AVRUPA BİRLİĞİ’NİN BALKANLAR POLİTİKASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Schengen Antlaşması 14 haziran 1985
Advertisements

Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkilerinde İzlenen Politikalar
Avrupa Birliği.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NE GENEL BİR BAKIŞ.
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ PROJE BİRİMİ
Western Balkans on EU Enlargement The former Yugoslav Republic of Macedonia Montenegro Albania Serbia Kosovo Bosnia and Herzegovina İlker GİRİT Bora ERGİN.
Uluslararası İşbirliği Faaliyetleri
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AVRUPA BİRLİĞİ, AB DEĞERLERİ VE AB’DE DEMOKRASİ
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ALKOL POLİTİKALARI VE EUROCARE
Bakanlar Kurulu Eylem Planı Alkol ile ilişkili zararların azaltılması amacına yönelik kapsamlı bir Topluluk stratejisinin geliştirilmesi İlgili tüm politika.
TARİHİ GELİŞİMİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN ÇIKMAZI
I. AVRUPA BİRLİĞİ 1) AB Nedir ve Kısa Tarihçe:
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
KARADENİZ’dekİ gelİşmeler VE TÜRKİYE
GÜVENLİK SEKTÖRÜNÜN PARLAMENTER GÖZETİMİ: BELÇİKA SİSTEMİ Yapısal ve Yasal Çerçeve.
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci
SUNUŞUN İÇERİĞİ TÜRKİYE – AB ÜYELİK SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN ORTADOĞU POLİTİKASI
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
AVRUPA BİRLİĞİ VE KAMU SAĞLIĞI. YASAL ÇERÇEVE Roma Antlaşması’nın 3. ve 152. maddelerine göre kamu sağlığı politikalarının genel amacı: Roma Antlaşması’nın.
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
Türkiye’nin Avrupa Birliği Üyelik Süreci
halkları için barış, zenginlik ve istikrar sağlamak; kıtadaki bölünmelerin üstesinden gelmek halkların güvenlik içinde yaşamalarını sağlamak dengeli.
ULUSLAR ARASI KURULUŞLARLA İLİŞKİLER
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
Milletler Arası Kuruluşlar ve Türkiye
AVRUPA BİRLİĞİNE KATILIM MÜZAKERELERİNİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ ve TÜRKİYE’NİN MÜZAKERE SÜRECİNDEKİ NİHAİ DURUMU Seval IŞIK TOBB- TAIEX Seminer-24 Kasım 2008.
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
VENEDİK KOMİSYONU VE ETKİNLİKLERİ
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ SONRASINDA TÜRK DIŞ POLİTİKASI
Mercado Comun del Sur (Güney Amerika Ortak Pazarı)
YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2009.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
1 AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI EKONOMİK KRİTERLER. 2 Ekonomik Kriterler / Maastricht Kriterleri AB’ye aday ülkelerin tam üye olabilmek için yerine getirmeleri.
Türkiye'nin Jeopolitik Konumu
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
NATO Kuruluşundan Bugüne Stratejik Konsept Evreleri.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ
ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ( SHANGHAI COOPERATION ORGANISATION )
İleri Teknolojiler ÇalıştayıUluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi ETKİNLİKLER.
BALKAN YARIMADASI Balkanlar veya bazı yayınlardaki kullanımla Güneydoğu Avrupa, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadasi'nın doğusu, Anadolu'nun.
PROF. DR. HASRET ÇOMAK KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
AB’YE DOĞRU BAHRİ ÇAĞLAR.
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
En Yeni 10 Ülke.
OnÜçüncü Bölüm Kosova Sorunu Doç.Dr. Giray Saynur Derman
Türkiye İçin Tam Üyelik Alternatifleri Nelerdir?
Müzakere Sürecinin Aşamaları
En Yeni 10 Ülke
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE ORTAKLIKTAN ADAYLIĞA. İLİŞKİLERİN BAŞLAMASI – ROMA ANT. İMZALANMASI – ROMA ANT. İMZALANMASI –
AB Birliği Kurumları Avrupa Parlamentosu (Yasamaya Yardım, Komisyon ve Konsey’in Denetimi, Bütçenin Görüşülmesi) Avrupa Komisyonu (Yürütme ve Yasamanın.
Avrupa Birliği ve Türkiye Tarımı
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER II
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

AVRUPA BİRLİĞİ’NİN BALKANLAR POLİTİKASI Esra DİRİ

BALKANLARDA İSTİKRARIN AB İÇİN ANLAMI Yugoslavya krizi çıktığı zaman Birlik Maastricht süreci ile yeni bir dönüşüme hazırlanıyordu. Avrupa Savunma ve Güvenlik Mekanizması’nın oluşturulması için yeni adımlar atılıyordu.

Balkan KRİZLERİ VE AB’NİN TUTUMU Jacques Delores’in Belgrad ziyareti Yugoslavya’nın bütünlüğü için AT’nin mali yardım teklifi 1991 AT Dışişleri Bakanlar toplantısı 1991 silah ambargosu ve ekonomik yardımların askıya alınması Lahey, Cenevre’de Yugoslavya’ya ilişkin Barış Konferansı düzenlenmesi

23 Aralık 1991’de Almanya Slovenya ve Hırvatistan’ın bağımsızlığını tanıyor. AT 15 Ocak 1992’de Slovenya ve Hırvatistan’ı tanıyor. AT 6 Nisan 1992’de Bosna Hersek’i tanıdı. Yugoslavya krizine AT’nin tutumu Avrupa’nın ergenlik çağı olarak nitelendirildi. 1994’te ABD, Rusya Federasyonu, Fransa, Almanya, İngiltere’den oluşan Temas grubu kuruldu.

AB’NİN BALKANLARDA ÇIKAR ALGILAMALARI AB üyelerinin ortak güvenlik ihtiyacı. Uyuşturucu, silah kaçakçılığı. insan kaçakçılığı… Güneydoğu Avrupa AB’nin ekonomik açıdan yakın çevresidir. Güneydoğu Avrupa Ortadoğu ve Karadeniz bölgesine geçiş yollarından biridir.

AB’NİN SİYASİ GİRİŞİMLERİ Rayaumont sürecinin başlatılması. Barış, demokrasi ve işbirliği için İstikrar ve İyi Komşuluk Deklarasyonu’nun başlatılması. 1996 Bölgesel Yaklaşım politikası 1998 Avrupa Konseyi’nin kararı ile Ortak Dış Güvenlik Politikası kapsamına alındı. 1999 İstikrar Paktı’nın imzalanması. Şarta bağlılık stratejisinin geliştirilmesi

ASKERİ GİRİŞİMLER Concordia Operasyonu Althea Operasyonu AB polis misyonları Proxima Operasyonu

BATI BALKANLAR AB’nin bölgenin aşamalı bir şekilde entegre sürecine uyum sağlaması için başlattığı stratejidir. Batı Balkanlar kavramı 1999 sonrası literatüre girmiştir. Bosna Hersek,Hırvatistan, Makedonya, Arnavutluk ve Sırbistan’ı kapsamaktadır.

AB’NİN BALKAN POLİTİKASINDAKİ DÖNÜŞÜM Kosova krizinin sonrasında Güney Doğu Avrupa’nın Geleceği çalışma grubu oluşturuldu. CEPS Planı kabul edildi.

GÜNEYDOĞU AVRUPA İSTİKRAR PLANI AB önderliğinde diğer uluslararası aktörler ve bölge devletlerinin katılımı ile Güneydoğu Avrupa İstikrar Paktı kurulması kararlaştırıldı. Krizlere ad hoc yaklaşım yerine çatışma önleyici uzun vadeli ve geniş stratejiler geliştirmek hedeflenmekteydi.

İSTİKRAR VE ORTAKLIK SÜRECİ SAP Batı Balkan ülkelerinin AB’ye üye olmalarını amaçlamaktadır. İstikrar ve entegrasyon surecini kapsayan iki aşamalı bir süreçtir.

İstikrar ve Ortaklık Anlaşmaları AB yardım programları (CARDS) Tek Taraflı Ticari Ödünler Haziran 2000 AB Batı Balkan Zirvesi Zagreb AB Batı Balkan Zirvesi Selanik Batı Balkan ülkeleri için Selanik Gündemi

İSTİKRAR VE ORTAKLIK SÜRECİNDE BATI BALKAN ÜLKELERİ 2001 Hırvatistan’la İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’nın imzalanması. 2003 AB üyelik başvurusu 2004 Aday ülke kabul edilmesi 2005’te 105 milyon Euro’luk yardım

SIRBİSTAN Sırbistan 2002 yılında 2.9 milyar Euro mali yardım almıştır. Sırbistan iç siyasal değişimleri sonrasında AB ile ilişkileri geliştirmiştir. İstikrar ve Ortaklık Anlaşması imzalanmıştır

MAKEDONYA 1996 PHARE Programına dahil olmuştur. 2001’de İstikrar ve Ortaklık Anlaşması imzalayan ilk Batı Balkan ülkesidir. 2005’te AB Konseyi adaylık statüsü tanımıştır.

ARNAVUTLUK 2003’te SAA müzakereleri başlatıldı. 2006’da Ortaklık ve İstikrar Anlaşması İmzalandı.

BOSNA HERSEK 2000 Yılından itibaren AB’nin bağımsız ticari tedbirlerinden yararlanmaktadır. 2006’da Konsey anayasal reform sürecini olumlu görmüştür. Komisyon piyasa ekonomisine geçiş aşamasını eleştirmiştir.

KOSOVA’NIN BAĞIMSIZLIĞI VE AB AB üyesi ülkeler, Kosova'nın bağımsızlığı konusunda tek sesli olamamıştır. AB, Kosova bunalımında sergilemiş olduğu tutum ile ODGP'nin sınavını verecektir.

SONUÇ 1999 Kosova savaşından sonra AB bölgeselleşme sürecinin etkisi ile; - demokratik seçimler yapılmaktadır. - insan hakları konusunda gelişmeler olmuştur - ICTY ile işbirliği yapılmaktadır - AB müktesebatına uyumlu yasal düzenlemeler yapılmaktadır.

KAYNAKLAR http://ec.europa.eu/enlargement/balkans_communication/index_en.htm http://www.iss.europa.eu/research-areas/western-balkans/ http://www.google.com.tr/search?sourceid=navclient&hl=tr&ie=UTF- 8&rlz=1T4GGLL_trTR353TR353&q=eu+and+western+balkans http://www.dtm.gov.tr/dtmweb/index.cfm?action=detay&yayinID=2156& icerikID=2315&dil=TR http://www.ikv.org.tr/images/upload/data/files/sirbistan_avrupa_birligi_ uyeligi_yolunda_onemli_bir_adim_atti.pdf http://www.abguncel.com/konu/644/Hirvatistan_Avrupa_Birligi_Uyeligi_ Konusunda_Kararsiz.htm http://zagreb.be.mfa.gov.tr/ShowInfoNotes.aspx?ID=150 http://siteresources.worldbank.org/MACEDONIAEXTN/Resources/Weste rnBalkanintegrationandtheEU.pdf http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/tr/features/setimes/newsb riefs/2010/07/22/nb-01