Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I"— Sunum transkripti:

1 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I

2 Değerlendirme 0-36 ay çocuğun tanınması ve değerlendirilmesi,
Uygulanan programın değerlendirilmesi, Eğitimcinin kendini değerlendirmesi.

3 0-36 Ay Çocuğun Tanınması ve Değerlendirilmesi
Çocukların bireysel özelliklerini belirlemek ve onları tanıyabilmek amacıyla gelişim gözlem formları kullanılabilir. Gelişim gözlem formları, bebeklerin/çocukların hangi ayda hangi gelişim alanında hangi becerileri göstermesini beklediğimizi içeren ve eğitimciyi bilgilendirmeyi sağlayan araçlardır.

4 0-36 Ay Çocuğun Tanınması ve Değerlendirilmesi
0-36 aylık çocuklar için hazırlanan eğitim programı kapsamında oluşturulan Gelişim Gözlem Formları ile aylık çocukların ilk bir yıl içinde her ay, iki yaşına kadar üç ayda bir üç yaşa kadar olan dönemde de altı ayda bir değerlendirilmeleri planlanmıştır. Gelişim gözlem formlarında, çocuğun tüm gelişim alanlarına yönelik (bilişsel, dil, motor ve sosyal-duygusal) gelişim göstergeleri bulunmaktadır.

5 0-36 Ay Çocuğun Tanınması ve Değerlendirilmesi
Eğitimciler, gelişim gözlem formlarına gözlemledikleri çocuğun bireysel özelliklerini ve çocuğun içinde bulunduğu aya yönelik gelişim özelliklerini dikkate alarak gerekli bilgileri kaydetmelidirler. Formun doldurulması ile eğitimci, çocuğun hangi gelişim alanında ne durumda olduğunu belirlemiş olacaktır. Bebek/çocuğun gelişimine yönelik olarak gözlemlenen olumlu ya da olumsuz herhangi bir durum gözlem formunda bulunan “Açıklamalar” kısmına yazılarak belirtilmelidir. Bu kısma alınan notlar aracılığıyla bebek/çocuğa o gelişim basamağı ile ilgili olarak yapılması gerekenler hakkında önbilgi edinilebilecektir.

6 Eğitimcilerin Gelişim Gözlem Formunu doldururken dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlar; Eğitimci gözlemlediği her çocuk için ayrı bir gelişim gözlem formu kullanmalıdır. Gelişim Gözlem Formları 0-36 aylık çocuklar için ilk bir yıl içinde her ay, iki yaşına kadar üç ayda bir ve üç yaşa kadar olan dönemde de altı ayda bir olacak şekilde doldurulmalıdır.

7 Eğitimcilerin Gelişim Gözlem Formunu doldururken dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlar; Gelişim gözlem formunda yer alan maddeler gözlendikleri ayda görülmediyse, daha sonraki aylarda gözlemlenene kadar eğitimci tarafından takip edilmelidir. Çünkü gelişim devamlıdır ve her çocuğun gelişim hızı kendine özgüdür. Örneğin, 12. Ayda yürüme becerisi kazanmamış bir bebek için takip eden diğer aylarda da gözlem devam etmelidir. Gelişim gözlem formu sırasında bebek/çocuğun birden fazla gelişim alanında kendisinden beklenen gelişimsel davranışları göstermediği fark edildiğinde en kısa sürede aileye bilgi verilmeli ve tam donanımlı bir sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi yapılmalıdır.

8 GELİŞİM GÖZLEM FORMU Çocuğun Adı Soyadı: Okul/Kurum Adı:
   Çocuğun Adı Soyadı: Okul/Kurum Adı: Doğum Tarihi: / / Gözlemcinin Adı Soyadı: 8. Ay Gözlem Tarihi:....../....../......

9 Gelişim Alanı Göstergeler Düzeyi Açıklama Gözlendi Kısmen Gözlendi Gözlenemedi Bilişsel 1. Kısmen saklanmış nesneyi bulur. Dil 2. Yetişkinin ilgisini çekmek için kendi kendine sesler çıkarır. Sosyal Duygusal 3. Dinlediği müziğin özelliğine göre farklı tepkiler verir. Motor İnce ……………………………………………….. Kaba …………………………………

10 0-36 Ay Çocuğun Tanınması ve Değerlendirilmesi
Değerlendirmede, çocuğu birçok yönüyle değerlendirmek amacıyla kullanılan gözlem tekniğinin yanı sıra kullanılacak diğer bir yöntem de portfolyodur. Portfolyo (Gelişim Dosyası), çocuklarda meydana gelen gelişmeleri göstermek amacıyla, çocuklar tarafından yapılan etkinliklerin amaçlı olarak bir araya getirilmesidir. Portfolyo aracılığı ile çocuğun eğitime başlangıcından itibaren eğitim süreci boyunca meydana gelen genel gelişim durumu gözlenebilir. Portfolyonun içeriğinde sadece eğitim sürecinde yaptığı etkinlikler yer almaz; gelişim ve gözlem formları, görüşme notları, aile bilgi formu, eğitimcinin görüş ve düşünceleri, çocuğun katıldığı her türlü etkinliğe ait fotoğraflar da yer almalıdır.


"OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları