TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
Advertisements

TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ
Hastane Temizliği.
EL TEMİZLİĞİ.
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
Temizlik / Hastane temizliği
Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği Eğitimi
SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIK YÖNETİMİ
AMBALAJ VE GERİ DÖNÜŞÜM
ORDU İLİ KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ
Yapılan araştırmalar sonucunda anız yakmanın toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozduğu, verimliliği düşürdüğü ve biyolojik dengeyi.
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
İZMİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü 2009 Şubat
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TIBBİ ATIK YÖNETİMİ UYGULAMASI
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE
Temel Temizlik Kurallarımız
Hakan Polat Çağla Şola TIBBİ ATIKLAR.
SAĞLIK KURULUŞLARINDAN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ
ATIK YÖNETİMİ VE ATIKLARIN AYRIŞTIRILMASI
TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
‘ATIK YÖNETİMİ’
T.C KONYA VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ
Dr.Leman KARAAĞAÇ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIK YÖNETİMİ
Atık Yönetimi.
AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIMI Ve ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ
Tıbbi Atık Yerel Eğitim Programı
BİLECİK AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ ENFEKSİYON HEMŞİRELİĞİ
İZMİT ATIK VE ARTIKLARI ARITMA YAKMA VE DEĞERLENDİRME A.Ş.
EĞİTİM 8 Tıbbi Atık 1.
WC Temizliği.
ATIK YÖNETİMİ. Elvan Bilge MENTEŞE. COMPONENTA Dökümcülük
İzolasyon Odalarının Temizliği
Doktor ve Hemşire Odaları Temizliği
KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI EL HİJYENİ EĞİTİMİ TEHLİKE ELLERİNDE! 2009.
KAN İDRAR BALGAM VE DİĞER VUCUT SIVILARI VE BULAŞILARI OLAN MALZEMELERİ LÜTFEN BU ATIK BİDONUNA ATINIZ.
BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ KATI ATIK YÖNETİMİ -ÇEVRE ve GERİ KAZANIM
RADYOAKTİF ATIK VE ATIK YÖNETİMİ
Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Uzm. Hemş. Fatma MUTLU
İZMİR İLİ KUZEY KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ
ÇİĞLİ BELEDİYESİ AMBALAJ ATIKLARI VE GERİ KAZANIM
Atık ara depolama tesisleri TEBLİĞİ
TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
SAĞLIK KURULUŞLARINDA ÇEVRE MEVZUATI KAPSAMINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ T.C. ÇANAKKALE VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ.
Atık Yönetimi ve Tıbbi Atıklar
TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
Atık Nedir ? Atık, üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde.
LABORATUVARDA ATIK KİMYASALLARIN SINIFLANDIRILMASI VE DEPOLANMASI
Gıda Endüstrisinde Kullanılan Ambalajların Sınıflandırılması
BİYOKİMYA LABORATUVARI
HASTANE Hazırlayan ve Sunan Onur KOÇ Çevre Mühendisi Gazipaşa Mah. Zeytinlik Sok. İmera İş Merkezi No: 12/3 Telefax : TRABZON
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE Nilgün Deniz KÜÇÜKLER Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Dr. Güven ÇELEBİ.
HAZIRLAYAN Göknil KONGURTAY
Laboratuvar çalışmalarına başlamadan önce yapılacak işlemler:
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’DE HİJYEN.
ATIK YÖNETİMİ.
ATIKLAR VE ATIK ÇEŞİTLERİ
ATIK YÖNETİMİ Çevre kirliliğinin önlenmesi ve mevcut kirliliğin giderilmesi için gerekli olan sistemli çalışmaların tamamına; ATIK YÖNETİMİ denir.
Atık Yönetimi.
İzolasyon Odalarının Temizliği
Atık Yönetimi. Amaç:Hastane ortamında oluşan atıkların özelliklerine göre kaynağında ayrı toplanarak, sağlığa zarar vermeyecek şekilde uzaklaştırılmasını.
ATIK ve ATIK YÖNETİMİ LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
Sunum transkripti:

TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ DEPOLANMASI E.K.K Hemşiresi Çiğdem AYALP 1

Amaç: Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde oluşan tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçiler ve hastane çalışanlarının sağlığını tehdit etmeyecek şekilde toplanması, taşınması, ayrıştırılması, geçici depolanması ve kurumdan uzaklaştırılmasıdır.

TIBBİ ATIK RİSKLERİ KİMLERİ ETKİLER Sağlık personeli Hasta ve ziyaretçiler Çamaşırhane ve ulaşım gibi yardımcı servislerin çalışanları Tıbbi atık toplama , taşıma ve bertarafını sağlayan personel Genel nufus Çevre

ATIKLARIN SINIFLANDIRILMASI

TIBBİ ATIK Vücut sıvı ve salgıları (kan ve kan ürünleri dahil), Vücut sıvı ve salgıları ile kontamine olmuş her tür atık, Doku ve organ parçaları (patoloji atıkları dahil), Bakteri ve virus tutucu hava filtreleri, Günü geçmiş veya artmış antineoplastik ilaçlar ve bu ilaçlarla kontamine olmuş her tür malzeme 5

EVSEL ATIK Vücut sıvıları ile kontamine olmamış cam şişeler Flakonlar Serum şişeleri Kağıt ambalaj atıkları, Karton galoş Gıda maddeleri Havlu peçete Hastane ile ilgisi olmayan ürünler içeçek kutuları 6

Geri kazanılabilen atıklar Cam atıklar Kağıt atıklar

TEHLİKELİ ATIKLAR Ünitelerden kaynaklanan genetoksik, farmasotik ve kimyasal atıklar

RADYOAKTİF ATIKLAR Tekrar kullanılması düşünülmeyen her türlü radyoaktif maddeler veya radyoaktif maddelerle bulaşmış diğer malzemelerdir.

SARI RENKLİ ATIK KAPLARI Enjektör ucu,sütür iğnesi Bistüri,lanset İntraket, Katater biyopsi iğneleri Metal içeren protezler

İğne uçlarının hastanemizde yakma makinesiyle yanması sağlanmaktadır.

Tıbbi atıkların toplanmasında; yırtılmaya, delinmeye, patlamaya ve taşımaya dayanıklı; orijinal orta yoğunluklu polietilen hammaddeden sızdırmaz, çift taban dikişli ve körüksüz olarak üretilen, Tıbbi Atık Yönetmeliği’nde tanımlanan şartlara uygun, her iki tarafında Uluslararası Tıbbi Atık Amblemi ile Dikkat Tıbbi Atık ibaresi bulunan kırmızı renkli plastik torbalar kullanılır. Torbalar en fazla ¾ oranında doldurulur, ağızları sıkıca bağlanır ve gerekli görüldüğü hallerde her bir torba yine aynı özelliklere sahip diğer bir torbaya konularak kesin sızdırmazlık sağlanır. Bu torbalar hiçbir şekilde geri kazanılmaz ve tekrar kullanılmaz.

Evsel nitelikli atıklar ile tıbbi atıklar aynı taşıma arabası ile aynı anda taşınmamalıdır. Tıbbi atık kovasının taşınması için kullanılan taşıma araçları sadece bu iş kullanılmalıdır. Kullanılan bu araçlar turuncu renkli olacak ve üzerinde “Uluslar arası Biyotehlike” ve “Dikkat! Tıbbi atık “ibaresi olacaktır. Tıbbi atık içeren çöp torbalarından birisinin toplama veya taşıma aşamasında patlaması halinde bu torba hemen ikinci bir kırmızı çöp torbası içine konur ve toplama veya taşıma işlemine devam edilir. Patlama sonucu kirlenen yüzey temizlenir ve dezenfekte edilir.

Tıbbi Atık Taşıma Konteynırları

Kesici-Delici Atık Kabı Delinmeye, yırtılmaya, kırılmaya ve patlamaya dayanıklı, Su geçirmez ve sızdırmaz, Açılması ve karıştırılması mümkün olmayan nitelikte olmalıdır Kesici ve delici nitelikte tıbbi atıklar diğer tıbbi atıklardan ayrı olmalıdır. Bu biriktirme kapları, en fazla ¾ oranında doldurulur, ağızları kapatılır ve kırmızı plastik torbalara konulur.

Geçici Atık Depolama Ünitesi İki ayrı bölmeden oluşur (tıbbi atık + evsel atık), En az iki günlük atığı alabilir, Deponun tabanı ve duvarları sağlam, geçirimsiz, mikroorganizma ve kir tutmayan, temizlenmesi kolay bir malzeme ile kaplanır, Yeterli aydınlatma ve pasif havalandırma sistemi bulunur, Kapılar dışa açılır veya sürmeli olur, Kapılar turuncu renge boyanır, üzerinde “Uluslararası Biyotehlike” amblemi ve “Dikkat! Tıbbi Atık” ibaresi bulunur, Atık taşıma araçlarının rahatlıkla ulaşabileceği ve yanaşabileceği yerlerde inşa edilir, Hastane giriş-çıkışı, otopark gibi yoğun insan ve hasta trafiğinin olduğu yerler ile gıda depolama, hazırlama ve satış yerlerinin yakınlarında inşa edilemez. Tıbbi atık bölmesinin temizliği/dezenfeksiyonu kuru olarak yapılır.

GEÇİCİ ATIK DEPOLARI 18

ATIKLARIN BERTARAF TESİSLERİNE TAŞINMASI Tıbbi atıklar aşağıdaki özelliğe sahip araçlarla taşınır. Araçların tıbbi atık taşıma lisansı olmalı Dış yüzeyi turuncu olmalı Sağ, sol ve arka kısımlarında “Uluslararası Biyotehlike” ve “Dikkat! Tıbbi Atık “ibaresi olmalı Atıkların yüklendiği kısım tamamen kapalı olmalı Atık yükleme kısmının kolaylıkla temizlenebilen düzgün yüzey olması Sıkıştırma mekanizmasının bulunmaması