Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANNE ÇOCUK SA Ğ LI Ğ I 0-6 Yaş Çocuklarında Sık Görülen Şikâyetler KAYNAKLAR:http://www.tombulbebek.com/index.php/cocu k-saglik/cocuk-hastaliklari/ yas-cocuklarinda-sik-

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANNE ÇOCUK SA Ğ LI Ğ I 0-6 Yaş Çocuklarında Sık Görülen Şikâyetler KAYNAKLAR:http://www.tombulbebek.com/index.php/cocu k-saglik/cocuk-hastaliklari/ yas-cocuklarinda-sik-"— Sunum transkripti:

1 ANNE ÇOCUK SA Ğ LI Ğ I 0-6 Yaş Çocuklarında Sık Görülen Şikâyetler KAYNAKLAR:http://www.tombulbebek.com/index.php/cocu k-saglik/cocuk-hastaliklari/450-0-6-yas-cocuklarinda-sik- gorulen-sikayetler http://www.hayatisaglik.com/cocuk-sagligi/difteri-kuspalazi- nedir-belirtileri-nelerdir-nasil-tedavi-edilir.html

2 0-6 Yaş Çocuklarında Sık Görülen Şikâyetler 0-6 Yaş Çocuklarında Sık Görülen Şikâyetler Pamukçuk ve A ğ ız Yaraları Pamukçuk; yeni do ğ anda ve süt çocuklu ğ u döneminde dil, yanak içleri ve damakta görülen bir mantar hastalı ğ ıdır. A ğ ız içinin her iki tarafında beyaz lekeler oluşur. Bu lekeler, toplu i ğ ne başı büyüklü ğ ündedir ve a ğ ızda süt pıhtısı görüntüsü verir.

3

4 Gaz Sancıları ve Karın A ğ rıları Gaz sancısı olan bebek bacaklarını karnına do ğ ru çeker, yüzü kızarır ve yüksek sesle ba ğ ırır. Bebek emzirilirken sütle birlikte bir miktar da hava yutar. Anne her emzirmeden sonra bebe ğ ini, baş ve omuz hizasında dik tutarak sırtını sıvazlamalı, bebe ğ in gazını çıkarmalıdır.

5

6 Kusma Midedeki besinlerin, karın kaslarının kasılması sonucu a ğ ız yoluyla boşalması kusma olarak tanımlanır. Kusma Midedeki besinlerin, karın kaslarının kasılması sonucu a ğ ız yoluyla boşalması kusma olarak tanımlanır.

7 Kabızlık (Peklik-Konstipasyon) Dışkının seyrek aralıklarla, geç ve güçlükle yapılmasına kabızlı k denir.

8 D İ FTER İ Difteri, genellikle burun içi ve bo ğ azı etkileyen, bakterilerin sebep oldu ğ u bir hastalıktır. Difterideki tipik bulgu, bo ğ azda bulunan ve solunum zorlu ğ u yaratan gri-beyaz renkli zar tabakasıdır. Bu tabaka difteri mikrobunun salgıladı ğ ı toksin nedeniyle oluşur. “Kuşpalazı” olarak da bilinen bu hastalık, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlar ve giderek a ğ ırlaşır. Bundan 100 yıl kadar öncesinin sık görülen hastalı ğ ı olan difteri, aşılamalar ve geliştirilen tedavi yöntemleri sayesinde nadiren görülür olmuştur.

9 Difteri etkeni nedir ? Hastalı ğ ın etkeni, “corynebacterium diphteriae” adlı bakteridir.

10

11 Difteri nasıl bulaşır ? Hasta olan kişinin öksürük ve hapşırıkları ile çevreye yayılan damlacıklar içinde bulunan bakteriler, çevredeki kişilerin solunumu ile vücutlarına girer. Hastanın eşyalarına bulaşan bakterilerle temas, çatal bıça ğ ı veya tabaklarını kullanmak da hastalı ğ ın yayılmasında etken olur.

12

13

14 Difteri belirtileri nelerdir ? Difteri bakterileri vücuda girdikten 2-5 gün sonra aşa ğ ıdaki belirtiler görülmeye başlar: Bo ğ az ve bademcikleri kaplayan gri renkli zar, Bo ğ az a ğ rısı, Boyundaki lenf dü ğ ümlerinde şişlik,

15 Soluk alıp vermede güçlük, Yutma güçlü ğ ü, Ses kısıklı ğ ı, Burun akıntısı, Ateş.

16 Difteri teşhisi nasıl konur ? Bo ğ azda meydana gelen gri renkli zar, tanı koydurucu bir bulgudur. Ayrıca, bo ğ azdan alınan örnekle yapılan bir bo ğ az kültürü ile teşhis konup, antibiyogram ile hangi antibiyoti ğ in etkili oldu ğ u da belirlenebilir.

17 Difteri nasıl tedavi edilir ? Difteri teşhisi konduktan sonra acilen tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Hastalı ğ ın tedavisinde antibiyotik kullanımının yanı sıra, difteri serumu kullanılır. Difteri hastalı ğ ı artık nadiren görüldü ğ ü için, difteri serumu sa ğ lamak zor olabilir. Antibiyotik tedavisinde ise penisilin kullanılır. İ laç tedavisinin dışında, bo ğ azı tıkayan, soluk alış verişi zorlaştıran gri renkli zar doktorlar tarafından çıkartılabilir.

18 Difteri tedavi edilmezse ne olur ? Solunum problemleri: Difteriye sebep olan bakteri bir toksin salgılar. Bu toksin, bakterilerin bulundu ğ u bölgedeki hücrelere zarar verir. Bakteriler genellikle bo ğ aza yerleşti ğ i için zarar gören hücreler de bo ğ az ve bademcikleri kaplayan hücrelerdir. Bakteriler, ölü hücreler ve di ğ er maddeler bir arada, ince bir zar oluşturur ve bu zar bo ğ azı tıkayarak solunum problemlerine yol açabilir.

19 Kalp hasarı: Bakterilerin salgıladı ğ ı toksin kana karışarak, vücuttaki di ğ er hücre ve dokulara da zarar verebilir. Kalbe ulaşan toksinler, kalp kasının iltihaplanmasına sebep olur. İ ltihaplanan kalp kası kalp yetmezli ğ i ve ani ölüme neden olabilir.

20 Sinir hasarı: Toksin sinirlere de zarar verebilir. Toksinin salgılandı ğ ı bölgede bulunan sinirler en yakın hedeflerdir. Bu sinirlerin zarar görmesi, yutma güçlü ğ üne yol açar. Kol ve bacak sinirleri etkilenirse, kol ve bacaklardaki kasların kullanımı zorlaşır. Tedavi edilmeyen difteri ölüme bile neden olabilir.

21

22 Hastalık nasıl önlenebilir ? Aşılama difteri hastalı ğ ını engeller. Ülkemizde yıllardır uygulanan aşılama programı sayesinde hastalık artık görülmez olmuştur. Difteri aşısı, bo ğ maca ve tetanoz aşıları ile birlikte uygulanmaktadır.

23

24

25 BETÜL YÜCEL 10-D 558


"ANNE ÇOCUK SA Ğ LI Ğ I 0-6 Yaş Çocuklarında Sık Görülen Şikâyetler KAYNAKLAR:http://www.tombulbebek.com/index.php/cocu k-saglik/cocuk-hastaliklari/ yas-cocuklarinda-sik-" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları