BİLAL ERYILMAZ 25 Mayıs 2012, Dedeman, Ankara. ÜÇ TEMEL ALAN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİNİN BELİRLENMESİ ETİK İNCELEMELER ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Presentation title Novo Nordisk Way.
Advertisements

Etik Günü Göktuğ Kubat 4-C 414 Göktuğ Kubat.
Kamu Yönetimi Etiği Personel Genel Müdürlüğü Ahmet DÜZGÜN
Doç. Dr. Ömer Faruk Gençkaya T.C. Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu – Avrupa Konseyi Ankara, 18 Şubat 2009.
Bankacılık Etik İlkeleri
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ 22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ Sunum: Dr. Adnan BÜYÜKDENİZ Genel Müdür.
OKUL YÖNETİMİNDE PERSONEL EĞİTİM VE İŞLETMECİLİKLE İLGİLİ İŞLER
ETİK KOMİSYONLARI/ ETİK KÜLTÜRÜ
TÜRKİYE’DE KAMU KESİMİ REFORMLARI
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
DEĞERLER EĞİTİMİ Prof. Dr. Emin Karip Milli Eğitim Bakanlığı
Doç. Dr. A.R Zafer SAYAR 18 Eylül 2014, Ankara
ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİNDE KAMU-SİVİL TOPLUM İŞBİRLİĞİ
ETKİN İLETİŞİM BECERİLERİ GELİŞTİRME
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ
AYDINLANMA ÇAĞI.
İdealist Eğitim Felsefesi
2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİNE YÖNELİK URGE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM PROĞRAMI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü.
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
REHBERLİK.
VAZGEÇİLMEZ BİR AŞAMA. STRATEJİKYÖNETİM STRATEJİK YÖNETİM NEDİR? SÜREÇ ANALİZİDİR: SÜREÇ ANALİZİDİR: - GELECEK HEDEFLERİMİZ… - BU HEDEFLERE NASIL ULAŞABİLECEĞİMİZ…
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
30 Nisan 2014 İSTANBUL SANAYİ ODASI 12. SANAYİ KONGRESİ 15 MAYıS 2014.
KURUMSALLAŞMA VE ETİK DEĞERLER
Lider ve Liderlik Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Lider, Grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici,
YÖNETİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR
ETİK KOMİSYONLARI/ ETİK KÜLTÜRÜ
Stratejik Planlama. Stratejik Planlama-1 A: İşi doğru yapma B: Doğru işi yapma A: Etkinlik B: Etkililik.
MEHMET TAŞ KIRIKKALE MEM SPE. İlkeler-Değerler Vizyon Yol gösterici olarak çalışanları; kurumun düzeni, güvenliği ve gelişimine uygun davranışlara teşvik.
ETİK LİDERLİK SEMİNERİ
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
İÇ KONTROL UYUM EYLEM PLANI VE YOL HARİTASI. İÇ KONTROL İç kontrol genel olarak idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak;
ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ VE ŞEFFAFLIK
İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi
Ersoy N, Akpınar A. KOU, Tıp Fak. Tıp Tarihi ve Etik AD.
İç Kontrol: İç kontrol, idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
MEHMET SİNAN DERELİ ORTAOKULU
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Kamu Kuruluşlarında Stratejik Yönetim
Etik, bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan ortak yaşamı mümkün kılan ahlaki açıdan doğru - yanlış ya da iyi – kötü gibi terimleri içinde.
ETİK SÖZLEŞME.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
Yrd.Doç.Dr. Yıldırım Osman Çetmeli
Kamuda Memur Disiplini ve Ahlakı
Toplam Kalite Yönetimi
1 Kurumsallaşma Ve Mesleki Saygınlık İlişkisi Erol Demirel SMMM 2 Haziran 2016/Ankara.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında.
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
Sosyal Hizmet Etiği Doç.Dr. Elif Gökçearslan Çifci
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
“innovation and future”
Lider ve Liderlik Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Lider, Grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici,
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK.
Toplumsal değerlerin temel özellikleri şunlardır: Toplumsal değerler, toplumun bütünü ya da toplumsal grup üyeleri tarafından bilinir, benimsenir ve bunlara.
Doç. Dr. Murat Kurt Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
TEST 1.
Sunum transkripti:

BİLAL ERYILMAZ 25 Mayıs 2012, Dedeman, Ankara

ÜÇ TEMEL ALAN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİNİN BELİRLENMESİ ETİK İNCELEMELER ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ

ETİK DEĞERLERİ DÜŞÜNMEK… Etik ve ahlak kavramları, kriz dönemlerinde daha çok tartışılır. İnsan ve toplum hayatı, değerler yüklü bir hayattır. Etik değerler, diğer değerlerden daha önemli ve önceliklidir. Etik değerler zaafa uğrarsa, tüm diğer değerler risk altına girer. Adalet, hesap verebilirlik, dürüstlük, kamu yararı ve tarafsızlık gibi etik değerlerin yozlaşması halinde, sağlıklı bir toplum ve devlet düzeninden söz edebilir miyiz?

ETİĞİN İTİBAR SERÜVENİ… 19. yüzyıldan itibaren Pozitivizmin etkisiyle etik ve ahlak konuları, ekonomi, hukuk, yönetim, sanat ve bilimin dışında tutulmaya başlandı. Pozitivist bilim-değerlerden bağımsız bilim- anlayışının sonucu “değerler” in Yönetim Bilimi’nin dışında tutulması önemli sorunlara yol açtı. 20. yüzyılın son çeyreğinde referans olarak etik ve ahlaka bir dönüş eğilimi ortaya çıktı. 1970’lerin sonunda, “kural odaklı yönetim ” anlayışından, “değerler, ilkeler ve sonuç odaklı yönetim” düşüncesi önem kazandı ve böylece etik konular kamu yönetimi ve siyasetin merkezine oturdu.

ETİK VE SORUMLULUK Etik değerler, bireysel ve kurumsal sorumluluğa vurgu yapar. Sorumluluk iki şekilde anlaşılır;  Birincisi, başka türlü davranma baskısı karşısında bile makul ve ahlaken doğru biçimde hareket etmektir.  İkinci olarak, bir kişi ya da kurumun, bağlı olduğu ve kendini kontrol edebilen daha yüksek bir otoriteye karşı hesap verebilir olmasıdır.

SORUMLULUK NASIL GELİŞTİRİLEBİLİR? SORUMLULUK, MANEVİ BİR YÜKÜMLÜLÜK DUYGUSUDUR. KİŞİNİN İÇ DÜNYASIYLA İLGİLİDİR. Bu dünyaya, inançlar, etik değerler ve mesleki standartlar rehberlik eder. SORUMLULUK, ÇEVRESEL BİR ETKİYE/DENETİME BAĞLI OLARAK GELİŞEN BİR OLGUDUR. Sorumluluğu geliştirmenin yolu, dış denetim araçlarını/yöntemlerini güçlendirmekten geçer.

YÖNETİM STRATEJİLERİ  Yönetimde iki tür bakış açısından söz edebiliriz; DIŞTAN İÇE BAKIŞ: EDİLGEN İÇTEN DIŞA BAKIŞ: PROAKTİF  İçten dışa bakış, bireysel ve kurumsal kapasitenin güçlendirilmesini gerektirir.  İçten dışa bakış, tehditlerden daha çok, fırsatlara odaklanmaktır.

ETİK ANLAYIŞLAR KURAL ETİĞİ/NEGATİF ETİK: NE YAPMAMALIYIM: Annem duyarsa acaba ne der? ERDEM ETİĞİ/POZİTİF ETİK: NE YAPMALIYIM

DÜRÜSTLÜK ÖĞRETİLEBİLİR Mİ? ÇÜRÜK ELMA YAKLAŞIMI: DÜRÜST OLMAYAN PERSONELİ ATMAK GEREKİR. ÇÜNKÜ ISLAH EDİLEMEZ. ÇÜRÜK BİDON YAKLAŞIMI: DÜRÜSTLÜK ÖĞRETİLEBİLİR.

İNSAN KAYNAKLARININ YÜKSELEN DEĞERİ ULUSLAR ARASI REKABETTE VE GELİŞMEDE FARK YARATAN DİNAMİK UNSUR, BEŞERİ SERMAYEDİR. YER ALTINDAKİ MADENLER İŞLETİLMEMİŞ OLSA DA YİNE O ÜLKENİNDİR. ANCAK GELİŞTİRİLMEYEN İNSAN KAYNAKLARI YOK HÜKMÜNDEDİR.

GELİŞMENİN TEMEL DİNAMİKLERİ KALİTELİ EĞİTİM  Bilgi  Beceri  Değerler ve ilkeler TOPLUMUN VE DEVLETİN ORGANİZASYON KAPASİTESİ VE PRATİĞİ PERFORMANSA VE DÜRÜSTLÜĞE DAYALI ÇALIŞMA DÜZENİ

MİRASIN ÖNEMİ… BİZİ BİZ YAPAN ETİK/AHLAKİ DEĞERLER, YÜZYILLARDA İFADELENDİRİLMİŞ DÜŞÜNCELER ÜZERİNE İNŞA EDİLMİŞTİR. BU DEĞERLER, İNSAN MERKEZLİDİR; BİÇİMSEL DEĞİL, ÖZSEL VE ERDEME DAYALI BİR NİTELİK GÖSTERİR. TARİH, İYİ MİRASI GELİŞTİRME KONUSUNDA BİZE BÜYÜK SORUMLULUK YÜKLÜYOR.

TEŞEKKÜRLER