Finansal Piyasalar Genel Bakış

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Temel Bilgiler ve Yatırım Araçları
Advertisements

--Tahvil ve Değerlemesi Halit Gönenç
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
İşletmelerde Finans Faaliyetleri 9
Bölüm 22 Para ve Banka David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
Sermaye Maliyeti Nedir?
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
Chapter 1 Learning Objectives
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
SERMAYE PİYASASI Sermaye piyasası basit bir tanımla sermaye arz ve talebinin karşılaştığı bir piyasadır. Sermaye kısaca orta uzun ve sonsuz vadeli fonlar.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Finans Sistemine Genel Bakış
SERMAYE PİYASASI VE BORSA TERMİNOLOJİSİ Dr
GELİR ORTAKLIĞI SENETLERİ
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Makro İktisat İktisadi Analiz
Finansal İktisat: Giriş
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 15. BÖLÜM Borç Politikası.
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 5. BÖLÜM Hisse Senetlerinin Değerlendirilmesi.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 16. BÖLÜM Kar Payı Politikası.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
ÜNİTE 1 FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
Firma Değerleme Modelleri
Menkul Kıymet Borsaları
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetler
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
Tahviller ve Değerlemesi
Tasarruflar, Yatırım Harcamaları ve Finansal Sistem
Uluslararası faktör hareketleri
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
YATIRIM Yatırım, belirli bir kaynağın ya da değerin, gelir sağlamak amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılmasıdır. Tüketim kavramından temel farkı, kullanılan.
CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Finansal Piyasalar ve Kurumlar
Tahviller ve Değerlemesi
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY 1. 2 FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR REEL SEKTÖR ÜRETİM YAPAN SANAYİ, TİCARET VE HİZMET.
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
Finans Sistemine Genel Bakış
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
MAKRO İKTİSAT PARASAL SİSTEM
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ Web: Blog: E-posta:
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
FİNANSAL SİSTEM.
OPSİYON PİYASASI Dr. Çağatay ORÇUN.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Faizlerin Belirlenmesi
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
DÖVİZ PİYASALARININ İŞLEYİŞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER Borç Yönetimi Swaplar Opsiyon Sözleşmeleri
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
Finans Sistemine Genel Bakış
İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Finansallaşma ve sektöre bakış 2018
Faiz Oranları Hakkında
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Finansal Piyasalar Genel Bakış Finansal Piyasa: Hisse senedi ve bono gibi Finansal varlıkların alınıp satıldığı piyasadır Finansal piyasalar finansal aracılık sağlarlar. --finansal tasarruflarından (Fazla veren birimlerden) yatırımlara (Açık veren birimlere) Finansal piyasalar ödemeler sistemi sağlar Finansal piysalar riski yönetmeye azaltmaya yönelik entrümanlar sağlar

Finansal Piyasalar Genel Bakış Finansal Piyasaların Geniş Sınıflandırılması Para Piyasaları – Sermaye Piyasalar Birincil – İkincil Piyasalar Organize – Tezgah üstü piyasalar

Birincil ve İkincil Piyasalar Finansal varlıkların ilk piyasaya ihracı Finansal varlıklar fonların el değişimi gerçekleşir İhraç edene kaynak sağlar. İKİNCİL Daha önceden piyasaya çıkan varlıkların ticareti. İhraç edenler için yeni bir kaynak oluşturmaz Satıcıya likitide sağlar.

Para ve Sermaye Piyasaları Kısa dönem, < 1 Yıl Varlık ihraçcıları Yüksek kalitede Sadece borçlanma Birincil piyasa odak noktası Likitide Piyasası—Düşük getiri Sermaye Uzun Dönem, >1Yıl Varlık ihraçcılarının kalitesi geniş aralıkta Borç ve Hisse Senedi İkincil piyasa odak noktası Yatırımları finanse eder—Daha yüksek getiri

Organize - Tezgah üstü piyasalar Dealarlar (işlem yapanlar) birbirlerine bağlı Merkezi fiziki bir yer yok. Bütün varlıklar kurumsal bir yapının dışında yapılır. Organize Görünen bir piyasa yeri Üyeler alım satım yapar Varlıklar listenmiştir. (Kote edilmiştir) New York Stock Exchange, IMKB

Finansal piyasalarda işlem gören varlıklar Para piyasası varlıkları Sadece borçlanma enstrümanları Sermaye piyasası varlıkları Tahvil ve hisse senedi Türev ürünleri Değerinin üzerine yazılan varlıklardan alan finansal kontratlar. Riski azaltmak ve spekülasyon amaçlı kullanılmaktadır.

Borç ve hisse senetleri Borç Senetleri: Borçlunun borç verene yükümlülük yarattığı sözleşmelerdir. Yatırımcılar faiz kazanır. Satıldığında sermaye kazancı yada kaybı oluşur. Vadesi vardır.

Borç ve hisse senetleri Hisse senetleri: Sahibine ortaklık hak ve sorumluluğunu veren varlıklardır. Yatırımcılar kar payı elde eder. Satıldığında sermaye kazancı yada kaybı oluşur. Vadesi yoktur.- satmak için bir piyasanın olması gerekir.

Finansal varlıkların değerlemesi Varlığının değeri aşağıdakilerin bir fonksiyonudur : Gelecekteki nakit akımları Nakit akımlarının elde edilme tarihi Nakit akımlarının taşıdığı risk Nakit akımlarının bugünkü değeri piyasadaki gerekli getiri oranı ile hesaplanır. Değer arz ve talep tarafından belirlenir. Değer yeni bilgilerle değişir.

Yatırımcının yeni bilgileri değerlendirmesi İktisadi koşullar Gelecekteki nakit akımlarına etkisi Varlığın değerinin belirlenmesi Yatırımcının alım satıma karar vermesi Endüstri koşulları Firmaya özgü bilgiler

Finansal Piyasaların etkinliği Hisse Senetleri bütün bilgiler yansıtır. Yeni bilgi çok hızlı bir şekilde fiyatlara yansır. Yatırımcı likitide, risk ve getiri arasında bir denge kurar.

Finansal Piyasaların Düzenlenmesi Etkinliği teşvik için Yüksek düzey rekabet Etkin ödemeler mekanizması Risk yönetimi sözleşmelerinin düşük maliyeti. Neden Hükümet Düzenlemesi?

Finansal Piyasaların Düzenlenmesi Finansal piyasalarda istikrarı sağlamak Piyasalarda oluşacak krizi önlemek Enflasyonu önlemek—Para politikası Finansal kurumların aşırı risk almasını önlemek Neden Hükümet Düzenlemesi?

Finansal Piyasaların Düzenlenmesi Tüketiciyi korumak için Yeterli bilginin sağlanması Ticari hayata kurallar koymak. Sosyal politikalar oluşturmak için Gelir ve servet transferi Tasarrufları sosyal olarak istenilen alanlara kanalize etmek Ev Öğrenci kredileri Neden Hükümet Düzenlemesi?