Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin."— Sunum transkripti:

1 Emir Şaşmaz 6/B 431

2

3 Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin ve karbondikoksitin hücrelerden uzaklaştırılmasını sağlayan sisteme dolaşım sistemi denir.

4

5

6

7 Kalbimiz, göğüs boşluğunda ve iki akciğer arasında yerleşmiştir. Kalbimizin büyüklüğü yaklaşık olarak herkesin kendi yumruğu büyüklüğündedir.

8

9 Aşağıda kalbin kapalı ve açık hali verilmiştir.

10 Kalbin etrafını çevreleyerek,kalbin beslenmesini sağlayan koroner atardamarlarıdır. Sağlıksız beslenme, aşırı yağlı yemek yeme, hareketsiz yaşam ve bazı genetik faktörler kalp ve damar hastalıklarına neden olabilir.

11

12 NABIZ Kalbimizin kasılıp-gevşeyerek Yaptığı hareketin atardamarlar daki kanın hareketinden hisse dilmesine nabız denir. TANSİYON Yetişkin bir insanın kalbi bir Dakikada 60-80 kez atarken, bu değer bebeklerde daha yüksektir. Kalbimizin kasılıp- gevşeyerek atardamar duvarına yaptığı basınca ise tansiyon denir.

13

14 Besin ve oksijenin hücrelerimize getirilmesi ve hücrelerde ortaya çıkan zararlı maddeler ve karbondioksitin uzaklaştırılması kan aracılığıyla sağlanır. Kanımızın yaklaşık olarak %55 ‘ i plazma adı verilen sıvı kısmından, % 45 ‘ i kan hücrelerinden oluşmaktadır.

15 A. ALYUVARLAR B. AKYUVARLAR C. KAN PULCUKLARI

16

17 I. Alyuvarlar,kırmızı kan hücreleridir. II. Alyuvarlar, bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında 3 ile 5. aylarda dalak ve karaciğerde, 5. aydan sonra ise insan ömrü boyunca kırmızı kemik iliğinde üretilir. Kanımızda sayıca en fazla olan kan hücresidir. III. Başlangıçta çekirdek taşıyan alyuvarlar, olgun hale geçerken çekirdeklerini kaybederler. IV. Alyuvarların yapısında hemoglobin adı verilen demirli proteinler bulunur.

18 Hemoglobin kana kırmızı rengini verir ken, oksijen ve karbondioksit gazları nında taşınmasını sağlar.

19 I. Akyuvarlar, renksiz kan hücreleridir. II. Kırmızı kemik iliği ve lenf düğümlerinde üretilir. III. Hemoglobin taşımazlar. Çekirdeklidir. IV. Vücudumuzu mikroplara karşı korurlar. Hastalandığımızda sayıları artar ve mikropları yok ederler.

20

21 I. Kan pulcukları kırmızı kemik iliğinde üretilir. II. Çok küçük, renksiz ve çekirdeksizdirler. III. Yaralanma, kanama, damar zedelenmesi gibi durumlarda kanın damar dışına çıkmasını önleyerek, kan kaybını engeller.

22 Damarlar vücutta kanın dolaşımını sağlayan yapılardır. Dolaşım sistemimizde görevli üç çeşit damar vardır. Bunlar; I. Atardamarlar II. Toplardamarlar III. Kılcal Damarlardır.

23

24 Kanı, kalpten vücudumuza dağıtan damarlardır. Akciğer atardamarı hariç temiz kan taşırlar. Atardamar genellikle kanın gittiği organın adını alır. Örneğin, böbrek atardamarı, karaciğer atardamarı vb. adlar alırlar. Kan basıncının en yüksek olduğu damarlardır.

25 Kanı, vücutta kalbe getiren damarlarımızdır. Akciğer toplardamarı hariç kirli kan taşırlar. Toplardamar, genellikle kanın gittiği organın adını alır. Örneğin, böbrek atardamarı, karaciğer atardamarı vb. adlar alırlar.

26 Atardamarlar ile toplardamar arasında bağlantıyı kuran damarlardır. Dokularda kan ile hücreler arasında madde alışverişini sağlarlar.

27

28

29 Kanımız vücut içerisinde iki farklı şekilde yol alır. Bunlardan biri büyük kan dolaşımı diğeri küçük kan dolaşımıdır.

30

31 Büyük kan dolaşımının amacı; temiz kanın vücuda dağıtılmasıdır. Kalbimizin sol karıncığından aort atardamarı ile çıkan temiz kan, ilgili atardamarlarla ilgili doku ve organlara gönderilir.. İlgili doku ve organlarda oluşan karbondioksit taşıyan kirli kan toplardamarlarca toplanarak alt ve üst ana toplardamarlarla kalbimizin sağ kulakçığına getirilir.

32 Küçük kan dolaşımının amacı; kirli kan temizlemektedir. Kalbimizin sağ karıncığında bulunan kirli kan, akciğer atardamarı ile temizlenmek üzere akciğerlere getirilir. Akciğerlerimizde alveollerde solunum gazlarının değişimi sonucu kan oksijence zenginleşir ve kirli kan temizlenir. Temizlenen kan, akciğer toplardamarı ile kalbimizin sol kulakçığına getirilir.

33

34

35

36 YUKARIDAKİ ŞEKİLDE GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ…

37

38

39 İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları