Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ."— Sunum transkripti:

1 ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ

2 ÜRİNER İNKONTİNANS İstemsiz olarak idrar kaçırma Sosyal ve hijyenik sorun yaratır. Tahminen erişkin kadınların neredeyse yarısının üriner inkontinansı olduğu düşünülmektedir. Semptomatik popülasyonun %25-61’i tedavi amacıyla başvurur. Üriner inkontinans bir mortalite nedeni değildir ;ancak hasta için çok rahatsiz edicidir.

3 ÜRİNER İNKONTİNANS VE ETKİLERİ Yaşam kalitesi: İnkontinans depresyon ve anksiyete ile ilişkili bulunmuştur. İşgücü kaybına yol açar. Seksuel disfonksiyon: Koit sırasında inkontinanslı hastaların üçte biri semptomatik olabilmektedir.Bu nedenle oluşabilecek anksiyeteye bağlı seksuel disfonksiyon sıklığında artış vardır.Özellikle urge tipi olan olgularda daha fazla seksuel disfonksiyon olur. Artmış morbidite; perineal enfeksiyonlara bağlı.

4 ÜRİNER İNKONTİNANS-RİSK FAKTÖRLERİ Yaş Obezite Parite Doğum şekli Aile öyküsü Irk Diğer; sigara, kafein alımı, diabet,cva, depresyon, vajinal atrofiradyasyon, genitoüriner cerrahi öyküsü vs.

5 ÜRİNER İNKONTİNANS STRES İNKONTİNANS :İntraabdominal basınç artışı olduğu durumlarda idrar kaçırma görülür. Genç hastalarda daha sıktır. URGE İNKONTİNANS: Aniden başlayan idrar yapma isteği öncesinde ya da beraberinde idrar kaçırma görülür.

6 STRES ÜRİNER İNKONTİNANS ÜRETRAL HİPERMOBİLİTE:Pelvik tabanın ve vajina –mesane boynu –üretra arasındaki bağ dokudaki yeterli desteğin ortadan kalkması ile meydana geldiği düşünülmektedir. Bu durumda üretra ve mesane boynu ön vajen duvarı boyunca tam kapanamaz. Artan karın içi basıncı ile buradan idrar kaçışı olur.

7 STRES ÜRİNER İNKONTİNANS ÜRETRAL HİPERMOBİLİTE:Periüretral destek dokusundaki yetersizlik ve /veya sürekli artmış karın içi basınç doğum sırasında travma, üretra duvarındaki kas tabakasının kapanmasındaki yetersizlikler inkontinansa yol açar. Özellikle vajinal doğum sırasında pelvik kaslara direk zarar görebilir, pelvik nöral yapılar da zarar görerek pelvik kaslarda disfonksiyona yolaçabilir.

8 STRES ÜRİNER İNKONTİNANS İNTRANSEK SFİNKTER YETMEZLİĞİ: Üretrayı kapalı tutan üretral mukoza ve muskuler tonusun kaybı sonucu oluşur.Daha önce inkontinansa yönelik cerrahi tedavi alan olgularda görülür. Üretral hipermobilite varlığı zorunlu değildir. Klinik olarak çok az bir karın içi basınç arttığında dahi idrar kaçışı ile karşımıza çıkar. Tedavide amaç üretral kan akımını arttırmaktır. Bu nedenle topikal östrojen ve pelvik egzersiz ile olumlu yanıt görülebilir.

9 MİKST TİP İNKONTİNANS Hem stres, hem de urge tip inkontinansın birlik olduğu olgulardır.

10 TAŞMA İNKONTİNANS Sürekli idrar kaçışı ya da damlama ile prezente olur. Mesanenin tam boşalmaması sonucu ortaya çıkar. Beraberinde zayıf ve az debili ya da kesik kesik işeme, sık sık olması ve noktüri ile görülebilir. Patofizyolojide detrusorün kontraktibilitesinde azalma ya da mesane çıkış obstrüksiyonu rol oynar.


"ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları