OSMANLI TARİHİ ARİF ÖZBEYLİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
I.DÜNYA SAVAŞI ( ) V.MEHMET REŞAT ( )
Advertisements

2.KONU: II.MAHMUT DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
III. Mustafa ( ) Tahta Geçme Yaşı: 40.9 Saltanat Süresi:16.3
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
I.DÜNYA SAVAŞI ( ) V.MEHMET REŞAT ( )
FATİH SULTAN MEHMET HAN
Serkancatarih O bir ödemiş fatihi….
OSMANLI TARİHİ GERİLEME DEVRİ ( )
 BAŞKENTİ-KONSTANTİNOPOLİS  RESMİ DİLİ-LATİNCE  DİNİ-391 yılına kadar Antik Roma Dini, Sonra Ortodoks Hristiyanlığı ve Hristiyanlık  YÖNETİM-OTOKRASİ.
OSMANLI DEVLETİ’NİN DAĞILMA DÖNEMİ’NDEKİ (19.YÜZYIL) SİYASAL OLAYLAR
ÇANAKKALE ZAFERİ SAVAŞIN NEDENLERİ.
I.DÜNYA SAVAŞI ( ). Genel Nedenler:  Milliyetçilik akımı  Silahlanma  Sanayi inkılabı sonucunda doğan hammadde ve pazar arayışı,  sömürgecilik.
Avrupa’da Düşünce ve Ekonomi Alanındaki Gelişmeler
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
SOSYAL B İ L İ MLER-1 1. Hititler Anadolu'da siyasi otoritelerini sağlama aldıktan sonra verimli topraklara sahip Suriye bölgesini ele geçirmek istemiş.
DERS:SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN:SALİH GÖÇOĞLU HAZIRLAYAN:EMRE CAN ALBAŞ
Birinci Dünya Savaşı.
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
OSMANLI TARİHİ ARİF ÖZBEYLİ.
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
sandıklı imam hatip lisesi
I.DÜNYA SAVAŞI ( ) V.MEHMET REŞAT ( ) ÖZGÜR GÜVERCİN
I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
I. MAHMUT( ) Tahta Geçme Yaşı: 34.2 Saltanat Süresi:24.2
Duraklama Dönemi OSMANLI-RUSYA İLİŞKİLERİ
ÇANAKKALE SAVAŞI.

Dönemlere Ayrılma Her dönüm noktası, hem yeni bir gelişmenin başlangıç noktası, hem de bir önceki gelişmenin doruk noktası olmaktadır.
I.DÜNYA SAVAŞI ( ). SAVAŞTA BLOKLAR: İtilaf Devletleri :(Savaş başlamadan önce) İngiltere, Fransa, Rusya, İttifak Devletleri :(Savaş başlamadan.
GERİLEME DÖNEMİ ( ).
Canakkale savaslari Yaprak yurdakul. Yirminci yüzyılın başlarında Avrupa sınırlarından taşıyordu. Ekonomik rekabet, sömürgecilik ve milliyetçilik akımları.
Salih Zeki Anadolu Lisesi
İSTANBUL’UN FETHİ Recep BOZKURT SLAYTIMIZ SESLİDİR.
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
20. YÜZYIL BAŞLARI OSMANLI DEVLETİ
AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ
DÜNYA GÜCÜ OSMANLI ‘’Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorlu- ğu’nun Yükselme döneminde Anadolu’daki zanaatkarlar “lonca” denilen zanaat.
LOZAN ANT. SINIRLAR Suriye sınırı:20 Ekim 1921 tarihli Ankara antlaşmasıyla belirlenen sınırlar kabul edildi. Irak sınırı:Musul –Kerkük sorunundaki anlaşmazlıktan.
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
AMERİKA’NIN BAĞIMSIZLIĞI VE FRANSIZ DEVRİMİ
Çalışma soruları 8. video
AİT Ders - Çalışma Soruları
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
Çalışma Soruları 8.ders. Türkiye Cumhuriyeti daha önce kaybettiği Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını hangi antlaşmayla yeniden elde etmiştir? A.
II.MEŞRUTİYET’İN İLANI
FERHAT PAŞA- İRAN BUCAŞ- LEHİSTAN İRAN
Duraklama Devri Siyasi Olayları
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Islahat Fermanı (1856) Islahat Fermanı,
20. YY. BAŞLARINDA DÜNYA   I.Dünya Savaşı ( )
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
GÜZ-IV: OSMANLI DEVLETİ’NİN YIKILIŞININ DIŞ SEBEPLERİ Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkisi Ticaret yollarının değişmesi Amerika’dan getirilen altın.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
İstanbul’un Fethi.
1.DÜNYA SAVAŞI.
Bu arada, Ege Denizi‘nde Midilli, Eğriboz, Limni, İmroz
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK KAZANIMLAR 1.DÜNYA SAVAŞ’INDA OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMUNU,TOPRAKLARININ PAYLAŞILMASI VE İŞGALİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİR.
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
TARİH PROJE ÖDEVİ KONU:TANZİMATTAN MEŞRUTİYETE ÖĞRENCİNİN: ADI : ADEM MERT SOYADI : ÜNALAN SINIFI : 10/D NUMARASI : ÖĞRETMENİ : HASRET GÜLBAŞARAN.
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

