Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Advertisements

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
Eylem Planı Sonraki Adımlar
Proje Teknik Toplantısı 9 Ocak 2013 KASTAMONU
Seite 1 Page Seite 1 “MENA Bölgesinde Ormancılık Politikalarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu” Silva Mediterranea Bölgesel Projesi.
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
ORTA ASYA VE KAFKASLARDAKİ DAĞ SU HAVZALARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİ İÇİN KAPASİTE İNŞA ETME PROJESİ Erdoğan Özevren Bölgesel Proje Koordinatörü.
NEDEN SEYHAN HAVZASI ? • Akdeniz Bölgesi ve dolayısı ile Seyhan havzası İklim Değişimine en hassas Bölgelerden biridir. • Ülkemiz ve Avrupanın önemli üretim.
Çevre ve Orman Bakanlığı
COĞRAFİ BÖLGELER.
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
EKOSİSTEMLERDE DEĞİŞKENLİK
Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanlarında Çok Yönlü Çevresel Fayda Yaratan Entegre Yönetim Projesi.
Türkiye’de Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanları Entegre Yönetim Projesi 06 Şubat 2012 Ankara.
Islahçı Kuruluş Olmanın Bedeli
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
HAZIRLAYANLAR: Yunus Emre KALYONCU, Zeynep Sıla GÜNAY, İrem Gül TOKAT
KÜRESEL ÇEVRE FONU (GEF) KOORDİNASYON
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
ZUHAL YILMAZ Başmühendis
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
HAVZA İLE İLGİLİ HEDEFLENEN ÇALIŞMA (YANSI 13) HAVZA TEŞKİLATLANMASI YOLUYLA YENİDEN YAPILANMA 1.1. HAVZA TEŞKİLATI 2.2. HAVZA YÖNETİM HUKUKU 3.3. HAVZA.
ORMAN HAFTASI MART.
T.C ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU DERS:İLT366 SUNUŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN:OSMAN ÖZTÜRK KONU: EROZYON.
Avrupa’nın sürdürülebilir ormanları & ahşap tüketiminin faydaları
İstanbul-25 Nisan 2008 “Hayata Artı” GENÇLİK PROGRAMI.
GREEN MARKETING KONFERANSI
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
2010 Yılında Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi İlan Edildi ve
ORTA ASYA VE KAFKASLARDAKİ DAĞLIK SU HAVZALARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİ İÇİN KAPASİTE GELİŞTİRME PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ÇÖLLEŞME ve.
1. 2/21 Proje Gelişim SüreciProjenin amacıProje alanı, süresi ve bütçesiİşbirliği yapılan kurumlarProje BileşenleriProje Faaliyetleri.
Türkiye’de Hayvancılığın Gelişmesi İçin:
ÖĞRETMENİM: ÜMİT OĞUZHAN
SEL ÖNLEME ÇALIŞMALARINDA AĞAÇLANDIRMA VE TERASLAMANIN ÖNEMİ
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Türkiye Fiziki Coğrafyası
Coğrafi Bölgeler.
6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemiz ve Dünya
ORTA ASYA VE KAFKASLARDAKİ DAĞ SU HAVZALARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİ İÇİN KAPASİTE İNŞA ETME PROJESİ Erdoğan Özevren Proje Koordinatörü KASIM 2012 ANKARA.
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
AKARÇAY HAVZASI.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
TÜRKİYE’NİN DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜ
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
TEMA HAZIRLAYAN :OZAN DORUK YAVUZ. Varoluş Nedeni Toprak...Toprak...Toprak... Ülkemiz yılda 743 milyon ton toprağını erozyonla kaybediyor. Oysa yaşam.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
DOĞAL AFETLER EROZYON.
Ege Üniversitesi Rektörlüğü – Topluma Hızmet Projesi Koordinatörlüğü
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
Su Yönetiminde STK’lar ile İşbirliği Çalıştayı 19 Temmuz 2012.
MARMARA BÖLGESİ.
YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.
Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Ulusal Hedeflerinin Oluşturulması 1.
FOTOĞRAFLARLA GÜZEL TÜRKİYE'MİZ.
DOĞAL AFETLER.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN DOĞAL AFETLER
Sunum transkripti:

Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri

YAKLAŞIMLAR Türkiye, GEF-I ve GEF-II kapsamında yapılan çalışmalar yanında örnek olarak gösterilebilecek Doğu Anadolu Havza Islahı Projesi gibi büyük boyutlu projeli çalışmalarda uluslar arası kredi ve hibelerle çalışmayı tercih etmiştir. Ve bu konularda halen alıcı bir ülke konumundadır. Ülkemiz, kurumsal, yasal ve personel kapasitesi bakımından da GEF projeleri ile çalışmakta önemli gelişmeler kaydetmiştir. Ancak önümüzdeki yıllarda Türkiye, diğer ülkelerin aksine, başka ülke ve fon kaynaklarından mali kaynak oluşturacak girişimlere ağırlık vermelidir.  

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK WWF- Sıcak Noktalar WWF, 1999 yılında, Avrupa'nın biyolojik çeşitlilik bakımından en değerli ve acil olarak korunması gereken 100 ormanını belirleyerek bunları "Avrupa Ormanları’ nın Sıcak Noktaları" olarak tanımladı. Bu “Sıcak Noktalar" arasında Türkiye‘ den de 9 alan yer almaktadır.

Sıcak Noktalar Küre Dağları, İstanbul Ormanları, İbradı-Akseki Ormanları, Karçal Dağları, Amanos Dağları, Baba Dağı, Yenice Ormanları, Datça ve Bozburun Yarımadaları, Fırtına Vadisi

Conservation International Kurumu’na göre ise, Dünyada 25 adet önemli alan bulunmaktadır. Bu önemli noktalardan ÜÇ adeti de ülkemizin belirli bölgelerini kapsamaktadır. 1-Akdeniz Havzası 2-İran-Anadolu 3-Kafkaslar

Akdeniz Havzası Ülkemizin Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini de kapsayan bu alandaki zengin bitki örtüsü, 11.700 Endemik bitki türünü de barındırmaktadır.

İran-Anadolu En önemli bitki gen merkezlerinden birini de içinde barındıran bu alanda 2500 Endemik bitki türü bulunmaktadır.

Kafkaslar Ülkemizin Doğu Karadeniz bölümünü de içine alan bu alanda ise endemik bitki türü sayısı 1600 dür.

İnsanın doğanın bir parçası olduğu bilincinin geliştirilmesi ve doğal ortamlarda yapacağı her faaliyetin bu bilinçle yapılması, öngörülen faaliyetler öncesinde ise biyolojik çeşitlilik, çevresel bilgi sistemi gibi birçok faktörü değerlendirmeye uygun sağlıklı veri tabanının sağlanması ve bu tabanın her türlü faaliyet de altlık olmasının sağlanması yönünde çalışmalar yapılması.

Daha etkin ve uluslararası açılımı olan bir koruma alanı yönetim sistemi Biyolojik çeşitlilik konusunda bilinçlendirme çalışmaları Biyolojik Çeşitlilik ve doğa korumada sürdürülebilir finans yönetimi sisteminin oluşturulması. Ülkemizin bir diğer zengin biyolojik çeşitliliğe sahip ürünlerinden odun dışı ürünlerle ilgili yapılacak koruma ve sürdürülebilir yararlanma çalışmaları.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ Enerji Verimliliği Yeni ve Yenilenebilir Enerji CO2 Depolama, Ormanlaştırma İklim değişikliğinin Türkiye’ye olası olumsuz etkilerinin sosyo-ekonomik boyutuyla birlikte değerlendirilmesi, Bu tür etkilere karşı stratejilerin/uyum seçeneklerinin belirlenmesi çalışmaları, GEF-İklim Değişikliği odak alanıyla ilgili her türlü bilgi çalışma ve başvuru koşullarını içeren Türkçe bir kitapçık hazırlanması ve ilgili kişi ve kurumlara dağıtılması.

TOPRAK BOZULMASI Türkiye topraklarının % 73’ünde ŞİDDETLİ-ÇOK ŞİDDETLİ erozyon vardır. Türkiye’de yılda yaklaşık 500 milyon ton toprak denizlere ve göllere taşınmaktadır. Orman alanlarının %54’ü, tarım alanlarının %59’u ve meraların %64’ünde orta ve şiddetli erozyon mevcuttur.

Türkiye’de Erozyonun Şiddeti

6,1 milyon ha marjinal alanda tarım yapılmaktadır insan eli..... 6,1 milyon ha marjinal alanda tarım yapılmaktadır

Türkiye de katılımcı entegre sürdürülebilir arazi yönetiminin geliştirilmesi ve uygulamaları için hazırlanacak olan projeye destek, Arazi bozulumu ile mücadele etmek amacıyla gerek resmi gerekse sivil toplum örgütlerinin kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesine destek verilmesi, Karbon tutumu amaçlı yapılacak olan ulusal ve uluslar arası düzeydeki projelendirme , uygulama ve eğitim gibi konulara gerek uzman gerekse yatırım düzeyinde destek verilmesi, Çığ konusunda bir proje hazırlanarak, demonstrasyon çalışması yapılması ve personel eğitimi