KADİR GECESİ Bir Ömre Bedel Gece 26.08.2011.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAZI SORULAR VARDIR ÇÖZMENİZ GEREKEN…..
Advertisements

“Bu aydan azami istifade edecek olanlar ona teveccüh edenler olacaklardır.”***
Peygamberimizi Tanıyalım 1
BERAT GECESİ Hazırlayan:Ertan
İÇİNDEKİ FEYİZ VE BEREKET
BAKARA SÛRESİNDEN SON İKİ AYETİ
BERÂT KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN
Ebû Hüreyre -radıyallahu anh-dan rivâyet olunduğuna göre Resûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz Hazretleri buyurmuşlardır ki: “Cum’a gününde.
Kadir Suresi "Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede,
Sevdiklerinizle ve sevenlerinizle Sıhhat ve afiyet içinde elemsiz-kedersiz, huzurlu bir bayram idrak etmenizi ve nice bayramlara kavuşmanızı, Ve idrak.
KURAN-I KERİMİ’İ TANIYALIM HAZIRLAYAN TALİP ORHAN
Kur’an ı Kerim’in İç Düzeni
KUR’AN-I KERİMİ’İ TANIYALIM HAZIRLAYAN TALİP ORHAN
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
KUR'AN-I KERİM'İ TANIYALIM
Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla
HASED-GIYBET.
Sözünde Durmak Dürüst ve Güvenilir Olmak
Hazırlayan: Bekir Salih KORKMAZ
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
ALLAH İLE İLETİŞİM YOLLARI
Semavi Kitaplara İman Hilal DEMİRTAŞ.
إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik.
KUR’ÂN-I KERİM’İ TANIYALIM
KUR’AN-I KERİM’İN İÇ DÜZENİ
Kuranı Kerim ilk defa bu gecede nazil olmaya başlamıştır.
KURAN’I KERİMİN İÇ DÜZENİ
VAHİY Allah’ın peygamberlerine gönderdiği bilgilere ve mesajlara vahiy denir. Vahiy meleği Cebrail’dir.
Kadir Geceniz Mübarek Olsun.
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
KADİR GECESİ.
İLKÖĞRETİM DKAB DERSİ 7.SINIF 2.ÜNİTE SUNUSU
Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi Bismillahirrahmanirrahim
"Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik
Hz. Muhammed (s.a.v.) Sabırlı ve Cesaretliydi
GÜZEL SÖZ VE DAVRANIŞLAR İLE İLGİLİ HADİS VE AYETLER
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Sorumluluk Bilinci.
4. İbadetlere Devamlılığı
AİLE İÇİ İLETİŞİM.
Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Hazırlayan: İsmail TÜRKMENOĞLU
Kur’an-ı Kerim’i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri
6. Akrabalarımıza Karşı Sorumluluklarımız
RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN ORUCU
T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ. KADİR GECESİ, İNSANLARA HİDAYET REHBERİ OLAN YÜCE KİTABIMIZ KUR’AN-I KERİM’İN, ALEMLERE RAHMET OLAN PEYGAMBER EFENDİMİZE İNDİRİLMEYE.
Peygamberimiz ara sıra etrafında bu- lunanlara bir konuyu öğretmek için soru sorardı. Nitekim Muaz bin Cebe- l’i, Yemen’e, vali olarak gönderirken bu yöntemi.
İslamda kutsal sayılan gecelere verilen isimdir. Bu gecelerin dinimizde ayrı bir önemi vardır. Coşku ve sevgi ile kutlanır. Allaha bol dua edilir.
Kur'ân-ı Kerim'in inmeye başladığı Ramazan ayı'nın yirmi yedinci gecesi. İslâm'da en kutsal ve faziletli gece Kadir gecesidir.
Cuma günü ve önemi. Müslümanlar için Cuma niçin önemlidir?  Toplanma ve cemaat olma anlamına gelen cuma, Müslümanların haftalık bayramıdır.  Cuma günü.
RAMAZAN. ÖYLE BİR AY Kİ O !!! RAMAZAN.
KADİR GECESİ Bir Ömre Bedel Gece
/Kurucaşile. *Kadir kıymet gecesi…Kur’an’ın insanla buluşmaya başladığı KIYMETLi bir gece… *1000 aydan değerli, bir ömre bedel gece… Risaletin.
KURAN (İNDİRİLİŞ SÜRECİ, İÇ YAPISI)
Aile Hayatımız T.C. ŞEHZADELER MÜFTÜLÜĞÜ. Aile Hayatımız T.C. ŞEHZADELER MÜFTÜLÜĞÜ.
Behçet Gündüz İzmir Kur’an-ı Kerim Allah tarafından vahiy meleği cebrail’e, ondan peygamberimize ve onun şahsında tüm insanlık alemine.
Aşağıda verilen kandillerle ilgili kavramları
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ KADİR GECESİ HAC SINAVI EĞİTİM SEMİNERİ.
Bugün neler öğreneceğiz?
KUR’ÂN-I KERİM’İ TANIYALIM
ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Kur'an-ı Kerim …... yılında, ..…………… ayında,
KUR’AN-I KERİM.
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

KADİR GECESİ Bir Ömre Bedel Gece 26.08.2011

KADİR GECESİNDE HAZRETİ MUHAMMED (SAV) EFENDİMİZ BÜTÜN İNSANLARA SON PEYGAMBER OLDU. KUR’AN-I KERİM’İN AYETLERİ İNMEYE BAŞLADI.

İLK VAHİY Hz. Muhammed (sav) 610 yılının Ramazan ayında Buhari ve Müslim'de Hz.Ayşe (ra) şöyle rivayet etmiştir : Hz. Muhammed (sav) 610 yılının Ramazan ayında Hıra/Nur dağınınzirvesindeki bir mağarada Allah’a ibadet ettiği sırada , vahiy meleği Cebrail (as) gelerek O’na son Peygamber olduğunu bildirdi.

KURAN-I KERİMİMİZ

İLK VAHİY Cebrail (as) : Oku ! dedi. Peygamberimiz (sav) : Delft Sultan Ahmet Camii İLK VAHİY Cebrail (as) : Oku ! dedi. Peygamberimiz (sav) : ”Ben Okuma bilmem.” diye cevap verdi. Bu durum üç kere tekrarlandı.Vahiy meleği Cebrail (as) Peygamberimize (sav) sonunda “اقْرَأْ -Oku !”emriyle başlayan Alak suresinin ilk 5 ayetini okudu.

İLK İNEN KUR’AN AYETLERİ H.D.V Delft Sultan Ahmet Camii İLK İNEN KUR’AN AYETLERİ Alak Suresi : 1-5. Ayetler

1-2.Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı “alak” dan yarattı. 3.Oku! Senin Rabbin en cömert olandır. 4-5. O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir . Alak Suresi Kur’an’ın(Mushafın)96. Suresidir WEB ADRESİMİZ - www.delftsultanahmetmoskee.com

YARATAN RABBİNİN ADIYLA KUR’AN’IN İLK EMRİ YARATAN RABBİNİN ADIYLA OKU ! Alak Suresi / 1. Ayet

Kalkınca durumu eşi Hz. Hatice’ye anlattı. Peygamberimiz (sav) , hemen evine geldi. “ Beni örtün..” diyerek yatağına yattı. Kalkınca durumu eşi Hz. Hatice’ye anlattı. O büyük kadın şu sözleri ile O’nu teselli etti. www.delftsultanahmetmoskee.com

İLK VAHİY ( Miladi 610 ) Çünkü sen ; Sana müjdeler olsun. And olsun ki Allah seni asla utandırmaz. Çünkü sen ; Akrabalarını ziyaret edersin, doğruyu söylersin. Acizlere yardım edersin. Misafirlerini ağırlarsın.Yoksullara kazanç sağlarsın. Hak’tan gelen afetlere ve belalara karşı halka yardımcı olursun"

13 sene Mekke’de 10 sene de Medine’de Peygamberlik yaptı. İLK İMAN EDENLER 1 İLK MÜSLÜMAN 2 3 10 YAŞINDA MÜSLÜMAN 4 KADINLARDAN HZ. HATİCE (RA) ERKEKLERDEN HZ. EBU BEKİR (RA) ÇOCUKLARDAN HZ. ALİ (RA) KÖLELERDEN HZ. ZEYD B. HARİSE (RA) 13 sene Mekke’de 10 sene de Medine’de Peygamberlik yaptı.

KUR’AN İLE İLGİLİ ÖZLÜ BİLGİLER 1 2 3 4 İNİŞ SÜRESİ 23 YIL SURE SAYISI 114 SURE AYET SAYISI 6236 AYET CÜZ SAYISI 30 CÜZ 12- BESMELE SAYISI:114 (Neml suresinde 2 besmele var) 13-HZ. EBU BEKİR ZAMANINDA CEM EDİLDİ.MUSHAF HALİNE GELDİ 11-HZ. OSMAN DEVRİNDE ÇOĞALTILDI 5-İLK SURESİ: FATİHA 6- SON SURESİ: NAS 7-EN UZUN SURESİ: BAKARA (286 Ayet) 8- EN KISA SURESİ : KEVSER (3 Ayet) 9- EN UZUN AYET: Bakara 282 10-ENKISA AYETİ:Fecr 1 11-BESMELESİZ SURE: Tevbe

KADİR GECESİNİN FAZİLETİ 1-BİZ , O’NU ( KUR’AN’I ) KADİR GECESİNDE İNDİRDİK. 2-BİLİR MİSİN NEDİR KADİR GECESİ ? 3-KADİR GECESİ BİN AYDAN HAYIRLIDIR. 4-O GECE, MELEKLER VE RUH (CEBRAİL) RABLERİNİN İZNİYLE HER İŞ İÇİN İNERDURURLAR. 5-O GECE TAN YERİ AĞARINCAYA KADAR ESENLİK DOLUDUR. “ Kadir Suresi – 1-5. Ayetler

Bu geceye Kadir Gecesi denmesi; Bu gece kıymetli bir kitabın,kıymetli bir meleğin,kıymetli bir ümmete inmesindendir.

T.C. DOĞANKENT MÜFTÜLÜĞÜ Bir geceyi bin aydan daha hayırlı kılan , o gecenin içerisinde yer aldığı bütün bir ayı (Ramazan) mübarek kılan da Kur'an'ın o gecede/ayda doğmuş olmasıdır. Ramazan da, Kadir Gecesi de, tüm kadru kıymetini Kur'an'ın doğuş zamanı olmalarından almaktadırlar. www.dogankentmuftulugu.gov.tr

KADİR GECESİ NİÇİN GİZLİ TUTULMUŞ? Allah,insanlara, emir ve yasaklarına her zaman uysunlar diye ölümü nasıl gizli tutmuş ise Ramazanın bütün gecelerini ihya etsinler diye gizli tutmuştur. İnsanlar bu geceye güvenip de diğer geceleri ihmal etmesinler diye Mükellef insan o geceyi araştırmada gayret göstersin böylece mükafat kazansın diye

İLGİLİ HADİSLER "Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır." "Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır." "Allahü teâlâ, Kadir gecesini ümmetime hediye etti, ondan önce kimseye vermedi."

KADİR GECESİNİN FAZİLETİ(Hadis) KİM FAZİLETİNE İNANARAK VE SEVABINI ALLAH’TAN UMARAK KADİR GECESİNİ İHYA EDERSE GEÇMİŞ BÜTÜN GÜNAHLARI AFFEDİLİR. (Buhari)

KADİR GECESİ HANGİ GECEDİR ? KUR’AN BU AYDA İNDİ BU KESİN: شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ 2.KUR’AN BU AYIN KADİR GECESİNDE İNDİ.BU DA KESİN:إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ Demek ki kadir gecesi Ramazan ayında gizlidir. Ama Efendimiz(sav) ip uçları vermiştir.

KADİR GECESİ HANGİ GECEDİR ? PEYGAMBERİMİZ BUYURUYOR Kİ : KADİR GECESİNİ RAMAZAN AYININ SON 10 GÜNÜNÜN TEKLİ GECELERİNDE ARAYINIZ. (Buhari) RAMAZAN AYININ 27. GECESİ OLMASI EN KUVVETLİ GÖRÜŞTÜR.

KADİR GECESİ DUASI

ALLAHIM ! SEN AFFEDİCİSİN. AFFETMEYİ SEVERSİN. BİZLERİ AF EYLE.! KADİR GECESİ DUASI ALLAHIM ! SEN AFFEDİCİSİN. AFFETMEYİ SEVERSİN. BİZLERİ AF EYLE.!

KADİR GECESİNİ NASIL İHYA EDELİM. 1- DUA EDELİM : Kendimize, ailemize, çocuklarımıza, milletimize, mü’minlere dua edelim. Ana-baba duası alalım. 2- TEVBE EDELİM : Büyük küçük bütün günahlarımızın bağışlanması için tevbe edelim. 3- KUR’AN OKUYALIM : Kendimiz ve mevtalarımızın ruhu için Kur’an ve meali okuyalım. 4- NAMAZ KILALIM : Kaza veya nafile namaz kılalım. 5- TESBİH ÇEKELİM : Zikir kelimelerini söyleyelim. 6- SELAT GETİRELİM : Peygamberimize selat getirelim. 7- ZİYARET YAPALIM : Dost,yakın ve komşularımıza tebrik ziyareti yapalım. Şehit ailelerini ve hastaları ziyaret edelim. 8- İKRAM-YARDIM YAPALIM: Yoksul, yetim ve öğrencilere maddi yardım yapalım. Çocukları sevindirelim. 9- TEBRİKLEŞELİM : Birbirimizin kandilini tebrik edelim. Dargınları barıştıralım. 10- MUHASEBE YAPALIM: Ömrümüzün muhasebesini yapalım. Bundan sonra iyi bir mü’min olmaya, düzenli namaz kılmaya, günahlardan sakınmaya Rabbimize söz verelim.

Özetle Bu gece; Tam bir tevbe (Nasuh tevbesi-Tavuk tevbesi değil) yapılmalı. 5 Vakit namaz kılmayanlar 5 namaz moduna geçmeye söz vererek hemen geçmeli. Kur’an’ın doğduğu gecedir.Kur’anla alakamızı gözden geçirelim. Dargınlıklara son verelim Hayır hasenat yapalım. TV’nin karşısında vakit öldürmeyelim.

KADİR GECENİZ KUTLU OLSUN.

HAZIRLAYAN VE TAKDiM EDEN Mahmut Rauf ARCAKLIOGLU www.mahmutarcaklioglu.com 0541 683 45 01