OSMANLI TARİHİ ARİF ÖZBEYLİ

I.Abdülhamit (1774-1789) Tahta Geçme Yaşı: 48.10 Saltanat Süresi:15.3 Saltanat Sonundaki Yaşı:64.1 Ölüm Yaşı:64.1

Yaşamdaki iki hedeften biri, ne istediğini bilmek, ikincisi ise elde edilenle mutlu olmaktır. Sadece akıllı kişiler bu ikinci hususu gerçekleştirirler. L.SMITH      

Küçük Kaynarca Antlaşması -1774 Bu antlaşmayla;Kırım Hanlığı bağımsız olacak,din işlerinde halife olan Osmanlı padişahına bağlı kalacak;Azak kalesi ve Kabartay Bölgesi Rusya’ya verilecek; Besarabya, Eflak, Boğdan, Ege adaları ve Gürcistan Osmanlılarda kalacak;Rusya, İstanbul’da sürekli bir elçi bulunduracak, bu elçi büyük devletlerin elçilerine tanınan ayrıcalıklardan yararlanacak,

Kapitülasyonlardan Rusya’da yararla-nacak, Rusya istediği yerde konsolosluk açabilecek ve İstanbul’da bir Ortodoks kilisesi kurabilecek;Karadeniz ve Akdeniz’de serbestçe ticaret yapabilecekti. Rusya’ya savaş tazminatı ödenecekti.

Bu antlaşma ile Rusya’nın istediği yerde konsolosluk açabilmesi, Balkanları Rus tehlikesine karşı açık hale getirmiştir. Karadeniz’ deki Osmanlı hakimiyeti sona erdi. İlk defa bir Müslüman belde elden çıkmıştır. Ortodoksların himayesini alması Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışma fırsatı vermiştir.

B-Küçük Kaynarca Sonrası Gelişmeler (1774-1839 ) 1-Osmanlı-Rusya,Avusturya,İngiltere ve Fransa Münasebetleri Bu dönemdeki ilişkilerde Fransız İhtilali’nin, Rusya’nın Balkanlarda izlediği Panislavist politikaların ve Avrupa’daki İngiltere ve Fransa arasındaki rekabetin büyük etkisi olmuştur.

1787-1791(1792)Osmanlı-Rus,Avusturya Savaşı Rus çariçesi II. Katerina’nın Kırım’ı ele geçirmesi (1783 ), onun Osmanlı topraklarında yayılma arzusunu kamçıladı. Amacına ulaşmak için Avus-turya imparatoru ile gizli bir antlaşma imzaladı.

Buna göre Bizans imparatorluğu yeniden kurulacak, başkenti İstanbul olacaktı. Bu durum İngiltere ve Prusya’yı rahatsız etmiştir.

Bu gelişmeleri haber alan Osmanlı Devleti Rusya’ya savaş ilan etti Bu gelişmeleri haber alan Osmanlı Devleti Rusya’ya savaş ilan etti. Avusturya’da Rusya’nın yanında savaşa girdi.

Rusya ile yapılan savaşlarda Osmanlı Devleti başarılı olamadı Rusya ile yapılan savaşlarda Osmanlı Devleti başarılı olamadı. Avusturya ile yapılan savaşlarda bazı başarılar kazandı.