7. Hafta: Sözel Dil ve Konu ş ma Sorunları Giri ş İ leti ş im-Dil-Konu ş ma Dil ve Konu ş ma Sorunlarının Tanımı Yaygınlık Oranı Nedenleri Türleri Ö ğ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MUSTAFA YEŞİLADA
Advertisements

 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
GÖRSEL SANATLAR DERSİ ÜNİTE PLANININ ÖNCESİ VE SONRASININ İNCELENMESİ
 Web-Log kelimesinden türetilen bloglar, yazarların herhangi bir konu hakkında hızlı ve kolay ş ekilde yorumlarını, ba ğ lantılarını yazılarını, resimlerini,
İNSAN-MAKİNA SİSTEMLERİNDE PERFORMANSI ETKİLEYEN SOSYAL FAKTÖRLER
GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİYLE DERS PARTNERİ OLMAK
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Gül Nur AKMAN
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
Olumlu Disiplin Yöntemleri
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ.
PARÇADA ANLAM.
ÖZEL E Ğİ T İ M VE REHBERL İ K Özel e ğ itimin tanımı Engelli çocuklar ve sınıflandırılması Özel e ğ itime muhtaç bireylerin tanılanması Özel e ğ itim.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri – Fırat BÖTE – 4
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
4. Hafta: Zihin Engelliler
OKUL DENEYİMİ -I- Dr. Muhammed TURHAN.
Uzaktan Eğitim Kuramları
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
DİL VE KONUŞMA ENGELLİLER
YUNUS ÇALIKUŞU SOSYAL BİLG.ÖĞRT(2.ÖĞRETİM) 3/B.
SAĞLIK YÜKEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 1/B NERMİN ATEŞ
Psikoloji.
İNTERNET GÜVENLİĞİ İÇİN İNTERNET GÜVENLİK SEMİNERİ
YAPI(PLAN).
Gelişimi Farklı Olan Çocuklar
Master in Advanced European and International Studies.
6-7 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 1.sınıf velilerine tavsiyeler
COMENIUS COMENIUS ÇOKLU OKUL ORTAKLI Ğ I. BOZOK ORTAOKULU.
Medya Araçlarının Yararları Ve Zararları
AİLE VE İLETİŞİM AİLE VE İLETİŞİM.
OKUL ÖNCESİNDE AİLE KATILIMI
“Öfke”.
ÇOCUKLARIMIZ VE SINAV. SINAV KAYGISI Daha önce öğrenilen bilgi Başarısızlık korkusu Sınav anı SINAV KAYGISI.
E Ğİ T İ MDE PROGRAM DE Ğ ERLEND İ RME Belgin TOPAL, E ğ timci Hakan AKSOY, E ğ itim Yöneticisi.
BETÜL GÜTLEK TÜRKÇE Ö Ğ RETMENL İĞİ 2. SINIF WEB 2.0.
SOSYOLOJİ NEDİR?.
DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI
Çoklu Zekâ Kuramının Öğrenme-Öğretme Süreçlerine Yansıması.
Viran ş ehir Rehberlik ve Ara ş tırma Merkezi STRESLE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ.
FAD İ ME AKAGÜNDÜZ SEVG İ SUBA Ş I Aralık OTİSTİK BİREYLERİN ÖZELLİKLERİ SINIFLANDIRMA TANI DEĞERLENDİRME ARAÇLARI OTİZMİN NEDENLERİ EĞİTİM.
Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİM DUYAN ÇOCUKLAR VE ÖZEL EĞİTİM
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
ÖĞRENME SINIF YÖNETİMİ
İLETİŞİM VE EĞİTİM Bölüm 5 1. İletişim nedir?
Yrd. Doç. Dr. Ş ule Aydın Turan POSTMODERN EKOL: Temel Yetenek, DKK, Şebeke Örgütler.
TOPLUMSAL HAREKETLİLİK
Kelimenin ek almamı ş hali KKÖ LER Çokluk bildiren eklerden biri.
İLETİŞİM VE ETİK SUNUMU İREM KAYAHAN G İLETİŞİM SÜRECİNİN AŞAMALARI VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ.
Dil Gelişimi Dilin Temelleri
Matematik Öğrenme Bozukluğu/ Güçlüğü
EĞiTiMDE iLETiŞİM VE EĞiTiM ARAÇLARI
DİL VE KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ.
Kekemelik.
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
Kişisel-Sosyal Rehberlik
Hazırlayan : Atahan Aybars ERDEM Fatih ALBAYRAK yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor.
SÖZEL DİL VE KONUŞMA SORUNLARI
İLETİŞİMİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER
OKULLARDA REHBERL İ K SERV İ SLER İ – H İ ZMETLER İ.
Öğretimle İlgili Temel Kavramlar
ÖĞRENME STİLLERİ.
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
Gelişim ve Temel Kavramlar
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
SINAV KAYGISI VE ÇOCUK RUH SAĞLIĞI
Sunum transkripti:

7. Hafta: Sözel Dil ve Konu ş ma Sorunları Giri ş İ leti ş im-Dil-Konu ş ma Dil ve Konu ş ma Sorunlarının Tanımı Yaygınlık Oranı Nedenleri Türleri Ö ğ retmene Öneriler

 Giri ş Sözel dil ve konu ş ma, günlük ya ş antımızda önemli bir yer tutan ve bireylerarası ileti ş imin gerçekle ş tirilmesi için kullandı ğ ımız araçlardandır. Kimi durumlarda dil ve konu ş manın kullanımında aksaklıklar ortaya çıkar. Çe ş itli tür ve boyutlarda olan bu aksaklıklar, bireyin ve çevresindekilerin günlük ya ş antılarını olumsuz yönde etkileyebilir.

 İ leti ş im-Dil Konu ş ma İ leti ş imin temel amacı bir bireyin ba ş kalarıyla payla ş mak istedi ğ i dü ş üncelerini, yakınındaki ya da uza ğ ındaki birey ya da bireylerde aynen ya da ona çok yakın bir biçimde olu ş turmaktır. Burada söz konusu olan, beyinler arasında dü ş ünce alı ş veri ş idir.

Dü ş üncelerimizi kodlamamız; bu kodu hedef birey ya da bireylere iletmemiz; hedef bireyin/bireylerin ise bu kodu alması; bu kodu açması (çözümlemesi); bu koddan anlam çıkartması söz konusudur. Tüm bunlar, kendi içinde bir dizi karma ş ık i ş lemi gerektirir.

Kod, herhangi bir ş eyin yerine geçen, onu temsil eden, onu gösteren herhangi bir ba ş ka ş eydir. En basit tanımıyla dil, dü ş üncelerimizi aktarmak amacıyla kullandı ğ ımız bir koddur. İ leti ş im amaç, dil de bu amacı gerçekle ş tirmek için kullandı ğ ımız bir araçtır.

Dilin hangi kodla neyi, nasıl temsil edece ğ i, dilin sistemati ğ ini olu ş turmu ş tur. Daha açık bir ifade ile, dil bir dizgedir, bir dizi kuralları vardır. Ancak bu kurallar, bireyler ve toplumlararası bir uzla ş manın sonucudur. Bu da dilin toplumsal bir olgu oldu ğ unu gösterir.

Dil, ileti ş im amacıyla kullanılan, evren hakkındaki dü ş ünceleri simgeleyen, uzla ş maya dayalı biçimlerden olu ş an bir dizgedir. Müzik dili ile Türkçe dili gibi konu ş ma dilindeki temel fark uzla ş ma (konvansiyon) dur. At, at nesnesini belirtmek için kullanılır. Ancak müzik aynı notalar aynı anlamı ifade etmeyebilir.. Vs. vs. vs.

Konu ş ma bir eylemdir. En yalın ifade ile sözel dilin insanların do ğ al olarak üretebildikleri kimi sesleri kullanıp, dü ş üncelerin kulak yoluyla alınabilmesine olanak sa ğ lamak için gerçekle ş tirilen bir eylemdir.

 Dil ve Konu ş ma Sorunlarının Tanımı " Konu ş ma özürü", "konu ş ma bozuklukları", "dil ve konu ş ma bozuklukları" vb. terimlerle ifade edilen bireylerarası ileti ş imde kar ş ıla ş ılan olumsuz durumlar, "gecikmi ş konu ş ma", "dil geli ş iminde gecikme", "kekemelik", "afazi", "genizsi konu ş ma", "artikülasyon bozuklu ğ u", "ses bozuklu ğ u", "afoni" vb. terimlerle de türlendirilmektedir.

İ leti ş im Sorunu (Bozuklu ğ u) ( a) Bir sembol sistemini alma ve/veya i ş leme (de ğ erlendirme); (b) kavramları ve/ veya sembol sistemlerini temsil etme; (c) sembol sistemlerini iletme ve/veya kullanma yetisinde ortaya çıkan aksaklık, bozukluk olarak tanımlanmaktadır.

Dil Sorunu (Bozuklu ğ u) Çevresel etmenlerden ba ğ ımsız olarak dilsel birimlerin üretiminde ve/veya algılanmasında kar ş ıla ş ılan herhangi bir güçlük olarak tanımlanmaktadır. Bu tür sorunlar, tümden konu ş manın olmaması gibi çok a ğ ır bir durumdan, sözdizimindeki ufak tefek farklıla ş maların, aksaklıkların gözlendi ğ i durumlara çe ş itlilik gösterebilir.

Konu ş ma Sorunu (Bozuklu ğ u) Konu ş manın herhangi bir çevrede benimsenen sınırın dı ş ına çıkarak yadırganacak düzeyde bir farklılık ya da sapma göstermesi durumunda, genelde bireyde bir tür konu ş ma sorunu oldu ğ u kabul edilmektedir.

Konu ş ma sorunu olan bireyin konu ş ma davranı ş larında ş u özellikler göze çarpabilir : a) İş itilemeyecek kadar a ş ırı alçak sesle konu ş ma. b) Konu ş manın rahatlıkla anla ş ılamaması. c) Sesinin ya da konu ş urken sergiledi ğ i görünümün kar ş ıdakini rahatsız etmesi. d) Belirli bir sesin beklenildi ğ i gibi söylenememesi. e) Konu ş urken zorluk çekme. f) Dilin vurgu, ezgi, ritim özelliklerine uygunluk göstermemesi, konu ş manın bunlardan yoksun olması, tekdüzelik. g) Sözdizimi, dil biçimi vb sapmaları. h) Ya ş ına, cinsiyetine, fiziksel geli ş imine uygun olmayan ses ve konu ş ma.

 Yaygınlık Oranı

 Nedenleri a. Anatomik nedenlere ba ğ lı dil ve konu ş ma sorunları. (dudak- damak yarıklı ğ ı, larenjektomi, i ş itme düzene ğ i sorunları vb.) b. Fizyolojik nedenlere ba ğ lı dil ve konu ş ma sorunları. (müsküler distrofi vb.) c. Nörolojik nedenlere ba ğ lı dil ve konu ş ma sorunları. (CVA, Parkinson Hastalı ğ ı, Cerebral Palsy vb.) d. Biyokimyasal e. Psikolojik/psikiyatrik nedenlere ba ğ lı dil ve konu ş ma sorunları. (Kimi uzmanlara göre kekemelik vb. konu ş ma sorunları bu kümede ele alınmaktadır)

f. Geli ş im sürecindeki aksaklıklara ba ğ lı dil ve konu ş ma sorunları. (Gecikmi ş dil ve konu ş ma, ö ğ renme güçlü ğ ü, okuma güçlü ğ ü vb.) g. Olumsuz çevresel etmenlere ba ğ lı dil ve konu ş ma sorunları. (Dil ve konu ş ma geli ş iminde gecikme vb.) h. Hiçbir nedene ba ğ lanamayan dil ve konu ş ma sorunları. ı. Karma ş ık nedenlere ba ğ lı dil ve konu ş ma sorunları. (Zihin engeli vb.)

 Türleri Sorun% /r/ seslerini söyleyemiyor25.40 Bir sesin yerine ba ş ka ses kullanıyor19.41 Anlıyor ifade yetersiz10.77 Kekeme9.71 Konu ş ma ve anlaması yetersiz6.65 Konu ş ması hiç anla ş ılmıyor5.85 Susmayı tercih ediyor5.45 Nefes kontrolü zayıf4.79 Görsel algı sorunu var4.52 Konu ş ması yeterli, anlaması yetersiz2.66 Ses bozuklu ğ u var2.13 Genizden konu ş uyor2.13 Dudak/damak yarıklı ğ ı var0.53

 Ö ğ retmene öneriler Ö ğ rencinizi uzman bir ki ş iye göndererek onun önerileri do ğ rultusunda hareket etmeniz. Ö ğ rencinizin nasıl konu ş tu ğ undan çok ne söylemek istedi ğ ine dikkat edin Dil ve konu ş ma sorunlu ö ğ rencilerinizi sorunsuz ö ğ rencilerinizle kıyaslamayın. Ders bitti te ş ekkürler