Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Finansal İktisat: Giriş

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Finansal İktisat: Giriş"— Sunum transkripti:

1 Finansal İktisat: Giriş

2 Finansal İktisat Finansal iktisat iktisadın bir alt dalıdır. Belirsizlik altında iktisadi kaynakların hem uzamsal hem de zaman içinde dağılımı ve yayılımı ile ilgilenir. Finansal iktisat daha çok parasal aktiviteler üzerine yoğunlaşmaktadır.

3 Finansal iktisat Finansal iktisat alanındaki sorular genellikle zaman, belirsizlik, opsiyon ve bilgi terimlerini içerir. Zaman: Bugünkü para gelecekte elde edilecek para için ticarete konu olur. Belirsizlik (veya risk): Geleceğe transfer edilecek para miktarı belirsizdir. Opsiyon : bir işlemdeki taraflardan birisi kararını daha sonra verebilir. Bu karar transfer edilecek para miktarını etkiler. Bilgi : Geleceğe ilişkin bilgi gelecekteki parasal değerle ilgili belirsizliği azaltabilir yada ortadan kaldırabilir.

4 Finansal iktisat ilgilendiği konular
Finansal iktisat temel olarak hisse senetleri piyasası gibi finansal piyasaların işleyişi, şirketlerin finansmanı ve aşağıdaki konularla ilgilenir: Bütçeleme, tasarruf, yatırım, borç verme, borç alma, varlık yönetimi, çeşitlendirme, riskten kaçınma Gelecek asla kesin biçimde belirli olmadığından finansal iktisadın temel ilgisi belirsizliğin kaynak dağılımı üzerine etkisidir.

5 Finansal iktisat cevaplamaya çalıştığı sorular
Finansal iktisatçı aşağıdaki tipten soruları cevaplamaya çalışır: Finansal varlıkların (hisse senetleri, bonolar, döviz kurları, değerli mallar) fiyatları nasıl belirlenir? Farklı finansman seçeneklerinin(hisse senedi çıkarmak veya borçlanmak) şirketlerin değerleri üzerindeki etkisi nedir? Yatırımcılar amaçlarına ulaşmak için oluşturacakları portföyde hangi varlıklara yer vermelidir?

6 Varsayımlar Finansal iktisat bir çok varsayım üzerine kuruludur.
En temeli finansal karar vericileri rasyonel olmasıdır. Yakın zamandaki deneysel iktisat alanındaki çalışmalar bu varsayımın ampirik olarak gözlemlenmediğini göstermektedir. Ek olarak Davranışsal Finans alanında iktisadi ajanların rasyonel olmadığı üzerine teorik çalışmalar yapmaktadır.

7 Varsayımlar Diğer önemli bir varsayım:
Piyasa fiyatları rassal yürüyüşe sahiptir veya varlık getirileri normal dağılıma sahiptir. Ampirik sonuçlar bu varsayımın geçerli olmayabileceğini göstermektedir.


"Finansal İktisat: Giriş" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları