Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticileri için DEA Oturum 2: DEA konusunda bazı Uluslar arası Deneyimler 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Toplumsal Cinsiyet Etki Değerlendirmesi
Advertisements

Avrupa Birliği.
DİŞİ SPERMA DÜNYADA VE TÜRKİYEDE
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
27 Haziran 2008, Prof. Dr. A.S.GÖKALP BOLOGNA SÜRECİ VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp.
FISCAL TRANSPARENCY IN TURKEY DİLEK YILMAZCAN MARMARA UNIVERSITY
I. AVRUPA BİRLİĞİ 1) AB Nedir ve Kısa Tarihçe:
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
Prof. Mark Button, Portsmouth Üniversitesi. İçerik  Avrupa Birliği (ab) şartları  AB ve uluslarası standartlar  İyi düzenlemenin temel unsurları ve.
Kamuda İç Denetimin Gelecek Stratejisi
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
İNGİLTERE’ DE E-DEVLET
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Uluslararası İlişkiler ve Projeler
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi (Ulusal Ajans)
HİBELER Mine MUT İstanbul Üniversitesi
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
CAOBISCO Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Endüstrileri Derneği FILIPPO CERULLI, Başkan CAOBISCO.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 3 DEA’lerin İncelenmesi Problem Tanımı ve Amaçlar.
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI COMENİUS PROGRAMI. Comenius Programı Nedir?  Öğrencilere ve eğitim personeline, Avrupa’daki farklı kültürleri, dilleri.
“Genel DEA Eğitimi” EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 Politika Sürecinde DEA Organize Edilmesi: Kurumsal Stratejiler.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
Düzenleyici Etki Analizi’nin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 AB’de DEA Hazırlayan: Lydia Jørgensen, Üst Düzey.
ATATÜRK ÜNİVERİSTESİ DIŞ İLİŞKİLER OFİSİ ERASMUS+ PROGRAMI.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
AB’ye Uyum Sürecinde Bilgi Teknolojileri ABGS-TBV EUROPA Bilgi Köprüleri 20 Ekim 2004 TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü Rukiye.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 DEA’nin Kalitesinin Sağlanması.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
PCcolog ÜLKE BAYRAKLARI PCcolog.
ULUSLAR ARASI ANLAŞMALAR
AVRUPA BİRLİĞİ VE EĞİTİM POLİTİKASI
29 Kasım Direktifin Uygulanması Macaristan’da Kamu Gözetimi Katalin Fekete Başkan Yardımcısı Macaristan Denetçiler Odası.
Avrupa Birliği Bayrağı Geleneksel olarak 12. mükemmeliyetin, bütünlüğün ve birliğin sembolü olduğundan dolayı bayrakta 12 yıldız vardır.
Öğretim Elemanı Değişimi Doç.Dr. Nagihan OKTAYER 14 Mayıs 2009 Erasmus Koordinatörleri Bilgilendirme Toplantısı.
YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2009.
1 AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMI (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ) (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ)
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARET POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME MEKANİZMASI TÜRKİYE V. İNCELEMESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI 10 ŞUBAT 2012.
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 4 DEA Moldova Kurumsal Çerçeve.
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
Avrupa Konseyi Destekli Hibe Projesi KAMUDA ETİK KÜLTÜRÜN GÜÇLENDİRİLMESİ.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 2 DEA Süreci – Önerilen Yönetmelik ve Rehber.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
1 MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME Abdülkadir GÖKTAŞ Daire Başkanı 23 Mayıs 2006.
Erasmus ve Hibeler Mine MUT Erasmus Ofis Sorumlusu 29 Kasım 2007 Erasmus Koordinatörler Toplantısı.
Düzenleyici Etki Analizi’nin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
ERASMUS+ ANA EYLEM 1: BİREYLERİN ÖĞRENME HAREKETLİLİĞİ Yükseköğretimde Personel Hareketliliği Harran Üniversitesi AB Ofisi.
Hibe ve Performans. Üniversitelerin Hibe Miktarları Merkez Hibe Tahsisatını Nasıl Yapar : Merkez üniversitelerin talep ve performanslarına dayanarak toplam.
EPMA European Association for Predictive, Preventive & Personalised Medicine.
Avrupa Birliği Ülkeleri
Özlem Keçim.
Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN UYGULAMAYA YÖNELİK İLERLEMELERİ Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN.
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
ERASMUS PROGRAMI Personel Eğitim Alma Hareketliliği Oryantasyonu
MERKEZİ BÜTÇELEME SÜRECİNDEKİ DENETİM (İÇ DENETİM)
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
AETR KONVANSİYONU
SLOVAKYA - Geçiş Ekonomisinde Profesyonel bir Kuruluş oluşturmak
Sunum transkripti:

Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticileri için DEA Oturum 2: DEA konusunda bazı Uluslar arası Deneyimler 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR

Başka ülkelerde DEA’leri nasıl uygulanmaktadır Kanunlar : Çek Cumhuriyeti, Kore ve Meksika Başbakan/Başkan Emri/Genelgesi ile : ABD, İngiltere, Avusturya, Fransa, İtalya ve Hollanda Bakanlar Kurulu KHK ile: Kanada, Danimarka, Finlandiya, Japonya, Macaristan, İrlanda, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Almanya, Portekiz, İsveç ve Türkiye.

AB DEA’lerinin Geçmişi  2002 : AB’nin İyi Düzenleme Eylem Planı etki analizi (ekonomik, sosyal, çevre) konusuna entegre bir yaklaşım sağladı  2003 : Eğitimler, Rehber, Elkitabı ve Ekleri getirildi; ilk etki analizi raporları  2005 : Gözden Geçirilmiş Etki Değerlendirme Rehberi’ne göre tüm büyük AB Komisyonu mevzuat ve politika oluşturacak öneriler üzerine etki analizi yapılmasını zorunlu kılar.  2006 : AB’nin Etki Değerlendirme Kurulu’nun kurulması (kalite kontrolü)  2007 : TEP (‘Değerlendirme Ortaklığı’) tarafından AB Etki Değerlendirme Sürecinin gözden geçirilmesi, Nisan 2007’de yayınlandı  2009 : Geniş çaplı danışmadan sonra AB’nin gözden geçirilmiş Etki Değerlendirme Rehberi yayınlandı

Çek Cumhuriyeti’nde DEA Uygulaması  2005’de pilot aşaması ile başladı  Kasım 2007’den itibaren tam uygulanıyor  Hükümet tarafından düzenlenen tüm mevzuat tasarılarının ekonomik, sosyal ve çevre etkilerinin değerlendirilmesi gerekmektedir  “Küçük” ve “büyük” DEA  Kalitenin İzlenmesi – Bakanlıklar arası Düzenleyici Reform Kurulu, Bakan Vekilleri, Başkan Vekilleri + bölgeler, belediyeler, odalar  İçişleri Bakanlığı DEA rehberi geliştirerek, metodolojik destek ve kalite kontrolü sağlıyor

İrlanda’da DEA için temel tarihler 2001 : OECD’nin İrlanda Düzenleme Gözden Geçirilmesi 2002 : Tasarı Düzenleyici Etki Analizi (DEA) modeli çıkartıldı 2004 : Hükümetin “Beyaz Kağıdı” ‘İyi Düzenleme Yapmak’ yayınlandı ve bir dizi pilot DEA projesi yapıldı 2005 : Çoğu mevzuat hazırlanırken DEA yapılması gerektiğine hükümet karar verdi – bir dizi DEA Rehberi/Raporu yayınlandı 2008 : Bağımsız Düzenleyici Etki Analizinin Uygulanması konusunda Gözden Geçirme tamamlandı ve yayınlandı 2009 : Gözden Geçirme’nin tavsiyeleri Hükümet tarafından kabul edilerek, Gözden Geçirilmiş DEA Rehberine dahil edilmiştir. Bunlar içinde DEA’lerin üst düzeyde desteklenmesi ve tam (“büyük”) ve ön (“küçük”) DEA’ler farkı kaldırıldı

Hükümet’in DEA konusundaki Kararı İrlanda hükümeti 21 Haziran 2005’de tüm Bakanlıklara DEA uygulaması getirdi. Uygulama alanı: (i) Düzenleme çerçevesine değişiklik getirecek birincil mevzuat tasarıları (ii) Önemli Yasal Araçlar (iii) AB Komisyonu tarafından yayınlandığında AB Direktifleri ve önemli AB Düzenlemeleri için yapılan tasarılar (iv) Düzenleme tasarıları geliştiren Politika Gözden Geçirme Grupları da DEA yapmaları gerekmektedir (v) Düzenleme tasarıları Kabine Komisyonları tarafından incelenecekse, bunların incelemelerine destek olacak DEA’ler hazırlanmalı

Kontroller ve Dengeler Sorumlu birim  Hükümet Sekreterliği  Tüm Bakanlıklar  Maliye Bakanlığı  Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı Gerekli Eylem  Tasarılar ile gönderilen DEA’lerin DEA kalitesinin kontrolü  Bakanlıklar tarafında hazırlanan DEA’ler  Eğitim ve teknik destek  Bakanlıklar tarafında hazırlanan DEA’lerin sağlamlığı konusunda gerçeklik kontrolleri

İrlanda’da DEA Desteği  ‘İyi Düzenleme Birimi’ (Başbakanlık’ta) DEA hazırlayan bakanlıklara önderlik eder, danışmanlık sağlar ve destek verir  Hükümet ‘bire-bir’ danışmanlık olarak bir Ekonomi Danışmanı sağlar  Merkezi düzeyde düzenli DEA Eğitimleri verilir  Tüm bakanlıkları temsilen DEA Ağı Temsilcileri; 3 ayda bir buluşurlar ve websitesinde isimleri vardır:  DEA Rehberleri ve Formatları basılı halde ve websitesi elektronik olarak bulunmaktadır.

Başarının en önemli öğeleri  Üst düzey idari ve politik desteğe ihtiyaç var  İrlanda Başbakanlık’ı tarafından merkezi destek veriliyor  Farkındalık yaratmak ve eğitim mutlaka gereklidir  Farklı bakanlıklar arasında Memurların DEA Ağının geliştirilmesi, deneyimleri/iyi uygulamaları paylaşmak için faydalı  AB’den meslektaşlar ile sürekli ilişki önemlidir, özellikle AB’nin İyi Düzenleme Direktörlüğü ile  “Yaparak öğrenme”ya devam et – DEA tekrarla öğrenilen bir süreçtir  DEA karar vermenin yerine geçmez ancak politika kararlarına bilgi vermek için faydalıdır