Fotoğrafaltı Metin (Caption) Yazımı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Stok Fotoğrafçılığı.
Advertisements

HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIKTA YAZIM VE SUNUM TEKNİKLERİ
KARİYER YOLCULUĞUNDA İLK ADIMLAR
SIFATLAR.
WEB SİTESİ ÜYELİK GİRİŞİNİZ İÇİN ANA HABER EKRANI ÜZERİNDE YER ALAN E- POSTA ADRESİNİZ VE ŞİFRENİZİ MAİL ADRESİNİZE GÖNDERİLEN ÜYELİK BİLGİLERİ İLE YAPINIZ.
SORU-CEVAP YÖNTEMİ Tuba Koç Gülpınar Gökşen.
HABER YAZILARI.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV İPUÇLARI.
Elektronik ticarette güvenlik konusunda değerlendirilmesi gereken diğer bir konu da alıcıların elektronik ticaret sitelerinden alışveriş yapmak için vermek.
MTO HALKLA İLİŞKİLERİN BASINLA İLİŞKİSİ
KİLİS HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
MEDYA Medyayı Tanımak - Medya Çalışanları -.
ULUSLARARASI BAKALORYA PROGRAMI
SOSYAL BİLİMLERDE PROJE HAZIRLAMA YÖNTEMLERİ
KAMU HİZMET ENVANTERİ SEMİNERİ
HALKLA İ L İ ŞK İ LER VE REKLAMCILIKTA YAZIM VE SUNUM TEKN İ KLER İ HAFTA V.
SQL de Değişken Tanımlama
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK ve DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MBS’Yİ NASIL KULLANABİLİRİM?
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Etkili Sunumlar İçin Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
ÇOKTAN SEÇMELİ TESTLER
Özgeçmiş (cv) Hazırlama Teknikleri
Şimdi size, iki fotoğraf arasındaki farkı gösterelim.
PARMAK OYUNLARI.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
Hazırlayan: Çağlar KÜPELİ
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
ETKİLİ CV HAZIRLAMA FATMA ÖZGE KOÇAK.
HALKLA İ L İ ŞK İ LER VE REKLAMCILIKTA YAZIM VE SUNUM TEKN İ KLER İ HAFTA VII.
C# Veri Tipleri ve Değişkenler
SQL’ e Giriş Uzm. Murat YAZICI.
Dersin Öğretim Üyesi: Prof.Dr. Canan ÇETİN
Medya ile ilişkiler Webinar-3 Kütüphan-e Türkiye Projesi Tanıtım Çalışma Grubu 23 Ekim 2014.
BİLGİ FELSEFESİ EPİSTEMOLOJİ.
Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN
PERFORMANS GÖRÜŞMELERİ
Haber fotoğrafı.
GÖRSEL TASARIM.
Adım Adım Algoritma.
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ
TOEIC® SINAVI BİLGİLENDİRME SUNUMU
Doç. Dr. Gülten HERGÜNER. EĞİTİMDE OYUNUN KULLANILMASI  Oyun, bir eğitim aracıdır. Öncelikle temel eğitimin bütün dallarında ve beden eğitimi ve sporda.
ETKİLİ SUNUM NASIL YAPILIR?
İLAN NEDİR?.
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Fakülte Adı (Örneğin: Mühendislik Mimarlık Fakültesi)
RAKAM NEDİR? Rakamlar sayı sembolleridir. Her rakam bir miktarı, yani verilmek istenilen nesnenin ne kadar olduğunu belirtir.
Slayt Hazırlarken ve Sunarken …
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
Kitap tanıtımı/Boor reivews
HABERİN NİTELİKLERİ DOĞRULUK
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
Nasıl Test Çözülür? Rehberlik Servisi.
EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇLARI
Foto muhabiri görev yerine zamanında gitmelidir
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ
Bilgisayar Bilimi Problem Çözme Süreci-2.
“Sunum Tuzaklarını Önleme”
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
FİZİK-1DERSİ UYGULAMA PROJE SUNUSU
(İki başlıktan birisini seçiniz) ya da sizin belirlediğiniz
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Yazılı Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
V. Bireysel Başvuru Usulü
YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I-II
“Sunum Tuzaklarını Önleme”
Görev 12.
MESLEK NEDİR? Meslek , ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi,
TASARIM/BİTİRME ÇALIŞMASI BAŞLIĞI
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Fotoğrafaltı Metin (Caption) Yazımı

Haber fotoğrafını diğer fotoğraflardan ayıran en belirgin özelliklerden biri de, kısa bir yazı eşliğinde sunulmasıdır. Bu metinlere, fotoğrafaltı (caption) adı verilir.

Fotoğrafaltı, okurun fotoğrafı kolayca anlamasını ve haber metinleriyle bağ kurmasını sağlar. Foto muhabiri olabilmenin temel şartlarından biri de iyi fotoğrafaltı yazabilme yeteneğidir. Fotoğrafaltı, fotoğraf ile uyumlu, kısa ve özlü olmalı, hatasız ve eksiksiz yazılmalıdır.

İyi yazılmış fotoğraf altyazısı, fotoğrafın saygınlığını arttırırken kötü altyazı fotoğrafın ve haberin vermek istediği mesajın gücünü azaltır, fotoğrafı çeken hakkında olumsuz kanı yaratır.

Fotoğrafaltları kısa olmasına rağmen son derece etkili metinlerdir Fotoğrafaltları kısa olmasına rağmen son derece etkili metinlerdir. Fotoğrafın haber ile ilgisini kurmakla birlikte haber metninden daha fazla okunur. Bu nedenle hatalar daha fazla göze batar.

İdeal altyazı, üç cümleyi geçmemeli, okura, fotoğrafın üzerine çekildiği konu hakkında temel bilgileri vermelidir. Bu,, haberciliğin ana kurallarından olan “5N, 1K kuralı”na ( ne, nerede, nasıl, ne zaman, niçinn ve kim) uygun oluşturulan cümle yapılarıyla sağlanabilir. Kurala uygun yazılan fotoğrafaltları, fotoğrafa ilişkin olası şüpheleri ortadan kaldırır:

NE oldu da fotoğrafı çekildi? Fotoğrafa konu olan olayın içeriği Fotoğraf NEREDE çekildi? Fotoğrafın çekildiği yer, mekan hakkında bilgi. Fotoğrafa konu olan olay NASIL oldu? Olay NE ZAMAN oldu? Gün, ay, yıl, tatilde veya toplantı sırasında. Fotoğraf NİÇİN çekildi? Fotoğraftakiler KİM? Adı ve soyadı, görevi, titri, cinsi vb.

Haber metinlerinde olduğu gibi fotoğrafaltı da bir başlık ile sunulur Haber metinlerinde olduğu gibi fotoğrafaltı da bir başlık ile sunulur. Bu başlıklarda aranan temel özellikler kısa ve yaratıcı olmalarıdır.

Fotoğrafaltı yazımı ile ilgili önemli ipuçları: Belirsizlik hissi vermemelidir. Fotoğrafta görünen ana karakterlerin yani fotoğrafta açıkça görünen kişilerin isimleri mutlaka fotoğrafaltında yer almalı, isimler net ve doğru bir şekilde belirtilmelidir.

Kalabalık bir gruba ait fotoğraf ise (10 kişiden fazla) sadece kaydadeğer kişilerin isimleri verilmeli.

Basın bültenleri de fotoğrafaltı yazımında sık kullanılan başvuru kaynaklarındandır. Forma numarası ile oynanan spor karşılaşmalarında, takım kadrosunun numaralarına göre hazırlanan isim listesini her foto muhabirini karşılaşmalar öncesi mutlaka edinmelidir.

Güreş, tenis, boks gibi artarda ikişer sporcunun yarıştığı organizasyonlarda, her karşılaşma öncesi salonda yer alan elektronik skor tabelasının fotoğrafını önce çekip sonra da karşılaşmayı çekmek, isimler konusunda yaşanabilecek kararsızlık ve belirsizliği önler.

Panellerde ya da uluslar arası toplantılarda masada oturan konuşmacıların önlerinde yer alan isimlikler ile en az bir fotoğrafını çekmek de fotoğrafaltı yazımında sizi rahatlatır. Tüm bunları yapmamışsanız, görev yerindeki diğer meslektaşlarınızdan yardım isteyebilir, onun notlarından yararlanabilirsiniz. Ancak bu yöntem bazen kolektif hatalara yol açabilmektedir.

Birden fazla kişinin yer aldığı fotoğraflarda, isimlerin belirtilmesinde değişik yöntemler izlenebilir. Bunların başında isimlerin soldan sağa doğru yazılması gelir. Bu tür isim belirtmelerinde, kişilerin fotoğrafın neresinde yer aldıkları parantez içindeki bilgilerle verilir: (sağda), (solda), (ortada), (soldan ikinci). Kalabalık grup fotoğraflarında, sözgelimi bir futbol takımının toplu fotoğrafında ise isimler (Ayaktakiler, soldan sağa) ve (oturanlar, soldan sağa) olarak sıralanmalıdır. Bir diğer yöntem, “tanımlama”dır. Sözgelimi (kırmızı kazaklı), (gözlüklü), (uzun boylu), (sakallı) gibi.

Şayet fotoğrafın üzerinde ekleme ya da çıkarmalar yapılmışsa (birden fazla fotoğraf kullanılarak tek bir görüntü elde edilmişse, fotoğrafta dekope işlemi yapılmışsa vb.) böyle durumlar, fotoğrafaltında açıkça belirtilmeli, fotoğrafın montaj ya da illüstrasyon olduğu vurgulanmalı.

Altazılarda fotoğrafın kaynağı yani fotoğrafı çeken kişinin ismi mutlaka belirtilmelidir. Halkla ilişkiler şirketleri, kurum, kuruluş, dernek, sivil toplum örgütü gibi oluşumlar da faaliyetleri ile ilgili kendilerinin çektirdiği fotoğrafları basın kuruluşları ile paylaşmaktadırlar. Uluslararası terminolojide “handout” olarak adlandırılan bu fotoğraflara ilişkin altyazılarda, fotoğraf hangi kaynaktan temin edildiyse isimleri açık bir şekilde yazılmalıdır.

Fotoğraf altyazımında yazım kurallarına dikkat edilmelidir Fotoğraf altyazımında yazım kurallarına dikkat edilmelidir. Özellikle kişi, yer, tarih bilgilerinin yanısıra şayet içeriyorsa sayısal verilerin yazımına büyük özen gösterilmelidir.

Fotoğrafaltında fotoğrafta yer alan görüntüleri daha kolay anlamaya yardımcı olarak bilgiler yer alır. Fotoğrafta görünmeyen kişi, nesne vb.'ye fotoğrafaltında kesinlikle yer verilmemelidir. Arşiv fotoğrafı ise belirtilmeli

Fotoğrafaltında da haberde olduğu gibi yorumdan kaçınılmalıdır Fotoğrafaltında da haberde olduğu gibi yorumdan kaçınılmalıdır.. “…umutsuz ifadelerle bekliyorlar.”, “…isyanları gözlerinden okunuyor.” gibi. Sıra dışı bir durum sözkonusu ise fotoğrafaltında vurgulanmalı.

NAZILLI KENT KONSEYI BASKANI ACARTURK VE CALISMA GRUP BASKANLARI ILCEDE BULUNAN 600-1000 YILLIK ZEYTIN AGACLARINI INCELEYEREK KORUMA ALTINA ALINMASINI ISTEDILER. (ANADOLU AJANSI – BAHATTIN ALBAYRAK)