Deprem Sonrası Van’da Kadınların Güçlendirilmesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Advertisements

TÜRKİYE’DE OTİZM İÇİN NELER OLUYOR?
SİİRT İLİ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI BAŞKANLIĞI
YENİ KOOPERATİFÇİLİK HAREKETİ
AYDIN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
KADIN ve ÇOCUK MERKEZİ Raporu
GÖNÜL KÖPRÜSÜ PROJESİ.
S.S. NİLÜFER KADIN ÇEVRE KÜLTÜR ve İŞLETME KOOP. DÜZCE/TURKEY KADIN ve ÇOCUK MERKEZİ Raporu.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ 16 Mayıs 2013, Ankara
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Mahalle Afet Gönüllüleri Uygulaması
MUĞLA ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞLÜK BELEDİYESİ EĞİTİM İŞBİRLİĞİ
Kadın ve Genç Girişimciler İçin En İyi Fırsatlar Better Opportunities For Young and Women Entrepreneurs.
Mimarlar Odası Denizli
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
Annem İşte, Ben Öğretmenimle Güvende
HATAY VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM M Ü D Ü RL Ü Ğ Ü Strateji Geliştirme Hizmetleri Bölümü "Fidanlar Çınarların İzinde..." Projesi
KİLİS İL ÖZEL İDARESİ ( – ).
Özürlü STK’larının Lobicilik ve Hak Temelli Yaklaşımlar Konusundaki Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi.
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
BÖLGESEL KALKINMANIN ÜÇ TEMEL SÜTUNU Three Pillars of Regional Development.
Mardin’de Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Otel Temsilcileri Odak Grup Toplantısı No: Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye.
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
Brifing – Haziran 2013 Harran Kaymakamlığı Toplum Temelli Oyun Odası.
SOSYAL HİZMET ÇALIŞMALARI
YERELDE AB SÜRECİ.
THE LINKING EASTERN ANATOLIA TO PROGRESS PROGRAMME(TUR/98/002) (DOĞU ANADOLU KALKINMA PROGRAMI) Erol Çakmak Programme Manager Ankara/ Eylül 2006 BİRLEŞMİŞ.
  Çocukların birçoğunun okuma alışkanlığının olmadığını, rol model olarak anneyi örnek alan çocukların da okuma alışkanlığı kazanmakta zorlandığını.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
YARIN SİZDEYİZ PROJESİ
Kaliteli EÇE uygulamalarında hakkaniyet odağı: Toplum temelli yaklaşımlar yoluyla eşitsizliklerin ele alınması MOINHO DA JUVENTUDE.
Yerel Aktörler; Bütünleşme ve Ayrışma A.Faruk GÖKSU ULI-GYODER ISOCARP KONGRESİ BÜTÜNLEŞME.
EKO-OKULLAR.
HAYMANA MERKEZ ANAOKULU AÇILIŞ 05 KASIM 2012 tarihinde açıldı. “Eğitim Öğrenciyi Sevmekle Başlar” ilkesiyle.
Yetişkin Öğrenimi İçin Avrupa Uygulamaları YETİŞKİN ÖĞRENME GÜNDEMİ-2
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü
START PRESCONFERENCE MEETİNNGS 09/04/2014 EDİRNE MARTYR TEACHER ADNAN TUNCA HEARING-İMPAIRED PRIMARY SCHOOL Barutluk Region Yıldız Çeşme Street KIYIK
Okulumun dünü, bugünü, yarını…
Mevcut Durum Problem Planlanan İ htiyaç Duyulan Kurulu ş un Genel Durumu Yapım tarihi Arsa Yüzölçümü Oturum Alanı Kat Sayısı Oda Sayısı Kapasite Fiilen.
HATAY İL MÜFTÜLÜĞÜ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
Mevcut Durum Problem Planlanan İ htiyaç Duyulan Kurulu ş un Genel Durumu Yapım tarihi Arsa Yüzölçümü Oturum Alanı Kat Sayısı Oda Sayısı Kapasite Fiilen.
KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
“OKULLAR HAYAT OLSUN” PROJESİ KAPSAMINDA
0-18 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
YAŞAMA EN İYİ BAŞLANGIÇ PROJESİ
ÖNCELİK 2: HAYAT BOYU ÖĞRENME FIRSATLARININ VE SUNUMUNUN ARTIRILMASI.
1. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında eğitim
PROJE YÖNETİMİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK.
GENEL ÖNERİLER. ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE NE TÜR PROGRAMLAR/ MÜDAHALELER ETKİLİ? BİREYSEL DÜZEYDE MÜDAHALELER: Bu kategorideki programlardan/müdahalelerden.
KONTEYNER KENT/MEVLANA EVLERİ KURULUM VE YÖNETİMİ TECRÜBE PAYLAŞIMI.
SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KIRSAL ALANDA YENİLİKÇİ HİZMET SUNUMU
SABANCI VAKFI 14 Kasım 2016.
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
BİLECİK REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ.
OKULLARDA SAĞLIĞIN KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI
Bilgilendirme Toplantısı
Doç.Dr.Mehmet Merve ÖZAYDIN
TÜRKİYE İŞ KURUMU.
Sunum transkripti:

Deprem Sonrası Van’da Kadınların Güçlendirilmesi Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) Bekar Sokak No: 17 Beyoğlu /İstanbul Telefon: (0212) 292 2672-75, Faks : (0212) 249 1508 kedv@tnn.net www.kedv.org.tr

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı 1986 yılında kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Dar gelirli kadınların yaşam kalitelerini, çevrelerini iyileştirmede, ekonomik açıdan gelişmelerinde destek sağlamaktadır. Katılımcı bir yaklaşım benimser ve yerel ortaklarla işbirliği yapar. Türkiye’nin bir çok ilinde faaliyet yürütmektedir. Erken Çocukluk Eğitim Hizmetleri: Alternatif Bir Model Kadın ve Çocuk Merkezleri, Mahalle Yuvaları, Oyun Odaları, Mahalle Anneleri Şimdiye Kadar, KEDV desteğiyle 10 kentte 22 Kadın ve Çocuk Merkezi, 8 Oyun Odası ve 10 Oyuncak Kütüphanesi açıldı. Bu merkezlerden yılda yaklaşık 5.000 çocuk yararlanıyor, ulaşılan çocuk sayısı 40.000.

KEDV Modeli: Kadın ve Çocuk Merkezleri (KÇM) “Yoksul kadınlara erken çocukluk eğitimi nasıl yaygınlaştırılmalı?”, “Çocuklarımızı nasıl yetiştirmeliyiz?” sorularına yanıt arayan KEDV, 1987’den beri yerel kadın grupları ile çalışarak, alternatif bir modeli geliştirdi. Bu model; Hizmet sağlama ve eğitim yaklaşımı açısından yenilikçi, Düşük maliyetli, çocuk-odaklı Yerel koşullara ve yaygınlaştırmaya kolayca uyarlanabilir, Kadınların evde doğal eğitici olarak taşıdıkları geleneksel rollerini eğitim gibi “ciddi” bir alanda kamu hizmeti sağlayıcısına dönüştürerek liderliklerini güçlendiren bütüncül bir kapasite geliştirme stratejisidir.

Toplum Temelli ECE Hizmetlerinin Yaygınlaştırılması için KEDV programları KEDV, kadınların güçlendirilmesi yoluyla, erken çocukluk bakım ve eğitim hizmetlerinin aile ve mahalle katılımıyla yaygılaştırılması amacıyla aşağıdaki programları geliştirmiştir. Kadın ve Çocuk Merkezlerinde aile katılımı: Kadın ve Çocuk Merkezleri anneler/kadınlar tarafından yönetilir. Uygulanacak programlardan Merkezin bütçesine kadar tüm kararlar oluşturdukları aile yönetim kurulu tarafından alınır; aileler, program ve yuva faaliyetlerine aktif olarak katılırlar. Mahalle Anneliği Programı: 0-6 yaş arası çocukları olan anneler evlerinde ziyaret edilerek çocuk gelişimi, sağlığı ve eğitimi konusunda becerileri desteklenir, izlenir ve ihtiyaçlarına göre uzmanlara ve eğitimlere yönlendirilir. Oyuncak Kütüphaneleri: 0-12 yaş çocukları nitelikli ve eğitsel oyuncaklarla buluşturulur.

Deprem Sonrası Van’da Kadınların Güçlendirilmesi Projesi Projenin amacı: Van’da depremden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Kevenli’de dezavantajlı kadınları sosyal ve ekonomik olarak güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, kadın ve çocuklara yönelik hizmetler yürütmek üzere Kevenli Kadın ve Çocuk Merkezi Kurulmuştur.

KEVENLİ KADIN VE ÇOCUK MERKEZİ

Bölgenin sosyo-ekonomik durumu Kevenli, deprem öncesinde özellikle ihtiyaç sahibi ailelerin (engelli, yaşlı, tek ebeveynli aileler, vb gibi) uygun koşullarda ev sahibi olmaları amacıyla kurulan bir toplu konut alanı. Kevenli’de depremden sonra yapılan 960 konut ile birlikte toplam 2.158 konut bulunmaktadır. Proje kapsamında, Kevenli’de kadınların ve çocukların ihtiyacını tespit etmek ve Merkez faaliyetlerini bu doğrultuda planlamak amacıyla 600 kadınla ihtiyaç tespit çalışması yapıldı. Buna göre bölgedeki temel sorunlar/ihtiyaçlar: Çocuklar ve gençler için faaliyetler / bu hizmetlerin sunulması için merkezler, Kadınlar için eğitimler, kurslar, biraya gelebilecekleri mekanlar, gelir getirici faaliyetler Yeni kurulan bir bölge ve buna bağlı olarak Sağlık ocağı, Karakol, Çevre temizliği, Semt pazarı ihtiyacı gibi kentsel hizmetler eksikliği var Deprem sonrası yeni yaşam alanlarının oluşturulması ile ilgili sıkıntılar (eski evlere özlem- yeni evlerin küçük gelmesi, komşuluk/kimse kimseyi tanımıyor, güvensizlik vs.) var 1 .

Kevenli Kadın ve Çocuk Merkezi Kuruluşu KEDV, Van Valiliği tarafından tahsis edilen araziye 200 m2 prefabrik bina kurdu. İçerisinde tuvalet ve lavabo birimleri bulunan 3 oyun odası, 1 oyuncak kütüphanesi ve bir mutfak okul öncesi eğitimi alacak çocuklar için hazır hale getirildi. Merkezde ihtiyaç duyulan kırtasiye, oyuncak, materyal ve tefrişatlar KEDV , Van Valiliği ve MEB tarafından sağlandı. Van Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve KEDV arasında; Merkezin işletilmesiyle ilgili işbirliği protokolü yapıldı. Bu protokol doğrultusunda 5yıl boyunca : MEB İl Müdürlüğü ihtiyaç ve kapasite oranında öğretmen, İŞKUR ise yardımcı personel görevlendirdi. Merkezin işletim giderleri (gıda, elektrik, dogalgaz vs.) KEDV tarafından karşılanmaktadır.

Merkezde Yürütülen Faaliyetler/Planlar 1 Erken çocuk bakım ve eğitim hizmetleri: 3 grup odasında, 24-66 aylık çocuklara erken çocuk bakım ve eğitim hizmetleri verilmektedir. MEB tarafından atanan öğretmenlerle KEDV yaklaşımları ve programları konusunda 1 haftalık eğitim yapıldı. Kapasite 60 çocuk.

Oyun Odalarından Görünüm

Merkezde Yürütülen Faaliyetler/Planlar 2 Oyuncak Kütüphanesi: Merkezde 1 oda oyun odası olarak düzenlendi, işleyiş esasları oluşturuldu. Oyuncak kütüphanesi sorumlusu olarak mahallede yaşayan kadınlardan 1 kişi görevlendirildi ve eğitildi. Yaz döneminde faaliyete geçecektir.

Merkezde Yürütülen Faaliyetler/Planlar 3 Aile eğitimleri: Ailelere yönelik erken çocuk bakım ve eğitimi, beslenme, sağlık vb. konularda eğitimler verilmektedir. Bu eğitimlerle şimdiye kadar 240 kadına ulaşıldı.

Merkezde Yürütülen Faaliyetler/Planlar Mahalle Anneliği Programı: Yaz döneminde KEDV Mahalle Anneliği Eğitimi tamamlanacak, eğitim sonrasında mahalle anneleri seçilerek ev ziyaretlerine başlanacak.

Merkezde Yürütülen Faaliyetler/Planlar 1 Kadınlara yönelik kapasite geliştirme ve örgütlenme çalışmaları: Kadınlara yönelik liderlik, kadın hakları, iletişim finansal okuryazarlık, girişimcilik, vb konularda kapasite geliştirme eğitimleri yapılmaktadır. Şimdiye kadar Van merkezde 498 kadına ulaşıldı.

Sonuçlar / Geleceğe Dair Planlar: İhtiyacın yoğun olduğu bir bölgede kadınlara ve çocuklara hizmet üretmek üzere kalıcı ve sürdürülebilir bir merkezin kuruldu. Bu merkezin kuruluşunda ve işleyiş sürecinde gerek kamu, gerek sivil toplum örgütleriyle etkili ve sürdürülebilir işbirlikleri oluşturuldu. Bu anlamda Kevenli Kadın ve Çocuk Merkezi, Kamu ve STK işbirliği açısından örnek bir model oldu. Kevenli’de ECE hizmetlerine çok yoğun bir talep olduğunu gördük. Şu anda Kevenli KÇM tam kapasite çalışıyor, şimdiden gelecek dönem için başvurular yapıldı. Bu aşamada KEDV’in esnek ve merkezle sınırlı kalmayan mahalle anneliği ve oyuncak kütüphanesi programlarıyla hizmetleri mahalleye yaygınlaştırmak mümkün olacak. Kadınlar, Merkez işleyişine ve yönetimine kuruluş çalışmalarından bu yana aktif olarak katılıyorlar. Aynı zamanda kalıcı konutlarda yaşamı yeniden kurmak üzere mahalle çalışmaları yapmayı hedefliyorlar.

TEŞEKKÜRLER