Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUKLARDA DOLAŞIM SİSTEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUKLARDA DOLAŞIM SİSTEMİ"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUKLARDA DOLAŞIM SİSTEMİ
Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN

2 KALP Sternumun solunda ve aşağısında yerleşmiş kaslı, koni şekilli bir organdır. Göğüs boşluğunda mediastinumda sağ ve sol akciğer, sternum, özefagus ve diyafragma arasında perikart denilen bir torbanın içinde bulunur. (Conk Z. Pediatri Hemşireliği, Ankara,2013, ss )

3 FETAL DOLAŞIM Duktus venazus; Vena cava inferior ile umblikal ven arası Fromen ovale; Sağ atrium ile Sol atrium arası Duktus arteriozus; Pulmoner arter ile aorta arası (Conk Z. Pediatri Hemşireliği, Ankara,2013, ss )

4 KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI
Doğumsal olarak kalbin ve büyük damarların anatomik bozukluğudur. İntrauterin yaşamın haftasında kalbin ve başlıca kan damarlarının oluşumu tamamlanır. (Çavuşoğlu H, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Cilt 1, Ankara, 2013, ss ) 4

5 Konjenital Kalp Hastalıkları Edinsel Kalp Hastalıkları
Kalp fonksiyonlarında bozukluk Doğuştan Anatomik farklılık Doğumdan sonra ; Enfeksiyon Otoimmün Çevresel faktörler Ailevi yatkınlık (Conk, Z. Başbakkal, Z. Bal Yılmaz, H. Bolışık, B. (Ed.). (2013) Pediatri Hemşireliği. Ankara: Akademisyen Tıp Kitabevi)

6 Edinsel Kalp Hastalıkları
Konjestif Kalp Yetmezliği Akut Romatizmal Ateş Romatizmal Kalp Kapak Hastalıkları Enfektif Kalp Kapak Hastalıkları Endokardit Myokardit Perikardit Kalp Ritim Bozuklukları

7 Konjenital Kalp Hastalıkları Pulmoner Kan Akımını Arttıran
Atrial Septal Defekt (ASD) Ventriküler Septal Defekt (VSD) Arteriyoventriküler Septal Defekt (AVSD) Patent Duktus Arteriozus (PDA) Pulmoner Kan Akımını Azaltan Fallot Tetralojisi Triküspit atrezisi Obstrüktif Defektler Aort Stenozu Pulmoner Stenoz Aort Koarktasyonu Kan Akımının Karıştığı Defektler Büyük Arter Transplantasyonu (BAT) Trunkus Arteriosus Total Pulmoner Ven Dönüş Anomalisi (Conk, Z. Başbakkal, Z. Bal Yılmaz, H. Bolışık, B. (Ed.). (2013) Pediatri Hemşireliği. Ankara: Akademisyen Tıp Kitabevi)

8 Pulmoner Kan Akımını Artıran KKH
Atrial Septal Defekt (ASD) Ventriküler Septal Defekt (VSD) Arteriyoventriküler Septal Defekt (AVSD) Patent Duktus Arteriozus (PDA)

9 PULMONER KAN AKIMINI AZALTAN DEFEKTLER
Fallot Tetralojisi Triküspit atrezisi

10 OBSTRİKTİF KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI
Aort Stenozu Pulmoner Stenoz Aort Koarktasyonu

11 KAN AKIMININ KARIŞTIĞI
DEFEKTLER Büyük Arter Transplantasyonu (BAT) Trunkus Arteriosus Total Pulmoner Ven Dönüş Anomalisi

12 Akut Romatizmal Ateş Akut romatizmal ateş çoğunlukla 5-19 yaş grubundaki çocukları etkilemektedir.

13 Akut Romatizmal Ateş Çocuklarda sonradan meydana gelen kalp hastalıklarının ülkemizdeki en sık nedenidir. Beta hemolitik streptokoklar Dizlerde, ayak bilekleri veya kollarda ağrılı şişlikler oluşur. kalp kapakçıkları da fark edilmeden hastalıktan etkilenir. eklemlerdeki tüm ağrılar ve şişlikler sekel bırakmadan iyileşirken kalp kapakçıklarında ömür boyu sürecek ciddi bozukluklar meydana gelir. 

14 Akut Romatizmal Ateş Korunmak için ???

15 TEŞEKKÜRLER 


"ÇOCUKLARDA DOLAŞIM SİSTEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları