Kurum Koordinatörü Prof. Dr. A. Hakan ÖZTÜRK Mevlana Kurum Koord. Birimi Öğr. Gör. Ayça Uysal ÖZCAN Öğr. Gör. Duygu BULUT.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI
Advertisements

MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI Gel, gel, ne olursan ol yine gel, İster kafir, ister Mecusi, ister puta tapan ol yine gel, Bizim dergahımız, Ümitsizlik dergahı.
Farabi Değişim Programı Tanıtım Prof. Dr. Şaban ÇALIŞ YÖK Başkan Danışmanı Ulusal Öğretim Elemanı ve Öğrenci Değişim Komisyonu Üyesi Ankara Üniversitesi.
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI PROF. DR
Yrd. Doç. Dr. İsmail SEZER ÖYP KURUM KOORDİNATÖRÜ
Farabi Değişim Programı Nedir
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI BİLGİLENDİRME VE TANITIM TOPLANTISI
Bilgilendirme Toplantısı
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI
Farabi Değişim Programı Tanıtım. Farabi Değişim Programı2 Sunumun İçeriği 1.Yasal Dayanakları 2.Kapsamı 3.Özellikleri 4.Araçları 5.Organizasyonu 6.Bileşenleri.
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI
Değişim programları ile ilgili ayrıntılı bilgiler
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI
Farabi Değişim Programı
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI
Nedir?. Genel Şartlar 1. Ders verme hareketliliği gerçekleştirilecek iki ülkeden en az birinin AB üye ülkesi olması gerekir. 2. Ders verme hareketliliğinden.
Mayıs  Eğitim-Öğretim yılında ilk olarak başlanmıştır.  Şuan 64 üniversite ile protokol anlaşması mevcut.
Farabi Değişim Programı Bilgilendirme Toplantısı
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI Gel, gel, ne olursan ol yine gel, ister kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel, bizim dergahımız, ümitsizlik dergahı.
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI
ÖYP SÜREÇ. AMAÇ Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında, lisansüstü eğitim verme imkânına sahip olan yükseköğretim kurumlarında, öğretim üyesi ihtiyacı.
FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Farabi Değişim Programı
Ardahan ÜNİVERSİTESİ Yaz Okulu YÖNETMELİĞİ
TC Ahi Evran Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Zorunlu Hazırlık Eğitimi Bilgilendirme Toplantısı
Uluslararası Akademik İlişkiler Kurulu
LLP / Erasmus Bilgi Paylaşım Toplantısı Meslek Yüksek Okulu Yrd.Doç.Dr. Çetin GENÇER AB Uluslararası İlişkiler ve Erasmus Kurumsal Koordinatörü.
Farabi Değişim Programı Tanıtım Toplantısı Öğrenci Değişimi Prof. Dr. Ş aban ÇALI Ş ’ın tarihli sunumundan alınmı ş tır.
Mevlana Değişim Programı Nedir?
Erasmus Bölüm Koordinatörleri Toplantısı
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI. Üniversitemiz ile yurt dışında eğitim veren yüksek öğretim kurumları arasında öğretim elemanı ve öğrenci değişimini mümkün kılan.
ÖĞRETİM ÜYESİ YETİŞTİRME PROGRAMI (ÖYP)
FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI “Farabi Değişim Programı” Nedir? AMAÇ Öğrencilerin ve öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında.
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Yrd. Doç. Dr. Esra ALBAYRAKOĞLU NKÜ Kurumsal Koordinatörü.
Farabi Değişim Programı Tanıtım Doç. Dr. Esra UZER ÇELİK İKÇÜ Farabi Koordinatörü.
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI KOORDİNATÖRLÜĞÜ.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI
Şubat 2007 Erciyes Üniversitesi, Uluslararası Ofis.
Koordinatörler Toplantısı - 29 Kasım 2007 Yerleştirme (Staj) Hareketliliği Yrd.Doç.Dr.Sevinç HATİPOĞLU Erasmus Öğrenci Sorumlusu
Şubat 2007 Erciyes Üniversitesi, Uluslararası Ofis.
Koordinatörler Toplantısı - 29 Kasım 2007 Öğrenci Hareketliliğinde Erasmus Koordinatörlerinin İzlemeleri Gereken Yol Yrd.Doç.Dr.Sevinç HATİPOĞLU Erasmus.
Hayat Boyu Öğrenme –LLP (Lifelong Learning Programme) ERASMUS PROGRAMI Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları DEÜ Mühendislik Fakültesi 2011/2012.
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI. Mevlana Değişim Programı, Türkiye’de yurt içinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurt dışında eğitim veren yükseköğretim.
FARABİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ Prof. Dr. M. Kasım ŞENER Yrd. Doç. Dr. Ömer SAVAŞ Yrd. Doç. Dr. Fatih ÇAKAR Sevda KAYA Hülya ALIR FARABİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ Prof. Dr.
1. Farabi Değişim Ofisi Giden Öğrenci Gelen Öğrenci 2.
FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI FARABİ GİDEN - GELEN ÖĞRENCİ VE ANLAŞMA SORUMLUSU BİL. İŞL. GÖKHAN ÖZDEMİR.
Erasmus Programı Personel Hareketliliği Faaliyeti Bilgilendirme Toplantısı Dış İlişkiler Ofisi.
Sunum : Uzm. Hanifi POLAT. Öğrenciler aşağıdaki belgeleri hazırlar : Öğrenci Başvuru Formu (2 Adet) Öğrenci Başvuru Formu Öğrenim Protokolü (3 Adet) Öğrenim.
Muğla Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI 28 Nisan 2010 Muğla.
ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI
Proje Tabanlı Uluslararası Mevlana Değişim Programı Bilgilendirme Toplantısı 10 Ocak 2018 Doç. Dr. Ülkü ÖZBEY Kurum Koordinatörü.
Mevlana Değişim Programı Bilgilendirme Toplantısı
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ
FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI NEDİR
FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI ARASINDA
Mevlana Değişim Programı Bilgilendirme Toplantısı
Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı Bilgilendirme Toplantısı
ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Fakülte, Yüksekokul, Enstitü, MYO Açılması Uygulama ve Araştırma Merkezi Açılması Bölüm, Anabilim Dalı, Bilim Dalı.
Farabi Değişim Programı Tanıtım
ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI
AKADEMİK YILI FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Sunum transkripti:

Kurum Koordinatörü Prof. Dr. A. Hakan ÖZTÜRK Mevlana Kurum Koord. Birimi Öğr. Gör. Ayça Uysal ÖZCAN Öğr. Gör. Duygu BULUT

Sunum İçeriği Mevlana Değişim Programı Genel Tanıtımı: -Programın Amacı, Hareketlilik Süreleri, Kimler Faydalanabilir? Mevlana Değişim Programı Protokolü Öğrenci Değişimi: -Başvuru Şartları, Başvuru Şekli, Gerekli Belgeler, Öğrenci Seçimi, Burslar Öğretim Elemanı Hareketliliği: - Başvuru Şartları, Başvuru Şekli, Gerekli Belgeler, Hareketlilik Programı, Burslar 2014/2015 Akademik Yılı Program Takvimi YÖK Kararları

Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan bir programdır. 23 Ağustos 2011 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile birlikte yurt dışındaki yükseköğretim kurumları ile ülkemizdeki yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin önü açılmıştır.

Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın bütün dünyadaki yükseköğrenim kurumlarını kapsamaktadır. Ancak eğitim öğretim yılında Erasmus Programına dahil olan 32 ülkedeki yükseköğretim kurumlarının ikinci bir karara kadar programın kapsamı dışında tutulmasına YÖK Yürütme Kurulu tarafından karar verilmiştir.

Mevlana Değişim Programının Amacı Yükseköğretimin uluslararasılaşması sürecine katkıda bulunmak, Türkiye’yi yükseköğretim alanında bir cazibe merkezi haline getirmek, Yükseköğretim kurumlarımızın akademik kapasitelerini arttırmak, Türkiye’nin zengin tarihsel ve kültürel mirasını küresel düzeyde paylaşmak Kültürlerarası etkileşimin artmasıyla, farklılıklara saygı ve anlayış kültürünün zenginleşmesini sağlamaktır.

Hareketlilik Süreleri Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için; öğretim elemanları ise en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere programdan faydalanabilirler. Öğretim elemanları, bir eğitim-öğretim yılı içinde yalnız 1 kez programdan faydalanabilirler.

Programdan Kimler Faydalanabilir? Açık, dışarıdan, yaygın veya uzaktan eğitim-öğretime kayıtlı olan öğrenciler programdan faydalanamazlar. Program bütün eğitim düzeylerindeki (Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) öğrencilerine açıktır. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de öğrenci ve öğretim elemanları Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına program kapsamında gelerek eğitim-öğretim faaliyetlerine katılabilirler.

Mevlana Değişim Programı Protokolü Tanınma Talep Dilekçesi: Protokol yapılması planlanan yurt dışı yükseköğretim kurumunun denklik durumunun kontrolü için Türkiye’deki üniversitenin Mevlana Değişim Programı Kurum Koordinatörü tarafından imzalı dilekçenin YÖK’e iletilmesi Tanınma Talep Dilekçesi Sonucu: Değişim protokolü imzalanması planlanan yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının denklik durumlarının kontrolü ve sonucun başvuru yapan yükseköğretim kurumuna iletilmesi

Sonuç olumlu ise, başvuru sahibi yükseköğretim kurumu, Mevlana Protokolü yaparak öğrenci ve öğretim elemanı değişim sürecini başlatabilir. Sonuç olumsuz ise başvuru sahibi yükseköğretim kurumu Mevlana Protokolü yapamaz akademik yılı için Erasmus Programı’na dahil olan ülkelerdeki yükseköğretim kurumları ile protokol yapılamaz. Ek protokol yapılabilir.

Öğrenci Değişimi -Başvuru Şartları Örgün eğitim verilen yükseköğretim programlarında kayıtlı önlisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olması, Önlisans ve lisans öğrencilerinin genele akademik not ortalamasının 2,50 / 4,00 Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 3,00/4,00 %50 dil puanı + %50 not ortalaması Önlisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler ile hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemlerinde bulunan yüksek lisans ve doktora öğrencileri, esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için programdan faydalanamazlar.

-Başvuru Şekli Öğrenciler, Türkiye’de kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumunun Mevlana Değişim Programı Kurum Koordinasyon Birimine gerekli formları eksiksiz doldurarak başvurusunu gerçekleştirir.

-Belgeler Aday Öğrenci Başvuru Formu Başvuru Formu Öğrenci Beyannamasi Öğrenim Protokolü Kabul Belgesi Yükümlülük Sözleşmesi Katılım Belgesi Nihai Raporu

-Başvuruların Değerlendirilmesi ve Öğrenci Seçimi Değerlendirmede başvuru şartlarına sahip, başvuruda bulunan öğrencilerin not ortalamasının % 50’si ile Mevlana Değişim Programı öğrencisi olunacak yükseköğretim kurumunun eğitim-öğretiminde kullanılan ilgili dil seviyesini gösteren dil puanlarının % 50’sinin toplamı dikkate alınarak öğrencilerin ağırlıklı not ortalaması hesaplanır ve sıralama yapılarak seçim gerçekleştirilir.

-Değişim Süresince Burslar Öğrenim gördükleri süre içerisinde aldıkları diğer burslar ve krediler devam eder. Öğrencilere ödenecek karşılıksız burs tutarı, öğrencilerin eğitim için gittikleri ülkenin ekonomik şartları göz önünde bulundurularak YÖK tarafından belirlenmektedir.

Öğrencilere ödenecek burs miktarları -Kişi Başına Düşen GSMH doların üzerinde olan ülkelere gidecek öğrencilere 280x3=840tl -Kişi Başına Düşen GSMH ile dolar arasında olan ülkelere gidecek olan öğrencilere 280x2=560tl -Kişi Başına Düşen GSMH doların altında kalan ülkelere gidecek öğrencilere gidecek olan öğrencilere 280x1,5=420tl -Türkiye’ye gelecek öğrencilere 280x2=560tl ödenecektir.

Öğretim Elemanı Hareketliliği -Başvuru Şartları Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalayan yurtiçi ve yurtdışı yükseköğretim kurumlarında görev yapan tüm öğretim elemanları, öğretim elemanı hareketliliğine katılabilirler. Bu hareketlilik, bir yükseköğretim kurumunda görevli öğretim elemanının bir başka yükseköğretim kurumunda gerçekleştireceği eğitim-öğretim faaliyetlerini kapsar.

-Başvuru Şartları Öğretim elemanlarının hareketlilik kapsamında yer alan akademik faaliyetleri haftalık olarak toplam altı saatten daha az olamaz. Öğretim elemanı tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin saat olarak hesaplanmasında dersler esas alınır. Ders saatlerinin haftalık olarak altı saati doldurmaması durumunda seminer, panel veya konferanslar gibi akademik faaliyetler de bu kapsamda değerlendirilir. Ders verme faaliyeti içermeyen öğretim elemanı hareketliliği planları, Mevlana Değişim Programı kapsamında değerlendirilemez ve değişim için kabul edilemez.

-Başvuru Şekli Mevlana Değişim Protokolü imzalayan yükseköğretim kurumlarında görev yapan tüm öğretim elemanları da aynı şekilde ilgili Mevlana Değişim Programı Kurum Koordinasyon Birimine başvurularını yapabilirler.

-Belgeler Hareketlilik Programı Katılım Belgesi Nihai Rapor

Hareketlilik Programı Öğretim elemanı hareketliliğine ilişkin esas belge, programa katılan öğretim elemanı tarafından hazırlanan, Mevlana Öğretim Elemanı Hareketliliği Planıdır. Öğretim elemanının yapacağı faaliyetler ayrıntılı bir şekilde belirtilir. Öğretim elemanının kendi kurumu ile gidilen kurumun ilgili akademik birimin yönetim kurulları tarafından onaylanır. Gidilen yükseköğretim kurumunun eğitim dili, öğretim elemanın hangi dilde ders vereceği ve bu dile ait bilgi düzeyi gibi özel durumlara öncelik verilir. Değişimde, daha önce öğretim elemanı değişim faaliyetlerinde yer almayan öğretim elemanlarından gelen başvurulara öncelik tanınır.

-Değişim Süresince Burslar Yurt dışına gönderilecek öğretim elemanlarına 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre harcırah, yurt dışından gelecek öğretim elemanlarına ise 6245 sayılı Kanun uyarınca harcırah ile 2547 sayılı kanunun 10. maddesine göre ek ders ücreti ödenebilir. Yapılacak ek ders ücretinin ülkeler ve ünvanlar itibariyle belirlenmesine YÖK Yürütme Kurulu Yetkilidir.

Eğitim Öğretim Yılı Değişim Programı Takvimi Değişim İlanlarının Yükseköğretim Kurumlarında Duyurulması : 30 Mart-14 Nisan 2014 Değişim İçin Başvuruların Alınması : 15 Nisan-22 Nisan 2014 Başvuruların Değerlendirilmesi 24 Nisan-2 Mayıs 2014 Değerlendirme Sonuçlarının YÖK’e İletilmesi : 5 Mayıs 2014 Değerlendirme Sonuçlarının Duyurulması : 12 Mayıs 2014

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Tarihli Toplantısında Alınan Kararlar Karar : Mevlana Değişim Programı Kapsamında yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına ders verme hareketliliği kapsamında gönderilecek öğretim elemanlarına yapılacak ödemeler 2547 sayılı Kanun’un 39’uncu maddesi 1 inci paragrafı ile 6245 sayılı Harcırah Kanunu esas alınarak yevmiye, uçak bileti ve aylık sağlık sigortası ödenmesine karar verildi.

ÜLKELER Araştırma Destekleri Günlük Yevmiye Öğretim Üyeleri Destek Günlük Yevmiye Uçak Bileti Aylık Sağlık Sigortası ABD51 $80 $2500 $70 $ JAPONYA6401 JY6950 JY JY5750 JY KAZAKİSTAN18 $32 $1000 $70 $ KANADA53 C$70 C$2500 C$70 C$

Karar : eğitim-öğretim yılında Erasmus Programına dahil olan 32 ülkedeki yükseköğretim kurumlarının ikinci bir karara kadar Program’ın kapsamı dışında tutulmasına karar verildi.

Karar : Tıp Fakültesi 6. sınıf(intörn) öğrencilerinin, eğitim-öğretim yılında Mevlana Değişim Programı’ından faydalandırılmasının ikinci bir karara kadar durdurulmasına karar verildi.

İletişim Yükseköğretim Kurumu Mevlana Değişim Programı Telefon: Faks: Adres:Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Akademik Değişim Programları Birimi, Mevlana Değişim Programı, Bilkent/ANKARA Mersin Üniversitesi Mevlana Değişim Programı Telefon: /1071 Fax: Adres: Mersin Üniversitesi Yenişehir Kampüsü Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü Yenişehir/MERSİN

Katılımınız için teşekkürler.