Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Daha önceki bölümlerde, yazılımlarla birlikte gelen hazır küçük resimleri incelemiştik. Örneğin, kelime işlemciler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Daha önceki bölümlerde, yazılımlarla birlikte gelen hazır küçük resimleri incelemiştik. Örneğin, kelime işlemciler."— Sunum transkripti:

1 UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI

2 Daha önceki bölümlerde, yazılımlarla birlikte gelen hazır küçük resimleri incelemiştik. Örneğin, kelime işlemciler ve sunum programları bölümlerinde, bir metin veya bir sunuma nasıl küçük resimler ekleyebileceğimizi görmüştük.

3 Ancak her zaman istediğimiz özelliklere sahip hazır çizim ya da resimler bulamayabiliriz. Kendimiz çizmek veya hazır bir resmi değiştirmek durumunda kalabiliriz.

4 Çizim programları, bilgisayarda çeşitli şekiller ve gerçekçi çizimler oluşturmak ya da düzenlemek amacıyla kullanılan yazılımlardır. Bilgisayarda çizim ve resim oluşturmak için iki yaklaşım benimsenmektedir. Piksel Tabanlı Görsel Vektör Tabanlı Görsel

5 Piksel tabanlı bir görsel binlerce noktadan ya da pikselden oluşur. Her piksel hafızasında farklı bir gri tonu ya da rengi saklar. Bu renklerin bir araya gelmesiyle görsel oluşur. Bu tür görsellere, piksel tabanlı görsel ya da bitmap adı verilir.

6 Piksel tabanlı görsellerin oluşturulduğu yazılımlar, gerçeğe yakın görüntü sağlayabilirler. Bu nedenle, daha çok fotoğraf gibi resimlerin düzenlenmesinde kullanılırlar. Bundan dolayı genellikle resim(paint) programları veya görüntü düzenleyiciler (image editors) adını alırlar.

7 Piksel tabanlı görsel oluşturma ve düzenleme programlarına örnekler: Microsoft Paint Adobe Photoshop Corel Photo Piksel tabanlı görsel dosyaları genellikle şu uzantıları alırlar: BMP, GIF, JPEG, JPG, PNG, PICT, PCX, TIFF,PSD

8 Vektör tabanlı bir görsel, çizgiler, daireler, dikdörtgenler gibi farklı şekillerin bir araya gelmesiyle oluşur. Bu şekiller de, ekrandaki noktaların çizgiler ve eğrilerle birleştirilmesiyle ortaya çıkar. Çözünürlükten bağımsızdırlar. Bilgisayarda görüntüleri oluşturmak için farklı türde çizgilerden yararlandıkları için bu tür yazılımlara çizim programları adı verilir.

9 Vektör tabanlı çizim programları gerçeğe yakın çizimler oluşturmaya olanak sağlamaktadır. Bu nedenle dergi, kitap ve broşürlerde yer alan görseller genellikle vektör tabanlı çizim programları ile oluşturulur. Mühendislik ve animasyon alanlarında üç boyutlu nesneler oluşturmak için ve firma logoları, yazı içeren resimler, teknik ve hassasiyet gerektiren çizimler vb. alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Vektör tabanlı çizim programları fotoğraf gibi gerçek görüntüler üzerinde çalışmaya resim programları kadar uygun değildir.

10 Vektör tabanlı görsel oluşturmaya yarayan çizim programları arasında en yaygın kullanılanlar: CorelDraw Adobe Illustration Macromedia FreeHand AutoCAD Vektör tabanlı görsel dosyaları genellikle şu uzantıları alırlar: AI, CDR, CGM, DXF, WMF

11 Vektör tabanlı görseller, piksel tabanlı görsellere göre daha fazla tercih edilmektedir. Bunun temel nedeni, vektör tabanlı görsellerin bilgisayarın belleği ile sabit diskte daha az yer kaplamaları ve boyutlarıyla oynandığında bozulmamalarıdır. Çevre birimleri aracılığıyla sayısallaştırdığımız görüntüler, piksel tabanlı görsel biçiminde saklanır. Bu şekilde bilgisayara aktarılmış piksel tabanlı bir görüntü, vektör tabanlı görsel biçimine dönüştürülebilir (özel dönüştürme yazılımları ile)

12 Vektör tabanlı görseller fotoğraftaki gerçekliği yakalayamazlar. Bu nedenle fotoğraflarla çalışılmak istendiğinde piksel tabanlı bir resim programı tercih edilmelidir.

13 Vektör tabanlı programlar, matematiksel bir takım hesaplamalar yaparak nesneleri görünür hale getirir. Vektör çizimler de noktalardan oluşmasına rağmen bu noktaları birleştiren eğrilerle nesneler oluşur. Vektör programlarda birim ölçüleri önemliyken; piksel tabanlı programlarda piksel sayısı önemlidir.

14 Piksellerin belli bir ölçüsü yoktur. Bitmap / Piksel tabanlı programlar genel olarak fotoğraf işleme üzerine çalışmak daha doğrudur. Vektör tabanlılar ise çizim ve tasarım programlarıdır.

15 Windows işletim sistemi ile birlikte gelen Paint yazılımı, basit bir çizim ya da resim oluşturmak ya da düzenlemek için uygun bir programdır. Piksel tabanlı bir resim programı olan Paint, çeşitli çizimler yaratmaya da olanak tanımaktadır.

16 Paint programını açmak için, Başlat düğmesine tıklandıktan sonra sırasıyla Programlar  Donatılar  Paint tıklanır.

17 Dosya Menüsü içinde diğer programlardan farklı olarak ‘Tarayıcıdan ya da Kameradan’, ‘E-postada gönder’ ve ‘Baskı Önizleme’ komutları bulunmaktadır.

18 Yeni : Yeni, temiz bir resim oluşturabilirsiniz. Kısayol olarak Ctrl+N komutunu uygulayın. Aç: Bilgisayarınızda varolan bir resmi açmanıza yarar. Kısayol olarak Ctrl+O komutunu uygulayabilirsiniz. Kaydet: Çizdiğiniz veya düzelttiğiniz resmi kaydedebilirsiniz. Kısayol olarak Ctrl+S komutunu kullanın.

19 Farklı Kaydet: Çizdiğiniz veya düzelttiğiniz resmi yeni bir dosya olarak kaydedin. Dilerseniz resmin uzantısını da değiştirebilirsiniz. (.jpg resmini.gif resmi yapabilirsiniz.) Kısayol olarak F12 tuşunu kullanabilirsiniz. Yazdır : Çizdiğiniz veya düzelttiğiniz resmi yazıcınızda yazdırın. Kısayol olarak Ctrl+P komutunu kullanabilirsiniz.

20 Tarayıcıdan veya Kameradan : Tarayıcınızdan veya kameranızdan bir resmi alabilirsiniz. E-Postada Gönder : Resminizi e-posta iletinizde ek olarak gönderebilirsiniz. Masaüstü Arkaplanı Olarak Ayarla : Çizdiğiniz veya düzenlediğiniz resmi masaüstünüzde arkaplan olarak kullanabilirsiniz.

21 Özellikler : Resminizin özelliklerini değiştirin. Kısayol olarak Ctrl+E komutunu uygulayabilirsiniz. Paint Hakkında : Paint sürümünü vs. görebileceğiniz yer. Çıkış : Resminizle işiniz bitince, kaydettikten sonra bu butona tıklayarak Paint'ten çıkabilirsiniz.

22 Giriş menüsü Görünüm Menüsü

23 Paint programına özgü yalnızca Renkler ve Resim menüleri bulunur. Resim menüsü, bir görselde basit değişiklikler yapmamıza yarayan Döndür/Çevir, Yeniden Boyutlandır, Seç gibi komutları içerir. Renk menüsü ise renk paletinde değişiklikler yapmamızı sağlar.

24 Paint programında bulunan Araçlar menüsünde silgi, renk seçici, büyüteç, resme metin ekleme, renkle doldurma, kalem, fırçalar seçenekleri mevcuttur. Paint programı ilk açıldığında karşımıza genellikle belirli büyüklükte beyaz bir zemin gelir. Bu çizim oluşturmada kullanılacak olan çalışma alanıdır.


"UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Daha önceki bölümlerde, yazılımlarla birlikte gelen hazır küçük resimleri incelemiştik. Örneğin, kelime işlemciler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları