Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARACİĞERİN ANATOMİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARACİĞERİN ANATOMİSİ"— Sunum transkripti:

1 KARACİĞERİN ANATOMİSİ

2 Normal yetişkinde kosta kavsi altında olan karaciğerin üzeri ‘Glisson Kapsülü’ adı verilen peritonla örtülüdür. Bu periton karaciğerin sadece arka-alt bölümünde inf. vena cava ve hepatik venlere yakın bir bölümünü örtmez..

3 Diafragmatik yüz Diafragmatik yüz, üstte diafragma aracılığı ile sağdan sola sağ plevra ve sağ akciğer, perikard ve kalp, sol plevra ve sol akciğerle komşudur. Karaciğerin arka bölümü diafragma, alt kostalar ile komşu olup inf. vena kava sulkusu ve çıplak alan bu bölgededir.

4 Diafragmatik yüz Önde diafragma, sternum ksifoidi ve ön karın duvarına komşuluk gösterir. Diafragmatik yüz, viseral yüzden keskin bir kenarla ayrılır. Muayene sırasında ele gelen kısım burasıdır.

5 Canlıdan Karaciğer Transplantasyonunun Başarısı İki Major Fikre;
Karaciğerin Bağımsız Segmental Anatomisine Olağan Üstü Rejenerasyon Potansiyeline Dayanmaktadır. Karaciğerin Her Segmenti Portal Ven Dalı Hepatik Arter Ve Safra Yolu İçermektedir. Bu Nedenle De Bağımsız Fonksiyon Görebileceği Varsayılır.

6 Karaciğer Orta Hepatik Venin Bulunduğu Varsayılan Cantlie Çizgisi İle İki Loba Ayrılır.
Bu Çizgi Karaciğer Yüzeyinde Safra Kesesi Yatağından İvc’ya Uzanan Çizgiye Tekabül Eder. Sağ Lob, Segment 5, 6, 7 Ve 8’i Sol Lob, Segment 2, 3 Ve 4’ü İçerir. Segment 1 Karaciğerin Her İki Tarafından Da Kan Alır.

7 Donörün Güvenliği Ve Alıcıya Cerrahi Yaklaşımın Belirlenmesi İçin Donörün Hepatik Anatomisindeki Varyasyonlar Preoperatif Ve İntraoperatif Olarak Değerlendirilmelidir.

8 PORTAL VEN Uzunluğu ortalama 7 cm, çapı 1-2 cm Sağ loba giden dal karaciğere girmeden ikiye ayrılır. Sol portal ven dalı daha uzun ve yataydır. Portal ven dalları karaciğer içinde segmentlere göre dağılım gösterir.

9 HEPATİK ARTER HEPATİK ARTER Hepatik arter varyasyonları yaygındır.
Sağ hepatik arter genellikle tek başına seyreder, %25 oranında süperior mezenterik arterden çıkar. Sol hepatik arter daha kompleks olarak çok sayıda küçük dallar halinde seyreder, %25 oranında gastrik arterden çıkar.

10 HEPATİK VENLER Üç major hepatik ven, karaciğerin venöz drenajını sağlar. Sağ karaciğerin kanı sağ hepatik ven ile inf. vena kavaya boşalır. Sol hepatik ven 2. ve 3. segmentlerin kanını alır, orta hepatik venle birleşmek üzere yukarı yönde parankim içinde oldukça yüzeyel bir durumda seyreder.

11 HEPATİK VENLER İnsanların %50 sinde 3. ve 4. segmentten kan alıp sol hepatik vene getiren ve “umblikal fissür veni” adı verilen bir ven daha vardır.

12 HEPATİK VENLER Major hepatik venler dışında %25 oranında sağ karaciğerden doğrudan inf. vena cavaya ulaşa hepatik venler vardır. İzole segment rezeksiyonlarında bu hepatik venlerin varlığı rezeksiyonu kolaylaştırır. Sağ hepatektomide bağlanmaları gerekir. Hepatik venlerin rezeksiyon sırasında disseksiyonu, parankim dışındaki bölümlerin kısa olması nedeniyle aşırı kanamalara yol açabilir.


"KARACİĞERİN ANATOMİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları