TOPLUMSAL DEĞİŞME NEDİR? Toplumsal değişme, toplumsal yapının, kurumların, toplumsal ilişkiler ağının, davranış kalıplarının, toplumsal norm ve değerlerin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

Haritalar ve Özet Bilgiler
TÜRKİYE’DE GÖÇLER.
KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA
2. Türkiye’de İçgöç Süreci ve Kentteki Sorunları.
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
COĞRAFYA İÇERİSİNDEKİ YERİ
NÜFUS POLİTİKALARI.
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
Farklı Sistemlerde Kentleşme ve Kentleşme Politikası
TÜRKİYE’DE YERLEŞME.
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
COĞRAFYADA AKIMLAR.
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
Küreselleşme, Sonuçları ve Az Gelişmiş Ülkeler.
SOSYOLOJİ DERSİ 3.ÜNİTE TOPLUMSAL DEĞİŞME PANT REEE
Coğrafi Bölgeler.
6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemiz ve Dünya
TOPLUMSAL TABAKALAŞMA
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
Norveç.
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
Yeni Ekonomi ve Yeni İletişim Teknolojileri Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ.
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
Küreselleşme ile Ulus Devlet Ölüyor mu?
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
RUSYA Devletin Adı: Rusya Federasyonu
KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA
ULUSLARARASI İKTİSAT Yrd.Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü.
5/… BÖLGEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER Ad, Soyad, No
Kalkolitik Çağ Neolitik Çağ’ın sonuna doğru ölülerin evlerin tabanına gömülmesi adeti ortadan kalkmış ve ölüler yerleşim yerlerinin dışına gömülmeye başlanmıştır.
TUR İ ZM PAZARLAMASI ÇEVRES İ. Turizm işletmesi 1. MAKRO ÇEVRE 3. FAALİYET ÇEVRESİ 2.SEKTÖR ÇEVRESİ TURİZM PAZARLAMASINDA DİKKATE ALINMASI GEREKEN ÇEVRE.
Aynı durumda kalmamak Başka bir biçim veya duruma geçmek.
Klasik Sosyoloji Tarihi
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
Uluslararası Örgütler
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
İSVEÇ KRALLIĞI (2017 YILI SUNUMU)
Küresel Rekabetin Merkezindeki Afrika Ufuk TEPEBAŞ
ULUSLARARASILAŞMA.
Annales Tarih Okulu.
Kırsal sosyoloji ve çalışma alanları-görevleri Prof. Dr
Kırsal Alanları Kentlerden Ayıran Farklılıklar Prof. Dr
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
KÜLTÜR TURİZMİ.
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
DERS İÇERİĞİNİN TANITILMASI
SOSYAL YAPI İlin Türkiye'deki konumu Edirne haritası Çalışma alanı
TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ —Nüfus artışı yüksektir — Genç nüfus fazladır. — Aktif nüfus fazladır.(çalışabilecek nüfus). Çalışma çağındaki nüfustur.
TÜRKİYE’DE YERLEŞME Yerleşmenin Dağılışını Etkileyen Faktörler Doğal FaktörlerBeşeri Faktörler.
Tarihsel ve ideolojik arka plan
Sağlık sosyolojisi Bireyin içinde bulunduğu sosyal, kültürel ve ekonomik yapı ile birlikte sağlık ve hastalık olgularına yüklenen anlamların, hastalığa.
ULUSLARARASI TİCARET.
Nüfus : Temel Konular 2025 Yılı Nüfus Tahmini : 8.3 Milyar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DEMOGRAFI.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Sosyoloji Tarihi-A- Klasik Sosyoloji Tarihi
TOPLUMSAL BİR BİLİM OLARAK SOSYOLOJİ
TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK KENT VE KENTLİLİK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
3. HAFTA İLK KURAMCILAR.
Sunum transkripti:

TOPLUMSAL DEĞİŞME NEDİR? Toplumsal değişme, toplumsal yapının, kurumların, toplumsal ilişkiler ağının, davranış kalıplarının, toplumsal norm ve değerlerin zaman içinde geçirdiği dönüşümler olarak tanımlanabilir. “Her şey değişir, değişemeyen tek şey, değişimin kendisidir”.

TOPLUMSAL DEĞİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Fiziki Çevre: Doğrudan belirleyici olmamasına rağmen hayatın örgütlenilmesinde büyük bir rolü olduğu söylenebilir. Coğrafi etkenler, iklim, sel deprem, çölleşme.. Sporsal değişmeyi nasıl etkiler???

Kültürel Faktörler: insanların yaşayış biçimini, tüketim alışkanlıklarını, inanç sistemlerini, toplumsal norm ve değerlerini ve davranış kalıplarını etkiler ve değiştirir. Ayrıca hangi davranışların kabul edilebilir olduğunu tanımlar. Örneğin moda… Spor modası var mı dır tartışalım….

Teknoloji Faktörü: Uygarlık boyunca ateşin matbaanın elektriğin icadı… Cep telefonu ve internet…. Sporda teknolojik gelişmeler neleri etkilemiştir. Tartışalım….

Demografik Faktörler: yaşlılık veya gençlik oranının yükselmesi, iç savaşlar,göçmenlik ve mültecilik yasası… Sporsal açıdan tartışalım

Toplumsal Değişmelerle ilgili temel yaklaşımlar Sosyolojinin temel çalışma alanlarından birisi günümüz toplumlarını ve geçirdikleri değişimleri anlayabilmek, karşılaştırabilmek benzerlik ve farklılıklarını ortaya koyabilmektir. Anthony Giddens ekonomik, siyasal ve toplumsal alanlara göre toplumları sınıflandırmıştır.

Birinci Dünya Toplumları (gelişmiş ülkeler): 18 Birinci Dünya Toplumları (gelişmiş ülkeler): 18.yy günümüze gelen topluluklardır. Sanayi üretimi ve serbest girişim vardır. Nüfus yoğunluğu kentlerde yaşar. Geri kalanı tarımsal faaliyetleri yürütür. Az da olsa sınıfsal eşitsizlikler vardır…. Spor açısından neler getirmiştir…..

İkinci dünya toplumları: 1917 Rus Devrimini ardından 1990 ların başına kadar varlıklarını sürdüren toplumlardır.Merkezi planlama vardır. Sınıfsal eşitsizlikler vardı.. Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa…. Değişimler sonucu serbest girişime dayalı ekonomik sisteme dönüşüldü. Sporsal açıdan….

Üçüncü Dünya Toplumları (Gelişmekte Olan Toplumlar): genelde sömürgüleştirilmiş topluluklardır. Nüfus kırsalda fazladır.. Hindistan.. Tarıma dayalı sistem vardır… Sporsal açıdan değerlendirelim…

Yeni Sanayileşen Ülkeler: 1970 lere kadar Üçüncü dünya toplumu iken sanayi üretimi ve serbest girişim ile dönüşümleri sağlanmıştır. Kırsal ve kentsel bölgeler arası sınıf eşitsizlikleri vardır. Örn: Türkiye, Güney Kore… Spor açısından tartışalım…..

Toplumsal Değişme TEorileri Evrimci Yaklaşım: Darwin’e göre insanlığın ilerlemesi rekabete dayalı bir başarıya ve doğal avantajlara bağlıdır. Evrim bütün toplumlarda görülen evrensel ve doğal bir süreçtir. Evrim bir birim için kendi içinden gelir, dışarıdan yardım almaz.

Evrimin belirli bir yönü vardır.Toplum her zaman iyiye gider. Evrim zorunludur ve kaçınılmazdır. Herbiri bir öncekinden karışıktır. Evrimsel süreç sürekli ve kaçınılmazdır.ani olmaz Doğadaki değişim ile toplumdaki değişim benzerdir.

Evrimci yaklaşım gelişmiş ve gelişmemiş toplumlar arasında karşılaştırma yapar. Batı Avrupa toplumları evrim sürecinde ulaşabilinecek en üst düzey toplumdur ve diğer toplumlarla karşılaştırmaları yapılır.

Modernleşme OKulu

BAĞIMLILIK OKULU

KÜRESELLEŞME Küreselleşme ekonomik, finansal toplumsal ve kültürel ilişkilerin dünya ölçeğinde yaygınlaşması süreci olarak ele alınabilir. Teorisyenler kapitalizmin bitip bitmediği konularını tartışırlar.

Küreselleşme İle İlgili Temel Yaklaşımlar Küreselleşme süreci, kuşkucular, aşırı küreselleşmeciler, ve dönüşümcüler olmak üzere üç grupta toplanmaktadır. Küreselciler: Eskiden beri Küreselleşme vardı. Asıl önemli olan bölgeselleşmedir. Bu açıdan dünya ekonomisi eskiden daha az bölgeselleşmiştir.

Aşırı küreselleşmeciler: para kazanılmasıyla ortak güç kazanılmıştır Aşırı küreselleşmeciler: para kazanılmasıyla ortak güç kazanılmıştır. Ulus devlet gücü azalmaya başlamıştır. Örn.AB. Dönüşümcüler: toplum değişmelerinde asıl güç küreselleşmedir. Ulus devletler ne kadar birbirine bağımlı hale gelseler de varlıklarını korumaya devam ederler.

Küreselleşme Sürecinin tarihsel gelişimi

Teşekkürler….