Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LOZAN ANT. SINIRLAR Suriye sınırı:20 Ekim 1921 tarihli Ankara antlaşmasıyla belirlenen sınırlar kabul edildi. Irak sınırı:Musul –Kerkük sorunundaki anlaşmazlıktan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LOZAN ANT. SINIRLAR Suriye sınırı:20 Ekim 1921 tarihli Ankara antlaşmasıyla belirlenen sınırlar kabul edildi. Irak sınırı:Musul –Kerkük sorunundaki anlaşmazlıktan."— Sunum transkripti:

1 LOZAN ANT. SINIRLAR Suriye sınırı:20 Ekim 1921 tarihli Ankara antlaşmasıyla belirlenen sınırlar kabul edildi. Irak sınırı:Musul –Kerkük sorunundaki anlaşmazlıktan dolayı sınır daha sonra TBMM ve İngiltere arasındaki ikili görüşmelerde belirlenecek.

2 Boğazlar -Bogazların idaresi başkanlığını bir Türkün yapacağı uluslar arası bir komisyona bırakılıyor. -Boğazların her iki yakasında 20’şer km lik askerden arındırılmış bölge oluşturuluştur. -Oluşturulan askersiz bölgeye olağan üstü bir durum yaşandığında Türkiye’nin asker sokabileceği kararlaştırılmıştır. -Boğazlardan ticaret gemilerinin serbestçe geçmesine karar verilmiştir.Savaş gemilerine ise tonaj sınırlaması getirilmiştir. -İstanbul’daki işgal güçlerinin şehri 1,5 ay içinde boşaltmaları kararlaştırılmıştır.

3 Kapitülasyonlar Ermenistan sorunu
Lozanın en çok konuşulan konusu hiç taviz verilmeden çözülmüş ve kesin olarak kaldırılmışlardır. Ermenistan sorunu Sevr ant.ile Doğuda kurulmasına karar verilen Ermeni devletinin kurulmasından vazgeçilmiş ve bölgenin türk toprağı olduğu kabul edilmiştir.

4 Adalar Oniki ada İtalyanlara,Bozcaada ve Gökçeada Çanakkale Boğazını kontrol ettiği için TBMM’ye diğer Ege adaları ise Yunanistan’a veril miştir.Yunanistanın Türk kıyılarına yakın olan adaları akeri amaçlı kulllanması yassktır. Patrikhane I.Dünya savaşı ve Kurtuluş savaşı boyunca azınlıklar ve dış güçlerle birlikte hareket eden Fener patrikhanesinin yabancı kiliselerle ilişki kurmaması şartı ile Türkiyede kalması kabul edilmiştir.

5 Borçlar Düyunı Umumiye kaldırılacaktır.
Osmanlı devletinden ayrılan devletlere Osmanlı borçlarından hisse verilecektir. Osmanlı borçlarının büyük bölümünü TBMM ödeyecektir. Borçlar Türk lirası olarak ve taksitler halinde ödenecektir.

6 Azınlıklar Türkiyedeki tüm azınlıklar Türk vatandaşı olarak kabul edilmişlerdir. Azınlıklara Türk vatandaşlarına tanınan tüm haklar tanınmış ama ayrıcalıkları kaldırılmıştır. İstanbuldaki Rumlar hariç diğerleri Yunanistana ,buna karşın batı Trakyadaki Türkler hariç Yunanistandaki Türkler de Türkiyeye gönderileceklerdi.

7 Yabancı okullar Tüm yabancı okullar Türk kanunlarına ve diğer okulların bağlı oldukları tüzük ve yönetmeliklere uyacaklardır. Türk hükümeti bu okulların öğrenimini düzenleyecektir. Savaş tazminatı Yunanistan savaş tazminatı olarak Karaağaç’ı Türkiye’ye bırakmıştır.


"LOZAN ANT. SINIRLAR Suriye sınırı:20 Ekim 1921 tarihli Ankara antlaşmasıyla belirlenen sınırlar kabul edildi. Irak sınırı:Musul –Kerkük sorunundaki anlaşmazlıktan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları