Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 9. HAFTA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 9. HAFTA."— Sunum transkripti:

1 KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 9. HAFTA

2 Sitokinler Hücreler arasında düzenleyici olarak görev alan antikor olmayan proteinlerin oluşturduğu bir grup olan sitokinlerin başta sadece immun sistem ile ilgili düzenleyiciler oldukları sanılmaktaydı ancak artık immun sistem haricindeki hücreler tarafından da üretildikleri bilinmektedir . Günümüzde çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilmektedir.

3 Belli türde sitokinlerin tanımlanması için kullanılan değişik tanımlamalar (isimlendirmeler) mevcuttur; İnterlökinler, lökositler arasında düzenleyici olarak görev yaparlar Monokinler, tek çekirdekli fagositik hücreler tarafından üretilirler Lenfokinler, Aktive olmuş lenfositlerden, üretilirler Kemokinler, Birincil olarak lökosit göçünde görev alırlar.

4 Sitokinler hedef hücre zarında bulunan kendilerine ait reseptörlerine bağlanarak etki gösterirler
MEZENŞİMAL KÖK HÜCRELER birçok sitokinin sentez öncüsüdür.

5 MKH’ler yetişkin kök hücre tipidir.
MKH’ler farklılaşmamış ve genel olarak her dokuda bulunabilen hücrelerdir. Başta kemik iliği olmak üzere birçok dokudan izole edilebilir. MKH’ler klinik çalışmalarda araştırmalarda en yaygın kullanılan hücre türüdür.

6 Pek çok değişik hücre tarafından üretilebilen sitokinler bağışıklık ve inflamatuar yanıtların oluşmasını ve düzenlenmesini sağlarlar. Salınmları kısa ve sınırlıdır, depolanmazlar. Pleiotropik etki gösterirler. Yani etkileri tek bir hücreye değil çok çeşitli hücreler üzerine olabilir. Aynı hedef hücrede birden fazla etki gösterebilirler. Sentezleri birbiri üzerine etkilidir. Bir sitokinin üretimi diğer sitokinlerin sentezini etkileyebilir.

7 Birbirleri üzerinde antagonistik veya sinerjistik etki gösterebilirler.
Hedef hücrenin zarında kendilerine özel trans membran protein olan reseptörlerine bağlanarak etkilerini başlatırlar. Etki şekilleri otokrin, parakrin ve endokrin

8 Bazı Sitokinler Genel Özelliklerine Göre Sınıflandırılırlar
Doğal immüniteye aracılık eden sitokinler Viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan reaksiyonlarda görev alan sitokinler T lenfositlerinin antijenleri tanıma yanıtında görev alan sitokinler Lenfositlerin, büyüme ve farklılaşmasında roloynayan sitokinler

9 Immunite sağlanması amacıyla inflamasyonu regüle eden sitokinler
Antijenle aktive olmuş T lenfositlerinden türeyen sitokinlerdir. Tam gelişmemiş lökosit büyüme ve farklılaşmasında rol oynayanlar Hematopoezi uyarılmasını sağlayan sitokinlerdir.

10 KAYNAKLAR *Kök hücre biyolojisi ve klinik uygulamalar. TÜBA yayınları biyolojisi-ve-klinik-uygulamalar.html *Kök hücre araştırmalarında güncel kavramlar, TÜBA yayınları * aratirmalarinda-guncel-kavramlar.html Diğer Kaynaklar * *


"KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 9. HAFTA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları