba gibi..) Gün içinde düzenli olarak taze sebze ve meyve tüketiniz. 3 ana, 3 ara öğün şeklinde beslenmek önemlidir. Özellikle aralarda ceviz, badem gibi kuruyemişlerden yemekte fayda vardır. Gün içinde bir öğün et, balık gibi hayvansal protein almak da sütünüzün artmasına yardımcı olacaktır.

9 Gebeliğiniz boyunca içeriği bilinmeyen ve katkı maddesi olan besinleri (hazır çorbalar, hazır meyve suları) tüketmemelidir Kafeinli içecekler, alkol, sigara kullanmamalıdır Besin ve enerji ihtiyacını karşılamak için, her öğünde fasulye, nohut veya et, tavuk, balık gibi yiyecekleri tüketmelidir Günde en az iki bardak süt veya yoğurt, peynir gibi süt ürünlerini tüketmelidir Gündüzleri bebeğiniz uyuduğunda en azından 1 saat kadar siz de onunla birlikte uyumaya çalışmaları gerekir

10 Beni Dinlediğiniz İçin Teşekkürler


"EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları