Bilgisayar Grafikleri OPENGL

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Konu: Windows Sistem Araçları
Advertisements

ŞAHİN AKDAĞ.
PERSPEKTİF Yukarıya doğru uzanan kenarlar YÜKSEKLİK kenarlarıdır.
Geometrik Dönüşümler.
KONU :GÖRÜNTÜNÜN GEOMETRİK MODELLERİNİN KURULMASI
PERSPEKTİF PERSPEKTİF (İZDÜŞÜM) :Cisimlerin yükseklik, genişlik ve derinlik boyutları ile ön, üst ve yan görünüşleri aynı anda birlikte görünecek şekilde.
Oyun Programlama (Grafiklere Giriş)
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
MATLAB MATLAB İLE GRAFİK.
OpenGL Programlamaya Giriş
KLAVYE KULLANIMI.
ADOBE FİREWORKS CS5 PROGRAMA GENEL BAKIŞ.
FIZ 171 GRAFİK ÇİZİM PROGRAMI ORIGIN
OPTİMİZASYON VE AKTARMA İŞLEMİ
5 EKSENLİ ROBOT KOLUNUN YÖRÜNGE PLANLAMASI ve DENEYSEL UYGULAMA
OpenGL 2.x II İnönü Üniversitesi.
BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ
ÇOKLU ORTAM UYGULAMALARINDA GÖRSELTASARIM.
İnönü Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği
C Programlama Diline Giriş
Bezier Eğrileri ve Yüzeyleri
Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
POWERPOİNT SUNU PROGRAMI DERSİ.
ÖĞRENME FAALİYETİ 3. PARAGRAF DÜZENLEME.
Kutu Modeli Özellikleri
8 Sınıf Düzen Kuşağı.
Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Microsoft Power Point Dersi
Yapay Zeka Teknikleri Kullanılarak Yüzey Modelleme
PROF. DR. NİZAMETTİN ERDURAN YARD. DOÇ.DR. ZEYNEP ÇİÇEK ÖNEM
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Paralel Programlamaya Giriş
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Grafik İşlemleri.
ÜNİTE 8 SUNUM PROGRAMLARI
EŞİTSİZLİK GRAFİKLERİ
Ders : MATEMATİK Sınıf : 8.SINIF
SELMA EROL.
Geometri Öğrenme Alanı Temel Beceriler
POWERPOİNT SUNU PROGRAMI DERSİ.
SQL (Structured Query Language). MySQL de Temel Komutlar : CREATE DATABASE isim; verilen isimde bir veri tabanı oluşturur. SHOW DATABASES; Tüm yaratılan.
VİSUAL BASIC İLE GRAFİK ÇİZİMİ
KONU POWERPO İ NT 2010’DA AN İ MASYON HAZILAYAN Melek YILMAZ.
HESAP TABLOSU PROGRAMLARI
4. LİSTE OLUŞTURMA VE BİÇİMLENDİRME
DOĞRUSAL EŞİTSİZLİK SİSTEMLERİ
Temel belge İşlemlerİ Microsoft Office Word 2007.
WORD WORD UYGULAMA.
Lync Windows Mağazası uygulaması için
VERİ YAPILARI İşaretçi Nedir? Nesne Tabanlı Programlama.
Bilgisayar Grafikleri Ders 9: OpenGL_1
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
Bilgisayar Grafikleri Ders 12: OpenGL_5 Örnekler
SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz
Bilgisayar Grafikleri Ders 10: OpenGL_2
İnternet Programlama-I HTML-TABLOLAR. HTML TABLOLARI HTML DİLİNDE TABLO OLUŞTURMAK İÇİN TAGI KULLANILIR. İYİ BİLİNMESİ GEREKEN KONULARDAN BİRİDİR ÇÜNKÜ.
Grafik ve Animasyon.
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Daha önceki bölümlerde, yazılımlarla birlikte gelen hazır küçük resimleri incelemiştik. Örneğin, kelime işlemciler.
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
TEMEL KALIP Ç İ Z İ MLER İ KEND İ L İĞİ NDEN P İ L İ L İ ETEK KALIBI GAMZE NUR ÇEÇEN DAMLA AT İ K İ LAYDA Y İĞİ T II. ÖĞRETİM.
KIRPMA (Clipping) Bir grafik veri tabanından bir parçayı çıkarma işlemi olan kırpma bilgisayar grafiğinin temel işlerinden birisidir. Kırpma algoritmaları.
PERSPEKTİF ÖMER ASKERDEN PİRİ MEHMET PAŞA ORTAOKULU
Visual Studio 2010 Menüler. File Tümü Kaydet Şablonu Ver Kaynak Kontrolü Sayfa Ayarları Yazdır Ctrl+P Çıkış Alt+F4 Seçili Nesne. Farklı kaydet Kapat Dizini.
PERSPEKTİF.
KURTKÖY TİCARET MESLEK LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
YER FOTOGRAMETRİSİ (2014) Doç. Dr. Eminnur Ayhan
Kemikler ile Çalışmak (Bone Tool)
SEMBOLLER.
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
FIZ 171 GRAFİK ÇİZİM PROGRAMI ORIGIN. Temel bilimlerde yapılan bilimsel çalışmalarda yaygın olarak kullanılan grafik programlarından biri ORIGIN’dır.
Sunum transkripti:

