Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOLAŞIM SİSTEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOLAŞIM SİSTEMİ."— Sunum transkripti:

1 DOLAŞIM SİSTEMİ

2 Dolaşım Sistemini Oluşturan Yapı Ve Organlar
Kan : Damarlar içerisinde bulunan besin, karbondioksit ve oksijen gazlarını taşıyan yapılardır.

3 Kalp : Vücuda kanı pompalayan organdır
Kalp : Vücuda kanı pompalayan organdır. Kaslı yapısı ile kasılıp gevşeme hareketi yaparak kanı vücuda pompalayan kalbimiz, göğüs kafesi tarafından korunan bir organımızdır.

4 KALBİN YAPISI Bulunduğu Yer: İki akciğer arasında ve sol akciğere yakın. Görevi: Kanı pompalamak. Dış kısmı: Kalp kası ile çevrilidir.

5 Damarlar: Kalpten çıkan kanın gerekli yerlere iletimini sağlar.

6 Kalpteki kanın oksijen miktarı fazla ve karbondioksit miktarı az ise temiz kan ,
Oksijen miktarı az ve karbondioksit miktarı fazla ise kirli kan denilmektedir. UYARI!!! Kalbimizin sağ tarafında kirli kan , sol tarafında ise temiz kan bulunmaktadır.

7 Kalbin Odacıkları Kalbimiz sağ ve sol olmak üzere iki bölümden oluşur. Kalbimizdeki bu bölümler odacık adını almaktadır. Kalbimizin 2 tane sağ tarafında 2 tane sol tarafında olmak üzere 4 odacığı vardır. Kalbimizde bulunan odacıkları ayırmak için karıncık ve kulakçık terimleri kullanılır.

8 SAĞ KULAKÇIK SOL KULAKÇIK SAĞ KARINCIK SOL KARINCIK

9 Kalbin Çalışması Kalbimizin yapmış olduğu kasılma ve gevşeme hareketleri ile çalışmakta ve vücuda kanı pompalamaktadır. Kalbimizin üst odacıkları yani kulakçıkları ile, alt odacıkları yani karıncıkları birbirine ters olarak çalışmaktadır.

10 Damarlar Kanın vücut içerisinde taşınmasını sağlayan yapılardır.
Damar Çeşitleri: Vücudumuzda üç çeşit damar bulunmaktadır. Bunlar: Atardamar Toplardamar Kılcal damardır.

11 Atardamar: Organlara kanı getiren damarlardır. Organlara gelen kan [akciğer hariç] besin ve oksijen bakımından zengin olduğu için temiz kan taşırlar. Kalpten çıkan aort atardamarı vücuda temiz kan taşıyan en büyük atardamarımızdır.

12 Toplar Damar: Organlardan kanı alıp kalbe götüren damarlardır. Organlar [akciğer hariç] kanı içerisindeki besin ve oksijeni alıp yerine karbondioksit verildikleri için kirli kan taşırlar. Vücudun çeşitli bölgelerinden gelen alt ve üst ana toplardamarla kan kalbe gelmektedir.

13 Kılcal Damar: Atardamarla toplardamarı birleştiren damardır. Hücre ve dokular arasındaki oksijen-karbondioksit alışverişini sağlar. Kanı hücrelere götüren ince damarladır.

14 EK BİLGİ Kanın akma hızı: Çoktan aza doğru: Atar damar > Toplar damar > Kılcal damar

15 BÜYÜK KAN DOLAŞIMI Temiz kanın kalpten çıkıp vücuda dağılması ve vücuttan tekrar kalbe geri gelmesidir. KANIN BÜYÜK DOLAŞIMINI AŞAĞIDAKİ GİBİ ÖZETLEYEBİLİRİZ SOL KARINCIK ORGAN ATARDAMARI AORT ORGAN SAĞ KULAKÇIK ALT VE ÜST ANA TOPLARDAMAR

16

17 KÜÇÜK KAN DOLAŞIMI Büyük kan dolaşımı ile kalbin sağ kulakçığına gelen kirli kan kulakçıkların kasılmasıyla karıncığa geçer. Daha sonra karıncıkların kasılması ile de kirli kan akciğerlere gider. Ve burada temizlenip tekrar kalbe geri döner. Kanın; kalp ve akciğerler arasındaki bu dolaşımına küçük kan dolaşımı adı verilmektedir.

18 Kanın Yapısı Ve Görevleri
Kanımız; mikroskopta şekillerini görmüş olduğunuz kan hücreleri ve kana akışkanlık özelliğini veren kan sıvısından yani plazma adını verdiğimiz iki farklı yapının birleşmesi ile oluşmaktadır.

19 Kanımızda 3 çeşit hücre bulunur . Bunlar:
Alyuvar Akyuvar Kan pulcuklarıdır.

20 ALYUVAR Kırmızı renkli kan hücreleridir.
Yapısında kana kırmızı rengini veren hemoglobin bulunur. Hemoglobin sayesinde hücrelere oksijen taşınır ve hücrelerden karbondioksit alınır.

21 AKYUVAR Büyük ve beyaz renkli kan hücreleridir.
Vücuda giren mikropları yok ederek vücut savunmamızı sağlar.

22 KAN PULCUKLARI Çok küçüktürler.
Kanama anında pıhtı denilen maddeyi üreterek kanın pıhtılaşmasını ve bu sayede kanamanın durmasını sağlarlar.

23 ERCAN KAYGISIZ A SEVGİLERİMİZLE…
Hazırlayanlar: ELİF ÖZSOY DİDE BERRA IŞIKÇELİK Bizi dinlediğiniz için teşekkürler ……


"DOLAŞIM SİSTEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları