Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Tik bozukluğu. Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Tik bozukluğu. Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir."— Sunum transkripti:

1 Tik bozukluğu

2 Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir. Çocuklarda ve ergenlerde tikler dışarıdan veya içsel bir uyaran sonrasında ortaya çıkabilir.

3 Tik bozukluğunun sık görülen bir rahatsızlık mıdır? Tikler çocuklarda görülen en sık hareket bozukluğudur. Yaşamları boyunca kişilerin % 5-20 ’sinde görülebilir. Genellikle dalgalı bir seyir gösterir. Zaman zaman düzelmeler zaman zaman artışlar olabilir. Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan tikler düzelme eğilimi gösterir ancak tiklerin oluşturduğu sosyal sorunlar bazen erken dönemlerde müdahaleyi gereklikılabilir.

4 Nedenleri nelerdir? Tik bozukluğu ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalarda tiklerin genetik faktörlerden, anne karnında yaşanan sorunlardan, bazı enfeksiyon hastalıklarından beynin bazı alanlarında yapısal düzensizliklerden kaynaklanabileceği ifade edilmektedir.

5 Başka rahatsızlıklarla beraber bulunabilir mi? Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu Obsesif kompulsif bozukluğu, Özgül öğrenme güçlüğü birliktelik sıktır

6 Tedavi edilebilir mi? Ailenin tik bozukluğu ile ilgili bilgilendirilmesi İlaç tedavileri (%80 başarı sağlamaktadır) Bireysel davranışsal terapi uygulamaları Farkındalık egzersizleri Tersine döndürme egzersizleri Ek tıbbi durumların tedavisi (DEHB, Depresif Bozukluk vb.)


"Tik bozukluğu. Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları