Teşhisten Reforma David Nagy Finansal Yönetim Danışmanı Avrupa ve Orta Asya Bölgesi DÜNYA BANKASI Washington DC – 4 Nisan 2006.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Öğrenci Birliği Öğrenci Gözüyle Bologna Süreci Öğrencilere Yönelik Bölgesel Çalıştay İstanbul, Türkiye 13 Mayıs 2011 Magnus Malnes Akademik İlişkiler.
Advertisements

T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
KAHRAMANMARAŞ METAL MUTFAK EŞYASI SEKTÖR STRATEJİSİ 27 Eylül 2012 KMTSO.
1 IFRS’de Yorum Olanağı : IFRS için Ölüm Öpücüğü mü yoksa Başarıya Giden Yol mu? Prof. Dr. S. J. Maijoor (AFM)
Gönülsüz Yeniden Yerleşim 0P 4.12 İlkeler ve Amaçlar.
Eylem Planı Sonraki Adımlar
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ E ğ i t i m v e K ü l t ü r AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI  GENÇLİK PROGRAMI.
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
ETCF is funded by the European Union EU–TURKEY ODALAR FORMU TİCARET ODALARININ HİZMET KALİTELERİNİN GELİŞTİRİLMESİYLE GÜNEY MARMARA BÖLGESİNDEKİ KOBİ’LERİN.
OECD’NİN İŞLEYİŞİ VE KARAR ALMA MEKANİZMALARI
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
UNCCD COP HAZIRLIK TOPLANTISI 8 Eylül New York Toplantısı 20 Eylül 2011 Salı günü New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Sürdürülebilir.
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Islahçı Kuruluş Olmanın Bedeli
UluslararasI Rekabet Gücü PolİtİkalarI
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
1 KKTC’nin FATF SÜRECİ. 2 KKTC deki SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ ÖNLENMESİ İLE İLGİLİ FATF SÜRECİ 2006 yılı Ekim ayında yapılan FATF Genel Kurulu’nda.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
BRENTON WOODS SİSTEMİNİN ÇÖKÜŞÜ VE KÜRESELLEŞME
AVRUPA BİRLİĞİ VE KAMU SAĞLIĞI. YASAL ÇERÇEVE Roma Antlaşması’nın 3. ve 152. maddelerine göre kamu sağlığı politikalarının genel amacı: Roma Antlaşması’nın.
IFRS’nin Sigorta Sektöründe Uygulanması Avusturya Çalışması Hakim Karin Harreither, CPA REPARIS Viyana Bakanlar Konferansı 2006, Mart 2006.
PROGRAM GENEL TANITIMI PROGRAMI. T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRK ULUSAL AJANSI AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı HAYATBOYUÖĞRENME.
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticileri için DEA Oturum 2: DEA konusunda bazı Uluslar arası Deneyimler 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
 Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında yılları arasında uygu-lanmış olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının.
® International Accounting Standards Committee Foundation December World Bank—Advanced Program in Accounting and Auditing Regulation Uluslararası.
Frédéric Gielen Mali Yönetim Baş Uzmanı Avrupa ve Orta Asya Bölgesi THE WORLD BANK B ölgede Beklelen Güçlükler : Dünya Bankası ROSC Programından Alınan.
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
20 Aralık ANKARA Erasmus+ ta Okul Eğitimi Destekleri.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
Güvenilir Mali Raporlama : Mali Krizlerin Etkisini Azaltmak ve Bölgede Ekonomik Büyümeyi Güçlendirmeye Yönelik Gerekli Bir Yapı Taşı Dr. Kurt Pribil Chief.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
SELP Izmir, 31 Mart SELP –Küçük İşletmeler Kredi Programı “SELP” Fonları Avrupa Birliği tarafından sağlanmıştır. Bu fonlar KfW (Alman Kalkınma Bankası)
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
DÜNYA BANKASI Robert B.Zoellick.
Bir REPARIS Sekreteryası Oluşturma Önerisi Viyana Mart 16, 2006.
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARININ VE DÜZENLEMELERİNİN ULUSLARARASI DÜZEYDE UYUMLAŞTIRILMASI Paul Boyle Başkan DÜNYA BANKASI İLERİ MUHASEBE VE DENETİM.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
Slide 1 AB Müktesebatı Muhasebe ve Denetime Giriş: Jurgen Tiedje Muhasebe ve Denetim Birimi Avrupa Komisyonu.
Developing the Profession – IFAC 1 Büyüyen bir Mesleği Geliştirmek Dünya Bankası Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi İleri Programı 28 Haziran 2005.
Türkiye’de Okul Hibeleri : Ekonomik Krize Yenilikçi bir Cevap Milli Eğitim Bakanlığı Çalıştayı 8 Mart 2010 Maureen McLaughlin Dünya Bankası.
ÖNCELİK 6 : HAYAT BOYU ÖĞRENME İZLEME ve DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Y İ RM İ LER GRUBU ( THE GROUP OF TWENTY, 20 ). G20 NED İ R ?  G-20 küresel ekonomik ve finansal gündemin en önemli konularını ele alan uluslararası.
Slide 1 AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Avrupa Muhasipler Federasyonu (FEE) nasıl yardımcı olabilir? Henri Olivier.
Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI DENEYİMLER-KAZANIMLAR Prof. Dr. Selda Önderoğlu Hacettepe Üniversitesi HÜADEKK Üyesi Özdeğerlendirme.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
COMENİUS PROGRAMI OKUL ORTAKLIĞI PROJE BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
MALİ PİYASALARI DÜZENLEYİCİ VE DENETLEYİCİ KURULUŞLAR
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
SLOVAKYA - Geçiş Ekonomisinde Profesyonel bir Kuruluş oluşturmak
Uluslararası Gelişmeler: 2012 Bükreş Bakanlar Zirvesi Sonuçları
Avrupa Birliği Komşu Ülkeleri İle İş Birliği
Sunum transkripti:

Teşhisten Reforma David Nagy Finansal Yönetim Danışmanı Avrupa ve Orta Asya Bölgesi DÜNYA BANKASI Washington DC – 4 Nisan 2006

1990’lar – Yeni ortaya Çıkan Piyasa Krizleri Yayılma Etkileri Doğu Asya (Tayland) Filipinler Malezya Hong Kong Endonezya Tayvan Güney Kore Güçlü bir Uluslararası Yapıya Duyulan İhtiyaç Geçmişi:

G-7, Dünya Bankası, IMF: kriz önleme üzerinde odaklandı The Financial Sector Assessment Program—FSAP The Reports on the Observance of Standards and Codes—ROSCs Geçmişi: FSAP ve ROSC Finansal Sektör Değerlendirme Programı – FSAP Standart ve Kuralları Karşılama Raporları – ROSC

Denetim ve Muhasebe ROSC Amacı -help policy makers to establish a corporate financial reporting environment conducive to sustainable economic growth and private sector development - provide more and better information to markets so that they can price risks more appropriately Objectives: Avoid: ROSC Programının Başlangıcı Amaçlar: -Politika yapıcıların sürdürülebilir ekonomik büyümeyi ve özel sektör gelişimini destekleyecek bir şirket finansal raporlama çerçevesi oluşturmasına yardımcı olmak - piyasalara riskleri daha uygun bir şekilde fiyatlandırabilmeleri için daha fazla ve daha iyi bilgi sağlamak Şirket skandallarını önlemek:

5 Geçmişi: No reliable financial statements = no efficiency = no economic growth = no reduction in poverty. Dünya Bankası’nın Rolü : Yoksullukla mücadele etmek! Dünya Bankası’nın Rolü Güvenilir mali tabloların olmaması = verimsizlik = ekonomik büyümenin gerçekleşmemesi = yoksullukta azalmanın olmaması

Muhasebe ve Denetim Çerçevesinin Kalitesinin Değerlendirilmesi Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Uluslararası Denetim Standartları Müktesebatİyi Uluslararası Uygulamalar Muhasebe ve Denetim ROSC’larının Kıstasları Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB)

ROSC Programı: 12 Temel Standarttan Oluşmaktadır Menkul Kıymetler Düzenlemesi Bankacılık Denetlemesi Muhasebe ve Denetim Şirket Yönetişimi Sigorta Denetlemesi İflas ve Alacaklı Hakları ROSC Programı

8 ROSC, reform sürecindeki ilk adımdır Yasal Çerçeve İzleme ve Uygulama Eğitim ve Öğretim Muhasebe Mesleği ve Etik Kuralları Muhasebe Standartları Denetim Standartları Finansal Raporlama Altyapısı(1/2)

9 Tüm destekleyici direklerin güçlendirilmesi gerekmektedir Yasal Çerçeve İzleme ve Uygulama Eğitim ve Öğretim Muhasebe Mesleği ve Etik Kuralları Muhasebe Standartları Denetim Standartları Finansal Raporlama Altyapısı(2/2)

Muhasebe ve Denetim - ROSC Latin Amerika ve Karayipler Avrupa ve Orta Asya Orta Doğu ve Kuzey Afrika Afrika Güney Asya Doğu Asya ROSC’un Küresel Kapsamı

11 Kaynak: Dünya Kalkınma Göstergeleri Veri Tabanı, Dünya Bankası ROSC’un Küresel Kapsamı Standart ve Kuralların Karşılanması Raporları (ROSC) Dünyada Muhasebe ve Denetim – 31 Ocak 2006 itibariyle TamamlandıYayınlandıDevan Ediyor

12 Avrupa ve Orta Asya Bölgesinde ROSC Standart ve Kuralların Karşılanması Raporları (ROSC) Dünyada Muhasebe ve Denetim – 31 Ocak 2006 itibariyle TamamlandıYayınlandıDevan Ediyor Kaynak: Dünya Kalkınma Göstergeleri Veri Tabanı, Dünya Bankası

13 Ülke Stratejisi ve Eylem Planları (CAPs) Dünya Bankası, Bulgaristan, Romanya, Makedonya ve Bosna Hersek’teki kurullara kendi Ülke Stratejisi ve Eylem Planlarını hazırlamalarında yardımcı olmuştur. Uygulamanın desteklenmesi ve CAP’ların finansmanı – Dünya Bankası’ndan ve kalkınma ortaklarından finansal desteğin harekete geçirilmesi. Avrupa’ya Giden Yol – Muhasebe Reformu ve Kurumsal Güçlendirme Programı (REPARIS) Ülke Eylem Planı Teşhisten Reforma Reform

14 Öğrenilen Dersler Başarının Yedi Önemli Etkeni : Ülkenin reformu sahiplenmesi İlgili tüm tarafların katılımı Gerçekçi zamanlama programı Önceliklendirme Komşu ülkelerdeki ve AB üye devletlerindeki muhataplarla görüşme Avrupa’daki kuruluşlarla ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği Hem yasal hem de kurumsal hususların ele alınması. Daha gelişmiş bir yasal çerçeve uygulanmalı ve yürütülmelidir. Teşhisten Reforma

Avrupa’ya Giden Yol: Muhasebe Reformu ve Kurumsal Güçlendirme Programı (REPARIS) Bölgesel Program GÜNEY ORTA VE GÜNEYDOĞU AVRUPA REPARIS PROGRAMI

16 REPARIS Viyana Sonuçları Viyana Sonuçları Mart 2006 tarihlerinde, Dünya Bankası Avrupa Komisyonu ile birlikte ve Avusturya Kalkınma İşbirliği Ajansı’nın desteğiyle, Viyana’daki Hofburg Sarayında iki günlük bir dizi çalıştay ve bir bakanlar konferansı düzenlemiştir. 65 konuşmacı 335 katılımcı Eğitim Çalıştayları AB Üye Devletlerinin deneyimleri paylaşılmıştır

17 REPARIS Sekreteryası REPARIS Sekreteryası şu faaliyetleri gözetecektir: Akademik Eğitim UFRS Kursları Yasal denetimin kalitesini yükletecek araçlar Uygulama faaliyetlerinin koordinasyonu Eşleştirme ve görevlendirme Bilgi paylaşımının ve işbirliğinin sağlanması, vs.

18 İlginiz için Teşekkürler! İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi programı Avrupa’ya Giden Yol: Muhasebe Reformu ve Kurumsal Güçlendirme Programı (REPARIS) Standartların ve Kuralların Karşılanması Raporları (ROSC) Daha fazla bilgi için lütfen aşağıdaki web sitelerini ziyaret ediniz : İletişim: