MÜDEK akreditasyon sürecinin neresindeyiz. PROF. DR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BOLOGNA SÜRECİ Sakarya Üniversitesi
Advertisements

Dr. Şeyda Serdar-Asan İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü
LİSANSÜSTÜ EĞİTİMDE STAJ EĞİTİMİNİN YERİ VE ÖNEMİ
Bilgi Okuryazarlığı Becerilerinin Önemi ve Eğitim Sistemindeki Yeri
Hazırlayanlar Prof. Dr. Fevziye AKÖZ (YTÜ)
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ AEFIS SİSTEMİNİN KULLANIMI
Ülkemizdeki Mühendislik Eğitiminde Akreditasyon
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Bologna Süreci Kapsamında Alan Yeterliklerinin Belirlenmesi ve Kalite Güvencesinde Dekanlar Konseylerinin Rolü: Mühendislik.
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ Endüstri Mühendisliği Bölümü Tanıtımı
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE

AKREDİTASYON SİSTEMİNDE BALIKESİR SANAYİ ODASININ KALİTE UYGULAMALARI Konya.
AB FONLARI VE PROJE YAZIMI SEMİNERİ
MÜDEK Mühendislik Değerlendirme Kurulu
Bilgi Yönetimi İnternete Dayalı Önlisans Programı TBD 21. Türkiye Bilişim Kurultayı, 6 Ekim 2004, Ankara Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi.
MÜHENDİSLİK ÖĞRENCİSİ AÇISINDAN AKREDİTASYON, MÜDEK DEĞERLENDİRME SÜRECİ VE AEFIS SİSTEMİNİN KULLANIMI MÜHENDİSLİK ÖĞRENCİSİ AÇISINDAN AKREDİTASYON, MÜDEK.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ AEFIS SİSTEMİNİN KULLANIMI
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANLAMA KOMİTESİ ÇALIŞMALARI
27 Haziran 2008, Prof. Dr. A.S.GÖKALP BOLOGNA SÜRECİ VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp.
MÜHENDİSLİK ÖĞRENCİSİ AÇISINDAN AKREDİTASYON, MÜDEK DEĞERLENDİRME SÜRECİ VE AEFIS SİSTEMİNİN KULLANIMI MÜHENDİSLİK ÖĞRENCİSİ AÇISINDAN AKREDİTASYON, MÜDEK.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ AEFIS SİSTEMİNİN KULLANIMI
Yüksek Öğretim Kurumlarında ve Mühendislik Programlarında Çeşitlilik
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
EUROPEAN UNIVERSITIES ASSOCIATION (EUA) AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ 10 Ekim 2007.
S.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
Tanı ve tedavi için gerekli olan laboratuvar hizmetlerini yapmak.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
24. MÜHENDİSLİK DEKANLARI KONSEYİ TOPLANTISI Mayıs 2012, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Eğitiminde Tasarım Dersleri Prof. Dr.
Prof.Dr. Kırali MÜRTEZAOĞLU Mühendislik Fakültesi Dekanı
1984 YILINDA “ GIDA KALİTE VE SAĞLIK KONTROLU” PROGRAMI ADI ALTINDA EĞİTİM-ÖĞRETİME BAŞLADI YILINDA DÜNYA BANKASI II. ENDÜSTRİYEL EĞİTİM PROJESİ.
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
BOLOGNA SÜRECİ UYGULAMA ÖRNEĞİ
EDDY AKIM AYRIŞTIRICISI. MİSYONUMUZ, VİZYONUMUZ, TEMEL İLKE VE DEĞERLERİMİZ Atatürk ilke ve inkılâplarının rehberliğinde; sanayici, veli, esnaf ve sanatkârlarıyla.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Stratejik Plan Taslağı.
MDK ALT YAPI KIYASLAMA ÇALIŞMA GRUBU
YETKİN MÜHENDİSLİK PANELİ MUSTAFA ÇOBANOĞLU MÜDEK MAK ÜYESİ.
2006 – 2011 STRATEJİK PLAN SUNUMU
BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ Kasım 2006 Fırat Üniversitesi, Elazığ Nezih Güven- Bologna Rehberi.
PROGRAM YETERLİLİKLERİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ 1.Belli bir alanda genel ortaöğretimde kazanılan bilgi, beceri ve.
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Stratejik Plan Formatı
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNDE AKTİF EĞİTİMDE MESLEKSEL BECERİLERİN KAZANILMASI T. Çiçek, A. Seyrankaya, İ. Cöcen, H. Yenice, U. Malayoğlu, A. H. Onur, B. Kahraman,
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
Türk Yükseköğretiminde Bologna Süreci Uygulamaları ve Geleceğe Bakış “Bologna Süreci ve Program Akreditasyonu” u Prof. Dr. Süheyda Atalay Ege Üniversitesi.
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
İÜ AUZEF VİZYON VE STRATEJİ ÇALIŞTAYI Melih Arat ve Hakan Turgut
Mühendislikte Akreditasyon ve Kalite Sistemi. Sunum İçeriği MÜDEK MÜDEK Kurumun Sorumlulukları Kurumun Sorumlulukları Hazırlık Aşaması Hazırlık Aşaması.
BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR PROJELER KOORDİNATÖRLÜĞÜ
EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 40.YIL Adres Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Bornova,
Yeniden Yapılanma Sürecinde Üniversitelerimiz: Sakarya Üniversitesi Prof. Dr. Muzaffer ELMAS İstanbul – Yeniden Yapılanma Sürecinde Üniversitelerimiz:
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
STAJ İŞLEMLERİ T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
MİMARLIK BÖLÜMÜNE HOŞGELDİNİZ
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Ders-2
MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ Özgün Değerlerimiz Etkinliklerimiz
TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA……
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Makine Mühendisliği nedir?
İŞLETME FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ TANITIMI
Sunum transkripti:

MÜDEK akreditasyon sürecinin neresindeyiz. PROF. DR MÜDEK akreditasyon sürecinin neresindeyiz? PROF.DR. AZİZ EKŞİ BÖLÜM BAŞKANI 09 OCAK 08 AKU 13 ŞUBAT 08 AGÖ 26 MART 08 LÖĞ

GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1933 ANKARA ÜNİVERSİTESİ 1946 MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 2001 GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1933 Bir Türkiye İlki PROF. DR. AZİZ EKŞİ

TARİHÇE 1933 YZE ve Ziraat Sanatları Fakültesi 1948 YZE / Ziraat Fakültesi’nin Ankara Üniversitesi’ne bağlanması 1954 Türkiye’nin ilk ziraat teknolojisi / gıda teknolojisi lisans programı Ziraat teknolojisi / gıda ve fermentasyon teknolojisi / gıda bilimi ve teknolojisi 1994 Z.F. Gıda Mühendisliği Bölümü 2003 M.F. Gıda Mühendisliği Bölümü 2007 MÜDEK akreditasyon süreci

MİSYON yetiştirdiği yenilikçi,girişimci,nitelikli gıda mühendisleri ve yürüttüğü ve yayınladığı gerçekçi araştırma projeleri ile gıda bilimi,gıda teknolojisi ve gıda güvenliğinin gelişmesine katkıda bulunmaktır

VİZYON gıda bilimi, gıda teknolojisi ve gıda güvenliği bağlamında endüstrinin, kamunun ve tüketicinin değişen gereksinimlerini algılayan ve karşılayan ülke ve dünya ölçeğinde tanınan bir paydaş olmaktır

GİRİŞ PUANINA GÖRE 4. SIRA ÜNİVERSİTE MİNİMUM MAKSİMUM ODTÜ 347.674 353.342 İTÜ 345.047 350.103 HACETTEPE 340.320 347.140 ANKARA 334.349 340.318 EGE 329.024 341.281 ULUDAĞ 326.406 334.295 AKDENİZ 321.624 332.442 KONTENJAN:70 PUAN: SAY-2

EĞİTİM PROGRAMI EĞİTİM SÜRESİ 8 yarıyıl KREDİ TOPLAMI 146 120 zorunlu 20 seçmeli (teknik) 6 seçmeli (sosyal) STAJ 40 gün

DERS GRUPLARI TEMEL BİLİM Matematik, fizik, kimya vd MÜHENDİSLİK Termodinamik, akışkanlar mekaniği, kütle ve enerji denklği, temel işlemler vd GIDA BİLİMİ Gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi, gıda analizleri, kalite kontrol vd GIDA TEKNOLOJİSİ Tahıl, meyve ve sebze, et, yağ, süt vd DİĞER

ÖĞRETİM KADROSU PROFESÖR 17 DOÇENT 05 ARŞ. GRV. 25 TOPLAM 47 17 ARŞ. GRV. diğer üniversitelerden

ÖĞRETİM ALTYAPISI Bina Sayısı 3 Dershane Sayısı 3 Uygulama Lab 4 Araştırma Lab 25 Pilot İşletme 5 ekmek, şarap, meyve suyu, sucuk, yağ

LAB. DONANIMI HPLC 6 GC 3 NMR 1 SPEKTROFOTOMETRE 7 HUNTER Lab 1 vd

ARAŞTIRMA PROJESİ TÜBİTAK 12 BAP 14 DPT 03 AB 01 TOPLAM 30

ARAŞTIRMA KONULARI gıdaların kimyasal bileşimi, tanı değerlerinin belirlenmesi gıdalarda kalite değişimi ve raf ömrünün belirlenmesi mikrobiyolojik tanı yöntemleri,bozulma etkenleri, mikotoksin kontrolu gıdalarda kalıntı ve kontaminasyon düzeyinin belirlenmesi gıdaların antioksidan bileşenleri ve antioksidan kapasitesi proses iyileştirme ve gıda geliştirme

SCI YAYIN 2002 08 2003 06 2004 10 2005 16 2006 12

GMB DANIŞMA/PAYDAŞ KURULU ÜYE GIDA ENDÜSTRİSİ (7) DANONE DİMES DOĞADAN ETİ NUH’UN ANKARA ÜNİLEVER ÜLKER ADNAN ÇAVUŞ B.OZAN DİREN SABAHNUR DEMİRCİ BASRİ AKÇASOY FERİDUN HAPOĞLU BİL ERGİN HÜSEYİN SEVİM KAMU YÖNETİMİ (3) TARIM BK.LIĞI KKGM DPT TSE NİHAT PAKDİL TAYLAN KIYMAZ ŞENEL KUYUCU BÖLÜM MEZUNU (6) PENKON A.Ş. TAT KONSERVE CND MÜHENDİSLİK KAVAKLIDERE Ş. TB. KKGM TB TARIM İL K.LAB BÜLENT TOPÇU ALİ ONUR CENGİZ ÖZKAN ÖZGÜR ACILIOĞLU İBRAHİM İLBEYİ ZELİHA YILDIRIM MESLEK ÖRGÜTÜ (4) GIDA MÜH.ODASI T.GIDA VE İÇE.D.FED. TÜKETİCİ KORUMA D. GIDA TEKNOLOJİSİ D. PETEK ATAMAN ERSİN TARANOĞLU TURHAN ÇAKAR A.HAMDİ ERTAŞ

GMB DANIŞMA/PAYDAŞ KURULU ÖĞRETİM ÜYESİ (7) BÖLÜM BAŞKANI BÖLÜM BŞK.YRD. EĞİTİM KOM. BŞK. İLETİŞİM KOM.BŞK. AKREDİTASYON K.BŞK. EĞİTİM FAKÜLTESİ AZİZ EKŞİ AZİZ TEKİN KEZBAN CANDOĞAN FİLİZ ÖZÇELİK NURAY KOLSARICI KADİR HALKMAN ÖMER KUTLU ARŞ. GRV. (2) DOKTORA DÜZEYİ Y.LİSANS DÜZEYİ SEÇİL TÜRKSOY EVRİM G. ALTUNTAŞ ÖĞRENCİ (3) GM LİSANS 4. SINIF 3. SINIF 2. SINIF BASIN (1) DÜNYA GIDA DERGİSİ AYŞE DİNÇER

ZAMAN TABLOSU akreditasyon başvurusu 15 OCAK 07 özdeğerlendirme raporu 01 AĞUS 07 değerlendirme takımı -31 AĞUS 07 inceleme ve ekbilgi -30.EKİM 07 kurum ziyareti(16-18 ARA) -31 ARAL 07 önrapor ve yanıt 15 OCAK 08 değerlendirme raporu -28 ŞUBA 08 bugün 26 MART 08 sonuç raporu 30 HAZİ 08

ÖZDEĞERLENDİRME RAPORU KADİR HALKMAN(B) SEDAT VELİOĞLU A.TEKİN K.AYHAN K.CANDOĞAN H.KARACA Ş.AKBAŞ

MÜDEK DEĞERLENDİRME TAKIMI BÜLENT ÖZGÜLER(TB) BİLKENT Ü. LEVENT BAYINDIRLI(PD) ODTÜ DİLEK BOYACIOĞLU(PD) İTÜ

MÜDEK ÖLÇÜTLERİ(8) ÖĞENCİLER: değerlendirme,yönlendirme,izleme PROGRAM AMAÇLARI: misyon, vizyon, amaç PROGRAM ÇIKTILARI: MÜDEK,11 MESLEK EĞİTİMİ: temel, mühendislik, genel ÖĞRETİM KADROSU: sayı, yetkinlik, dağılım ALTYAPI: dershane, laboratuvar, bilgisayar KURUMSAL DESTEK: bütçe, personel, uyum PROGRAM (GM) ÖLÇÜTLERi: dala özgü

PROGRAM AMAÇLARI (15.03.07) MİSYON: Yetiştirdiği yenilikçi, girişimci, nitelikli gıda mühendisleri ve yürüttüğü gerçekçi araştırma projeleri ile gıda biliminin,teknolojisinin ve güvenliğinin gelişmesine katkıda bulunmaktır VİZYON: Türkiye’nin kendi alanında ilk kuruluşu olmanın bilinci ile gıda bilim,teknolojisi ve güvenliği bağlamında endüstrinin,kamunun ve tüketicinin değişen gereksinimlerini algılayan ve karşılayan,ülke ve dünya ölçeğinde tanınan bir paydaş olmaktır

PROGRAM AMAÇLARI (15.03.07) temel bilim ve temel mühendislik ile gıda bilimi ve teknolojisi konusunda yeterli bilgi ile donanımlı, elde ettiği bilgileri ve becerileri gıda üretimi,ürün geliştirme,kalite sağlama ve gıda kontrolü gibi alanlarda etkili kullanabilen, araştırmaya ve geliştirmeye odaklı, kendine güvenli, takım çalışmasına uyum sağlayan, meslek etiğine saygılı, sosyal yönü güçlü, çağın sorunlarına duyarlı, yaşam boyu öğrenme gereğinin bilincinde olan, gıda endüstrisi, kamu kuruluşları ve üniversitelerce öncelikle tercih edilen mezun yetiştirmektir.

PROGRAM ÇIKTILARI (11 nitelik) matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi istenilen gereksinimleri karşılayacak biçimde bir sistemi, parçayı ya da süreci tasarlama becerisi disiplinlerarası takımlarda çalışabilme becerisi mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi

PROGRAM ÇIKTILARI (11 nitelik) mesleki ve etik sorumluluk bilinci etkin iletişim kurma becerisi mühendislik çözümlerinin evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi çağın sorunları hakkında bilgi mühendislik uygulamaları için gerekli olan teknikleri ve modern araçları kullanma becerisi

PROGRAM (GM) ÖLÇÜTLERİ BÖLÜM MEZUNU: (1) matematik, organik kİmya, biyolojik bilimler ile (2) biyolojik kinetik, biyolojik malzeme,ısı ve kütle transferi, bilişim sistemleri, süreç denetimi, gıda işleme konularında uzmanlık kazanmış olmak ÖĞRETİM KADROSU: tasarım içerikli dersleri veren öğretim üyelerinin aldıkları eğitim ve tasarım deneyimleri ile yetkili oldukları kanıtlanabilmelidir

DEĞERLENDİRME BULGULARI (her bir ölçüt için) EKSİKLİK(E): ölçüt karşılanamıyor, program ölçütle uyumsuz ZAYIFLIK(Z): ölçüt zorlukla veya kısmen sağlanıyor, düzeltici önlem gerekli KAYGI(K): ölçüt halen karşılanmakla birlikte değişme potansiyeli var GÖZLEM(G): ölçütlerle ilgili olmayan yorum veya öneri

DEĞERLENDİRME SONUÇLARI E yok, Z yok: yetkinlik verilmesi (6 yıl uzatma) E yok, Z var: yetkinlik verilmesi (2 yıl uzatma) E var : kanıt talep edilmesi (1 yıl sonrası için) KANIT yok : yetkinlik verilmemesi

GEÇİCİ/TASLAK rapor üniversite desteği,başlayan değişim,güçlü irade,gönüllülük olgusu,sağlanan gelişme ÖĞRENCİLER K PROGRAM AMAÇLARI G PROGRAM ÇIKTILARI Z MESLEK EĞİTİMİ Z ÖĞRETİM KADROSU Z ALTYAPI K KURUMSAL DESTEK K PROGRAM ÖLÇÜTLERİ K YETERSİZLİK(23) = 3 Z + 11 K + 9 G

Ö/1: ÖĞRENCİ (K) K/01: öğrenciye verilen danışmanlık/yönlendirme desteği yeterli değil. NOT: yönetmelik yeterince bilinmiyor, danışmandan danışmana farklı uygulamalar, önkoşullu dersler ve eşdeğerliği için tanımlama yok nedeni; programın, anadal ve çift-anadal uygulamalarının yeniliği

Ö/2: PROGRAM AMAÇLARI (G) G/01: eğitim amaçlarının web sayfasında kolayca bulunamaması G/02: ulaşılmayan amaçlara (4 yılda bir) nasıl müdahale edileceğinin tanımlanmaması

Ö/3: PROGRAM ÇIKTILARI (Z) Z/01: deney tasarlama, gereksinimlere uygun bir sistemi, parçayı ya da süreci tasarlama; disiplinlerarası takımlarda çalışabilme becerisi K/02: mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etkin iletişim kurma ve yaşam boyu öğrenme bilinci ve sürdürme becerisi; çağın sorunları hakkında bilgi

Ö/3: PROGRAM ÇIKTILARI K/03: program çıktılarını ölçen ve belgeleyen değerlendirme süreci sonuçlarının iyileştirme için henüz kullanılmaması (program yeni) G/03: matematik,fen ve mühendislik bilgilerini uygulama; deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama; mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme; mühendislik uygulamalarında gereken teknik ve araçları kullanma becerileri; mühendislik çözümlerinin etkilerini anlamak için geniş kapsamlı eğitim öğelerine ilişkin kanıt yetersizliği

Ö/4: MESLEK EĞİTİMİ Z/02: ana tasarım deneyimi; iteratif karar verme süreci açısından yeterli değil, ayrıca ekonomi,çevre,etik,güvenlik kısıtlarını içermiyor K/04: 1 yıl süreli temel bilim ve matematik ögesinde; temel bilim derslerindeki deneysel çalışma azlığı G/04: geniş kapsamlı eğitim kapsamındaki derslerin(sosyal seçmeli) alınmasında yerleşke farklılığı ve ulaşım güçlüğü

Ö/5: ÖĞRETİM KADROSU (Z) Z/03: programın tüm alanlarını kapsayan yetkinlik ve sayısal yeterlik açısından “temel işlemler” konusunda öğretim üyesi bulunmaması ve çoğu dersin başka bir programdan alınması K/05: Tasarım içerikli derslerin çoğunun başka bölümden alınması nedeni ile sürekliliğin sağlanamama riski

Ö/6: ALTYAPI (K) K/06: öğrenci labları güvenliğe ilişkin önleme, bilgilendirme, yönlendirme açısından yeterli değil (laboratuvar güvenliği) K/07: geliştirme programında yer almakla birlikte derslik sayısı yeterli değil K/08: bölümün yer aldığı yerleşkede önceden yaşanan güvenlik sorunları G/05: öğrencilerin ulaşabileceği bir kantin olmaması G/06: pilot tesislerin bölüm dışında kalması

Ö/7: KURUMSAL DESTEK K/09: nitelikli öğretim kadrosunu çekme açısından özendirici önlem yetersizliği G/07: altyapı, teçhizat, malzeme sağlama ve cihaz bakımı ve işletilmesi için destek yeterli değil

Ö/8: PROGRAM ÖLÇÜTLERİ (K) K/10: “süreç denetimi” konusunun bütünlük içerecek biçimde işlenememesi K/11: tasarım içerikli dersleri veren öğretim üyelerinin bir kısmının bu açıdan yetkin olmaması G/08: gıda işleme derslerinin ayrı ayrı verilmesinin tekrarlara yol açması G/09: ”organik kimya” dersinin uygulamasız verilmesi

AKREDİTASYON İYİLEŞTİRME / GELİŞTİRME PROGRAMI KATEGORİ YETERSİZLİĞİN TANIMI ÖLÇÜT İYİLEŞTİRİCİ ÖĞELER UYGULAMA SONUCU ZAYIFLIK Z/1 deney tasarlama, gereksinimlere uygun bir sistemi, parçayı ya da süreci tasarlama; disiplinlerarası takımlarda çalışabilme becerisi 3 öğretim üyesi talebi ders programı Z/2 ana tasarım deneyimi; iteratif karar verme süreci açısından yeterli değil, ayrıca ekonomi, çevre,etik,güvenlik kısıtlarını içermiyor 4 tasarım konferansı Z/3 programın tüm alanlarını kapsayan yetkinlik ve sayısal yeterlik açısından “temel işlemler” konusunda öğretim üyesi bulunmaması ve çoğu dersin başka bir programdan alınması 5 öğretim üyesi talebi

KATEGORİ YETERSİZLİĞİN TANIMI ÖLÇÜT İYİLEŞTİRİCİ ÖĞELER UYGULAMA SONUCU KAYGI K/1 öğrenciye verilen danışmanlık/yönlendirme desteği yeterli değil. 1 seminer klavuz K/2 mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etkin iletişim kurma ve yaşam boyu öğrenme bilinci ve sürdürme becerisi; çağın sorunları hakkında bilgi için belge 3 sunuş belgesi ödev belgesi K/3 program çıktılarını ölçen ve belgeleyen değerlendirme süreci sonuçlarının iyileştirme için henüz kullanılmaması program yeni K/4 1 yıl süreli temel bilim ve matematik ögesinde; temel bilim derslerindeki deneysel çalışma azlığı 4 yeni lab K/5 Tasarım içerikli derslerin çoğunun başka bölümden alınması nedeni ile sürekliliğin sağlanamama riski 5 öğretim üyesi K/6 öğrenci labları güvenliğe ilişkin önleme, bilgilendirme, yönlendirme açısından yeterli değil (laboratuvar güvenliği) 6 analitik kimya içeriği

KATEGORİ YETERSİZLİĞİN TANIMI ÖLÇÜT İYİLEŞTİRİCİ ÖĞELER UYGULAMA SONUCU KAYGI K/7 geliştirme programında yer almakla birlikte derslik sayısı yeterli değil 6 öğrenci kontenjanı 2 şube K/8 bölümün yer aldığı yerleşkede önceden yaşanan güvenlik sorunları köprü altı ışıklandıma K/9 nitelikli öğretim kadrosunu çekme açısından özendirici önlem yetersizliği 7 ??? K/10 “süreç denetimi” konusunun bütünlük içerecek biçimde işlenememesi 8 ders programı K/11 tasarım içerikli dersleri veren öğretim üyelerinin bir kısmının bu açıdan yetkin olmaması öğretim üyesi

KATEGORİ YETERSİZLİĞİN TANIMI ÖLÇÜT İYİLEŞTİRİCİ ÖĞELER UYGULAMA SONUCU GÖZLEM G/1 eğitim amaçlarının web sayfasında kolayca bulunamaması 2 duvarda poster webde değişim G/2 ulaşılmayan amaçlara (4 yılda bir) nasıl müdahale edileceğinin tanımlanmaması G/3 matematik,fen ve mühendislik bilgilerini uygulama; deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama; mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme; mühendislik uygulamalarında gereken teknik ve araçları kullanma becerileri; mühendislik çözümlerinin etkilerini anlamak için geniş kapsamlı eğitim öğelerine ilişkin kanıt yetersizliği 3 ödev kağıdı sınav kağıdı grup çalışması G/4 geniş kapsamlı eğitim kapsamındaki derslerin(sosyal seçmeli) alınmasında yerleşke farklılığı ve ulaşım güçlüğü 4 bölüme özgü ders(astronomi,ekonmi vb) G/5 öğrencilerin ulaşabileceği bir kantin olmaması 6 İhale !...

KATEGORİ YETERSİZLİĞİN TANIMI ÖLÇÜT İYİLEŞTİRİCİ ÖĞELER UYGULAMA SONUCU GÖZLEM G/6 pilot tesislerin bölüm dışında kalması 6 ekmek alındı meyve suyu? şarap? G/7 altyapı, teçhizat, malzeme sağlama ve cihaz bakımı ve işletilmesi için destek yeterli değil 7 Üniversite için personel kısıtı G/8 gıda işleme derslerinin ayrı ayrı verilmesinin tekrarlara yol açması 8 6.YY GIDA TEKNO(Z) G/9 ”organik kimya” dersinin uygulamasız verilmesi uygulama 2 saat ZF’den lab deney listesi deney gerekleri

SONUÇ MÜDEK tarafından denetlenme değil, MÜDEK ölçütleri açısından değerlendirilmedir programın sürekli iyileştirilmesi ve kurumsal gelişmenin hızlandırılması için bir fırsattır geçici/taslak rapordaki saptamaların tümü gerçekçidir programın zayıflığı; temel işlem ve tasarım içerikli derslere ilişkindir. beklenen; 2 yıl için yetkinlik verilmesidir. çıktı/ölçüt bazlı dosyalama ve iyileştirme çalışmalarına hemen başlamalıyız!

TEŞEKKÜR R.BERBER S.ÖTLEŞ T.TOĞROL K.HALKMAN AKREDİTASYON KOMİSYONU DANIŞMA/PAYDAŞ KURULU ÖĞRETİM KADROSU DEKAN REKTÖR