Kontinans Sosyal olarak uygun olacak ş ekilde idrarı tutabilme uygun zamanda uygun yerde ve istemli olarak idrarı yapabilme yetene ğ i Bu yetene ğ in.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan ve Sunan Fatma Sena YAMAN.
Advertisements

DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK
MUSTAFA YEŞİLADA
 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
 HAZIRLAYAN : MEHMET RAC İ KILIÇ.  Anne ve babalar!  Genellikle çocuklarımızın çok zeki oldu ğ unu dü ş ünürüz; ancak okulda bazı derslerden ba ş.
İNSAN-MAKİNA SİSTEMLERİNDE PERFORMANSI ETKİLEYEN SOSYAL FAKTÖRLER
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
Yüksek Gerilim Dersi Koruma Röleleri
Olumlu Disiplin Yöntemleri
KÖK HÜCRE MUHAMMED KARAKAYA A-9-D.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
İDRAR KAÇIRMA (ÜRİNER İNKONTİNANS).
METOKLOPRAMİD KULLANIMINA BAĞLI GELİŞEN AKUT DİSTONİ: İKİ OLGU SUNUMU
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
Çocukta Nonnörojenik İşeme Bozuklukları Dr. Zafer SINIK Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı.
Sunuindir.blogspot.com YAPIM EKLERİ
SORU - CEVAP Dr. Mustafa GÜNHAN.
Olgu sunusu Dr.Serdar Tekgül.
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
Distimik bozukluk Siklotimik Bozukluk
Dr. Harun GÜLMEZ KOLAN British Hospital BAŞHEKİMİ
ÇOCUKLARDA FONKSİYONEL İŞEME BOZUKLUKLARI VE ENUREZİS
ÜRODİNAMİ NASIL YAPILMALI? KİME?
ANA BABA TUTUMLARI. Tuncay DEMİRTAŞ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
EYLÜL 2014 ÖZGE DEMİR.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Bipolar Duygudurum Bozukluğu
İdrar kaçırmada sınıflandırma ve değerlendirme
BİRİNCİ BASAMAKTA ÜROLOJİK HASTALIK YÖNETİMİ. Yard. Doç
ENUREZİS Doç. Dr. Bilal YILDIZ
Çocuklarda İşeme Bozuklukları ve Hemşirenin Rolü
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Yaşlılarda Üriner İnkontinans
Dışa Atım Bozuklukları
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
Kadın hastalıkları.
Mesane kontrolü gündüz 2-3 yaş gece 3-4 yaş civarında kazanılmaktadır.
ALTINI ISLATMA (Enürezis)
KİMYASAL DENGE VE KİMYASAL KİNETİK
Yağmur, Kar, Sis.
“Öfke”.
Midedeki asitli salgının ve bununla karışmış olan besin maddelerinin, geriye özofagusa kaçmaları, yani “Reflü” olayı sonucu özofagusun mideye yakın son.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM A.D.
BAĞLAŞIKLIK-BAĞDAŞIKLIK-BAĞDAŞTIRMA
Monosemptomatik Enürezis Noktürna Dr.Orhan Ziylan İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji AD, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı.
İşeme Disfonksiyonları
MİKSİYON BOZUKLUKLARI VOIDING DYSFUNCTION
ÜRİNER İNKONTİNANS Prof.Dr.Mehmet BAYKARA.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
Sevda GÜL 1450Y  EEG nedir?  EEG Nasıl Ölçülür?  İ nsan beyninin yaydı ğ ı dalgalar nelerdir?  Epilepsi nedir?  Epilepsi verilenin YSA ile.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Tik bozukluğu. Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir.
Tek-gen Hastalıkları.
Kadınlar neden idrar kaçırır? Nasıl tanı koyulur?
Trans obturator tape (TOT) yapılan hastalarda kısa ve uzun dönem sonuçlar Çelebi BASUGUY*, Serdar BAŞARANOĞLU, Talip KARAÇOR, Şafak HATIRNAZ, Orhan ŞAHİN,
İnkontinans? Üriner inkontinans kadının sosyal, fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerine olumsuz etki yaratarak utanç, düşük benlik saygısına neden olur.
ALTINI ISLATMA (Enürezis)
ENKOPREZİS Gelişimsel olarak sfinkter kontrolünün kazanıldığı yaşa gelinmesine karşın dışkının istemli ya da istem dışı olarak, yineleyen bir biçimde uygunsuz.
NÖROJENİK MESANE REHABİLİTASYONU
ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ.
Olası riskleri AKRABA EVLİLİKLERİ. Akraba evlili ğ i (tıp dilinde endogami evlili ğ i - İ çten evlenme); genetik hastalıkların epidemolojisini etkileyen.
ANNE ÇOCUK SA Ğ LI Ğ I 0-6 Yaş Çocuklarında Sık Görülen Şikâyetler KAYNAKLAR: k-saglik/cocuk-hastaliklari/ yas-cocuklarinda-sik-
UYKUDA GASTROİSTESTİNAL SİSTEM
Kronik Nöropatik Ağrıda Spinal Kord Stimülasyonu Uygulaması
Sunum transkripti:

Kontinans Sosyal olarak uygun olacak ş ekilde idrarı tutabilme uygun zamanda uygun yerde ve istemli olarak idrarı yapabilme yetene ğ i Bu yetene ğ in kaybedilmesine :inkontinans

Alt üriner sistem Mesane ve mesane boynu(internal sfinkter) Üretra Periüretral çizgili adale(external sfinkter) Bu yapıların innervasyonunu sa ğ layan otonom ve somotik sinir sisteminin santral ve periferik bölümleri.

İdrar kontrolünün gelişimi Yenido ğ anda refleks i ş eme Det/sfinkter sinerjisi yetersiz rezidüel idrar(+) İ lk bir yıl ortalama günde 20 i ş eme.kapasite artar,kiloya göre idrar miktarı azalır..9.aydan sonra kesintili i ş emeye pek rastlanmaz..3 ya ş civarında günde ortalama 11 i ş eme Önce external sfinkteri kasarak ba ş layan idrarı durdurma daha sonra istemli i ş emeyi ba ş latma alı ş kanlı ğ ı edinilir. 4 ya ş civarı eri ş kin tipi özellikler kazanır.

Alt üriner sistem fonksiyonları İ drarın depolanması Sempatik sistem aktif Depolanan idrarın bo ş altılması Parasempatik sistem.

Erişkin tipi işeme Dolma fazında detrusör kasılması yok External sfinkter istemli olarak gev ş etilip spinal refleks ile detrüssör kontraksiyonu ba ş latılır. Detrüsör ve sfinkterin sinerjik oldu ğ u dü ş ük basınçlı ve rezidüel idrar olmayan bir i ş eme sa ğ lanır.

Enürezis etiyoloji Sinir sisteminin maturasyonun gecikmesi Genetik faktörler Psikolojik faktörler Uyku bozuklu ğ u ADH ritmik salgılanmasındaki bozukluk Sosyoekonomik seviye

İ drar kaçırma ş ikayeti, çocuk ürolojisi polikliniklerine ba ş vuran hastaların çok önemli bir kısmında mevcuttur. Çocuklarda önce gece barsak,sonra sırası ile gündüz barsak, gündüz idrar, ve gece idrar kontrolleri kazanılır.

Genel olarak 2 ya ş a kadar gündüz ve 4 ya ş sonuna kadar da gece idrar kontrolü sa ğ lanır. Yedi ya ş ına kadar gelmi ş kızların %6'sında, erkeklerin de %3.8'de gündüz idrar kaçırma problemi ile kar ş ıla ş ılır.

İ drar kaçırma inkontinans olarak adlandırılır. Burada belirli (küçük) bir miktar idrar kaçması söz konusudur.

ÇOCUĞUM ALTINI ISLATIYOR İ drar kaçırma gece ya da gündüz meydana gelebilir. Bu grup hastalıklar genel olarak "fonksiyonel i ş eme bozuklukları" olarak adlandırılır. İ nkontinans olmadan da, i ş eme ile ilgili ş ikayetler (sıkı ş ma, sık ya da seyrek i ş eme, bekletme vb.) altta yatan bir fonksiyonel i ş eme bozuklu ğ unu dü ş ündürmelidir. Fonksiyonel i ş eme bozukluklarının asıl önemi sıklıkla idrar yolu enfeksiyonları ( İ YE) ve veziko-üreteral reflü (VUR) ile birlikte görülmesidir.

Fonksiyonel i ş eme bozukluklarının varlı ğ ında normal mesane dinamikleri bozulmakta ve buna ba ğ lı olarak da İ YE sıklı ğ ı artmaktadır. Reflü ile i ş eme bozuklu ğ u arasında da bir birliktelik vardır. Hastaların %15-50 kadarında reflü ve i ş eme bozuklu ğ unun birlikte görüldü ğ ü bildirilmektedir. Altta yatan i ş eme bozuklu ğ unun tedavisi reflünün kendi kendine düzelmesini hızlandırmaktadır.

VUR varlı ğ ında, i ş eme bozuklu ğ u İ YE sıklı ğ ını da arttırdı ğ ı için, bu çocuklar daha sık pyelonefrit yani ate ş li böbrek enfeksiyonu geçirmektedirler. Ayrıca, i ş eme bozuklu ğ una sıklıkla kabızlık ya da gaita kaçırma gibi barsak bo ş altım (eliminasyon) problemleri de e ş lik etmektedir.

İş eme bozuklu ğ u ile birlikte, kronik kabızlık varlı ğ ında, barsaklardaki bakteri sayısı artmakta bu da enfeksiyonları kolayla ş tırıcı bir faktör olarak rol oynamaktadır.

Sıkı ş ma (urge) sendromu ve sıkı ş ma (urge) inkontinansı: Depolama bozuklukları içerisinde bulunmaktadır. Gün içerisinde sık ve ani olarak ortaya çıkan i ş eme ihtiyacı ile karakterizedir. Çocuk bu sırada idrar kaçırmayı engellemek için bir takım idrar tutma manevralarına (çömelme, bacakları çaprazlama, perineye bası, penisi sıkma vb.) ba ş vurur.

Çocuğum altını ıslatıyor Bu ş ekilde, idrar kaçırmayı pelvik taban kaslarını kasarak engellemeye çalı ş ır. E ğ er bu engellemeler yeterli olmazsa idrar kaçırma meydana gelir ki bu sıkı ş ma inkontinansı olarak adlandırılır. Tipik olarak ş ikayetler, dikkatin azaldı ğ ı ö ğ leden sonra ak ş am üzeri saatlerinde artar. İş eme normal ş ekilde olup, ço ğ unlukla i ş eme sonrası artık (rezidü) idrar kalmaz.

Çocu ğ un idrar kaçırmamak için kendini sıkması İ YE geli ş imini son derece kolayla ş tıran bir olaydır. Ayrıca kendini sıkma nedeni artmı ş pelvik taban kas aktivitesi daha önce de belirtildi ğ i gibi büyük tuvaletin geciktirilmesine ve kabızlı ğ a yol açar. Kabızlı ğ a ba ğ lı zaman zaman olu ş an gaita kaçakları nedeni ile, iç çama ş ırlarda kirlenmelere rastlanabilir.

Disfonksiyonel İş eme Sendromu: Bu tablonun sıkı ş ma sendromundan en önemli farkı artık normal i ş eme ş eklinin bozulmu ş olmasıdır. Bu çocuklarda i ş eme kesikli hale gelmektedir ve genellikle i ş eme sonrası geride artık idrar kalır.

Bu tablonun daha ilerleyen hallerinde çocuk sürekli idrar tutmaya çalı ş tı için mesane kası gücünü yitirmeye ba ş lar. Bu durum artık Tembel Mesane Sendromu olarak adlandırılır. Sürekli artık idrar nedeni ile İ YE riski çok yüksektir. Bir çalı ş mada tembel mesane sendromlu kızların %58'inde İ YE geli ş ti ğ i saptanmı ş tır.

Vajinal İş eme: Özellikle ş i ş man, bacakları kapalı olarak i ş eyen kızlarda görülür. İ drar önce vajene dolar, sonra çocuk aya ğ a kalkınca iç çama ş ırlar ıslanır. Bu çocukların alafranga tuvalete ata biner gibi ters oturmalarının sa ğ lanması bile ço ğ u olguda sorunu çözmeye yeter. Muayenede labial yapı ş ıklık olmadı ğ ı kontrol edilmelidir.

Gülme İ nkontinans: Neredeyse tamamen kızlarda görülen bu durumda gülme sırasında mesane aniden ve tamamen bo ş alır. Nedeni tam belli de ğ ildir. Bu durumda antikolinerjik tedaviden fayda görülebilir. Bu olgularda zaman içerisinde spontan düzelme beklenir.

Tanım olarak enürezis, normal i ş eme döngüsünün sosyal olarak uygun olmayan bir ortamda meydana gelmesidir. Uluslararası çocuk kontinans cemiyetinin (ICCS) tanımına göre enürezis: "Be ş ya ş ve üzerindeki çocuklarda, ürodinamik açıdan normal bir i ş eme eyleminin uygun olmayan bir ortamda gerçekle ş mesi" dir.

Nokturnal enürezis genel olarak gece idrar kontrolünün ba ş laması gereken 5 ya ş ve üzerinde, uyku sırasında meydana gelen idrar yapılmasıdır. Be ş ya ş ındaki çocukların %15'i yataklarını ıslatmaya devam ederler. Yıllık %15 kadar bir kendi kendine düzelme oranı söz konusudur. Onbe ş ya ş ındaki çocukların %99 unde yatak ıslatma kendili ğ inden düzelmi ş olur.

Anne ve babası enüretik olan çocukların %77'sinde, sadece anne ya da baba enüretik ise çocukların ise %44'ünde enürezis saptanmı ş tır. Ayrıca anne ya da babadaki düzelme ya ş ı da çocuktaki düzelme ya ş ını tahmin etmede belirleyici olabilir.

Enürezis ile ilgili en önemli noktalardan bir tanesi e ş lik eden gündüz i ş eme ş ikayetlerinin olup olmamasıdır. Gündüz idrar ş ikayetleri varlı ğ ında olay daha ciddi bir boyut kazanmı ş demektir. Bu durumda altta yatan daha detaylı tetkik ve tedavi gerektiren bir tablo yer alabilir

Bu olayın nedenleri ile ilgili çok çe ş itli görü ş ve teoriler söz konusudur. En klasik kabul edilen ve birçok olguda az ya da çok iç-içe geçmi ş olarak bulunan 3 teori, gece artmı ş idrar yapımı, azalmı ş mesane kapasitesi ve uyku faktörüdür. Özellikle son çalı ş malarda bu çocukların uyandırılmalarının daha güç oldu ğ u üzerinde durulmaktadır.

Fonksiyonel i ş eme bozuklukları kısmında anlatıldı ğ ı gibi iyi bir anamnez, i ş eme çizelgesi ve detaylı muayene ço ğ unlukla tanı koydurucu olur. İ drar akım e ğ risi ve rezidü idrar ölçümü disfonksiyonel bir i ş emenin olaya e ş lik edip etmedi ğ ini ortaya koymak için oldukça faydalıdır. İş eme öyküsü ya da idrar akım e ğ risi i ş eme disfonksiyonunu dü ş ündürüyor ise üst üriner sistemin ultrason ile de ğ erlendirilmesi önerilebilir.

Teşekkürler….