Dolaşım sistemi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ DOLAŞIM SİSTEMİ 10 – 14 Şubat 2014.
Advertisements

DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARI
DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
KALP FAALİYETİNİN DÜZENLENMESİ Prof. Dr. Ümmühan İşoğlu-Alkaç İ. Ü
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM FERİZE ORAL 4/B 1726.
KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ
Nazofarinks bt Cardiac bt
EKG ve RİTİM-İLETİ BOZUKLUKLAR
Dolaşım Sistemi Fizyolojisine Giriş
DOLAŞIM SİSTEMİ VE KALP MASAJI KALP; DOLAŞIM SİSTEMİ İÇİNDE İTİCİ BİR ÖZELLİĞE SAHİPTİR. KALP YAKLAŞIK OLARAK KİŞİNİN YUMRUĞU BÜYÜKLÜĞÜNDE, İÇİ BOŞ KASTAN.
KARDİYOVASKÜLER SİSTEM FİZYOLOJİSİ
İNSANDA DOLAŞIM SİSTEMİ
İnsanda Dolaşım Sistemi & Kan Dolaşımı ve Lenf Dolaşımı
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
DOLAŞIM SİSTEMİ İLAÇLARI
KALBİN EKSİTASYON İLETİ SİSTEMİ
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ DOLAŞIM SİSTEMİ 17 – 21 Şubat 2014.
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ Dolaşım Sistemi 3 – 7 Mart 2014.
Z.Aycan TUNCER 4/B Sınıf Öğretmeni
Yrd.Doç.Dr. Ercan ÖZDEMİR
Solunum Sistemi ANAHTAR KAVRAMLAR Alveol Diyafram Bronş Bronşçuk.
Yrd.Doç.Dr. Ercan ÖZDEMİR
DOLAŞIM SİSTEMİ.
KANIN VÜCUTDA DOLAŞIMI KALBİN GÖREVLERİ
DOLAŞIM SİSTEMİ.
Dolaşım Sistemi Hastalıkları Patolojisi
Atatürk ortaokulu 6/b sınıfı.
İnsan Vücudu.
1, coracoideus. 2, sağ klavikula. 3, sağ karotis arter. 4, Tiroid
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
KARDİOVASKÜLER SİSTEM ve EGZERSİZ
SİNİR SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEM (Systema circulatorium) Prof. Dr. Nihat Ekinci.
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
KALP HASTALIKLARI VE TEDAVİSİ
SOLUNUM SİSTEMİNİN ANATOMİSİ
Kan ve Kalp Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar
KALP & DOLAŞIM FİZYOLOJİSİ
Kardiovaskuler sistem
ÜROGENİTAL SİSTEM.
ARİTMİLER Kalp kendi kendine impuls çıkarabilme ve bu uyarıyı iletebilme özelliğine sahiptir. Kalbin impuls çıkarabilme özelliğine otomasite denir. uyarı.
Kalp ve dolaşım fizyolojisi
Dolaşım sistemi.
Dolaşım Sistemi ve Egzersiz
Kardiyovasküler Sisteme Giriş
Elektrokardiyogram İşaretlerinin Ölçülmesi
Dolaşım Sistemi ve Hastalıkları
Dolaşım sistemi.
HAYVANSAL DOKULAR.
ÇOCUKLARDA DOLAŞIM SİSTEMİ
DOLAŞIM SİSTEMİ
KARDİOVASKÜLER SİSTEM ve EGZERSİZ
Systema Circulatorium
DOLAŞIM SİSTEMİ (Systema circulatorium) Canlılarda dışarıdan alınan besin maddelerini ve oksijeni hücrelere taşımak ve hücrelerde meydana gelen metabolizma.
İNSAN ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ
KALBİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ
SOL KALP YETMEZLİĞİ Stj.Dr.Tayfun Özdemir. Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedir? Sol ventrikül, arterial kanı kullanılmak üzere vücuda gönderir.
İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ
KARACİĞERİN ANATOMİSİ
DOLAŞIM VE VÜCUT SAVUNMASI. DOLAŞIM VE VÜCUT SAVUNMASI.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
KALP Üstte iki kulakçık alltta iki karıncık olmak üzere dört odacıktan oluşmuştur. Sağ kulakçık ile sağ karıncık arasında üçlü (triküspit), sol kulakçık.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KALP b)KAN c)DAMARLARDAN OLUŞUR. ALİ DAĞDEVİREN
BAÖ 107 İnsan Anatomisi ve Kinesiyolojisi (4 0) 4
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
Sunum transkripti:

Dolaşım sistemi

KALBİN ŞEKLİ,YERİ VE BÜYÜKLÜĞÜ Yeri: Mediastinumda yer alır. Ağırlığı ve Büyüklüğü: Yaş Cinsiyet Vücut Ölçüsüne göre değişir. Şekli: Asimetrik koniye benzer.

KALBİN TABAKALARI Endokard: En içte bulunan ince fibroz bir tabakadır. Myokard: Perikardın altında kalbin pompa yeteneğini sağlayan kas tabakasıdır. Kaslar çizgilidir.

Perikard: Kalbi dıştan çepeçevre saran zardır..

KALBİN BÖLÜMLERİ

SAĞ KULAKÇIK (ATRİUM DEXTER):Vena Cava Superior ile Vena Cava İnferior vücut dokularındaki venöz kanı bu boşluğa toplar. Sağ atrium ve sağ ventrikül arasında sağ atrioventriküler delik bulunur. SAĞ KARINCIK (VENTRİCULUS DEXTER): Venöz kanı pulmoner arter aracılığı ile akciğerlere pompalayan boşluktur.

SOL KULAKÇIK (ATRİUM SİNİSTER): Akciğerlerde oksijenlenmiş kan Vena Pulmonales aracılığıyla bu boşluğa gelir. SOL KARINCIK (VENTİCULUS SİNİSTER): Arterial kanı aort yoluyla vücudun bütün dokularına pompalayan boşluktur.

KALBİN KAPAKLARI

KALBİN KAPAKLARI Triküspid kapak: Sağ atrium ve sağ ventrikül arasında bulunan üç yapraklı kapaktır. Mitral kapak: Sol atrium ve sol ventrikül arasında bulunan iki yapraklı kapaktır. Aort kapak: Sol ventrikül ve aort arasındadır. Pulmoner kapak: Sağ ventrikül ile pulmoner arter arasındadır.

KALBİ BESLEYEN DAMARLAR Kalp Aort damarının başlangıcından ayrılan ve kalp duvarının içine uzanan koroner arterlerden gelen kanla beslenir.

BÜYÜK DOLAŞIM Vena pulmonalislerle sol atriuma gelen arterial kan buradan sol ventriküle ulaşır. Aorta yolu ile dokulara pompalanır. Daha sonra venöz kan olarak vena cavalar ile sağ atriuma gelir.

KÜÇÜK DOLAŞIM Sağ atriuma gelen venöz kan triküspid kapak yoluyla sağ ventriküle geçer.Arteria pulmonalis ile akciğerlere ulaşır. Akciğerlerde gaz değişimine uğradıktan sonra vena pulmonalislerle arterial kan olarak sol atriumadöner.

OTONOM SİNİR SİSTEMİNİN KALP ÜZERİNE ETKİLERİ PARASEMPATİK S.S. N.Vagus ile taşınır. Nörotransmitteri asetilkolindir Kalp atım hızını azaltır Atriyoventriküller iletiyi azaltır Myokard kontraktilitesi üzerine etkisi yoktur. SEMPATİK S.S. Torasik sempatik sinirler ile taşınır. Nörotransmitteri nöradrenalindir. Kalp atım hızını arttırır. Atriyoventriküler iletiyi arttırır. Myokard kontraktilitesini arttırır.

KALBİN İLETİ SİSTEMİ

S-A DÜĞÜMÜ::Sağ atriyumda bulunur. Kalbin impuls yaratıcısıdır. Dakikada 70-80 impuls oluşturur. A-V DÜĞÜMÜ:Sağ atriumun alt bölümünde yer alır. Atriumların elektriksel aktiviteleri ventriküllere AV düğüm aracılığıyla geçer. Tek başına dakikada 40-60 impuls çıkarabilir.

HİS DEMETİ:AV düğümün ön uzantısından başlar. İmpuls iletimi oldukça hızlıdır. Ventriküllerin aynı anda kasılmalarını sağlar. PURKİNJE SİSTEMİ:His demetinin sağ ve sol kollarının myokard içerisine giren ince dallarına denir. Her iki karıncığın birden ve hızlı bir şekilde kasılmalarını sağlamaktır.