Economic Policy Research Foundation of Turkey DERYA SEVİNÇ DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRÜ Ankara, 2009.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
Advertisements

ERASMUS+ GENEL TANITIMI
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
KADIN İSTİHDAMINA YÖNELİK AB POLİTİKALARI
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ PROJE BİRİMİ
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
GAP GIDEM Projesi AB’nin mali desteği ile UNDP tarafından GAP BKİ ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir GAP – GİDEM PROJESİ GİRİŞİMCİ DESTEKLEME.
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
Türkiye’de Yolsuzlukla Mücadele Güven SAK Ankara, 7 Temmuz 2005.
K alkınma Planlarının Uygulanması ve İzlenmesi Devlet Planlama Teşkilatı Çalışma Grubu
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELE STRATEJİSİ
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
BÖLGESEL KALKINMANIN ÜÇ TEMEL SÜTUNU Three Pillars of Regional Development.
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
Bölgesel Kalkınma: Türkiye’de olmayan nedir? Güven Sak Ankara, 8 Eylül, 2006.
UNICEF Türkiye Ülke Programı
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
 Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında yılları arasında uygu-lanmış olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının.
1 T.C. OSMANİYE VALİLİĞİ AB VE PROJE KOORDİNASYON BÜROSU KADİRLİ EĞİTİM TOPLANTISI
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması 24 Aralık 2014.
İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ OPERASYONEL PROGRAMI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
2013 YILINDA DUYURUSU YAPILMASI PLANLANAN AB HİBE PROGRAMLARI B. Tunga YILMAZ.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARET POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME MEKANİZMASI TÜRKİYE V. İNCELEMESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI 10 ŞUBAT 2012.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
IPA II Dönemi Hazırlıkları
AVRUPA KALİTE GÜVENCESİ REFERANS ÇERÇEVESİ VE KULLANILAN ARAÇLAR
ERASMUS+ GENEL TANITIMI Celil YAMAN Erasmus+ LdV Programı Koordinatörü 20 Ocak 2014.
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
Türkiye’de Meslekî Eğitim ve Öğretimdeki Yeni Yaklaşımlar
Bayram AKBAŞ MYK Başkanı MÜSİAD Mesleki Eğitimde Yeni Açılımlar Çalıştayı, Şubat 2011/İstanbul MESLEKİ EĞİTİME İLİŞKİN ANAHTAR KAVRAMLAR 1.
Türkiye’de Okul Hibeleri : Ekonomik Krize Yenilikçi bir Cevap Milli Eğitim Bakanlığı Çalıştayı 8 Mart 2010 Maureen McLaughlin Dünya Bankası.
PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI MEB / PKMB 1984.
1 TR-AB MALİ İŞBİRLİĞİ AB MALİ YARDIMLARI ve HİBE PROGRAMLARI Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlığı MİLLİ.
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Zekai EFEOĞLU Program Yönetim Birimi Başkanı
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
GENEL ÖNERİLER. ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE NE TÜR PROGRAMLAR/ MÜDAHALELER ETKİLİ? BİREYSEL DÜZEYDE MÜDAHALELER: Bu kategorideki programlardan/müdahalelerden.
AB MALİ YARDIMLARININ İZLENMESİ & DEĞERLENDİRİLMESİ
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
1 SOSYAL DESTEK PROGRAMI (SODES) Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
- 1 - ESKI Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II)
Sunum transkripti:

Economic Policy Research Foundation of Turkey DERYA SEVİNÇ DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRÜ Ankara, 2009

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı 2 TEPAV nedir? Sivil Toplum Kuruluşu değildir. Düşünce üreten bir kuruluştur.  “TOBB’un desteği ile 2004 yılında kuruldu NGO’dur ama kamu ile birlikte çalışır. Politika analizi yapar, ortak düşünme platformu oluşturur. Politika oluşturma sürecinde araştırma ve bilgi desteği sağlar Amaç, olaylara uzun vadeli ve üzerinde önceden düşünülmüş bir perspektiften bakabilmektir. Acil kararlar yerine üzerinde etraflıca düşünülmüş karar alma geleneği  “Stratejik Derinlik” kararları.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Slide 3 İstikrar Enstitüsü Uluslararası Politika Araştırma Enstitüsü Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü 1. Ekonomi Etütleri 2. Yönetişim Etütleri 3. Dış Politika Etütleri Girişimcilik Enstitüsü

TEPAV araştırma gündemi 1. İstikrarın korunması – Mali izleme – Orta vadeli programın izlenmesi 2. rekabet gücü – Sanayi Stratejisi Çalışmaları ve DÖİK – Yatırım Ortamı Değerlendirmesi Çalışması 3. Etki analizi – Çevre başlığında uygulama ve farkındalık projesi – Hesaplanabilir genel denge modelleri çalışmaları – Düzenleyici etki analizinin geliştirilmesi 4. AB Üyelik Süreci – Lizbon Gündemi Farkındalık Yaratma Projes i 5. Yeni başlığımız: detaylı sektör analizleri 6. Küresel kriz çalışmaları 4 Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

TEPAV Çalışmalarına Örnekler Kamu ile işbirliği içinde geliştiren çalışmalar  yatırım ortamının değerlendirilmesi ( Dünya bankası ve Hazine)  Sanayi Politikası Dokümanı (DPT)  Sanayi Politikası Dizaynı, 2008 (fSanayi bakanlığı)  Rekabet Gücü Ortamının Değerlendirmesi (Dünya bankası )  Yüksek Öğretim Raporu (Dünya bankası)  Düzenleyici etki Analizi (AB) Kalkınma ve Yönetişim  Yerel yönetimler ve Bölgesel kalkınma (İç işleri bakanlığı)  Mali izleme ve Şeffaflık Bölgesel kalkınma  Barış İçin sanayi Girişimi (TOBB) Slide 5

Economic Policy Research Foundation of Turkey Slide 6 AB çalışmaları Ağ oluşturma çalışmaları AB katılım sürecine ilişkin farkındalık yaratma AB politikalarında kapasite geliştirme  Avrupa’da ağ oluşturma çalışmaları TEPAV – IAI Network (Talking Turkey) Oxford – Ankara Partnership LSE - Contemporary Turkish Studies Chair TEPAV – Chatham House Partnership  Türkiye’de Ağ oluşturma çalışmaları Yerel akademisyenler Yerel gazeteciler

Son dönemdeki TEPAV çalışmaları (i) Yaptıklarımız:  Küresel kriz ve etkileri değerlendirmesi  Krize karşı ülkelerin aldığı tedbirler  Kredi Garanti Sistemi çalışması  İşgücüne yeniden beceri kazandırma programları Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Slide 7

8 Sanayinin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Daimi Özel İhtisas Komisyonu (DÖİK)  Sanayinin sorunlarına kamu ve özel sektörün birlikte çözüm arayacağı kurumsal bir diyalog mekanizması  İktisat politikası tasarımına TEPAV kurumsal olarak sürekli bir biçimde dahil oldu  Sekretarya görevini DPT ile beraber TEPAV (TOBB adına) üstlendi  En üst seviyede siyasi destek  2007/19 sayılı Başbakanlık genelgesi ile kuruldu  İlk toplantısı Başbakan Yardımcısı Sayın Nazım Ekren başkanlığında gerçekleşti  TEPAV artık sanayi politikası konusunda kurumsal bir referans noktası oldu Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

9 Yatırım Ortamı Değerlendirilmesi Firma düzeyinde gerçekleştirilen son derece kapsamlı bir analiz  TOBB sanayi veritabanından 1350 firma ile yüzyüze görüşülerek bir anket çalışması yapıldı Amaç: Özel sektörün rekabet gücünü zayıflatan unsurları belirlemek  İş dünyası-Devlet ilişkileri  İşgücü piyasası ve beceriler  Teknolojik ilerleme  Finansmana erişim  Altyapı: Enerji, ulaşım, telekominikasyon Rapor, Devlet Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’in katıldığı bir toplantı ile kamuoyuna duyuruldu Hükümet, politika önerilerini sahiplendi Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

Türkiye’de kadınların işgücüne katılımı oldukça sınırlı bir düzeyde İstihdam oranları, Türkiye ve AB-15, 2004 Kaynak: Dünya Bankası ve OECD Türkiye AB-15

İşgücü piyasası ile ilgili Lizbon hedeflerinin oldukça gerisindeyiz Toplam istihdam oranında Lizbon hedefi 2010 yılında %70’e ulaşmak Ancak, Türkiye’de bu oran 2007 yılı için %43,1  Erkeklerde %64,3, kadınlarda ise %22,2 Kadınların istihdam oranını arttırmadan Lizbon hedeflerini yakalamak mümkün değil Bunun için ilk olarak kadınların işgücüne katılımını arttırmak gerekiyor

AB sürecinde, kadınların işgücüne katılımının arttırılmasına öncelik verilmesi gerekiyor Türkiye’nin İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programında en temel öncelik ekseni kadınların işgücüne katılımının arttırılmasıdır bu iş için ayrılmış kaynaklar bulunmaktadır 55.6 M Euro 2009 yılı için TEPAV’ın araştırma gündeminin öncelikle maddelerinden bir tanesi de budur

AB KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIMI (IPA): DÖNEMİ AB KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIMI (IPA): DÖNEMİ IV. insan Kaynakları Koordinatör Kuruluş: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Detaylı Bilgi için: İnsan Kaynakları OP, kişi başı milli geliri Türkiye ortalamasının %75’inin altında kalan bölgelerdeki istihdam kapasitesinin artırılması ve beşeri sermayenin güçlendirilmesini hedeflemektedir. 3 temel öncelik ve 11 tedbir belirlenmiştir. Öncelik 1 : İstihdam Tedbir1.1 : Kadınların işgücüne katılımlarının teşvik edilmesi Tedbir 1.2 : Gençlerin istihdamının artırılması Tedbir 1.3 : Kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi Tedbir 1.4 : Kamunun istihdam hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesi Öncelik 2 : Eğitim Tedbir 2.1 : Özellikle kız çocuklarının okullaşma oranlarının arttırılması Tedbir 2.2 : Mesleki ve teknik eğitimin içeriğinin ve niteliğinin iyileştirilmesi Tedbir 2.3 : Hayat boyu öğrenme yoluyla uyum yeteneğinin artırılması Tedbir 2.4 : Hayat boyu öğrenme stratejisinin geliştirilmesi Tedbir 2.5 : Beşeri sermayenin güçlendirilmesi

AB KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIMI (IPA): DÖNEMİ AB KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIMI (IPA): DÖNEMİ IV. İnsan Kaynakları Koordinatör Kuruluş: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Detaylı Bilgi için: tr Öncelik 3 : Sosyal içerme Tedbir 3.1 : Dezavantajlı kişilerin istihdam edilebilirliğinin arttırılması, Tedbir 3.2 : İşgücü piyasası ve sosyal koruma alanında çalışan kurum ve mekanizmalar arasında daha iyi bir işleyiş ve koordinasyonun sağlanması

Detaylı Bilgi için: Projeİlgili Kurum Hibe Programı Bütçesi Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı Türkiye İş Kurumu € Hayatboyu Öğrenmenin Desteklenmesi Hibe Programı Milli Eğitim Bakanlığı € Kayıtlı İstihdamın Teşviki Hibe Programı Sosyal Güvenlik Kurumu € 2009 Yılı Başında Duyurulan Hibe Programları (IPA-III (İnsan Kaynakları)) Kaynak: ABGS 15

Detaylı Bilgi için: Projeİlgili Kurum Hibe Programı Bütçesi Genç İşsizliğinin Azaltılması Projesi Türkiye İş Kurumu € Özellikle Kız Çocuklarının Olmak Üzere Okullaşma Oranlarının Artırılması Projesi Milli Eğitim Bakanlığı € 2009 Yılı İçerisinde Duyurulacak Hibe Programları (IPA-III (İnsan Kaynakları)) Kaynak: ABGS 16