Bilgisayar Grafikleri OPENGL

Kurulum glut32.lib -> …/Microsoft Visual Studio/VC/lib glut.h -> …/VC/include/GL #include <GL/gl.h> #include <GL/glu.h> #include <GL/glut.h> glut32.dll -> …/Windows/System32

Grafik Yazılımları OpenGL VRML Java2D, Java3D

Sağ el, kartezyen koordinat sistemi Koordinat Gösterimi Sağ el, kartezyen koordinat sistemi

Sol el, kartezyen koordinat sistemi

GLU (OpenGL Utility) GLUT(OpenGL Utility Toolkit)

GLUT GLUT ilk kullanıma hazır hale getirilir. glutInit (&argc, argv); Önceden belirlenen bir başlık adı ile ekran üzerinde bir görüntü penceresi oluşturulur. glutCreateWindow (“hello”); Görüntü-penceresinin ne içereceği belirtilir. glutDisplayFunc (display); Tüm görüntü pencereleri aktif olur. Pencere süreci tamamlanır. glutMainLoop();

Görüntü-penceresinin konum ve ebatları glutInitWindowPosition(); Görüntü penceresinin boy ve yüksekliği (pixel cinsinden) glutInitWindowSize();

Görüntü penceresi için ara bellek kullanımı, renk modeli seçimi glutInitDisplayMode (GLUT_SINGLE | GLUT_RGB); Görüntü penceresi için RGB renk değerleri ve zemin rengi glClearColor (1.0,1.0,1.0,0.0); Var olan zemin rengini silmek glClear (GL_COLOR_BUFFER_BIT); Sahne içinde görüntülenecek olan nesnelerin renkleri glColor3f (1.0, 0.0, 0.0); OpenGL ‘e oluşan resmin görüntü penceresi üzerine olan izdüşümü glMatrixMode (GL_PROJECTION); gluOrtho2D (0.0,200.0,0.0,150.0);

Görüntü-penceresi içinde yer alacak olan nesneyi oluşturmak Görüntü-penceresi içinde yer alacak olan nesneyi oluşturmak. Örneğin bir doğru parçası: glBegin (GL_LINES); glVertex2i (180, 15); glVertex2i (10, 145); glEnd (); ….Tüm çalıştırılmayan OpenGL komutlarının çalıştırılması sağlanır. glFlush();

glBegin(); GL_POINTS Verilen noktaları nokta olarak çizer. GL_LINES Verilen noktaları doğrularla birleştirir. GL_POLYGON Verilen noktaları doğrularla birleştirir ve oluşan şeklin içini renklendirir. GL_QUADS Verilen dört noktadan içi boyanmış dörtgen oluşturur. GL_TRIANGLES Verilen üç noktadan içi boyanmış üçgen oluşturur. GL_TRIANGLE_STRIP Şu noktalar glBegin ve glEnd arasında çizdirilmiş olsun: p0, p1, p2, p3, p4, p5. p0, p1 ve p2'den bir üçgen oluşturulur ve sonraki her nokta için önceki iki nokta birleştirilerek bir üçgen daha oluşturulur. Yani p3 ile p1 ve p2 birleştirilir. Daha sonra p4 ile p3 ve p2, ... vs. GL_QUAD_STRIP GL_TRIANGLE_STRIP gibi çalışır, ama bu sefer verilen iki noktayı önceki iki nokta ile birleştirerek bir dörtgen oluşturur. GL_TRIANGLE_FAN p0, p1, p2, p3, p4, p5 verilmiş olsun. p0, p1 ve p2 üçgeni çizilir. Daha sonra p4 için p0 ve p3 birleştirilerek yeni üçgen elde edilir. p5 ile p4 ve p0 birleştirilir, ...vs.

glLineStipple(deger,hex); Cisimleri bulunduğu duruma göre aktif veya pasif duruma getirmek için kullanılır. glEnable(); glDisable(); Kesik çizgi; glLineStipple(deger,hex);

Dönüşümler glScalef(float x,float y,float z); Ölçekleme yapılır. Eğer girilen değerler 1'den küçükse nesneler küçültülür, 1'den büyükse nesneler büyütülür. glLoadIdentity (); Yapılmış tüm dönüşümlerin geri alınmasını sağlar (resetlenir), cisimden istenen görüntü alınır. glTranslatef(float x,float y,float z); Cismi sahnenin herhangi bir yerine taşımak için kullanılır.