Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Trafik Bağışıklık Sistemi dersi-4

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Trafik Bağışıklık Sistemi dersi-4"— Sunum transkripti:

1 Trafik Bağışıklık Sistemi dersi-4
, Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

2 Lökositin ilk Göderildiği Adrese Varması
1 Lökositin ilk Göderildiği Adrese Varması

3  Her Lökosit Kapiler Yataklarda Yavaşlar  Eğer Geçtiği Kapiler Göderildiği Adrese Aitse Oradaki Özgün Kemotaktik Madde Gradiyentini Algılar ve Rotasını Gradiyentin Merkezine Yönlendirir. Böylece Hedeflediği Adrese Varır.

4 KEMOKİNLERİN BİYOKİMYASAL SINIFLAMASI
KEMOKİNler BİYOKİMYASAL olarak sistein sıklığına göre üçe gruplanmıştır: CXC kemokinler CC kemokinler CXXXC kemokinler

5 Lökositin ilk Göderildiği Adrese Yerleşmesi
2 Lökositin ilk Göderildiği Adrese Yerleşmesi

6  Her Dokuda ve Hücrelerinde Özgün Yapışma Molekül Kombinasyonu Bulunur.  Bir Lökositin Bir Dokuya Yerleşmesi için O Dokunun Özgün Yapışma Moleküllerini Tanıyan Reseptör Kombinasyonuna Sahip Olması Gerekir.  Tanımayı Tam Yaptığında (hepsine bağlandığında) Reseptörlerinden Aldığı Bu Bilgiyle Oraya Oturur

7 YAPIŞMA MOLEKÜLLERİNİN BİYOKİMYASAL SINIFLAMASI
YAPIŞMA MOLEKÜLLERİ KİMYASAL YAPISINA GÖRE 4’e gruplanmıştır: SELEKTİNLER İNTEGRİNLER İMMÜNOGLOBULİN SÜPER AİLE ÜYELERİ ADRESİNLER

8 3 Trafiğin Yönetimi

9 TRAFİK KODLAMA SİSTEMİ
Vücutta her lökositin nerede bulunacağını düzenleyen bir trafik kodlama sistemi bulunur. Sistem, hedef ve varıcıların yüzeyinde özgün kombinasyonlarda kemokin ve yapışma molekülleri ve bunların reseptörlerinden oluşur.

10 TRAFİK SİSTEMİ –devam Trafik Sistemi Telefon Numaralarının Sistemine Benzer Bir Ağ ile Çalışır. Yani, her bir lökosit çeşidinin ve hedefinin bu moleküllerin farklı kombinasyonlarından oluşan yüzey molekülleri vardır. Bir lökosit çeşidinin üyeleri farklı yerlere gönderilecekse gelişimi esnasında alt gruplara ayrılır. Aynı mekanizma embriyogenezde farklı seviyedeki kök hücre göçünü sağlayarak vücut modelinin doğru gerçekleşmesini sağlar.

11 Yangı Esnasında Lökosit Göçü
4 Yangı Esnasında Lökosit Göçü

12 Yangı Esnasında İlgili Endotel Hücreler Damardan Geçen Lökositleri Durduracak Yapışma Molekülleri İfade Eder. Duran Lökositler Yangı Merkezinin Kendilerini Çağıran Kemotaktik Gradiyentini Algılar ve Hedefe Göç Eder.

13 TERMİNOLOJİ VİRÜLANS= Hasta etme kudreti PATOGENEZ= Hastalık gelişimi
Yangı= Enflamasyon (kızarıklık, şişlik, ağrı) Mukoza, steril olmayan solunum, sindirim ve ürogenital alt yollarını oluşturur. Steril alan beyin, iç organlar, kemik ve kasların alanlarıdır. Klon= Ata hücre Klonal seçilim= Sadece bir hücrenin tanıma yapması (seçilmiş oluyor) Klonal genişleme/çoğalma= Sürüde her birey birbirinin aynısı Sınıf yönetmek= T yardımcı hücrelerin işlevi İçte zararlı antijen var mı anlaşılması için hücreler içindeki her proteinden parçaları dışta immün sisteme sunar Stres bildirmek stres proteini ifadesiyle bir seri olayları başlatmak Nötrofil patlayarak sitoplazmik içeriğiyle mikropları sarar (tuzak) Edinsel immünitede yangı azaltıcı ve arttırıcı Tdüzenleyici ve Ty17 Mukozada epiteller arasındaki T hücre (gama delta T en çok, diğer adı IEL)

14 TERMİNOLOJİ devam Edinsel immünitede lenfosit olgunlaşması= Deneyimsiz lenfosit üretimi Olgunlaşan deneyimsiz lenfositlerin trafiği kan-lenf arasında dalak ve lenf düğümlerine girip çıkmakla sınırlıdır Valdeyer halkası bademcikleri= Tonsilla palutina; Tonsilla lingualis; Tonsilla farinjika; Tonsilla tubarius; Lateral faringeal band Reseptör= Liganda bağlanınca anaya haber veren. Hücre veya molekül veya hücreye bağlı molekül olabilir. Antijen tanıma= Antijene bağlanma Dost/öz hücre/ aileden hücre/ akraba hücre tanıma Rakip hücre= Transplantasyondaki durum Apoptoz= Hücrenin intaharı Tümör hücresi olmak üzere onkogenez= Bir hücrenin mutasyon veya viral enfeksiyon altında ömrünün tamamlanmasını beklemeden ölümden kaçması ve kontrolsüz çoğalması Proliferasyon= Hücre çoğalması Naif lenfosit= Edinsel immünitede gelişimini tamamlayarak kan-lenf arasında dalak ve lenf düğümlerine girip çıkarak seyahat edip antijenini arayan deneyimsiz lenfosit Hücre Aktiflenmesi= Eylem yapacak moda geçmesi


"Trafik Bağışıklık Sistemi dersi-4" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları