Karbon Saydamlık Projesi CDP Türkiye 25 Ocak 2012 CDP Türkiye.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
Advertisements

ÇEVRE ÇALIŞMA GRUBU BAŞKANI
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
LIFE00/TCY/TR/009 TÜRKİYE’DE KOKU YARATAN EMİSYONLARIN VE İMİSYONLARIN YÖNETİM POLİTİKASININ GELİŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Aysen MÜEZZİNOĞLU.
TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu 2012 Yıl Sonu
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı
KRYD-Reel Sektörde Risk Raporlamaları 24 Temmuz
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
EN İYİ UYGULAMALAR KİTAPÇIĞI Şubat ’in ikinci yarısında, CDP Türkiye İngiliz Hükümeti Refah Fonu’ndan aldığı destek ile yeni bir proje başlattı.
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
Finans ve Bankacılık Etkinliği
III. KAMU SM E-İmza Platformu Firma Tanıtımı
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
Gönüllü Karbon Piyasaları Istanbul, ICCI 13 Mayıs 2010 “A problem cannot be solved by the mindset that created it." A. Einstein.
K alkınma Planlarının Uygulanması ve İzlenmesi Devlet Planlama Teşkilatı Çalışma Grubu
2010 Yılı Boyabat Organize Sanayi Bölgesi Faaliyet Raporu.
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
CDP Türkiye 2014 İklim Değişikliği Raporu Sonuçları
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
1 Güldane Taşdemir İnterpromedya Genel Müdür yılında, Kurumsal ve büyük ölçekli kurumlarda, veri güvenliği, sanallaştırma, iş sürekliliği,
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
BP ve Emisyon Ticareti Tahir Uysal BP Türkiye. 2 BP ve Yenilenebilir Enerjiler Emisyonların azaltılması −İş kollarında emisyonların azaltılması −Alternatif.
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
Makroyu etkinleştirip, slide show’a geçiniz.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
TEST – 1.
Şimdi Moda Karbon Yönetimi.
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
1 Mali Politika Denetimi Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu (UDK) Visa Paajanen
İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ?
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
1 Finans Konulu Tematik Çalışma Grubu Raporu Koordinatörler Toplantısı 5-6 Kasım 2007 T. Woudeneh & J. Labre.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 18 EKİM 2011.
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
20 Kasım 2004 Strateji Toplantısı. Strateji Geliştirme Süreci Misyon - Mevcut Durum = Fark Stratejiler / Politikalar VİZYON MİSYON MEVCUT DURUM HEDEFLER.
ŞİMDİ MODA KARBON YÖNETİMİ
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
T.C. BALIKESİR VALİLİĞİ İl Düzeyinde Uygulanması Sürecinde Karşılaşılan Sorunların Tartışılması.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ. MÜDÜRLÜĞÜMÜZ FAALİYETLERİ Danışmanlık Niteliğindeki Hizmetler Operasyonel Hizmetler Maddi Destekler.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ. MÜDÜRLÜĞÜMÜZ FAALİYETLERİ  Danışmanlık Niteliğindeki Hizmetler  Operasyonel Hizmetler  Maddi Destekler  Yurt Dışı.
- 1 - ESKI Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
Türkiye Sermaye Piyasaları
Şimdi Moda Karbon Yönetimi.
1.Uluslar Arası Kooperatifler birliği 2- Uluslar Arası Çalışma Örgütü
Türkiye Sermaye Piyasaları
Sunum transkripti:

Karbon Saydamlık Projesi CDP Türkiye 25 Ocak 2012 CDP Türkiye

2 - CDP Türkiye’de Sabancı Üniversitesi’nin partnerliğinde Kurumsal Yönetim Forumu altında hayata geçiriliyor. - Projenin Türkiye’deki sponsoru Akbank, - Rapor sponsoru da Ernst&Young Türkiye Ocak 2010 –Nicholas Stern’in katılımıyla projenin Türkiye lansmanı yapıldı ve proje başlatıldı. CDP Türkiye

3 Ölçülebilen Kontrol Edilebilir o CDP 2000 yılında, şirketlerin, yatırımcıların ve hükümetlerin iklim değişikliği tehdidine karşı önlem almalarını sağlayacak bilgileri toplamak ve paylaşmak amacıyla başlatıldı. o CDP aracılığıyla sera gazı salımları ve iklim değişikliği stratejilerinin kamuoyuna ve yatırımcılara açıklanması sayesinde şirketler ve hükümetler karbon emisyonlarını azaltma hedefleri koyarak performans iyileştirmesi yapabiliyorlar. o CDP, iklim değişiklikleri risklerinin şirketler tarafından nasıl yönetildiğini küresel çapta raporlayan tek bağımsız uluslararası kuruluş olma özelliğini taşıyor. o Örgüt, dünyada, Yatırımcı programı için 71 trilyon dolar değerindeki varlığı yöneten 551 kurumsal yatırımcı, Su programı içinse 43 trilyon dolar değerindeki varlığı yöneten 354 kurumsal yatırımcı adına hareket ediyor. CDP Türkiye

$71 Dolar varlığı yöneten 551 Kurumsal yatırımcı adına Yatırımcı CDP Programı Dünyadaki en büyük şirketler CDP verileri kurumsal yatırımcıların bilgisine sunuluyor. CDP, dünyanın en büyük şirketleri, yatırımcılar, hükümetler ve sivil toplum kuruluşlarını küresel bir platformda buluşturuyor.

5 o CDP Tedarik Zinciri (CDP Supply Chain) o CDP Kentler Programı (CDP Cities) o CDP Su Saydamlığı (CDP Water Disclosure) o CDP Yatırımcı Programı (Investor CDP) o CDP Karbon Hareketi (Carbon Action) CDP Programları

CDP Water Disclosure Lead Sponsors

CDP SUPPLY CHAIN senesinde Türkiye’den 5 şirket davet aldı ve 4’ü olumlu yanıt verdi senesinde 10 şirketin davet alması bekleniyor.

İzmir Kadıovacık Köyü İstanbul Büyükşehir belediyesi (davet alıyor)

9 CDP Türkiye Neler Hedefliyor? -Türkiye’nin lider şirketlerinin sera gazı salım miktarlarının ve iklim değişikliği ile ilgili yönetim politikalarının kurumsal yatırımcıların bilgisine sunulması. -Düşük karbon ekonomisine geçişi küresel boyutta teşvik edebilmek için Türkiye’deki yatırım şirketlerinin yatırım kararlarını alırken iklim değişikliği risklerini dikkate almalarını sağlamak. -İMKB şirketlerinin ve CDP’ye gönüllü yanıt veren şirketlerin Türkiye’de ve dünyadaki ‘sorumlu’ yatırımcıların radarına girmesini sağlamak ve fırsatı iyi değerlendirebilen lider şirketler ile ilgili bilgi eksikliğinin giderilmesinde önemli bir rol oynamak. Amaç

10 İmzacı Yatırımcılar Türkiye’de 7 imzacı yatırımcı (2012) Örgüt, dünyada, Yatırımcı programı için 71 trilyon dolar değerindeki varlığı yöneten 551 kurumsal yatırımcı, Su programı içinse 43 trilyon dolar değerindeki varlığı yöneten 354 kurumsal yatırımcı adına hareket ediyor. oAk Portföy Yönetimi: Investor CDP + Water Disclosoure o Akbank T.A.Ş.: Investor CDP o Arma Portföy Yönetimi A.Ş. : Investor CDP o T. Garanti Bankası A.Ş.: Investor CDP o T. Sınai Kalkınma Bankası A.Ş.: Investor CDP + Water Disclosoure o Logos Portföy Yönetimi A.Ş. : Investor CDP + Water Disclosoure o Groupama Emeklilik A.Ş : Investor CDP + Water Disclosoure

yılı Raporlama Tablosu DAVET GÖNDERİLEN: 50 (IMKB-50) RAPORLAMA YAPAN: 10+1 KISMEN AÇIKLAMA YAPAN: 1 KATILMAYACAĞINI BİLDİREN: 24 YANIT VERMEYEN: 15 Yanıt Verme Oranı: %20 Bankalar Yanıt Verme Oranı: %50

yılı raporlama tablosu DAVET GÖNDERİLEN: 100 (IMKB-100) RAPORLAMA YAPAN: 17 GÖNÜLLÜ RAPORLAMA YAPAN: 3 KÜRESEL RAPORLAMA: 4 TÜRKİYE TOPLAM ŞİRKET: 24 IMKB – 100 Yanıt Verme Oranı: %17 (2010’a oranla %50 artış)

13

14

15 CDP’nin kapsama alanının genişletilmesi projesi -İngiltere Büyükelçiliği Refah Fonu -Sektörel bir bakış açısı ile emisyon oranı yüksek olan firmaların projeye gönüllü katılımının artırılması hedefleniyor. -Genişleme projesi dahilinde İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ile bir işbirliği programı başlatıyor. -Program kapsamında, kimya sektörü başta olmak üzere, sanayi kuruluşları nezdinde iklim değişikliğinin getirdiği risklere ve bu risklerin yönetimine dair bilincin artırılması amacıyla çeşitli etkinlikler yapılması planlanıyor.

16 Genel Bakıs Türkiye’deki Son Gelişmeler o Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından taslak yönetmelik olarak hazırlanan ve yakın zamanda yayınlanması planlanan “Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanmasına Hakkında Yönetmelik” kapsamında, pek çok işletmenin sera gazı emisyonlarını raporlanması ve Bakanlığa sunulmasına istenmektedir. o Yönetmelik ölçüm metodları ve emisyon faktörlerin standartlaştırılmasına yönelik maddeler de içermektedir. o Yönetmelik kapsamında raporlamaların Bakanlıkça kayıt edilmiş doğrulayıcılar tarafından doğrulanmasını zorunlu tutulmaktadır. o Bu çalışmalar kapsamında Bakanlık EU ETS kılavuzlarının uyumlaştırılması için çalışmalar sürdürmektedir. Böylece doğru bir emisyon hesaplama sistemi için AB ile aynı seviyeye gelinmesi hedefleniyor. o Bakanlık ayrıca iklim değişikliği kapsamında bilinç artırıcı faaliyetler yürütmek için hazırlıklarını yürütmektedir.

İletişim: CDP Türkiye İletişim