Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sosyal Hizmet Etiği Doç.Dr. Elif Gökçearslan Çifci

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sosyal Hizmet Etiği Doç.Dr. Elif Gökçearslan Çifci"— Sunum transkripti:

1 Sosyal Hizmet Etiği Doç.Dr. Elif Gökçearslan Çifci
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

2 Sosyal hizmet uzmanları, müracaatçıları adına sosyal değişim ve sosyal adaleti artırmaya çalışır. Müracaatçı, bireyler, aileler, gruplar, organizasyonlar ve toplumu kapsamaktadır. Sosyal hizmet uzmanı yoksulluk, ayrımcılık, baskı ve sosyal adaletsizliklerin diğer formlarını sonlandırmaya çalışır, kültürel ve etik ayrımcılık konusunda duyarlıdır (Reamer, 2006:6–7; Akt: Gökçearslan Çifci ve Gönen, 2011).

3 Mesleki sorumlulukları gereği insanların refahını geliştirmeye çalışan sosyal hizmet uzmanları, mesleki uygulamalar sırasında pek çok etik ikilemle karşılaşmaktadırlar.

4 Uygulamalar sırasında mesleğin etik standart ve sorumluluklarını kabul eden ve uygulayan sosyal hizmet uzmanları, etik karar verme sürecinde de bu standart ve sorumlulukları kendisine rehber olarak alır.

5 Sosyal hizmet eğitiminde ve uygulamasında, “sosyal hizmet felsefesi”, değer, tutum ve davranışların niteliğini belirler. Sosyal hizmet felsefesi, etik kurallar, ilkeler ve standartlar olarak somutlaşır, bilgi birikiminin bütünleştirilmesine temel olurken uygulamaları yönlendirici bir işlev kazanır.

6 Sosyal hizmet etiği, uygulamalara ortak yaklaşım, bakış açısı ve anlayış kazandırır.
Sosyal hizmet etiği, mesleğin değerlerine dayanır. Mesleki değerler, mesleki tutumları ve davranışları belirler (Cılga, 2004: 72-74).

7 Mesleki kurallar olarak da tanımlanan etik kurallar bir mesleğin güvencesidir.
Meslek bu yolla toplumun kendisine olan güveninin devamlılığını sağlar.

8 Sosyal hizmette meslek etiğinin özünde erdem etiği yer alır.
Birey olarak sosyal hizmet uzmanının önemine atıfta bulunmayı da gerektirir. Uzmanın erdem etiği içindeki rolü, akıl sahibi birey olarak değerlendirilir. Sosyal hizmet uzmanının etik eylemde bulunma/meslek etiğine uyma koşulu; bir meslek elemanı, profesyonel olmaktan çok birey olarak taşıdığı özelliklerin iyi olmasıdır (Hablemitoğlu, 2014).

9 İnsanda erdem sahibi olabilme yeteneği vardır, ancak bunun için tekrarlanan eylemlere ihtiyaç vardır. Erdem etiği, bireyi belirli bir eyleme yönelten karakter özelliklerini ilkelerin önüne koyar. Dolayısı ile belirli bir eylemi yalnızca bir ilkeye uygun davranmak için gerçekleştiren birey etik eylemde bulunmuş olmaz. Yani bu eylem bireyin karakteri gereği gerçekleşmiyorsa davranış doğru olsa bile bireyin bu davranışı karakter/erdem olarak içselleştirerek yaptığını göstermez (Hablemitoğlu, 2014).

10 Erdem etiği aslında tam olarak bireysel ahlaktır.
Örneğin; Birey için yalan söylememek alışkanlık olmuş, birey inanarak ve doğru olduğunu düşünerek yalan söylemiyorsa, bu eylem erdeme dönüşmüştür. Yalan söylemenin doğru olmadığı bireye empoze edilerek zorlama ile kabul ettirilmişse erdem değildir.

11 Örneğin, sosyal hizmet uzmanı kadına yönelik şiddetle ilgili bir vakada şiddeti uygulayan birey ya da gruba karşı çıkarken bu davranışı yalnızca meslek etiği ilkelerine bağlı kalmak ve bu ilkeleri yerine getirmek için değil, erdem sahibi bir birey olarak gerçekleştirmelidir. Özetle kadına yönelik şiddete karşı durma eğiliminde olan sosyal hizmet uzmanı bu eğilimini eyleme dönüştürmüş, elde ettiği deneyim sayesinde sağduyu, derin düşünme ve anlama gibi karakter erdemleri ile doğru düşünerek hareket etmiştir (Hablemitoğlu, 2014).

12 Etik kavramı ise evrensel değerlere atfen kullanılır.
Dürüstlük, Yardımseverlik, Doğruluk, Adalet, Sadakat, yalan söylememek, hırsızlık yapmamak

13 Sosyal hizmet etik değerleri ile evrensel etik değerler birbiri ile paralellik göstermektedir.

14 Değerler, SH mesleğinin amacını belirler.
Değerler, SH’nin bilgi, beceri, değer ayaklarından biridir. Değerler, neyi bildiğimizi ve bilmememiz gerektiğini şekillendirir. Değerler, tutumları ve görüşleri, dolayısıyla uygulamayı belirler. Değerler SHUnun aldığı kararları etkiler. Yasaların nasıl yorumlanacağını gösterir

15 Sosyal Hizmette Etik Konular
Sosyal hizmet uygulaması müracaatçı, toplum ve mesleğe ilişkin pek çok sorumluluğa sahiptir ve ele aldığı konular tüm toplumu ilgilendiren, çözümü oldukça zor konuları içermektedir.

16 Temelde sosyal hizmet uygulamalarında en sık görülen etik konular dört başlık altında toplanabilir (Banks, 2006:13):

17 Bireylerin hakları ve refahına ilişkin konular:
Müracaatçıların kendi kararlarını alma ve seçim yapma haklarına karşılık, sosyal hizmet uzmanlarının da müracaatçılarının refahını artırma sorumlulukları vardır.

18 Kamu refahına ilişkin konular: Müracaatçıların dışındaki grupların ilgileri ve haklarına karşılık; sosyal hizmet uzmanlarının da topluma ve iş bulma kurumlarına karşı sorumlulukları vardır.

19 Eşitlik, farklılık ve baskıya ilişkin konular:
Sosyal hizmet uzmanlarının, farklılıkları göz önüne alarak eşitliği sağlama; toplumda ve devlet politikalarında değişim için çalışma ve baskıya karşı mücadele etme sorumlulukları vardır.

20 Mesleki roller, ilişkiler ve sınırlara ilişkin konular:
Sosyal hizmet uzmanlarının belirli bir duruma (danışman, denetleyici, savunucu, değerlendirici, müttefik veya arkadaş) uygun rollere karar verme, politik yaşam, meslek ve bireyler arasındaki sınırlara ilişkin konuları göz önüne alma sorumlulukları vardır.


"Sosyal Hizmet Etiği Doç.Dr. Elif Gökçearslan Çifci" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları