GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HEKİMLİK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU.
Advertisements

KADEM KIBRIS TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ HEKİM ÇALIŞMA KOŞULLARI, SORUNLAR VE ÖNERİLER ARAŞTIRMASI MART 2010.
BİR UZMANLIK SEÇENEĞİ OLARAK AİLE HEKİMLİĞİ
SÜREKLİ MESLEKİ GELİŞİM Dipl.-Ing. Architect Mesut TANYEL Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi University of Applied Sciences Dortmund Serbest Mimar.
KAZANIMLAR 22. Atatürk döneminde sağlık alanında yapılan işleri devletin temel görevleri bağlamında inceler.
Nüfusun Yaşlanması Çalışma Grubu
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 4 BİLGİ İŞLEM SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.
AHEK KURULTAYININ ARDINDAN (9 haziran 2008). TTB-AHEK (Asistan Hekimler Eşgüdüm Kurulu) tarafından 09/06/2008 tarihinde AÜTF (Ankara Üniversitesi Tıp.
Ticari Yaşamda İş Ahlakı ve Etiklik Anlayışı
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 2 İDARİ VE MALİ İŞ VE İŞLEMLER HAKKINDA SORUNLAR.
Dünyada konu ile ilgili sorunlar Ekonomik zorluklar, Sağlık altyapısının yetersizliği, Eğitimli ve yetişmiş personel eksikliği,
TAM GÜN YASASI VE ASİSTAN HEKİMLER DR.AYSUN ERBAHÇECİ.
 Nasıl hizmet alacağım?  Aile Hekimliği hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde ger ç ekleştirilmesi i ç in kayıt olmak esastır. Aile Hekiminize T.C. Kimlik.
Genel Pratisyenlik Uzmanlık Eğitiminde
7. HASTANE YÖNETİM KURULU
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
İşyerlerinde Psikolojik Taciz (MOBBİNG)
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
Üniversite Eğitimi ve Sürdürülebilir İktisadi Kalkınma Olgusu
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Hekim Hekim İlişkisi Sağlığın Temel İnsan hakları Evrensel Bildirgesi’nde bir hak olduğunu vurgulayarak sözlerime başlamak istiyorum. Her meslek grubu.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
Eğitim Teknolojileri Araştırmaları Dergisi , 2011, 2(2) : 0-0
İntörn Doktor Eğitimi Doç. Dr. Metin AYDOĞAN.
Kaynaklar 1- Aile Hekimliğinin Kilometre Taşları, Millis Ve Willard Raporları, Aktürk Z., Dağdeviren N. (Çeviri Editörleri). Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık.
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları  Her ne kadar sağlık hizmeti denildiğinde ilk aklımıza gelen hasta ve hekim ilişkisi olsa da bu ilişkide;  Devlet.
Etkili İletişim Yrd. Doç. Dr. Kenan TAŞTAN
IĞDIR Ü NİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEKYÜKSEK OKULU.
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
Hekimlik Sanatı Prof.Dr.Feyza Erkan.
PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ Yrd.Doç.Dr.Maviş Emel KULAK KAYIKCI
2006 – 2011 STRATEJİK PLAN SUNUMU
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
GRUP C4 IQ.
Uzmanlık Eğitiminin Akreditasyonu süreci neden gerekli ?
GRUP İNCİ Enes Baki BİLECAN Büşra YILMAZ, Erdal DEMİR, Güldeniz ÇETİN,
HASTA HAKLARI ve SORUMLULUKLARI
.  ..  Proje  Hastalarımıza sağlık problemleriyle birlikte artan psikolojik destek ihtiyaçlarını karşılamak, kendilerini güvenilir bir ortamda.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kocaeli Üniversitesi E3 Grubu Toplumsal Duyarlılık Projesi
Etkili İletişim Beden Dili Yrd. Doç. Dr. Kenan TAŞTAN
ALMANYA‘DA YAŞAMAK DAR ALANLI DANIŞMA KURUMLARI. Almanya'da devlet destekli yardım kurumları bünyesinde yabancılar için, belediyeler bünyesinde ise, herkes.
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
KENTSEL SİYASET-2. KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
2014 DİSPANSER VERİLERİNİ ve SORUNLARI PAYLAŞMAK
3-BULGULAR 1-GİRİŞ 2-YÖNTEM2-YÖNTEM Araştırma kesitsel olarak yapılmıştır. Çalışma Eylül ayı 2012’de Erzurum merkezde yapılmıştır. Çalışmanın evreni Erzurum’un.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
İŞSİZ ÜYELERİN SORUNLARI TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ TMMOB-JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI 28 ARALIK 2006.
/ 181 Zekeriya Aktürk, Prof. Dr. Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği AD , İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Asistan ve Öğretim Üyesi.
Aile Hekimliği Zekeriya AKTÜRK Prof. Dr. 1.
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
YÖNETİMDE YENİ GELİŞMELER
H a s t a H a k l a r ı Y o l c u l u ğ u D r. H ü s e y i n Ç e t i n a l p İ z m i r İ l S a ğ l ı k M ü d ü r l ü ğ ü H a s t a H a k l a r ı İ l K.
Türkiye’de Okun yasasının Geçerliliğinin İncelenmesi: Ekonometrik Bir Analiz Adnan Menderes Üniversitesi Betül Ünal Doç. Dr. Mehmet Mercan.
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Ders-2
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
Olgularla Diyabette Hedef Değerlere Ulaşma Başarısızlığı Nedenleri
DERS İÇERİĞİNİN TANITILMASI
TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA SAĞLIK SİSTEMLERİ
TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ —Nüfus artışı yüksektir — Genç nüfus fazladır. — Aktif nüfus fazladır.(çalışabilecek nüfus). Çalışma çağındaki nüfustur.
Üniversite Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği
BİLGE KADIN ARAŞTIRMA MERKEZİ
DEMOGRAFI.
Tüm kültürlerde ve ülkelerde, yaş, cinsiyet, kıdem ve hiyerarşik konum olmadan çalışanların karşılaşması muhtemel bir işyeri sorunu olan işyerlerinde.
Sunum transkripti:

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HEKİMLİK C3 GRUP NOSTALJİ

Grup Üyeleri Ceyda Koç Cenk Erdoğan Mesut Demir Sinan Yaşaroğlu Mehmet Aksu Ferhat Öktem Ahmet Alperen Öztürk Mert Bener Bayramoğlu Ghaffar Ghaffarzadehkhouei Deniz Öztürk Danışman Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Nilay Etiler

AMAÇ TÜRKİYE’DE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HEKİMLİKTE YAŞANAN DEĞİŞİMLERİN SAPTANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ

YÖNTEM ÇALIŞMAMIZ İKİ KISIMDAN OLUŞMAKTADIR 1-)TÜRKİYE’DE HEKİMLİĞİ ETKİLEYEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ DÖNÜŞÜMLER KONUSUNDA LİTERATÜR ÇALIŞMASI YAPILMASI 2-)ANAHTAR KİŞİLERLE GÖRÜŞMELER DERİNLEMESİNE GÖRÜŞME TEKNİĞİ KULLANILDI YAPILANDIRILMIŞ BİR GÖRÜŞME GÖRÜŞMELER BİR ASİSTAN HEKİM UZUN YILLARDAN BERİ HEKİMLİK YAPAN İKİ ÖĞRETİM ÜYESİ Görüşmeler sırasında ses kaydı yapılmış, daha sonra bu kayıtların çözümü yapılarak görüşme raporları oluşturulmuştur.

NELER DEĞİŞTİ? Hasta-Hekim İlişkisi Mesleki Sorumlulukta Değişimler Personelin Sayıca Yeterliliği Hekim-Hekim İlişkisi Mesleki Beklentiler Sağlık Politikaları Teknolojik Uygulamalar İstihdam Özellikleri Nüfus Yapısının Değişmesi Diğer Sağlık Personelleriyle İlişkiler

GÖRÜŞMELER 1-)Hekimliğe başlarken meslekten beklentileriniz nelerdi? Öğretim üyelerinin hekimliğe başlama sebepleri arasında; Aile etkisi, Bulunulan çevre, Toplumdaki prestijli hekim imajı, gibi etkenler bulunmaktadır. Maddi beklentiler de etkili gibi görünse de mesleğe başladıktan sonra bu tip beklentilerin anlamsız kaldığı görülmüştür.

2-)Mesleğe ilk başlamanızdan bugüne sağlık teknolojilerindeki ilerlemeler nelerdi? Bunların mesleki uygulamalarınızdaki etkileri nelerdir? İki öğretim üyesine göre de kendi uzmanlık alanlarında ciddi teknolojik gelişmeler yaşanmıştır. Gerek tanı gerek tedavi yöntemleri artmıştır.

3-)Hastaların hekime, hekimlerin hastalara bakışı nasıl değişti? Görüşülen hekimlere göre hekimlik ayrıcalıklı bir meslektir ve toplumda hakkettiği saygıyı görmelidir. Hekim yaptığı meslek gereği günlük, maddi ve manevi sorunlardan arındırılmış olmalıdır. Ayrıca siyasi, kültürel ve sanatsal konularda da kendini geliştirmelidir. Ancak 1980 sonrasından günümüze uzanan süreçte toplumda hekim algısı olumsuz yönde değiştirilmiştir. Hekimler toplumda beklediği saygıyı görmemektedir.

4-)Hekimlerin son dönemde birbirlerini meslektaştan çok rakip olarak gördüklerini düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız bu neden kaynaklanıyor olabilir? Hekimlere göre gerek özel sektörde gerek kamuda hekim sayısının artmasına bağlı olarak rekabet gözlenmektedir. Bu rekabetin temel nedenleri maddi kaygılar ve üniversitelerdeki statü hırsıdır. Öte yandan küreselleşmenin de etkisi sonucu özel sektörde hızlı bir büyümenin gerçekleşmesiyle maddi kaygılar öne çıkmış ve rekabet bu alanda da gözlemlenmiştir.

5-)Cumhuriyetin ilk yıllarında kırsal nüfus ve doğurganlık fazlaydı 5-)Cumhuriyetin ilk yıllarında kırsal nüfus ve doğurganlık fazlaydı. Günümüzdeyse kentsel nüfus artmış doğurganlık azalmıştır. Bu mesleğimize nasıl yansımıştır? Eskiden kırsal nüfusun yoğunlukta olduğu yerlerde sağlık hizmeti alma talebi azdı. Bunda sağlık hizmetinin belli merkezlerde olmasının da etkisi vardı. Ancak bugün kentleşmenin hızlanması ve sağlık hizmeti talebinin artması aynı oranda olmamıştır. Kentsel nüfusun sağlık hizmeti talebi geçmişteki kentsel nüfusa oranla çok daha fazladır.

6-)Son yıllarda tıp fakültesi kontenjanlarının aşırı yükselmesi ve hekim sayısının nüfusa oranla daha fazla artmasının ileride mesleğimizi nasıl etkileyebileceğini düşünüyorsunuz? Bu tür endişelerin geçmişte de yaşandığı görülmüştür. Yakınılan durum altyapının yetersiz olup kontenjanların bilinçsizce arttırılmasıdır. Buna bağlı olarak da eğitim kalitesinin düşmesi kaçınılmazdır. Doktor sayısının yetersiz olduğu savunularak, bu tip hamlelerini haklı göstermeye çalışılmıştır.

7-)Sözleşmeli personel uygulaması hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Bu uygulama çalışan haklarını kısıtladığı ve haklarının ortadan kaldırılması nedeniyle, hekimlerce doğru bulunmamaktadır.

8-)Tıbbi Zorunluluk Sigortası tıbbın güvenilirliğine sizce etki etti mi? Ettiyse fayda mı sağladı yoksa zarar mı verdi? Bu uygulama tek bir meslek grubunun işine yarayacaktır. Onlar da avukatlardır. İleride uzmanlık alanları ve hatta hastalıklara özgü avukatlar görülecektir. Bu da hekimlerin rahat davranmasını kısıtlayacaktır. Bu uygulamayla hasta-hekim ilişkisindeki güvensizliğin temeli atılmaktadır.

9-)Türkiye’de uygulanmaya başlanan aile hekimliği ile ilgili görüşleriniz nelerdir? Aile hekimliğinin ülkemizde işleyemeyeceği bir gerçektir. Hekimlik özerkleştirilerek bir haftalık kursla aile hekimleri yetiştirilmektedir. Hekim bir esnaf gibi çalışacak ve hekimliğin gereklerini yerine getiremeyecektir.

10-)Tarihsel süreçte incelendiğinde Türkiye için en uygun sağlık modeli hangisidir? Günümüzde getirilmeye çalışılan tam gün modeli geçmişte hakkıyla uygulanmış, hekimler her anlamda hak ettikleri değeri görmüşlerdir. Bugün ise tam gün yasası adı altında hekimler düşük maaşla ve zor şartlarda çalışmaya zorlanmaktadır. Hekimlerin kamuda güvenceli statüde çalıştıkları, vatandaşın eşit olarak hak ettiği hizmeti aldığı bir sistem uygulanabilir.

SONUÇ Hekimlerin mesleki doyumları sağlık sisteminin çeşitli özelliklerinden etkilenmektedir. Görüşme yapılan hekimlerin ortak kanısı sağlık hizmetlerinin reformu sürecinde hekimlik uygulamalarının zarar gördüğü yönünde olmuştur Sağlık hizmetlerinin piyasalaşması da hekimliği zaman içerisinde etkilemiştir.

Bizi dinlediğiniz için teşekkür ederiz…..