İMMÜNOLOJİ Tıbbın bir alt dalıdır, Türkçe’ye bağışıklık bilimi olarak geçmiştir. Canlının immün sistemi (bağışıklık sistemi) ile ilgilenir. Organizmanın.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bronşiyal astma Tanım Etiyoloji Patogenez Morfoloji.
Advertisements

LENFORETİKÜLER SİSTEM HİSTOLOJİSİ
Mantar ve Paraziter Enfeksiyonlarının İmmunolojisi
HEMAPOETİK KÖK HÜCRE IL-5 IL-5 Monosit Nötrofil Eozinofil Bazofil
İmmunobiyoloji Prof.Dr.Melek ÖZTÜRK. Bağışıklık sistemi, canlıları enfeksiyonlardan korur. Fiziksel engeller bakteri, virüs,Parazitler örn: mantar,Protistler,solucanlar.
İMMUNOKİMYA.
Humoral yanıt mekanizması
Doç.Dr.Öztürk ÖZDEMİR SİVAS
İMMÜNOLOJİ (BAĞIŞIKLIK BİLİMİ)
antijen ve antikor ilişkisi
DOĞAL BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI
Kan ve İmmun Sistem.
EGZERSİZ VE KAN.
KAN DOKU.
ANTIKORLARIN YAPISI. ANTIKORLARIN YAPISI Antikorlar, etkin bir immün yanıtın önemli yapıtaşlarıdır ve hücre- dışı patojenlere ve toksinler gibi tehlikeli.
YAŞLIDA İMMÜN SİSTEM ve ENFEKSİYON HASTALIKLARI
Lenfoid öncülü NK İL-15 TİMUS İL-2, İL-4, İL-7 İL-7
İmmunite.
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ Dolaşım Sistemi 10 – 17 Mart 2014.
B İmmün Sistem Dr. Alisan Yıldıran.
SOLUNUM SİSTEMİNİN SAVUNMA MEKANİZMALARI
HEMATOPOEZ Kan Hücrelerinin Yapımı
Transplantasyon İmmunolojisi
Kanatlılarda immun sistem
İmmün Sistem Patolojisi
ANTİJENLER.
LÖKOSİT FİZYOLOJİSİ Doğal bağışıklık Özgün bağışıklık
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
İLAÇLARIN TOKSİK ETKİLERİ
NÖTROFİL AKTİVASYONU BAKTERİ KEMOATRAKTAN UYARISI SALGI KOMPLEMAN
BÖLÜM 11 İmmün Sistem Hastalıkları
Prof.Dr.Öztürk ÖZDEMİR SİVAS
Hücresel ve Hümoral Immünite
İMMÜNOLOJİ VE İMMUNOPATOLOJİ
BAĞIŞIKLIK.
BAĞIŞIKLIK.
İNSANDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Neşe Akış İmmünoloji dersleri için ders kitabı: Lippincott ve ark. İmmünoloji. 2.baskı Çev: Deniz ve ark. Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, TL (Öğrenciler.
Prof.Dr. Akgün YAMAN Mikrobiyoloji AD.
Sevgili Tıp Öğrencilerim,Bağ Dokusu Hücreleri dersime Hoşgeldiniz! Kendi hazırladığım 3 dildeki (Türkçe,Almanca,İngilizce) özel internet sitem:(
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Antijen İşleme ve Sunma , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Lenfoid Doku ve Trafikler , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
Antijen tanıyan reseptörler
İmmünglobulin A (IgA) Doç.Dr. Filiz Kibar,
SerdarSARICI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ SerdarSARICI
ANTİKORLAR PROF. DR. AKGÜN YAMAN Ç.Ü.TIP FAKÜLTESİ MİKROBİYOLOJİ ABD.
Lenfosit Ne Görür?.   Herhangi bir antijene özgül az sayıdaki lenfosit herhangi bir yerden vücuda girebilen mikropları nasıl bulabilmektedir?  İmmün.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ 6\F ECEM POLAT SİNEM GÖKDERE BUSE BAŞKURT
ANTİJEN, İMMUN SİSTEMİN YAPISI VE İMMUNGLOBULİNLER
Antijen Tanıyan Reseptörler Doğal İmmün Yanıt
Antijen işleme ve sunumu
Bağışıklık Sistemi ders kitabı: Abbas ve ark. Temel İmmünoloji. 4
KILCAL DAMARLARLA DOKU HÜCRELERİ ARASINDA MADDE ALIŞVERİŞİ
Antijen tanıma ve tahribat kimyası
Trafik Bağışıklık Sistemi dersi-4
Deneyimli B'nin ileri olgunlaşması
Somatik reseptör üretimi
İmmünogenetik I Dr. Nüket Yürür Kutlay.
Savunma eylemcileri ve üretilmeleri
Temel İmmunoloji İmmun Sisteme Giriş
İmmün Sistem Dr. Mehmet KILIÇ.
Dr. Ali Alkan Osmaniye Devlet Hastanesi, Tıbbi Onkoloji
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 9. HAFTA.
İmmün Sistemin Yapısı Prof. Dr. Mehmet KIYAN.
TEMEL İMMÜNOLOJİ (II) Prof Dr Cengiz ÇAVUŞOĞLU
TEMEL İMMÜNOLOJİ (I) Prof Dr Cengiz ÇAVUŞOĞLU
Hücresel ve Hümoral Immünite
İmmün Sistem Vücudumuz, çevremizde bulunan çeşitli hastalık yapıcı infeksiyöz ajanlara karşı hücreler, doku ve organları ile birlikte(immün sistem) çalışır.
İMMÜNOLOJİ (BAĞIŞIKLIK BİLİMİ) Bağışıklık; bir organizmanın enfeksiyon yapan ajanları tanıması ve onlara karşı kendi kendini savunması anlamına gelmektedir.
Sunum transkripti:

İMMÜNOLOJİ Tıbbın bir alt dalıdır, Türkçe’ye bağışıklık bilimi olarak geçmiştir. Canlının immün sistemi (bağışıklık sistemi) ile ilgilenir. Organizmanın kendinden olanı ve olmayanı ayırt etmesi ve kendinden olmayana karşı gösterdiği reaksiyonlar ile ilgilenen bilim dalıdır.

Geleneksel olarak immün sistem farklı fonksiyonlara sahip 2 bölüme ayrılarak incelenir: 1. DOĞAL İMMÜNİTE (innat ya da nativ immünite olarak da isimlendirilir). 2. SPESİFİK İMMÜNİTE (kazanılmış ya da adaptif immünite olarak da bilinir).

Doğal İmmünitenin elemanları Nonspesifik savunmalar; vücuda zarar veren unsurların hepsine karşı direnç gösteren savunma tipidir. Doğal İmmünitenin elemanları - Anatomik ve biyokimyasal faktörler, deri ve mukozalar, deri florasında bulunan bakterilerin oluşturduğu organik asitler, yağ bezlerinin salgıladığı doymamış yağ asitleri, ter salgısındaki laktik asidin antimikrobial etkisi, mukoza salgılarında bulunan lysozim, burun mukozasındaki kıllar, trakea ve bronşların kirpikli epitelleri, ağız, bağırsak, üst solunum yolu, vagina ve üretrada normalde bulunan m.o.’ların varlıkları ve salgıları - İltihabi reaksiyon - Ateş - Kan ve dokulardaki fagositik hücreler (makrofajlar, nötrofiller) - Doğal öldürücü hücreler (naturel killer, NK) - Kompleman sistemi gibi bazı plazma proteinleri

Spesifik İmmünitenin elemanları Spesifik savunmalar; sadece belirli bir mikroorganizma türüne etki edip diğerlerine etki etmemektedir. Doğumdan sonra gelişmeye başlar. Aktif & Pasif İmmünite Hümoral İmmünite & Hücresel İmmünite Spesifik İmmünitenin elemanları Antikorlar TC hücreler

DOĞAL İMMÜNİTE SPESİFİK İMMÜNİTE Tekrarlayan enfeksiyonlarda direnç kazanılmaz Tekrarlayan enfeksiyonlarda direnç kazanılır Çözünebilen faktörler Lizozim, kompleman, akut faz proteinleri (CRP, interferon) Antikor Hücreler Fagositler Natural Killer hücreler T Lenfositler

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ORGANLARI (İMMÜN SİSTEM ORGANLARI= LENFOİD ORGANLAR)

İkincil lenfoid organlarda lenfositler antijenlerle yüzleşirler. Birincil lenfoid organlarda lenfositlerin üretimi işi yapılırken,

İMMÜN SİSTEM HÜCRELERİ

Lenfoid seri hücreleri Myeloid seri hücreleri -Monosit-Makrofaj -Nötrofil -Eozinofil -Bazofil -Mast Hücreleri -Eritrosit -Platelet Lenfoid seri hücreleri -B lenfosit -T lenfosit -NK hücresi

Nötrofiller immun sistemin üçüncü fagositik hücreleridir Nötrofiller immun sistemin üçüncü fagositik hücreleridir. İnnat bağışıklık sisteminin çok önemli hücreleridir. Nötrofil işlevinde kalıtsal bir bozukluk bakteri kökenli infeksiyonların üstesinden gelinmesini zorlaştırır ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanır. Eosinofil parazit infeksiyonlarına karşı gelişen bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Basofil muhtemelen mast hücrelerine benzer bir işleve sahiptir. Mast hücreleri bileşiklerden açığa çıkan antijenlere karşı bölgesel inflamator cevabı tetikleyen doku hücreleridir.

TCR TH hücresi TC hücresi TCR

B hücresi Yüzey molekülleri immunglobulin reseptörü, kompleman reseptörü, MHC molekülleri, sitokin reseptörleri

Antijen sunan hücreler Makrofajlar Dendritik hücreler B lenfositler

MHC I ve MHC II molekülleri tarafından Antijenin T lenfositlere sunulması

İMMÜNOGENETİK Yabancı hücre ve bileşenleri organizmanın kendi hücrelerinden üst düzey bir doğrulukla ayırt edebilen bu sistemde fonksiyon alan gen ve gen ailesini inceleyen genetik alt dalı “İmmünogenetik” olarak adlandırılır.

MAJOR HİSTO KOMPATİBİLİTE KOMPLEKS (BÜYÜK DOKU UYGUNLUK KOMPLEKSİ (MHC)) - Tüm omurgalılarda bulunan bir grup gen - İnsanda 6. kromozom üzerinde yaklaşık 4 milyon bp’lik bir yer kaplar - İnsan lökosit antijeni (HLA) olarak ta bilinir MHC proteinleri antijen işleme ve sunmayla ilişkilidir. MHC I, MHC II ve MHC III şeklinde 3 sınıfa ayrılır.

Sınıf I MHC proteinleri; nükleuslu tüm hücre yüzeylerinde bulunur peptid antijenleri TC hücrelere sunarlar Sınıf II MHC proteinleri; B lenfositleri, makrofajlar, dendritik hücreler üzerinde bulunurlar peptid antijenleri TH hücrelere sunulurlar Sınıf MHC III proteinleri; Genler bağışıklıkta önemli rolleri olan kompleman sistemde görev alan proteinlerin sentezinden sorumludurlar.

Differential distribution of MHC molecules on cells Tissue MHC class I MHC class II T cells +++ +/- B cells +++ +++ Macrophages +++ ++ Other APC +++ +++ Thymus epithelium + +++ Neutrophils +++ - Hepatocytes + - Kidney + - Brain + - Erythrocytes - -

Toplam 80 adet olan MHC genleri 4 Mb büyüklüğündedirler. Sırayla 95, 207 ve 50 farklı alelleri vardır DR, DP, DQ - Sırayla 406, 120 ve 72 farklı alelleri var Toplam 80 adet olan MHC genleri 4 Mb büyüklüğündedirler. Her birey bu alellerden ikisine sahiptir. Aleller eş baskındır. MHC I ve II kişilerarası üst düzeyde farklılık gösterirler fakat bir kişiye ait bütün hücreler için uniform (benzer) yapıdadırlar.

MHC class I and MHC class II molecules

ANTİKORLAR Antikor veya İmmunglobulinler (Ig) B hücreleri üzerinde hücre yüzey antijen reseptör proteinleri olarak veya Serum ve diğer vücut sıvılarında çözünür protein olarak bulunurlar Aynı kişiye ait farklılık gösteren bağışıklıktan sorumlu proteinler VDJ yapısına sahip Ig proteinleri olup, enfeksiyon nedeni olan antijene özgül olarak plazma hücrelerince sentezlenirler.

Ig sınıfları Fiziksel, kimyasal, immünolojik özelliklerine göre 5 sınıfa ayrılırlar Ig G, Ig A, Ig M, Ig D, Ig E Ig’lerin %80’i Ig G’dir.

Ig G; Plasentadan geçebilen tek antikor. İkincil immün cevapta fazla miktarda sentezlenir Ig A; tükrük, gözyaşı, ağız sütü gibi vücut sıvıları ve mide, bağırsak, solunum ve ürogenital sistemlerin mukozal salgılarında bulunur IgM; birincil immün cevapta ilk sentezlenen antikor IgE; erken tip aşırı duyarlılık reaksiyonlarında önemlidir Ig D; İkincil antikor yanıtta önemli olabilir

Antikorlardaki çeşitliliğin nedenleri Somatik rekombinasyon Hipermutasyon

Ağır zincirde; 200 V geni 50 D geni 4 J geni Sabit bölge genleride μ, δ, γ, є veya α

Hafif zincirde; 150 V geni 5 farklı J geni Sabit bölge genleri de κ veya λ olabilir

T-Hücre Reseptörleri (TCR’ler) T hücrelerinin yüzeyinde bulunan membrana entegre bir protein

α zincirde ; yaklaşık 80 değişken (V) gen 61 birleştirici (J) segment β zincirde ; yaklaşık 50 değişken (V) gen 2 çeşitlilik (D) geni 13 birleştirici (J) segment