Helen Birliği/İskender İmparatorluğu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Haritalar ve Özet Bilgiler
Advertisements

Tarih Boyunca Avrupa’da Savaş ve Barış
TURİZMİN GELİŞMESİNE ETKİ EDEN UNSURLAR
Tarih bilimi araştırmayı ve öğretimi kolaylaştırmak amacıyla,
Buharla Çalışan Su Pompaları
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
 BAŞKENTİ-KONSTANTİNOPOLİS  RESMİ DİLİ-LATİNCE  DİNİ-391 yılına kadar Antik Roma Dini, Sonra Ortodoks Hristiyanlığı ve Hristiyanlık  YÖNETİM-OTOKRASİ.
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
Sanayi kentleri ve gelişimi
Uygarlık nedir? Uygarlık ve Çağdaşlık Bilgilendirme
Ünite:1 İpek Yolunda Türkler.
Anadolu Uygarlıkları Lidyalılar.
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
Farklı Sistemlerde Kentleşme ve Kentleşme Politikası
Antik Yunan Kentleri (Polis)
Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti)
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
EGE VE YUNAN UYGARLIKLARI
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
Avrupa Hun Devleti.
İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci
İletişim ve Toplum 2010 Bahar
Doç.Dr. Ahmet MUTLU Ondokuz Mayıs Üniversitesi İİBF
Zaman içinde bilim.
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
KAVİMLER GÖÇÜ SBEP
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Eski Mısırda bulunan ilk belgeler papirüs üzerine yazılan tapınak kayıtlarını içeriyordu. Sosyal hayatı içine alan, din ve dinle ilgili törenleri, felsefe,
YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
İSKENDER İMPARATORLUĞU
SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
TOPRAKTAN GELEN YAŞAM Erdoğan GÜL.
BATININ YUKSELMESININ TEMEL NEDENLERI
Karanlık çağ İlk çağ Orta çağ Yakın çağ
ANADOLU UYGARLIĞI HİTİTLER UYGARLIGI (MÖ 1700-MÖ700)
SANAT TARİHİ.
,.
KENTSEL SİYASET. KENTSEL SİYASET Kentsel Siyaset-2 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KENTSEL SİYASET-5. KENTSEL SİYASET-5 Kentsel Siyaset-5 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
AVRUPA.
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
İLK ÇAĞLARDA ULUSLARARASI İLİŞKİLER
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
KAVİMLER GÖÇÜ (375).
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
orta ÇAĞLARDA ULUSLARARASI İLİŞKİLER
Rönasans Hareketleri’nin İTALYA ‘da Başlamasının Nedenleri
KAVİMLER GÖÇÜ SBEP
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TA®İH NOTLA®I.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
Buharla Çalışan Su Pompaları
21. YY Eğitimi. Nedir? Nereden kaynaklanmaktadır? Niçin başvurulur? Nasıl önlenir? Terörizmden neden korkarız?
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI’DA TOPLUM VE EKONOMİ
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
Helen Birliği/İskender İmparatorluğu
375’te Kavimler göçü sonucu Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılması sonucu İstanbul’da kurulmustur. Bizanslılar, Yunan ve Helenizm kültürüyle yoğrulmuş,
SOSYAL YAPI İlin Türkiye'deki konumu Edirne haritası Çalışma alanı
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
Yapan=Mücahitnşahin Sınıf=10/A 'Numara=2622 Konu= Kavimler göçünün sonuçları.
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
Batı Medeniyeti Batı Roma. BATI ROMA İMPARATORLUĞU Batı Roma İmparatorluğu, Büyük Roma İmparatorluğu'nun M.S. 395 yılında İmparator Theodosius tarafından.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
 Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte, Roma.
Rönesans. Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Helen Birliği/İskender İmparatorluğu Makedonyalı İskender’in tahta çıkışı = Per İmp. Aile kavgaları+Yunan sitelerinin iflası Yunan Siteleri= Artan nüfus+işsizlik ve besin eksikliği+çiftçilerin sürekli savaşta olması+çiftliklerin sürekli işgali ve artan borçları+çömlekçiliğin eski ihraç pazarlarını kaybetmesi İskender tarafından ekonomik krizdeki Batı ve siyasal çözülme içindeki Doğu’nun kolayca aşılması. Dünya İmparatorluğu kurma ideali. Uzak Doğu’ya köprü olan bu coğrafyayı, kent merkezleri etrafında biçimlendirmek isteme (imparatorluğu).

Bir kaç yıl içinde İskenderiye gibi 70 şehir kurulması. Bunlar; Orta Asya’da büyük kervan pazarları olacak büyük şehirler; Hindikuş geçitlerini kontrol eden, Sir Derya üzerinde Çin’i gözetleyen şehirler vd. Bu kentleri Yunan’da olduğu gibi başıboş bırakmama politikası (idari bağımsızlık var ama imp. İçinde kaynamış krallıklar biçiminde). Ticaret ve ekonomik hayatın temelini tarıma dayandırma. Bunun için Babil, Mısır ve Per Kralları tarafından uygulanan toprağı değerlendirme polit. Yeniden canlandırma. Satmak için ekmek politikası ile tarımla uğraşan kitleler ferahlatıldı ve sağlıklı bir kırsal alan ekonomisi kuruldu. Ancak, bu imparatorluğun ömrü İskender’le sınırlı kaldı.

Helen Kenti’nin Siyasal-Düşünsel Temeli Antik Yunan kent devletleri, Makedonya’nın Yunanistan’ı fethedip, Helen Birliği’ni kurmasıyla sona erdi. Bu dönemde etkili düşünce akımları: Epikürler ve Stoacılar Bunlara göre uşlaşılmak istenen mutluluk, kendine yeten bir kentte değil, kendine yeten bir bireyden hareketle dünülmelidir. Buna göre polis’in (kent) yerini kozmopolis (kozmopolit/dünya kenti), Yurttaş’ın yerini de «dünya yurttaşı» almıştır.

Herkesin, aklın yasalarına göre düzenlenmiş bir dünya kentinde yaşaması düşüncesi = Helenistik dönem İmparatorluk düşüncesi. Mutlak gücün mekana yansıması= Antik Yunan kentsel biçimin yerini geometrik plan, geniş caddeler, caddeler boyu kemerler. Ket, iktidarın bir gösteri alanı olarak, geçit törenlerinin yapıldığı yerdir. Geometrik Form= (anlama karşıtı) «kentin bir tarafını gören her tarafını görür». Kentte her işe koşan yurttaşın yerini «seyirciler» almıştır. Kralların tanrılaşması süreci artarak sürmüştür. Kentler, düşüncenin mekanı olmak işlevinden uzaklaşmaya başlamıştır.

Roma İmparatorluğu

Doğuşu İskender İmp. Parçalanmasından sonra Mısır kendi geleneğine dönerken, İmp. Eski yayılma alanlarında Helenistik monarşiler doğmuştur. Bu arada Roma da yerel bir cumhuriyet olmaktan çıkıp, güçlü bir devlet haline gelmiştir. 200’e kadar Roma İmp. Bütün Akdeniz havzasını içine alan ve bazı Batı Avrupa memeleketlerini de Doğu’ya bağlayan bir barış ve ekonomik gelişme devri yaşamıştır (Pax Romana). Roma’dan özellikle Batı ve Kuzey Avrupa ülkeleri yararlanmıştır. Çünkü o döneme kadar buralarda ilkel tarımcılık ve köy hayatı hakim. Galya, Britanya gibi yörelere Roma ile Kadeniz uygarlığının kent hayatı, ticaret ve ulaşım teknikleri ve sanayi sokulmuştur.

Roma ile Doğu uygarlık birikimleri, Avrupanın içlerine kadar yayıldı Roma ile Doğu uygarlık birikimleri, Avrupanın içlerine kadar yayıldı. Böylece işlenen toprakların yüzölçümü arttı ve tarım teknikleri gelişebildi. Buna rağmen İpm.un doğu kanadı sanayileşmiş ve mamul mal satan büyük şehirlere sahipken, Batı kanadı hammadde tedarik edilen seyrek nüfuslu tarım memleketleri ya da sömürgeler durumunda idi. Nitekim, İpm. İkiye ayrılmasından (395) sonra da Batı Roma İmp. Yıkılıp, Doğu Roma (Bizans) imp. Ayakta kalması buna bağlanmaktadır.

Roma Antik Yunan’ın mirası İlk Çağ’ın en büyük ve en görkemli kenti: Roma Agora’nın yerini forum almıştır. Avrupa’nın çeşitli yerlerinde ticari önem taşıyan kentlerin kurulması Germen ve Hun saldırıları, Roma İmp. ikiye ayrılması Feodalizm, tarıma dönüş ve Kale Kentler

Düşünsel Temeller Roma İmp. Evrensellik boyutu olan bir imp. Bunun için güçlü ordu ve ekonomi gerekir. Akdeniz ticareti=güçlü ordu= iç pazarın, ticaret yollarının güvenliği= ülke refahı Helenistik dönemden devralınan kentlere düzen ve disiplin getirme. Kentler, merkezin kurduğu yapay mekanlardır. (Antik Yunan’dan farlı olarak). Roma kenti, kuruluşunda ve işleyişinde kentlilinin olmadığı bir niteliğe sahiptir.

Roma kent formuna yansıyan sanat anlayışında günlük yaşamın gereksinmelerine cevap verme anlayışı hakimdir. Örn. Tiyatro=eğitme ve zevk verme amacı taşır. 3. yy. Roma İmp.nu tehdit eden iki unsur: Barbar kavimler ve Hristiyanlık. Bu dönem kenti de gücü yansıtan bir biçime sahiptir. Kamusal binalar, özellikle ihtişamlı yapılarak, iktidarı mekana yansıtmaktadır. PleblerXpatriciler gerilimi, din ve arena gösterileri ile azaltma çabaları, bayramlar.

Roma kentinde Helenistik dönem kentlerindeki gelişmeler devam etmiştir. Yurttaş, kentin kuruluş ve işleyişinde yoktur. Ancak, altyapısı bakımından göz kamaştırıcı bir gelişmişlik vardır. Kentler düşünce merkezi olmaktan uzaktır. Düşünce, kültür ve sanat hayatı, Antik Yunan’ın gerisindedir.